Penzioner iz USK kantona - zdravstveni pregled u Sarajevu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
patriota.sila

#1 Penzioner iz USK kantona - zdravstveni pregled u Sarajevu

Post by patriota.sila »

Zanima me da li moze penzioner iz USK kantona da izvrsi zdravstveni pregled kod specijaliste u bolnici Kosevo ili recimo Vojnoj bolnici besplatno, kao sto bi to mogao u svom kantonu.

Konkretno, moze li sa svojom zdravstvenom knjizicom (Unsko Sanski kanton) otici recimo u Vojnu bolnicu kod doktora opste prakse i traziti uputnicu specijalisti .

I jos nesto, npr. ako ja zelim da me operise doktor u Sarajevu, moze li kantonalno socijalno iz USK kantona odobriti sredstva za operaciju u Sarajevu ?
Svemirco

#2 Re: Penzioner iz USK kantona - zdravstveni pregled u Sarajevu

Post by Svemirco »

patriota.sila wrote:Zanima me da li moze penzioner iz USK kantona da izvrsi zdravstveni pregled kod specijaliste u bolnici Kosevo ili recimo Vojnoj bolnici besplatno, kao sto bi to mogao u svom kantonu.

Konkretno, moze li sa svojom zdravstvenom knjizicom (Unsko Sanski kanton) otici recimo u Vojnu bolnicu kod doktora opste prakse i traziti uputnicu specijalisti .

I jos nesto, npr. ako ja zelim da me operise doktor u Sarajevu, moze li kantonalno socijalno iz USK kantona odobriti sredstva za operaciju u Sarajevu ?
Koliko sam ja upoznat sa problematikom, osiguranici iz drugih kantona mogu koristiti usluge medicinskih centara drugog Kantona samo uz uputnicu ljekarske komisije kantona kojem pripadaju po mjestu prijave boravka, i ovjerenu zdravstvenu knjizicu, dakako.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#3 Re: Penzioner iz USK kantona - zdravstveni pregled u Sarajevu

Post by PipiDugaDevetka »

Nedavno se promijenio Zakon o zdravstvu FBiH, pa i Zakoni o zdravstvu po kantonima. Nećeš vjerovati, upravo sam se ''nakačio'' na web. stranicu Kantona Sarajevo i ''tabirim'' legislativu, pa ću kasnije i na ''federativni'' nivo,...Mislim da su se te stvari ''zaoštrile'', situacija je ''eskalirala''...Dojavim na ovoj temi ako šta otkrijem u vezi sa ovom temom.

U principu je ovo @Svemirco-vo tačno, ali nikada ne znaš šta te sve može iznenaditi.
melbaa

#4 Re: Penzioner iz USK kantona - zdravstveni pregled u Sarajevu

Post by melbaa »

Trebalo bi da moze, pogotovo kada su u pitanju specijalisticki pregledi i operacije.
Milim i ako su se desile promjene u zakonu, nebi trebalo da se ukine ta mogucnost jer postoji nesto poput "reosiguranja" tako da ako se intervencija ucini u drugom kantonu, ta vrsta "reosiguranja" pokriva te troskove.
Nazalost mnogi ljudi ne znaju za tu opciju, ali sigurno je da postoji i nebi je mogli ukinuti nikakvim izmjenama zakona barem ne u Federaciji.
Informacija tacna - dobijena od bivse kantonalne ministrice zdravlja.
patriota.sila

#5 Re: Penzioner iz USK kantona - zdravstveni pregled u Sarajevu

Post by patriota.sila »

Dakle ja sa knjizicom iz Unsko Sanskog kantona, slobodno mogu otici u npr. Vojnu bolnicu na Marin Dvoru kod doktora opste prakse i traziti uputnicu specijalisti ?

@melbaa da li ste na to mislili ?

ili na ovo sa odobravanjem sredstava od socijalnog za operaciju ?

Dakle napomenut cu ponovno da se radi o penzioneru, da mozda oni nemaju kakve povalstice !?
starii

#6 Re: Penzioner iz USK kantona - zdravstveni pregled u Sarajevu

Post by starii »

da bi se lijecio u sarajevu treba ti odobrenje od tvog kantonalnog ministarstva da ce snositi troskove...i sa tim papirom ,uputnicom i knjizicom dolazis u KCUS na liječenje..ovo ti ne vazi za opću bolnicu sarajevo....
bez tih papira mozes se lijeciti, samo ces morati sve troskove platiti...ako imas ono osiguranje van breda il kako se vec zove,ono pokriva troskove lijecenja u kcus...
melbaa

#7 Re: Penzioner iz USK kantona - zdravstveni pregled u Sarajevu

Post by melbaa »

starii wrote:da bi se lijecio u sarajevu treba ti odobrenje od tvog kantonalnog ministarstva da ce snositi troskove...i sa tim papirom ,uputnicom i knjizicom dolazis u KCUS na liječenje..ovo ti ne vazi za opću bolnicu sarajevo....
bez tih papira mozes se lijeciti, samo ces morati sve troskove platiti...ako imas ono osiguranje van breda il kako se vec zove,ono pokriva troskove lijecenja u kcus...
nisam bas sigurna da ne moze, ali u svkom slucaju treba provjeriti.
a neke godine mi se ministrica (bivsa) sama hvalila kako su uspjeli (valjda ona sebi tu zaslugu pripisuje) uvezati opcu bolnicu i kosevo.

ako ti nije frka, hajde da ti sutra javim, provjerim na izvoru :)
patriota.sila

#8 Re: Penzioner iz USK kantona - zdravstveni pregled u Sarajevu

Post by patriota.sila »

Jutros sam bio u zdravstvenom zavodu na Socijalnom i penzioner sa ovjerenom zdravstvenom knjizicom iz USK kantona se ovdje moze pregledati naravno uz placanje a refundiranje sredstava ce biti samo ukoliko je to bio hitan pregled a ne namjenski, eh sad mi nije jasno ko procjenjuje sta je hitan a sta ne slucaj?

primjer?

Osoba se je zadesila recimo u Sarajevu i ima jake bolove recimo u nogama i sad mora ici nazad 320 kilometara do svoje bolnice da se pregleda da nebi placao, ili se moze ovdje pregledati kao hitan slucaj ? KO procjenjuje da li je slucaj hitan ili ne ?
van Basten

#9 Re: Penzioner iz USK kantona - zdravstveni pregled u Sarajevu

Post by van Basten »

ne možete otići u Vojnu bolnicu po uputnicu za pregled spwcijaliste jer oni nemaju općih ljekara, nego specijaliste. Znači, njima morate doći sa uputnicom od opšteg ljekara, a to izdaje onaj ljekar kod kojeg imate otvoren karton porodične medicine, a onda ide ono što je svemirco i još par ljudi već reklo - kantoni, odobrenja, papirologija, birokratija...
hitnost valjda utvrđuju ljekari, jer je nama sve naše najhitnije... po nekoj definiciji neodložno hitno bi bilo nešto što je životno ugrožavajuće. Da li su to bolne noge, ne bih znao.
Robijasica

#10 Re: Penzioner iz USK kantona - zdravstveni pregled u Sarajevu

Post by Robijasica »

Mamu moje prijateljice je ljetos ujeo stršljen dok je bila kod neke prijateljice koja živi u drugom kantonu. Žena je skoro umrla i provela je nekih 48 sati na intezivnoj njezi. Ukupno je bila 10 dana u bolnici. Zdravstveno osiguranje njenog kantona je priznalo samo 5 dana boravka u bolnici drugog kantona dok je za preostalih 5 dana morala platiti nekih 370 KM bolnici u kojoj je bila zbrinuta. Obrazloženje njenog kantona je bilo da su je mogli transportirati u njenu bolnicu nakon što joj se zdravstveno stanje normalizovalo.
Za sve specijalističke preglede i operacije koje se ne mogu obaviti u tvom kantonu moraš imati odobrenje ljekarske komisije i kantonalnog zavoda za zdravstvo.
Post Reply