Piraterija

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

nivla

#76 Re: Piraterija

Post by nivla »

aze wrote:Bas me zanima koliko korisnika ovog foruma je "odvalilo" 200 maraka za original kopiju windowsa..... dalje da ne govorimo. :D thepiratebay zakon :D
Image
uz kupon ova najjeftiija varijanta ide za 149$, dobijes licence za sve zivo, office, windows(razlicite verzije) i jedino sto mozes sa ovim je evaluacija za windows licence cak i do 10 puta aktivacija==10 racunara, ne smije se koristiti u komercijalne svrhe
nakon sto ti istekne pretplata sve licence sto si imao do tad mozes i dalje uredno koristiti
respo

#77 Re: Piraterija

Post by respo »

IT profesionalci
a mi u bih bas imamo profesionalaca na izvoz jel
nivla

#78 Re: Piraterija

Post by nivla »

respo wrote:IT profesionalci
mozes privatno sebi kupiti, vodis se ko entuzijasta, njima je bitno da platis, doduse ja koristim neke njihove jeftinije varijante na foru da sam student, pa me izadje 29 dolara gotovo sav softver bez office paketa godisnje
hadžialagić

#79 Re: Piraterija

Post by hadžialagić »

astrid wrote:
.....sve stoji što si napsao!Međutim,vratit ću se na pirateruju jer je to tema,da bi ganjali(hapsili) iste mora postojati zakon o autorskim pravima.Jednom prilikom sam na TV gledala frontmena jedne sarajevske grupe koja je tek izdala album,pita novinarka kako ide prodaja,a on odgovara"Neki dan šetam Ferhadijom i vidim CD se dobro prodaje,znači raji se sviđa" 8-)
Prvo zakon o zaštiti autorskih prava da zaživi,a onda obračun sa piratima.Do tada ću `ladno kod njih da kupujem,jer da samo oni ne plaćaju državi što su dužni..ihhh,mi bi bili :oops:
Drago mi je da se slažemo bar oko tih nekih principa. Ne želim lažno moralisati.

Možemo se baviti i posljedicama, ali bi znatno efikasnije bilo da se bavimo uzrocima.

Isto tako imaš više primjera autora i izvođača koji se žale kako to utiče na njihov poslovni uspjeh. Nekima je to samo izgovor. Ima i onih izvođača koji svoje proizvode ne mogu prodati, ali su itekako ga plasirali putem nekih servisa. Treba li bolji primjer od Ekrema Jevrića?

Oni su potpuno nebitni. I tu se može štošta reći o nedostaku našeg ukusa, jer malo je tih na koje bih potrošio i vremena i pare u tom segmentu.

Sve se u principu svodi na našu odluku da li nešto uraditi ili ne. Ne postoji država niti uređenje koje može napisati sve zakone kojim se može stati ukraj svim marifetlucima. Gdje god idemo, nažalost to i pokazujemo, pa nas po tome i prepoznaju.

I nismo mi državi ništa dužni. Država se pravi, gradi i voli da bi te mogla štititi ako dođeš u stanje potrebe. To bi trebala biti investicija u svoju sigurnost i budućnost. Ne kako je to kod nas shvaćeno od strane parazita, da dođu i uzimaju pare koje drugi namiču.

Probaću i sa par primjera da doprinesem temi. Da ne bude da lutam okolo.
respo

#80 Re: Piraterija

Post by respo »

nivla wrote:
respo wrote:IT profesionalci
mozes privatno sebi kupiti, vodis se ko entuzijasta, njima je bitno da platis, doduse ja koristim neke njihove jeftinije varijante na foru da sam student, pa me izadje 29 dolara gotovo sav softver bez office paketa godisnje
koliko njih ce na tu foru kupiti
ajd recimo od 20000 korisnika u bih (mada mislim da ih ima vise) kupit ce ih 50
ostali nece znati i da hoce
ovo zakljucujem na osnovu toga da jos bruka raje ne zna sama instalirati windows pa im oni po oglasima uzimaju 50 maraka za dizanje novog sistema
hadžialagić

#81 Re: Piraterija

Post by hadžialagić »

Primjer prvi.

Radeći za neku našu firmu dobijem laptop. Kupljeno više komada od osobe koja je ovlaštena za njihovu distribuciju. Nije nikakva zavala znači. Instaliran OS WIN XP. Podijeljeno na particije. Performanse odlične. Ne kao ovi što ih kupujemo nakon što ih ne mogu prodati na razvijenim tržištima. Probam update da ne davim, jer su su stalni problemi oko virusa zbog onih koji gledaju sve i svašta, a moraš preuzimati njihove stickove, povezivati se na mrežu - piše nelegalna kopija.

Okrenem laptop, ono sve uredno licencirano. Originalni laptop sa serijskim brojem, čudesima i naravno licenciran S/N WIN XP. Provjerim broj licence koja je instalirana i one ispod - različite.

Šta je bilo? Kompjuteri su kupljeni sa nekog drugog tržišta sa drugim instaliranim osnovnim jezikom. Neki naš IT dunđer je uzeo CD sa pijace i instalirao na engleskom, ali nije mu ni na kraj pameti bilo da stavi originalni s/n.

Postao si lopov pored plaćene usluge i ostao si uskraćen za korištenje usluga update-a.

Naravno moguće je zaobići i tu zaštitu za update.

Pošten bi instalirao nanovo OS sa originalnim ključem, a postoje naravno i načini da se taj serijski broj licence zamjeni bez reinstaliranja i opet uđeš u legalne vode. Mogao se jezik mijenjati i bez ovog dunđera... Itd. Sto varijanti.

Onaj ko je putovao sa laptopom zna da se u razvijenim zemljama nerijetko pregledavaju serijski brojevi i licence. Pa sad...

Teško je iskorijeniti loše navike.
hadžialagić

#82 Re: Piraterija

Post by hadžialagić »

Slučaj drugi. Dešava se u zemlji u okruženju, a ne kod nas.

Čovjek ima na firmino ima više kompjutera, ali nije nešto posebno napredan korisnik i pita me onako uzgred što mustalno izbacuje neko poruku. Dakako piše nije legalna licenca.

Pitam ga od koga je kupio kompjuter, itd. Kaže od te iste IT firme kupuje već godinama, jer su mu u komšiluku i čovjeka zna lično. Na to se začudim i pitam se kako mogu tako varati poštenog čovjeka naplaćujući mu nešto što mu nisi isporučili i da stvar bude gora sa tim obavlja posao i upušta se u kriminal. Šta da se desi da se utvrdi ta činjenica i bude kažnjen?

Kod nas je prije bilo moderno da dobiješ upravo takav kompjuter, a pošto nama ništa ne predstavlja to što smo platili za nešto što nismo ni dobili (OS) jer smo zatucani - bitno je da mali/a moRe igrati igrica, da moRe na FB i ono da moRe što mu treba za školu.

Pa PC/Laptop bez OS i pratećeg software-a je obična kutija bez svrhe. Ti trebaš da se ushitiš valjda jer ti stavi par ilegalnih programa? Ili moraš da budeš "stručnjak" ili imaš nekoga u famEliji ko mu nešto zna? Prodavač je taj koji treba da ti proda proizvod, jer se potrudio da ima najbolju ponudu za tebe i zato ima poseban ugovor za softverskim firmama po jeftinijim cijenama, ili onaj od koga on te proizvode nabavlja - a ne kao kod nas gdje većina to prodaje kao da ti prodaje hljeb - pojma nemaju o proizvodima.

U zemljama sa razvijenim tržištem npr. možeš kupiti konfiguraciju bez ikakvog software-a koja je naravno jeftinija i služi za napredne korisnike koji namjenski hoće da instaliraju po svojoj volji neku verziju OS, ili drugu sa osnovnim licencama ali koja sadrži sve programe koji ti mogu zatrebati i čiju instalaciju pokrećeš pritiskom na dugme, treću sa naprednijim OS i pojedinim licencama. Sve prilagođeno tvojim potrebama i džepu.

Imaš i onih IT dunđera žele da imaju Professional ili Ultimate verzije, mada ih nikad neće ni upotrijebiti, niti znaju razliku - osim da ima više DŽiDŽa. :-) :roll: A obično to neće platiti. Njima trebaju pirati.
paloma

#83 Re: Piraterija

Post by paloma »

Jedna stvar koja nije navedena a kojoj ce se prije ili kasnije stati u kraj je ilegalna distribucija kodiranih TV kanala, tzv. "Card Sharing".

Volio bih da mi neko (po)kaze jednog merhametliju iliti Robina Hooda, koji te usluge nudi besplatno. To sto neko prodaje kopiju dvije nekog softwarea/OSa na pijaci nije nista naspram organizovanog sistema CSa, samo pogledajte oglase na marketu, puni su profesionalnih i semiprofesionalnih distributera/profitera, za koje cisto sumnjam da to rade da prezive.
clav

#84 Re: Piraterija

Post by clav »

mi smo jos zemlja treceg svijeta za ove stvari. ulicnim preprodavacima ce se jednostavno stati u kraj uvodjenjem broadband interneta u vecini domacinstava, ako su oni problem. (licno nisam kupio cd na pijaci vec 6-7 godina), a borba protiv online piraterije je nemoguca misija. nego ovo microsoft donirao nesto softwarea, pa se morala uzvratiti usluga.
hakazvaka

#85 Re: Piraterija

Post by hakazvaka »

e vala ste upravu! ja stvarno ne znam koji kurac misle ovi programeri? pa tolike cijene softvera pucat? pa nek se nose zna se vec gdje.
nego, linux me poceo nervirati, a kad vec nemam para za kupiti windows, odoh ga downloadovati sa demonoida.

a i onaj golf pred zgradom, poceo zezati motor... ma jebat ga, svakako mogu ukrasti BMW-a, sto bi se mucio sa golfom ;) mislim, ako me niko ne uhvati, onda je to ok? jelde?

stidite se ;)
Post Reply