Petarde - zabranjene ili ne?
- Asana
#1 Petarde - zabranjene ili ne?
Sad prosetah Ferhadijom - i nema stola na kojem se ne prodaje ogroman broj i izbor petardi i raketa.
Sve mi se cini da je nedavno bilo izdato neko saopcenje kako je prodaja i koristenje pirotehnickih sredstava zabranjeni, pa sta je sad ovo? Prodaju se i klincima od deset godina, a nimalo mi ne izgledaju kao proizvodi koji imaju deklaracije, upute o koristenju, garanciju proizvodjaca...
Vidi li to policija, vide li to inspekcije?
Sve mi se cini da je nedavno bilo izdato neko saopcenje kako je prodaja i koristenje pirotehnickih sredstava zabranjeni, pa sta je sad ovo? Prodaju se i klincima od deset godina, a nimalo mi ne izgledaju kao proizvodi koji imaju deklaracije, upute o koristenju, garanciju proizvodjaca...
- nidokralj
#2 Re: Petarde - zabranjene ili ne?
izgleda da su sada legalizirali prodaju ali ne upotrebu.evo i ja sam sad carsijom proso.nikad vise sanera i bagre na jednom mjestu nisam vidio.meni su vala petarde sranje.jedino pravi vatromet nekad kupim jer je to bas uzivancija
-
zelenashica
#3 Re: Petarde - zabranjene ili ne?
vide....ali k'o da ne vide 
- chuchumbamayumbe
#4 Re: Petarde - zabranjene ili ne?
Jos da hoce legalizirati prodaju vutre, ne moraju legalizirati upotrebu!

- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#5 Re: Petarde - zabranjene ili ne?
koja bagra i klocevi prodaju petarde i rakete
- cyprus
#6 Re: Petarde - zabranjene ili ne?
Glupost...
- Sunrise00
#7 Re: Petarde - zabranjene ili ne?
Mi smo planirali djir po gradu oko 7
a meni nesto bas suhveli, zbog petardi
na socijalnom evo pucaju k'o sretni

-
ledeny
#8 Re: Petarde - zabranjene ili ne?
To sa donošenjem zakona i njihovim provođenjem je prava pravcata smijurija. Postoji i zakon o zaštiti autorskih prava pa eno punih štandova ilegalnih CD-ova na glavnim ulicama grada. To zaista ne možeš vidjeti nigdje drugo na dunjaluku osim kod nas. Gledam na Discovery-ju neku emisiju kako se prave policijske racije po italiji. Iskaču iz vozila i upadaju u nekakve skrivene prolaze i podrume gdje se skladišti i prodaje ilegalna muzika i softver, privode dilere, plijene robu i uništavaju. Kod nas policija svakodnevno prolazi pored štandova krcatih "zabranjenim" materijalom kao da je to najnormalnija stvar. I ne samo da se to tu prodaje nego nijedan od tih štandova nema nikavu dozvolu da na tom mjestu bude postavljen. Ja nikako ne mogu čudu da se načudim svaki put kada pored njih prođem. Mogu misliti kako to izgleda ljudima sa strane.Asana wrote:Sad prosetah Ferhadijom - i nema stola na kojem se ne prodaje ogroman broj i izbor petardi i raketa.
Last edited by ledeny on 31/12/2009 17:27, edited 1 time in total.
- sheilak
#9 Re: Petarde - zabranjene ili ne?
Meni je to s petardama inace bez veze. Mozda je nekom praaaaaaavoo dobro kad mu petarda ili sta drugo zvekne u neposrednoj blizini, ali vecini svijeta nije. Mislim da oni koji ih koriste nemaju obzira prema drugima. Ne znam, zapitaju li se ikada da li to smeta drugima, maloj djeci, starijim ljudima...
Primijetila sam da vecinom maloljetnici "barataju" petardama. Pitam se, gdje su im mame i tate, znaju li to oni, jesu li nemocni da im to zabrane ili ih podrzavaju. U slucaju stete, te mame i tate bi trebale snositi odgovornost.
Evo, bas sad ispred prozora nekoliko malih manijaka od oko 15 god. bacaju petarde sve u sesnaest!
Nemojte me pogresno razumjeti. Nova Godina se treba proslaviti-vatromet mi je npr. super. Ali u petardama ne vidim nikakvog smisla. Treba kazniti one koji ih prodaju, ali jos vise one koji ih koriste.
Primijetila sam da vecinom maloljetnici "barataju" petardama. Pitam se, gdje su im mame i tate, znaju li to oni, jesu li nemocni da im to zabrane ili ih podrzavaju. U slucaju stete, te mame i tate bi trebale snositi odgovornost.
Evo, bas sad ispred prozora nekoliko malih manijaka od oko 15 god. bacaju petarde sve u sesnaest!
Nemojte me pogresno razumjeti. Nova Godina se treba proslaviti-vatromet mi je npr. super. Ali u petardama ne vidim nikakvog smisla. Treba kazniti one koji ih prodaju, ali jos vise one koji ih koriste.
- respo
#10 Re: Petarde - zabranjene ili ne?
manje se pucalo 93-e 
- mondo bizarro
#11 Re: Petarde - zabranjene ili ne?
ni ja ne odobravam prodaju pirotehnike, pogotovo one lijevog kvaliteta.
mislim, kako se neko usudi i kupiti 100 komada za 2km, zar ne misle na posljedice koje mogu biti jako ružne?
ili koji to manijaci prodaju te stvari djeci!
eno danas npr. na pijaci Otoka, sve kraj ulice poredani, a policije ni na dvogled...
mislim, kako se neko usudi i kupiti 100 komada za 2km, zar ne misle na posljedice koje mogu biti jako ružne?
ili koji to manijaci prodaju te stvari djeci!
eno danas npr. na pijaci Otoka, sve kraj ulice poredani, a policije ni na dvogled...
- metar_drva
#12 Re: Petarde - zabranjene ili ne?
ko ih voli, u kuci mu pucale citave godine, svaki dan
- minjonja
#13 Re: Petarde - zabranjene ili ne?
par likova na otoci danima prodaju ofirno petarde i slicno smece. nije ko prije da sapcu da imaju i petardi dok na stolu prodaje carape i gace. kontala policiju zvati, kad danas drot na otoci bas tu gdje likovi to prodaju a oni se deru: "petarde, petarde!!" i koga sad da zovem? osim sto proizvodi strasnu buku i moze da osteti sluh, moze se i opasno povrijediti s tim. to su uglavnom djeca sto gadjaju ljude sa balkona jer im je to smjesno, a veze nemaju kakve to posljedice ima. mislim da su tu roditelji krivi jer dadnu sinu petaka i kaze:"haj sinko, kupi sebi" i bez nadgledanja ga pusti iza zgrade. svasta se moze desiti. danas vidim kod ovih prodavaca, to je petarda ko moja ruka. u moje vrijeme je to bilo velicine sibice. jesam ostarila i zaostala. kako mi ne moze biti zabavno da zapalim nesto, bacim i ono eksplodira?
- cyprus
#14 Re: Petarde - zabranjene ili ne?
sheilak wrote:Meni je to s petardama inace bez veze. Mozda je nekom praaaaaaavoo dobro kad mu petarda ili sta drugo zvekne u neposrednoj blizini, ali vecini svijeta nije. Mislim da oni koji ih koriste nemaju obzira prema drugima. Ne znam, zapitaju li se ikada da li to smeta drugima, maloj djeci, starijim ljudima...
- nineinchnails
#15 Re: Petarde - zabranjene ili ne?
Petarde sluze novonastalom obrazovnom sistemu, da se djeca od malih nogu nauce na pucnjavu, tako da im oruzje bude blisko (pistolji, puske i masinke) te da ih se ne ustrucavaju, vec da ih javno koriste (kao sto ih koriste i njihovi roditelji). Pucnjava tako vremenom postaje njihova svakodnevnica (nevezano za praznike).
Bas kod mene (na Dobrinji) se koriste petardama tokom citave godine, bez problema jer policije nema niti ih to interesuje.
Jednom sam ih zvao da intervenisu (Avgust je bio cini mi se), i kao da nisam ni zvao. Dosli, vidjeli, otisli, a ovi nastavili pucat' kao da nista nije bilo.
Uvijek me fascinirao taj mentalni sklop kojem je interesantna pucnjava. Predmet za proucavanje...
Bas u mom komsiluku ima jedna degenericno malumna familija koaj uziva u petardama. Cini mi se da imaju skladiste petardi u kuci. To puca skoro svaki dan.
Bas mi je super u ovoj drzavi kako je sve fino organizovano. Kako se za sve zna neki red
Tako u Njemackoj npr, petarde se prodaju i koriste iskljucivo od 12 sati 31-og dec do 12 sati 01-og januara (tako nekako).
Za prekrsioce ovog zakona postoje primamljive kazne, pa izvol'te.
Bas kod mene (na Dobrinji) se koriste petardama tokom citave godine, bez problema jer policije nema niti ih to interesuje.
Jednom sam ih zvao da intervenisu (Avgust je bio cini mi se), i kao da nisam ni zvao. Dosli, vidjeli, otisli, a ovi nastavili pucat' kao da nista nije bilo.
Uvijek me fascinirao taj mentalni sklop kojem je interesantna pucnjava. Predmet za proucavanje...
Bas u mom komsiluku ima jedna degenericno malumna familija koaj uziva u petardama. Cini mi se da imaju skladiste petardi u kuci. To puca skoro svaki dan.
Bas mi je super u ovoj drzavi kako je sve fino organizovano. Kako se za sve zna neki red
Tako u Njemackoj npr, petarde se prodaju i koriste iskljucivo od 12 sati 31-og dec do 12 sati 01-og januara (tako nekako).
Za prekrsioce ovog zakona postoje primamljive kazne, pa izvol'te.