Banjalucke NEZAVISNE NOVINE, 02/07/2004.
Piše: Mato ĐAKOVIĆ
Pismo Radovanu
Vidiš što ti je život. Ja, evo, hoću da ti napišem pismo, ali ne znam kako da počnem. Ne ide da kažem druže Rašo, jer drugovi nikad nismo ni bili, opet ono kad smo svi bili drugovi ti si i to vrijeme i tu partiju, nažalost, sjeb'o. Da ti kažem gospodine ne ide, gospoda se ne pentra po brdima, gospoda ti je u mondenskim mjestima.
Da ti napišem doktore Rašo, ne ide ni to. Kako zvati nekoga doktorom kad je on, umjesto da ih liječi, ubijao ljude. Ne može ni pjesniče, ono što si napisao na sve je nalik, samo na poeziju nije. Ne mogu te zvati ni predsjednikom. Moj nikada nisi bio, a ovi čiji si bio - danas žale. Mogao bih ja ovako nabrajati više i od Bore Čorbe, ali tvog zanimanja nema, pa nema. Nema veze, ja ću tebi ovako - Rašo - to je valjda dovoljno. Moram te upoznati sa situacijom koja je trenutno u državi, jer slutim da to niko neće da ti pojasni.
No, prije toga, da ti nešto kažem: ova pisma što si slao svojoj ženi, sva su stigla, doduše, preko SFOR-a i bila su otvorena, a neka su čak završila i u novinama. Daj, bogati, kad ih šalješ šalji k'o čovjek, zalijepi marku i poštom. Ti, izgleda, ne znaš sve se to izmijenilo. Prije, u onoj Titinoj vojsci, kad dobiješ pismo iz inostranstva bude otvoreno i pročitano prije tebe. Zbog elementa. Sad kad pošalješ pismo, moj Rašo, taj element otvori i pročita. Zato pamet u glavu i pisma šalji preko pošte i poštara Sime ili kuma Dragana, tako je sigurnije. Tražio si neke pare. Nema kum Dragan para, jer ta pisma u kojima si tražio, kako kažeš, svoje pare, kum Dragan nije ni otvarao. Moraš razumjeti, ti si se borio za državu u kojoj će svako svakome biti dužan. Ne samo dok je živ, nego neke dugove neće moći vratiti ni praunuci.
E, tako je onaj strani element pročitao to pismo i vidio ko ti je sve dužan. Nabrojali slovom i brojem 59 ljudi. Oni se kunu da te i ne znaju, a kamoli da su ti dužni neke pare. Nije dobro, lažu brate, i to je bilo krivo onom strancu Pediju Ešdaunu, pa ih je sve smijenio. Kaže, kad ti vrate pare mogu se vratiti i u politiku. Ide to brzo, ne sikiraj se. Pitao Pedi još svašta, ali oni samo šute, jesu brate mutavi. A ti si mogao ostaviti pismenije.
Kaže tvoj kum Dragan da te čuvaju Bog i anđeli. Laže. Ja znam da Bog i anđeli čuvaju vođe Hrvata i muslimana. Za tebe nisam siguran. Možda je to samo želja tvog kuma. Lupao, brate, taj tvoj kum Dragan, lupao k'o Maksim po diviziji. Kad je pošao zadnji radni dan kući ponio je čekić, pa ga se pričuvaj ako se vidite. Moje je dati kažem, ti kako hoćeš.
Kažu ovdje svi da si ti kriv što BiH nije primljena u Partnerstvo za mir i da smo mi tvoji taoci. To oni kažu, a ja ih ne razumijem. Sjećam se da su tvoji taoci bili oni piloti Francuzi što si ih svezao, ali oni su otišli. Sjećam se da su tvoji taoci bili oni jadnici u Srebrenici, ali ni njih više nema. Te si pobio. I Sarajlije su bili tvoji taoci, ni njih više nema. U Sarajevu samo Sandžaklije i Kinezi.
Zato i ne razumijem kako smo danas mi tvoji taoci. Pomalo me strah ti si stručnjak da smakneš taoce. Ali ti si "pametan", na vrijeme si se dogovorio sa Miteranom i Holbrukom. Ovaj drugi tvrdi da od dogovora nema ništa. Tako ti je to u politici. Sigurni si i ti njih nekad slagao.
Neki dan u Hagu te čekala Karla del Ponte, sva sretna i ushićena. E, Rašo, Rašo, uvijek si bio švaler. Šta uradi toj nesretnoj ženi i ne dođe joj na randes.
Ali, nemoj nažao učiniti svojoj Ljilji. Nju nisam dugo vidio. Nekad joj dođe SFOR na Pale, "očisti" joj kuću, ona to redovno plati i nikom ništa.
Neki dan veliki plakati po cijeloj državi, oni tvoji iz SFOR-a ti rođendan čestitali. Fin neki svijet. Oni nam ne daju ni da te zaboravimo. Sve znaju o tebi, a kobajagi ne znaju gdje si. Više im niko ne vjeruje. Inače, možda ne znaš, u Predsjednišvo nam uvalili onog tvog druga Paravca. Humor živi. Sad su k'o Monti Pajton ili što bi naš narod reko grupa "Joks"... Ali što mogu para potrošiti. Eto, taj tvoj mali Boro kupio odijelo za 4.000 maraka. Kojih je on dimenzija ne ode na štof više od 100 maraka ostalo je valjda poslao tebi, ako nije raspitaj se gdje to on naše pare troši.
Inače, eto zbog informacije da ti kažem i neke druge stvari.
Bili izbori u Srbiji. Pobijedio neki Srbin. Prije toga bili izbori u Hrvatskoj. Tamo dobio neki Hrvat. U oktobru će izbori kod nas, pa ćemo mi pobijediti.
Još da ti kažem da smo napravili alternativno Predsjednišvo, a ovih dana trebamo dobiti i alternativnog visokog predstavnika. Šta ćeš, moj Rašo, sve nam je alternativno.
Severina snimila neki film, svi je gledali, ne znam jesi li ti bio u prilici, ako nisi i nemoj, neki bezobrazluk.
U finalu EP u fudbalu igraju Portugal i Grčka. Znam da te srce vuče Grcima. Neka, i treba, Micotakis nije bio loš čovjek.
Drugo ništa. Dolje niko ništa ne radi i ti si tome doprinio, ali o tome u nekom drugom pismu. Znači, nema više ništa novo. Biće ako ti siđeš odozgo.
Nosio sam ovo pismo na poštu i htio da ti ga preporučeno pošaljem, ali ne znam adresu, a ovi tvoji neće da mi kažu. Znam da tvoju adresu ima SFOR, ali ja ne znam engleski, pa ih ne mogu pitati. Pare ti ne šaljem, jer gore gdje si ti novci i ne trebaju. Jedino ako imaš nekog kera gore, daj mu ime Reks. Jedan je Reks sačuvao Jugoslaviju, možda će i tebe.
Pozdravlja te neka raja iz Haga, a ima ih mnogo mogli bi napraviti novi Dejton. Čekaju tebe, kažu. Znam da nikad nisi bio kukavica, javi se tim ljudima.
Kažu, inače, da je u BiH najteže naći dva žiranta za kredit i tebe i Ratka. Kad Amerikancima bude trebao kredit naćiće oni i žirante i vas dvojicu. Zato te savjetujem - čuvaj se kamata. One su obično 10 odsto na glavnicu, a glavnica je 50 godina. Moje je dati kažem.
Možda sam šta i propustio, ali pisaću ti drugi put.
P.S. Jesi li naučio onu pjesmu "Po šumama i gorama…" ?