pitanja o sa-x-u i nama

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
ryan

#1 pitanja o sa-x-u i nama

Post by ryan »

kao nekog ko cita ovaj sa-x(i portal i forum) odavno zanima me sljedece:

1. zasto skoro svaka rasprava na forumu ili komentari na portalu prije ili kasnije zavrse ili sa:
-spominjanjem majke,oca, blize i dalje familije
-komentarima tipa: "vidi mu glave", "je6o bi ja nju", "sjoo kakav je", " pih,ja bi to 100x bolje" itd
-nekim fiju-briju argumentacijama tipa : "Bog je na nasoj strani ",: mi smo dobri,vi ste zli"....

2. zasto je psovanje i vrijedjanje mnogo prihvacenije od rasprave i argumentacije

3. zasto na najkompleksnijim temama ima najvise "strucnjaka" ,a cije se znanje svodi na copy/paste s wikipedije

4. zasto neki kada nemaju napisati nista vezano za temu napisu bilo sta,tek onako da se upisu

itd.... :)
karanana

#2 Re: pitanja o sa-x-u i nama

Post by karanana »

za 1 i 2 moram reci da nisi u pravu. ovo je jedan od strozijih foruma sto se rjecnika i discipline tice i ako kazes cak i mnogo blaze rijeci od gore spomenutih, letis.

za 3 i 4, to je subjektivno misljenje, mozda si u pravu, mozda i nisi.
nokia6170

#3 Re: pitanja o sa-x-u i nama

Post by nokia6170 »

ryan wrote:kao nekog ko cita ovaj sa-x(i portal i forum) odavno zanima me sljedece:

1. zasto skoro svaka rasprava na forumu ili komentari na portalu prije ili kasnije zavrse ili sa:
-komentarima tipa: "vidi mu glave", "je6o bi ja nju", "sjoo kakav je", " pih,ja bi to 100x bolje" itd
-nekim fiju-briju argumentacijama tipa : "Bog je na nasoj strani ",: mi smo dobri,vi ste zli"....

2. zasto je psovanje i vrijedjanje mnogo prihvacenije od rasprave i argumentacije

3. zasto na najkompleksnijim temama ima najvise "strucnjaka" ,a cije se znanje svodi na copy/paste s wikipedije

4. zasto neki kada nemaju napisati nista vezano za temu napisu bilo sta,tek onako da se upisu

cemu etiketiranje bez ijednog konkretnog dokaza u prilog iznosenom.

ti kojem smeta generalizacija si upravo upao u zamku onoga sto ti smeta ;)
ryan

#4 Re: pitanja o sa-x-u i nama

Post by ryan »

ne etiketiram nikog..samo kazem...uzmi komentare na bilo koji clanak na portalu,posebno ako je malo skakljivija tema, pa ces vidjeti za koliko brzo se pocne sa psovkama i sl...jos administratori dosta toga brisu
meni ne smeta uopce...samo primjecujem
Alfons Kauders

#5 Re: pitanja o sa-x-u i nama

Post by Alfons Kauders »

ryan wrote:kao nekog ko cita ovaj sa-x(i portal i forum) odavno zanima me sljedece:

zato jer vecina ljudi na forumu trolla
vidi pod 1.
e vidis, ja kad se s nekim "zakacim", pocnem pisati stvari koje stoje... taj lik kaze da lazem... onda nadjes x izvora (ne mora biti wiki)... i sta se desi... ili pocne ovo sto si stavio pod 1... ili lik i dalje govori da lazem...

merak mi
amrica

#6 Re: pitanja o sa-x-u i nama

Post by amrica »

ryan wrote:ne etiketiram nikog..samo kazem...uzmi komentare na bilo koji clanak na portalu,posebno ako je malo skakljivija tema, pa ces vidjeti za koliko brzo se pocne sa psovkama i sl...jos administratori dosta toga brisu
meni ne smeta uopce...samo primjecujem

Forum i portal ne da nisu isto, nego nikakve veze nemaju, osim pripadnosti istoj maticnoj kuci. Admini sa foruma nemaju nikakve ovlasti na portalu (bar je tako pisano ovdje), a ovdje se za svaku licno upucenu uvredu ili psovku leti u banovice.

I ne slazem se sa tobom ni pod 3 ni pod 4. Bolje ponekad uzeti copy/paste kompletnu informaciju nego od nekog strucnjaka iz glave dobiti 60-70% informacije. (svaka cast za znanje, ali wiki je wiki)

A ovi sto pisu samo da bi se upisali.... nekad smeta, onda samo ignore, ali uglavnom vecina tih padobranaca su shega.
karanana

#7 Re: pitanja o sa-x-u i nama

Post by karanana »

aaaaa, dobre okice amrice. nisam primjetio da pise o portalu. ja mislio da je forum u pitanju. ma portal je divlji zapad.
Alfons Kauders

#8 Re: pitanja o sa-x-u i nama

Post by Alfons Kauders »

za protal imas pravo...

onakvi komentari samo stete ugledu portala i foruma, i nije mi jasno zasto su ih vlasnici dopustili... fakat uzas...

mislim da bi komentarisanje trebalo omoguciti samo registriranim clanovima, jer ja se uopste ne trudim da bilo sta napisem kraj stoke... osim ponekad "hahaha" kad je kakva tabloidska vijest...

(a sad kad dobijem ban sto kritikujem portal...:D )
karanana

#9 Re: pitanja o sa-x-u i nama

Post by karanana »

Her Flick wrote:
karanana wrote:aaaaa, dobre okice amrice. nisam primjetio da pise o portalu. ja mislio da je forum u pitanju. ma portal je divlji zapad.

@ryan

evo tipican primjer tvog pitanja pod brjem 4

ako ne vjerujes pogledaj mu borj postova
ufffffff

jos jedan post. bravo ja
karanana

#10 Re: pitanja o sa-x-u i nama

Post by karanana »

5. zasto se pojedini forumashi shlepaju svakoj forumashici a mnoge i pokupe, i time ostalim forumashima ne daju sansu?
ryan

#11 Re: pitanja o sa-x-u i nama

Post by ryan »

ni meni nije jasno kako na portal moze doci bilo ko i napisati bilo sta bez ikakve kontrole...
a morate priznati da i na forumu neke teme odu u pogresnom smjeru,i da se svasta da procitati,nego su administratori malo aktivniji pa pociste.
i btw nemam ja nista protiv citiranja wikipedije ili bilo kojeg izvora,al' mora se nesto i znati o temi da bi se pisalo....
a nemam nista ni protiv ovih sto skupljaju postove:)
exliberal

#12 Re: pitanja o sa-x-u i nama

Post by exliberal »

Alfons Kauders wrote:za protal imas pravo...

onakvi komentari samo stete ugledu portala i foruma, i nije mi jasno zasto su ih vlasnici dopustili... fakat uzas...

mislim da bi komentarisanje trebalo omoguciti samo registriranim clanovima, jer ja se uopste ne trudim da bilo sta napisem kraj stoke... osim ponekad "hahaha" kad je kakva tabloidska vijest...

alfonse

ja sam primjetio mnoge korisnike foruma ( mislim po user name) da postavljaju komentare na portal...komentare koji bi iz ispalili sa fouma u sekundi...sad se postavlja pitanje koliko je forum stvarno "demokratski" ili je "demokratski" zbog prisustva moderacije koja nedozvoljava istupanje van okvira.( sto je u jednu ruku ok medjutim desili se mali milion puta da je se neke teme zakljucane samo zbog njihovih arsina ali o tome postoji pravilo...nema rasprave )
da nebude da sam ovdje da komentarisem rad moderacije ...u vezi teme ,mene najvise nervira ovdje da vecina rasprava vrlo brzo ode u potpuno drugacijm pravcu ....nije vazno dali se komentarise stanje u iranu ili americi vrlo brzo ce da dodje do spominjanja alije , silajdjica, cerica, dodika....i ode tema u k..c...
teme odomacim politicarima ili dogadjajima su kompletno druga prica... :)
Abacija

#13 Re: pitanja o sa-x-u i nama

Post by Abacija »

exliberal wrote:
Alfons Kauders wrote:za protal imas pravo...

alfonse

ja sam primjetio mnoge korisnike foruma ( mislim po user name) da postavljaju komentare na portal...komentare koji bi iz ispalili sa fouma u sekundi...sad se postavlja pitanje koliko je forum stvarno "demokratski" ili je "demokratski" zbog prisustva moderacije koja nedozvoljava istupanje van okvira.( sto je u jednu ruku ok medjutim desili se mali milion puta da je se neke teme zakljucane samo zbog njihovih arsina ali o tome postoji pravilo...nema rasprave )
da nebude da sam ovdje da komentarisem rad moderacije ...u vezi teme ,mene najvise nervira ovdje da vecina rasprava vrlo brzo ode u potpuno drugacijm pravcu ....nije vazno dali se komentarise stanje u iranu ili americi vrlo brzo ce da dodje do spominjanja alije , silajdjica, cerica, dodika....i ode tema u k..c...
teme odomacim politicarima ili dogadjajima su kompletno druga prica... :)
Cudo kako tema o Dodiku nikad ne ode u pogresan pravac. :D
ja.neron

#14 Re: pitanja o sa-x-u i nama

Post by ja.neron »

evo ja se potpisujem istim nickom na portalu (i još pravi mail stavim) i na forumu par puta bio u banovićima (jednom bodrio želju :D)
Vitamin C

#15 Re: pitanja o sa-x-u i nama

Post by Vitamin C »

Ukidanje mogućnosti komentiranja na portalu bez registracije, koliko god poželjno bilo, vodilo bi padu posjećenosti, a time i padu materijalne zarade istog. Koliko god često bili zbornik gluposti, komentari su ono što više posjetilaca privlači na portal. Na forumu je donekle uređenije i više pod vinklo, ali i on, s obzirom da je slobodan, najčitaniji i najposjećeniji bosanski forum, magnet je za svakojake društvene anomalije.
Mislim da bi Sa-x trebao poraditi još više na portalu i forumu (I Bloggeru), iskoristiti sav potencijal koji oni posjeduju. Pod tim podrazumjevam bolje vođenje, akumulaciju boljih kadrova, promjenu politike do određenog stupnja... Godinama sam na njima i mislim da su mi prirasli navikama, interesovanjima, poštovanju, tako da mnogo lošeg ne mislim o njima. Ovaj forum je znamen bosanskog duha, pa stoga su ove tačke prisutne u prvom postu otvarača teme.
ryan

#16 Re: pitanja o sa-x-u i nama

Post by ryan »

ufff blogger..ee tu tek svasta ima..od KKK do mudzahedina :-)
Leonid Breznjev

#17 Re: pitanja o sa-x-u i nama

Post by Leonid Breznjev »

za sve kritike portala uputite e mail odgovornim sluzbama... :D :D

hvala na razumijevanju und so.. :)
Locked