PEDOFILIJA U BiH
-
tempora
#26 Re: PEDOFILIJA U BiH
Da krenemo redom. Hemijska kastracija NIJE dovoljna za rjesavanje ovog problema.Naravno uvijek ce biti onih, koji se ne obaziru na istrazivanja po ovom pitanju kao ni na brojke koje pokazuju broj ponovnih pocinioca koji su koristili hemijsku kastraciju. Hemijska kastracija koci/umanjuje hormone ali ne rijesava patron u ponasanju, tj ne lijeci psihu. A pedofilija je problem psihe-ako cemo se sloziti u jednome? Mnoge naucne discipline jos uvijek se nisu slozile o uzrocima pedofilije, ( kao sto se profil pedofila ne moze tacno utvrditi) tako da ni efikasnost lijecenja nema 100% rezultata, sto ce reci, jos uvijek se po ovom pitanju tapka u mraku.
Kao sto vec rekoh, hemijska kastracija "ubija" hormone, ali ne djeluje na psihu pedofila pa se tako isti moze posluziti i sluzi drugih stvarima, kako bi zlostavljao jedno dijete.Nadam se da ne moram iznositi slucajeve u praksi.
Podjimo od prakticnih problema koji pokazuju nedostatke hemijske kastracije. Svi oni, koji su osudjeni za djelo pefofilije ( a ovdje ne govorimo o "blagim"slucajevima- koji nakon seksualnog zlostavljanja djeteta bivaju pusteni vrlo brzo na slobodu ili uslovno kaznjeni ili aleternativno) -obicno su duzni da se lijece, a hemijska kastracija je jedan od uslova za rano tj prijevremeno otpustanje iz zatvora. Pocinioci/osudjenici koji se odluce prihvatiti hemijsku kastraciju nerijetko nakon pustanja na slobodu, prestaju sa istom. U nekim zemljama pocinioci su po par godina pod monitorom ali sta se desava nakon isteka kontrole?
Hemijska kastracija mora ici paralelno sa drugim vrstama terapije, te pracenjem pocinioca koji su pusteni na slobodu- a znamo da niti jedan sistem nije u mogucnosti obezbjediti takvo sto.
Slozila bih se da je jedan od nacina objavljivanje identiteta pedofila u javnosti, pa makar on nosio sa sobom i mnoge neugodnosti za samog pocinioca. No sta kazu zakoni o ovim zlodjelima i kako se isti tretiraju u praksi? U Holandiji je jako mali broj onih koji su dozivotno zatvoreni za ovakva zlodjela.Mnogi koji su nakon kratkog vremena pusteni na slobodu, pa pocinili jos veca zlodjela, tek onda su bili obavezani lijecenjem u posebnim zatvorskim klinikama!? Neki od istih nikada nisu ni zatvoreni za svoja zlodjela, sa objasnjenjem sudije da je istome dovoljna kazna sto je ostao bez posla !!!!!
Vec sam pisala, da je recimo u Holandiji trend od 90tih godina, da se daju alternativne kazne, pa cak i do 4 puta, u slucajevima silovanja,ubistva i teskih krivicnih djela, zbog nedostatka celija u to vrijeme.Ovaj trend je nastavljen, bez obzira sto se kapacitet zatvorskih celija povecao.Da ne napominjem koliko je tesko dokazati ovakve slucajeve i koliko i kako je nerijetko slaba kompetentnost onih, koji se bave ovim pitanjima.
Slucaj monstruma iz Austrije, nad kojim se zgrazava cio svijet, peruci sebe od bilo kakve odgovornosti, najbolji je pokazatelj losih sistema na svim podrucjima. A za ovaj slucaj, krivo je kompletno drustvo Austrije, kao i njihova okolina, majka, skola, policija, ustanove koje se bave pitanjem djece itd. A ovo zasigurno nije usamljen slucaj niti jedini ovakve vrste. Mnogi, koji ne izadju u javnost, desavaju se svakodnevno u nasoj blizoj i daljoj okolini. A isti su nerijetko "greska" onih koji se bave pravima djeteta a ne cine nista jer se ne usudjuju prijaviti ili imaju mentalitet rada od 9-17h, ili ne procitaju dosije za koji su zaduzeni ili su apsolutno nekompetentni ili ne postoji kapacetiti za smjestaj/zbrinjavanje ili nedostaje finansija ili pocine takvu administrativnu gresku zbog cega pocinioc zlocina biva pusten na slobodu ( kao sto je recimo slucaj petogodisnjeg djeteta cije je srce otkazalo nakon konstantnog przenja peglom po tijelu, dok joj je majka nijemo gledala, paralizovana od straha da ne bude ostavljena)
Na koncu, pocinioci seksualnog nasilja su u 80% slucajeva poznanici, rodbina, prijatelji.
Treba malo obratiti paznju na raporte o djecijim pravima, pa vidjeti kako se ista sprovode u praksi od najnizeg do najviseg nivoa drustva, ustanova, drzavnog aparata itd.
Bilo bi fantasticno, kada bi hemijska kastracija rijesila ovaj problem. No na zalost, to nije slucaj. Na koncu, mi ovdje polazimo od okrivljenih pedofila, a gdje su svi oni za cija se zlodjela nikada nece saznati. A takvih ima uistinu jako puno. Ostaje nam da se nadamo da cemo kao roditelji biti postedjeni te strahote. I jos nam ostaje, da podjemo od sebe, pa da savjesno obavljamo svoje duznosti covjeka, roditelja, uposlenog.I iako to izgleda nistavna stvar, ona ostaje najbitniji faktor promjena.
Kao sto vec rekoh, hemijska kastracija "ubija" hormone, ali ne djeluje na psihu pedofila pa se tako isti moze posluziti i sluzi drugih stvarima, kako bi zlostavljao jedno dijete.Nadam se da ne moram iznositi slucajeve u praksi.
Podjimo od prakticnih problema koji pokazuju nedostatke hemijske kastracije. Svi oni, koji su osudjeni za djelo pefofilije ( a ovdje ne govorimo o "blagim"slucajevima- koji nakon seksualnog zlostavljanja djeteta bivaju pusteni vrlo brzo na slobodu ili uslovno kaznjeni ili aleternativno) -obicno su duzni da se lijece, a hemijska kastracija je jedan od uslova za rano tj prijevremeno otpustanje iz zatvora. Pocinioci/osudjenici koji se odluce prihvatiti hemijsku kastraciju nerijetko nakon pustanja na slobodu, prestaju sa istom. U nekim zemljama pocinioci su po par godina pod monitorom ali sta se desava nakon isteka kontrole?
Hemijska kastracija mora ici paralelno sa drugim vrstama terapije, te pracenjem pocinioca koji su pusteni na slobodu- a znamo da niti jedan sistem nije u mogucnosti obezbjediti takvo sto.
Slozila bih se da je jedan od nacina objavljivanje identiteta pedofila u javnosti, pa makar on nosio sa sobom i mnoge neugodnosti za samog pocinioca. No sta kazu zakoni o ovim zlodjelima i kako se isti tretiraju u praksi? U Holandiji je jako mali broj onih koji su dozivotno zatvoreni za ovakva zlodjela.Mnogi koji su nakon kratkog vremena pusteni na slobodu, pa pocinili jos veca zlodjela, tek onda su bili obavezani lijecenjem u posebnim zatvorskim klinikama!? Neki od istih nikada nisu ni zatvoreni za svoja zlodjela, sa objasnjenjem sudije da je istome dovoljna kazna sto je ostao bez posla !!!!!
Vec sam pisala, da je recimo u Holandiji trend od 90tih godina, da se daju alternativne kazne, pa cak i do 4 puta, u slucajevima silovanja,ubistva i teskih krivicnih djela, zbog nedostatka celija u to vrijeme.Ovaj trend je nastavljen, bez obzira sto se kapacitet zatvorskih celija povecao.Da ne napominjem koliko je tesko dokazati ovakve slucajeve i koliko i kako je nerijetko slaba kompetentnost onih, koji se bave ovim pitanjima.
Slucaj monstruma iz Austrije, nad kojim se zgrazava cio svijet, peruci sebe od bilo kakve odgovornosti, najbolji je pokazatelj losih sistema na svim podrucjima. A za ovaj slucaj, krivo je kompletno drustvo Austrije, kao i njihova okolina, majka, skola, policija, ustanove koje se bave pitanjem djece itd. A ovo zasigurno nije usamljen slucaj niti jedini ovakve vrste. Mnogi, koji ne izadju u javnost, desavaju se svakodnevno u nasoj blizoj i daljoj okolini. A isti su nerijetko "greska" onih koji se bave pravima djeteta a ne cine nista jer se ne usudjuju prijaviti ili imaju mentalitet rada od 9-17h, ili ne procitaju dosije za koji su zaduzeni ili su apsolutno nekompetentni ili ne postoji kapacetiti za smjestaj/zbrinjavanje ili nedostaje finansija ili pocine takvu administrativnu gresku zbog cega pocinioc zlocina biva pusten na slobodu ( kao sto je recimo slucaj petogodisnjeg djeteta cije je srce otkazalo nakon konstantnog przenja peglom po tijelu, dok joj je majka nijemo gledala, paralizovana od straha da ne bude ostavljena)
Na koncu, pocinioci seksualnog nasilja su u 80% slucajeva poznanici, rodbina, prijatelji.
Treba malo obratiti paznju na raporte o djecijim pravima, pa vidjeti kako se ista sprovode u praksi od najnizeg do najviseg nivoa drustva, ustanova, drzavnog aparata itd.
Bilo bi fantasticno, kada bi hemijska kastracija rijesila ovaj problem. No na zalost, to nije slucaj. Na koncu, mi ovdje polazimo od okrivljenih pedofila, a gdje su svi oni za cija se zlodjela nikada nece saznati. A takvih ima uistinu jako puno. Ostaje nam da se nadamo da cemo kao roditelji biti postedjeni te strahote. I jos nam ostaje, da podjemo od sebe, pa da savjesno obavljamo svoje duznosti covjeka, roditelja, uposlenog.I iako to izgleda nistavna stvar, ona ostaje najbitniji faktor promjena.
-
Rambo-Amadeus
#27 Re: PEDOFILIJA U BiH
Posto je ova tema vec aktuelna, osjecam potrebu da iznesem jedan slucaj, koji sam dozivio u stvarnosti, a ima veze i sa prethodnim postom...
Naime, prije izvjesnog vremena (mozda prije oko godinu dana), jedan prijatelj mi je, a nakon neke price gdje smo se jedan drugom nesto povjeravali, otkrio kako je par puta, onako iz znatiželje tražio, i što je iznenadjujuce jer je mislio da je nemoguće nekim jednostavnim upitima preko standardnih tražilica, pronašao takve stranice na internetu, znači neka znatiželja koju je on morao da zadovolji. U svoj toj "frci" on je između ostalog i snimio dvije - tri slike, ne znam nekih djevojcica ili tinejdjerica, ali, kako mi je rekao, mozda ih je pogledao jednom - dvaput od tada. U medjuvremenu, lik skonta sta je uradio, izbrise te (inace, i ostale regularne) slike sa racunara, medjutim, od tada lik bukvalno ne moze da oprosti sebi, ubjedjuje me kako ne moze da povjeruje (kao ni ja!) da je to uradio, da ne zna uopste zasto mu je to trebalo, a sto je najvaznije da mu nikad, i na tome inzistira, nikad nije naumpalo da mozda nesto pocini u stvarnosti, ja se sje.o, vidim on stvarno sjeb.n, sta da mu kazem sad...
Sad kaze (druzimo se i sad, regularno) da od tada nije ni pomislio da tako nesto ponovi, da i sad ne prodje dan a da se ne kaje, ali s druge strane ne smije reci nikome, zna da bi ga drustvo razapelo...ja sam mu reko, je.i ga sad, mojne vise, znam da mu je stvarno zao i krivo i da nije nastran, cak mi je sam govorio da, stavise, polazi od sebe, i da ne moze zamisliti da to nekom uradi sutra njegovom djetetu, a kamoli on nekome...
Je.i ga, crnjak jeste, ali ja mu kazem, sta je bilo-bilo je, vrijeme je ionako proslo, i sad me intersuje sta biste vi takvom liku rekli? Naravno, pod predpostavkom da ga znate dobro i da mu vjerujete da je sve sto je rekao istina (kao sto mu ja vjerujem, jer ga znam dobro i to dugo)? Treba li sad takvog lika izvrgnuti ruglu i drustvenom preziru, jer sam na sto mjesta citao da se pravi pedofili zapravo nikad ne kaju zbog svojih postupaka (koji su inace mnogo gori), i cak stavise traze neko opravdanje? Ja ga licno ne mogu svrstati u kos sa istim, pa cak ni sa potencijalnim pedofilima, jer covjek jednostavno, ne zeli ni da se sali na tu temu vise...
Prema tome, ima raznih slucajeva, sta ja znam...
Naime, prije izvjesnog vremena (mozda prije oko godinu dana), jedan prijatelj mi je, a nakon neke price gdje smo se jedan drugom nesto povjeravali, otkrio kako je par puta, onako iz znatiželje tražio, i što je iznenadjujuce jer je mislio da je nemoguće nekim jednostavnim upitima preko standardnih tražilica, pronašao takve stranice na internetu, znači neka znatiželja koju je on morao da zadovolji. U svoj toj "frci" on je između ostalog i snimio dvije - tri slike, ne znam nekih djevojcica ili tinejdjerica, ali, kako mi je rekao, mozda ih je pogledao jednom - dvaput od tada. U medjuvremenu, lik skonta sta je uradio, izbrise te (inace, i ostale regularne) slike sa racunara, medjutim, od tada lik bukvalno ne moze da oprosti sebi, ubjedjuje me kako ne moze da povjeruje (kao ni ja!) da je to uradio, da ne zna uopste zasto mu je to trebalo, a sto je najvaznije da mu nikad, i na tome inzistira, nikad nije naumpalo da mozda nesto pocini u stvarnosti, ja se sje.o, vidim on stvarno sjeb.n, sta da mu kazem sad...
Sad kaze (druzimo se i sad, regularno) da od tada nije ni pomislio da tako nesto ponovi, da i sad ne prodje dan a da se ne kaje, ali s druge strane ne smije reci nikome, zna da bi ga drustvo razapelo...ja sam mu reko, je.i ga sad, mojne vise, znam da mu je stvarno zao i krivo i da nije nastran, cak mi je sam govorio da, stavise, polazi od sebe, i da ne moze zamisliti da to nekom uradi sutra njegovom djetetu, a kamoli on nekome...
Je.i ga, crnjak jeste, ali ja mu kazem, sta je bilo-bilo je, vrijeme je ionako proslo, i sad me intersuje sta biste vi takvom liku rekli? Naravno, pod predpostavkom da ga znate dobro i da mu vjerujete da je sve sto je rekao istina (kao sto mu ja vjerujem, jer ga znam dobro i to dugo)? Treba li sad takvog lika izvrgnuti ruglu i drustvenom preziru, jer sam na sto mjesta citao da se pravi pedofili zapravo nikad ne kaju zbog svojih postupaka (koji su inace mnogo gori), i cak stavise traze neko opravdanje? Ja ga licno ne mogu svrstati u kos sa istim, pa cak ni sa potencijalnim pedofilima, jer covjek jednostavno, ne zeli ni da se sali na tu temu vise...
Prema tome, ima raznih slucajeva, sta ja znam...
- Šapat
#28 Re: PEDOFILIJA U BiH
A sta reci...budaletina raznih ima (mislim na pedofile, ne na ovog lika iznad).
Moj stav je tu vrlo jasan - ako je vec otkriven i uhvacen na djelu = dozivotni zatvor.
Naravno, ovo je samo u slucaju da ga nisam otkrio ili uhvatio licno, bez obzira jel' moje ili necije drugo dijete u pitanju. Tada mu zakon ne pije previse vode, ni drzava, ni murija, ni zatvori...
Dok je Igmana, Treskavice, Bjelasnice, meda i vukova (a jadne zivotinje gladne), nikakvi mu zakoni ne mogu pomoci. Ionako imam veliki gepek, a planine blizu. A ni metak nije skup. I isto tako se pise i dileru kojeg uhvatim blizu svog djeteta, ali samo blizu svog jer su mi oni opet nekako blaza varijanta od ovih prvih, pa nek' se svako brine za svoje. Ali, svejedno im je recept za dugovjecnost isti, i jednima i drugima.
Moj stav je tu vrlo jasan - ako je vec otkriven i uhvacen na djelu = dozivotni zatvor.
Naravno, ovo je samo u slucaju da ga nisam otkrio ili uhvatio licno, bez obzira jel' moje ili necije drugo dijete u pitanju. Tada mu zakon ne pije previse vode, ni drzava, ni murija, ni zatvori...
Dok je Igmana, Treskavice, Bjelasnice, meda i vukova (a jadne zivotinje gladne), nikakvi mu zakoni ne mogu pomoci. Ionako imam veliki gepek, a planine blizu. A ni metak nije skup. I isto tako se pise i dileru kojeg uhvatim blizu svog djeteta, ali samo blizu svog jer su mi oni opet nekako blaza varijanta od ovih prvih, pa nek' se svako brine za svoje. Ali, svejedno im je recept za dugovjecnost isti, i jednima i drugima.
- Latina
- Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.
#29 Re: PEDOFILIJA U BiH
Vidis, ovdje si rekla nesto vrlo znacajno - "profil pedofila se ne moze tacno utvrditi". Da bi tvoja teza o pedofiliji kao bolesti bila odrziva, morao bi postojati uslovno receno - profil pacijenta. Dakle morala bi postojati skupina simptoma jasno prepoznatljiva u odredjenoj ( dovoljnoj ) skupini pojedinaca.tempora wrote:Da krenemo redom. Hemijska kastracija NIJE dovoljna za rjesavanje ovog problema.Naravno uvijek ce biti onih, koji se ne obaziru na istrazivanja po ovom pitanju kao ni na brojke koje pokazuju broj ponovnih pocinioca koji su koristili hemijsku kastraciju. Hemijska kastracija koci/umanjuje hormone ali ne rijesava patron u ponasanju, tj ne lijeci psihu. A pedofilija je problem psihe-ako cemo se sloziti u jednome? Mnoge naucne discipline jos uvijek se nisu slozile o uzrocima pedofilije, ( kao sto se profil pedofila ne moze tacno utvrditi) tako da ni efikasnost lijecenja nema 100% rezultata, sto ce reci, jos uvijek se po ovom pitanju tapka u mraku.
Ako profil, odnosno prepoznatljivi sindrom po kome je x = a+b ( +/- c ) ne postoji, otpada teza o pedofiliji kao bolesti. Ako pedofilija nije bolest, ako se radi o kriminalnom djelu osobe nad fizicki nemocnim ljudskim bicem, da li treba napustiti tezu o mogucem "izlijecenju" i koncentrisati se na zastitu djece od ovih opasnih kriminalaca ?
Jedno je sigurno, lijek za zrtve ove vrste zlostavljanja - ne postoji.
Kako izlijeciti nekoga ko nasrce na dijete ?Podjimo od prakticnih problema koji pokazuju nedostatke hemijske kastracije. Svi oni, koji su osudjeni za djelo pefofilije ( a ovdje ne govorimo o "blagim"slucajevima- koji nakon seksualnog zlostavljanja djeteta bivaju pusteni vrlo brzo na slobodu ili uslovno kaznjeni ili aleternativno) -obicno su duzni da se lijece, a hemijska kastracija je jedan od uslova za rano tj prijevremeno otpustanje iz zatvora. Pocinioci/osudjenici koji se odluce prihvatiti hemijsku kastraciju nerijetko nakon pustanja na slobodu, prestaju sa istom. U nekim zemljama pocinioci su po par godina pod monitorom ali sta se desava nakon isteka kontrole?
Slozila bih se da je jedan od nacina objavljivanje identiteta pedofila u javnosti, pa makar on nosio sa sobom i mnoge neugodnosti za samog pocinioca.
Da li je primarno pravo djeteta da zivi djetinjstvo zasticeno od nasrtaja na njegov psihofizicki integritet, ili je mozda primarno pravo zlocinca na privatnost !?!
Monstrum Fritzl je nazalost zivi dokaz da je u pitanju okorjeli kriminalac ( u svojoj sustini sadista ), inace bi davno na sebe privukao paznju zdravstvenih i socijalnih sluzbi. Takodje, zena koja je bila ( valjda je to nekad bila ) majka njegove zrtve Elizabeth, je saucesnik i mislim da joj treba suditi kao takvoj. Kako je inace MOGUCE da sadista njegovog profila, NJU nije zlostavljao na nacin na koji je zlostavljao vlastitu kci !?!
No sta kazu zakoni o ovim zlodjelima i kako se isti tretiraju u praksi? U Holandiji je jako mali broj onih koji su dozivotno zatvoreni za ovakva zlodjela.Mnogi koji su nakon kratkog vremena pusteni na slobodu, pa pocinili jos veca zlodjela, tek onda su bili obavezani lijecenjem u posebnim zatvorskim klinikama!? Neki od istih nikada nisu ni zatvoreni za svoja zlodjela, sa objasnjenjem sudije da je istome dovoljna kazna sto je ostao bez posla !!!!!
Ovo se desava kada se zlocin preimenuje u "bolest". Bolest bilo koje vrste iskljucuje perfidnost. Perfidnost je osnovna karakteristika ovih zlocinaca.
Ovo govori koliko se ovom strasnom zlocinu ne pristupa ozbiljno. Zasto ?Vec sam pisala, da je recimo u Holandiji trend od 90tih godina, da se daju alternativne kazne, pa cak i do 4 puta, u slucajevima silovanja,ubistva i teskih krivicnih djela, zbog nedostatka celija u to vrijeme.Ovaj trend je nastavljen, bez obzira sto se kapacitet zatvorskih celija povecao.Da ne napominjem koliko je tesko dokazati ovakve slucajeve i koliko i kako je nerijetko slaba kompetentnost onih, koji se bave ovim pitanjima.
Slucaj monstruma iz Austrije, nad kojim se zgrazava cio svijet, peruci sebe od bilo kakve odgovornosti, najbolji je pokazatelj losih sistema na svim podrucjima. A za ovaj slucaj, krivo je kompletno drustvo Austrije, kao i njihova okolina, majka, skola, policija, ustanove koje se bave pitanjem djece itd. A ovo zasigurno nije usamljen slucaj niti jedini ovakve vrste. Mnogi, koji ne izadju u javnost, desavaju se svakodnevno u nasoj blizoj i daljoj okolini. A isti su nerijetko "greska" onih koji se bave pravima djeteta a ne cine nista jer se ne usudjuju prijaviti ili imaju mentalitet rada od 9-17h, ili ne procitaju dosije za koji su zaduzeni ili su apsolutno nekompetentni ili ne postoji kapacetiti za smjestaj/zbrinjavanje ili nedostaje finansija ili pocine takvu administrativnu gresku zbog cega pocinioc zlocina biva pusten na slobodu
Niko vise nema opravdanje da ne zna za ove slucajeve, niko vise nema pravo da ignorise bilo kakav i najmanji znak koji navodi na sumnju. Za svako dijete kome se desi zlostavljanje u buducnosti, krivi smo svi.
Mogla je umjesto sto je sjedila "paralizovana", isprobati efekat vrele pegle na vlastitoj kozi !!! Mozda bi se tada sjetila da je odgovorna da zastiti dijete koje je rodila !( kao sto je recimo slucaj petogodisnjeg djeteta cije je srce otkazalo nakon konstantnog przenja peglom po tijelu, dok joj je majka nijemo gledala, paralizovana od straha da ne bude ostavljena)
Naravno. Sta bi svako od nas ocekivao od roditelja, prijatelja i drustva da smo izlozeni zlostavljanju ? Isto toliko, ni manje ni vise, dugujemo svakom djetetu.Na koncu, pocinioci seksualnog nasilja su u 80% slucajeva poznanici, rodbina, prijatelji.
Last edited by Latina on 06/05/2008 00:43, edited 1 time in total.
- milivoje
#30 Re: PEDOFILIJA U BiH
@latinica
Svakoga dana u svakome pogledu...sve vise rastes u mojim ochima.

Svakoga dana u svakome pogledu...sve vise rastes u mojim ochima.
- Fair Life
#31 Re: PEDOFILIJA U BiH
Pedofila je najefikasnije "izlijeciti" metkom.
-
WizzardFromBOZ
-
Den
#33 Re: PEDOFILIJA U BiH
Djeca se najbolje mogu zastiti ako su odogojena na pravi nacin tako sto ce sve reci tati i mami sta god da se desi.Ako je dijete nekoliko godina iskoristavano a nista ne govori onda meni to nijebas logicno. Mislim da dijete koje ima pravog muskarca kao oca ima puno manje sanse da postane zrtva pedofilije nego ono dijete koje ima nekakvog pametnjakovica i bezkicmenjaka. Muskarac mora biti muskarac i zraciti nekom odgovornoscu na svoju okolinu.
- vjesticanametli
#34 Re: PEDOFILIJA U BiH
djete mora odrasti sa spoznajom da se u bilo kom trenutku moze obratiti roditeljima i da zbog onog sto povjeri njima nece biti KRITIKOVANO, ISMIJANO ILI ISIBANO jer zaboga sta djeca znaju
roditelji moraju raditi konstantno na stvaranju povjerenja i punooooooooo razgovarati sa djetetom.
-
shalaedin
#35 Re: PEDOFILIJA U BiH
Ma za mene postoje dvije moguce kazne za pedofile:
1. Javna smrt za sve one kod kojih se dokaze krivica da su sex. zlostavljali djecu i
2. Visegodisnje zatvorske kazne za sve one kod kojih se nedokaze krivica da su sex. zlostavljali djecu, vec se dokaze krivica da su pregledavali i cuvali na svojim kompijuterima pedofilski materijal (zatvorska kazna od 3-5, bez prava na uvjetnu) i javno rusenje kredibilteta jednoj takvoj osobi.
1. Javna smrt za sve one kod kojih se dokaze krivica da su sex. zlostavljali djecu i
2. Visegodisnje zatvorske kazne za sve one kod kojih se nedokaze krivica da su sex. zlostavljali djecu, vec se dokaze krivica da su pregledavali i cuvali na svojim kompijuterima pedofilski materijal (zatvorska kazna od 3-5, bez prava na uvjetnu) i javno rusenje kredibilteta jednoj takvoj osobi.
- neprilagodjena
#36 Re: PEDOFILIJA U BiH
Imam osjecaj da ce se to dole nazalost zataskati i zaboraviti.
Sto se mene tice za pedofile je smrtna kazna super rjesenje.
-
shalaedin
#37 Re: PEDOFILIJA U BiH
Vi ste meni stvarno cudni ljudi. Djeca su naivna, lakomislena i mlada, fizicki i psihicki lako nadvladiva i onda je logican slijed dogadjaja da neko ko ih zeli zloupotrebiti da to vrlo lako postize. Odgoj je tu najmanje bitna stvar i dali je ono musko ili zensko. I dali je ono dijete pravog muskarca ili ne. Djeca nekada znaju da je takvo sto lose, ali sute o tome, nekada je uzrok sutnje prijetnja, nekada stid, a nekada su razlozi neke druge prirode. Vecinom takve djece ako su i svijesna zlostavljanja to zlostavljanje potiskuju. Neka djeca zbog starosne dobi nisu u mogucnosti da razaznaju takve stvari jer su suvise mladi. Medjutim sva ova nasa prica je povrsinska, ali je potrebna kako bi se ljudi upoznali sa ovom problematikom i kako bi se ljudi pokusali sacuvati svoju djecu od takvih ljudi.Den wrote:Djeca se najbolje mogu zastiti ako su odogojena na pravi nacin tako sto ce sve reci tati i mami sta god da se desi.Ako je dijete nekoliko godina iskoristavano a nista ne govori onda meni to nijebas logicno. Mislim da dijete koje ima pravog muskarca kao oca ima puno manje sanse da postane zrtva pedofilije nego ono dijete koje ima nekakvog pametnjakovica i bezkicmenjaka. Muskarac mora biti muskarac i zraciti nekom odgovornoscu na svoju okolinu.
Pokusaj da se zamisli jedan takav cin kod normalnog covjeka budi gadjenje, a zamislite kako je onima koji takav jedan cin analiziraju trazeci uzroke i posljedice toga. Treba biti kompetentan i upoznat sa samom tematikom. Na ovo pitanje mogu dati odgovor i koliko toliko rasvjetliti uzroke i posljedice jednog takvoga cina psihijatri, sociolozi, pravnici koji su poblize upoznati sa ovom problematikom.
-
Hister
-
tempora
#39 Re: PEDOFILIJA U BiH
Latinica, uz duzno postovanje, nije mi bas jasna tvoja replika.Ja sam vec navela koje su manjkavosti hemijske kastracije u praksi i navela mnoge faktore u praksi zbog kojih zastita djece pada na mnogim poljima. Kada sam rekla da ne postoji profil pedofila mislima sam upravo na profil tima vanjskih karakteristika na osnovu kojih se ne moze zakljuciti da li je neko pedofil ili nije. Znaci, pedofil moze biti svako, iz bilo kojeg drustvenog okruzenja, bilo koje profesije i sl. Bolest je jasna kao i ono u cemu se ista ocituje. No kako rekoh, mnoge naucne discipline jos uvijek se raspravljaju o uzrocima iste i u tome lezi raskol, pa i nemogucnost da se pedofilija ucinkovito lijeci ako ne suzbija.
Naravno da se svako dijete mora zastiti, no u praksi mi smo daleko od toga. Imala sam priliku, osam dugih godina pratiti te sisteme i suocavati se sa manjkavostima tih sistema, zbog cega ostajem krajnje skepticna prema postojecem nacinu zastite djece. Zamisao i zelje su jedno, a praksa je sasvim nesto drugo!!!!
Mislim da sam bila jasna po pitanju integriteta pedofila, a posto mi se cini da ti nije jasno, da jos jednom ponovim: nemam nista protiv objavljivanja identiteta pocinioca pedofilije pa makar to nosilo i mnoge neprijatnosti za samog pedofila.
Licno ne vjerujem u rehabilitaciju ovakvih profila, niti smatram da isti uz pomoc hemijske kastracije trebaju biti pusteni na slobodu. Sto je trenutno ipak slucaj !!!!
Nedavni slucaj iz Austrije je odlican primjer kako ljudi i sistemi padaju na ispitu. Isti je vec jednom bio okrivljen za silovanje, no u Austriji postoji zakon ako se ne varam, da pojedini zlocini zastarjevaju nakon odredjenog broja godina, te se unistava njihova registracija. Pa je tako on imao mogucnost usvojiti djecu svoje kcerke, koja je navodno pobjegla u nekakvu sektu. A potom, kako ce ovaj zlocinac biti okrivljen? Za konkretan slucaj zatvaranja svoje kcerke i njihove djece, moze dobiti max 10 godina:? Za silovanje ono bi max 8 godina? Ili ce biti krivljen za smrt novorodjenceta? Ostaje jos da se vidi sta ce pravni eksperti po ovom pitanju uraditi i kako ce ga se teretiti.
No da je sistem opet pao, kao i zajednica, skola, ustanove, jasno je kao dan. A takve greske se desavaju svakodnevno i ja sam svjedok tog sistema jer sam u njega direktno ukljucena.
Mi se ovdje svi slazemo u jednoj stvari, a to je da pocinioci pedofilije trebaju biti ostro kaznjeni i da se ova pojava mora sprjecavati. Ono u cemu se mi mimoilazimo je nacin i efikasnost trenutnih aparata i mogucnosti.
Naravno da se svako dijete mora zastiti, no u praksi mi smo daleko od toga. Imala sam priliku, osam dugih godina pratiti te sisteme i suocavati se sa manjkavostima tih sistema, zbog cega ostajem krajnje skepticna prema postojecem nacinu zastite djece. Zamisao i zelje su jedno, a praksa je sasvim nesto drugo!!!!
Mislim da sam bila jasna po pitanju integriteta pedofila, a posto mi se cini da ti nije jasno, da jos jednom ponovim: nemam nista protiv objavljivanja identiteta pocinioca pedofilije pa makar to nosilo i mnoge neprijatnosti za samog pedofila.
Licno ne vjerujem u rehabilitaciju ovakvih profila, niti smatram da isti uz pomoc hemijske kastracije trebaju biti pusteni na slobodu. Sto je trenutno ipak slucaj !!!!
Nedavni slucaj iz Austrije je odlican primjer kako ljudi i sistemi padaju na ispitu. Isti je vec jednom bio okrivljen za silovanje, no u Austriji postoji zakon ako se ne varam, da pojedini zlocini zastarjevaju nakon odredjenog broja godina, te se unistava njihova registracija. Pa je tako on imao mogucnost usvojiti djecu svoje kcerke, koja je navodno pobjegla u nekakvu sektu. A potom, kako ce ovaj zlocinac biti okrivljen? Za konkretan slucaj zatvaranja svoje kcerke i njihove djece, moze dobiti max 10 godina:? Za silovanje ono bi max 8 godina? Ili ce biti krivljen za smrt novorodjenceta? Ostaje jos da se vidi sta ce pravni eksperti po ovom pitanju uraditi i kako ce ga se teretiti.
No da je sistem opet pao, kao i zajednica, skola, ustanove, jasno je kao dan. A takve greske se desavaju svakodnevno i ja sam svjedok tog sistema jer sam u njega direktno ukljucena.
Mi se ovdje svi slazemo u jednoj stvari, a to je da pocinioci pedofilije trebaju biti ostro kaznjeni i da se ova pojava mora sprjecavati. Ono u cemu se mi mimoilazimo je nacin i efikasnost trenutnih aparata i mogucnosti.
-
shalaedin
#40 Re: PEDOFILIJA U BiH
Sve sto govoris je istina. Najgore je u svemu tome sto djeca koja su sex. zlostavljana i trenutno se tesko identifikuju, kako tek da identifikujemo pocinioca. Simptomi da je neko latentni pedofil je npr. posjedovanja takvog materijala na personalnom racunaru. A da je neko stvarni pocinitelj je jos teze otkriti. Djeca koja su sex. zlostavljanja ne zele da pricaju o tome, rijetki su oni koji o svome problemu javno govore, vise mislim da je njihov govor vapaj iz tisine.Takvo sto mogu identifikovati i prepoznati djeca koja su starije dobi a sex. su zlostavljana. . Jos je gori problem, kada roditelji sex. zlostavljaju svoju djecu, pa im takvo sto utuve u glavu kao ocinsku ili majcinsku ljubav jer su bili i previse mladi da razlikuju dobro i zlo i takvo sto ne identifikuju kao zlostavljanje. Nerijetko se desava da djeca koja su suvise mlada na takvo sto naviknu, pa poslje na sex. zlostavljanje gledaju kao na normalnu roditeljsku paznju. Mislim da se treba paznja posvetiti pociniocu pedofilije, a i zrtvama... zrtvama jer je njima puno teze da se nose sa tim da su bile zrtve takvog gnusnog zlocina. Mislim da za svaki problem postoji rijesenje, pa i za ovaj... pa makar kazna za pedofile bila smrtna kazna. A za oni koji tek se upucavaju u taj fazon duge zatvorske kazne.tempora wrote:Latinica, uz duzno postovanje, nije mi bas jasna tvoja replika.Ja sam vec navela koje su manjkavosti hemijske kastracije u praksi i navela mnoge faktore u praksi zbog kojih zastita djece pada na mnogim poljima. Kada sam rekla da ne postoji profil pedofila mislima sam upravo na profil tima vanjskih karakteristika na osnovu kojih se ne moze zakljuciti da li je neko pedofil ili nije. Znaci, pedofil moze biti svako, iz bilo kojeg drustvenog okruzenja, bilo koje profesije i sl. Bolest je jasna kao i ono u cemu se ista ocituje. No kako rekoh, mnoge naucne discipline jos uvijek se raspravljaju o uzrocima iste i u tome lezi raskol, pa i nemogucnost da se pedofilija ucinkovito lijeci ako ne suzbija.
- Latina
#41 Re: PEDOFILIJA U BiH
Naravno da su djeca po svojoj prirodi ne samo fizicki nego i psiholoski nedorasla ovim zlocincima. Ali to ne znaci da je odgoj nebitan u svemu tome. Djetetu se moze objasniti da ne smije dozvoliti bilo kome da ga/je zlostavlja, na nacin koji je prilagodjen uzrastu djetata. Za to je odgovorna prevashodno majka djeteta i/ili oba roditelja. Takodje treba njegovati odnos povjerenja sto je neko napomenuo, tako da dijete, u slucaju da se desi nesto za sta i samo dijete osjeca da nije u redu, to moze bez straha reci majci/roditeljima. Ako dijete zlostavlja otac, a majka nema dovoljno integriteta kao licnost da dijete zastiti, ukoliko za to zna, moraju postojati telefonske linije da se dijete za pomoc obrati Socijalnoj Sluzbi.shalaedin wrote:
Vi ste meni stvarno cudni ljudi. Djeca su naivna, lakomislena i mlada, fizicki i psihicki lako nadvladiva i onda je logican slijed dogadjaja da neko ko ih zeli zloupotrebiti da to vrlo lako postize. Odgoj je tu najmanje bitna stvar i dali je ono musko ili zensko.
Ne treba biti Einstein da bi znao da ova vrsta zlostavljanja na dijete ostavlja trajne i dalekosezne, u najvecem broju slucajeva neizljecive posljedice. Posljedice se krecu od ispoljavanja anksioznosti, straha, depresije, bijesa, neprimjerenog seksualiziranog ponasanja djeteta i/ili agresivnosti. Djeca pate od osjecaja krivnje. Cesto ispoljavaju simptome Posttraumatsog Stresnog Sindroma. Dugotrajne posljedice su depresivno raspolozenje, samopovrijedjivanje, problematicno zasnivanje veze, i seksualne poteskoce u formi ili pretjerane senzibilnosti ili seksualne inhibicije.Djeca nekada znaju da je takvo sto lose, ali sute o tome, nekada je uzrok sutnje prijetnja, nekada stid, a nekada su razlozi neke druge prirode. Vecinom takve djece ako su i svijesna zlostavljanja to zlostavljanje potiskuju. Neka djeca zbog starosne dobi nisu u mogucnosti da razaznaju takve stvari jer su suvise mladi. Medjutim sva ova nasa prica je povrsinska, ali je potrebna kako bi se ljudi upoznali sa ovom problematikom i kako bi se ljudi pokusali sacuvati svoju djecu od takvih ljudi.
Ne postoji dokaz da je bilo koja vrsta lijecenja efektivna. Ova cinjenica ide u prilog tezi da su ove zvijeri ( uz to sto imaju karakteristike sadista bez savjesti ) u prvom redu teski kriminalci, i kao takvi se moraju tretirati.Pokusaj da se zamisli jedan takav cin kod normalnog covjeka budi gadjenje, a zamislite kako je onima koji takav jedan cin analiziraju trazeci uzroke i posljedice toga. Treba biti kompetentan i upoznat sa samom tematikom. Na ovo pitanje mogu dati odgovor i koliko toliko rasvjetliti uzroke i posljedice jednog takvoga cina psihijatri, sociolozi, pravnici koji su poblize upoznati sa ovom problematikom.
- ovo_malo_duse
#42 Re: PEDOFILIJA U BiH
accent wrote:tu nema ljudskih prava, metak u potiljak ili objesit ga na semaforu na Skenderiji, sa tablom oko vrata na kojoj ce pisati zbog cega ja objesen.
u slucaju da se na moj komentar javi neki pacifista, sa komentarom da sam ja fasista, molim admina da me odmah banuje
-
luciferino
#43 Re: PEDOFILIJA U BiH
Žrtve pedofila sigurno neće odmah otrčati mami i tati i ispričati kako ih je čiko dirao. Problem je puno puno kompleksniji da bi se mogao svesti na puko povjerenje između djeteta i roditelja. Pedofili posjeduju dobro razrađene metode, poigravaju se sa umom žrtve, prijete da će nauditi nekome koga dijete voli (recimo tim istim roditeljima) ako samo pisne, a što je najgore počesto izgledaju kao vrlo pristojni i uzorni ljudi. I šta jedan petogodišnjak može uraditi? Šta da se radi kada je recimo roditelj zlostavljač?Den wrote:Djeca se najbolje mogu zastiti ako su odogojena na pravi nacin tako sto ce sve reci tati i mami sta god da se desi.Ako je dijete nekoliko godina iskoristavano a nista ne govori onda meni to nijebas logicno. Mislim da dijete koje ima pravog muskarca kao oca ima puno manje sanse da postane zrtva pedofilije nego ono dijete koje ima nekakvog pametnjakovica i bezkicmenjaka. Muskarac mora biti muskarac i zraciti nekom odgovornoscu na svoju okolinu.
Za mene pedofilija nije bolest nego izopačenost najgoreg oblika koja se apsolutno treba najstrože kažnjavati (eto inače sam protiv smrtne kazne, ali bih ovakvim likovima mogla lično dati injekciju, a možda učiniti i nešto puno puno gore). Ne može biti lud i bolestan neko ko je toliko promućuran i planira čitav proces zlostavljanja. Savjest im izgleda proradi samo kada ih uhvate, ali ne zato što im je žao djeteta i što znaju da su pogriješili, nego zato što je njihov mali egocentrični svijet počeo propadati.
-
Hister
#44 Re: PEDOFILIJA U BiH
.......U nastavku antipedofilske akcije "Sledgehammer" policija je uhvatila 37-godišnjaka iz Velike Gorice u čijem je računalu pronađeno više od 800 fotografija obnaženih dječaka i djevojčica.
Pa se ja pitam......da li su i BiH organi vlasti, odnosno policija, ogranak Interpol-a i sl. uključeni u "Sledgehammer" ili to nešto love "čike sa bombonama" na svoju ruku??
Pa se ja pitam......da li su i BiH organi vlasti, odnosno policija, ogranak Interpol-a i sl. uključeni u "Sledgehammer" ili to nešto love "čike sa bombonama" na svoju ruku??
- uvjek dobar gost
#45 Re: PEDOFILIJA U BiH
Dalo mene mladu za stara... dalo mene jadnu zbog para...
itd svima poznat text jedne stare tradicionalne pjesme....
- Fiore
#46 Re: PEDOFILIJA U BiH
Ako neko bude iz familoije strado.. bandera mu ne gineuvjek dobar gost wrote:Dalo mene mladu za stara... dalo mene jadnu zbog para...
-
shalaedin
#47 Re: PEDOFILIJA U BiH
Moj stav nije da se neko s tim problemom moze izlijeciti...vec da treba ispitati ovu problematiku temeljito, kako se nebi takvo sto desilo ponovo na nekoj drugoj kozi.Latinica wrote:Naravno da su djeca po svojoj prirodi ne samo fizicki nego i psiholoski nedorasla ovim zlocincima. Ali to ne znaci da je odgoj nebitan u svemu tome. Djetetu se moze objasniti da ne smije dozvoliti bilo kome da ga/je zlostavlja, na nacin koji je prilagodjen uzrastu djetata. Za to je odgovorna prevashodno majka djeteta i/ili oba roditelja. Takodje treba njegovati odnos povjerenja sto je neko napomenuo, tako da dijete, u slucaju da se desi nesto za sta i samo dijete osjeca da nije u redu, to moze bez straha reci majci/roditeljima. Ako dijete zlostavlja otac, a majka nema dovoljno integriteta kao licnost da dijete zastiti, ukoliko za to zna, moraju postojati telefonske linije da se dijete za pomoc obrati Socijalnoj Sluzbi.shalaedin wrote:
Vi ste meni stvarno cudni ljudi. Djeca su naivna, lakomislena i mlada, fizicki i psihicki lako nadvladiva i onda je logican slijed dogadjaja da neko ko ih zeli zloupotrebiti da to vrlo lako postize. Odgoj je tu najmanje bitna stvar i dali je ono musko ili zensko.
Ne treba biti Einstein da bi znao da ova vrsta zlostavljanja na dijete ostavlja trajne i dalekosezne, u najvecem broju slucajeva neizljecive posljedice. Posljedice se krecu od ispoljavanja anksioznosti, straha, depresije, bijesa, neprimjerenog seksualiziranog ponasanja djeteta i/ili agresivnosti. Djeca pate od osjecaja krivnje. Cesto ispoljavaju simptome Posttraumatsog Stresnog Sindroma. Dugotrajne posljedice su depresivno raspolozenje, samopovrijedjivanje, problematicno zasnivanje veze, i seksualne poteskoce u formi ili pretjerane senzibilnosti ili seksualne inhibicije.Djeca nekada znaju da je takvo sto lose, ali sute o tome, nekada je uzrok sutnje prijetnja, nekada stid, a nekada su razlozi neke druge prirode. Vecinom takve djece ako su i svijesna zlostavljanja to zlostavljanje potiskuju. Neka djeca zbog starosne dobi nisu u mogucnosti da razaznaju takve stvari jer su suvise mladi. Medjutim sva ova nasa prica je povrsinska, ali je potrebna kako bi se ljudi upoznali sa ovom problematikom i kako bi se ljudi pokusali sacuvati svoju djecu od takvih ljudi.
Ne postoji dokaz da je bilo koja vrsta lijecenja efektivna. Ova cinjenica ide u prilog tezi da su ove zvijeri ( uz to sto imaju karakteristike sadista bez savjesti ) u prvom redu teski kriminalci, i kao takvi se moraju tretirati.Pokusaj da se zamisli jedan takav cin kod normalnog covjeka budi gadjenje, a zamislite kako je onima koji takav jedan cin analiziraju trazeci uzroke i posljedice toga. Treba biti kompetentan i upoznat sa samom tematikom. Na ovo pitanje mogu dati odgovor i koliko toliko rasvjetliti uzroke i posljedice jednog takvoga cina psihijatri, sociolozi, pravnici koji su poblize upoznati sa ovom problematikom.
Opet drzim da je odgoj najmanje bitna stvar kod ovoga problema... aj mi samo reci kako bi ti svoje dijete mogla upoznati sa ovakvom vrstom zlostavljanja i preventivno djelovati da on ne bude zrtva toga. Svaki pedofil ima ne jedan vec hiljadu nacina da djete ubjedi da ne progovori. Samo djeca koja su i fizicki i psihicki izrasla mogu imati saznanje o ovome problemu i kada im se takvo sto desi mogu da to povjere svojim roditeljima. Rijetko ko je dijete predskolskog uzrasta moze takvo sto jer neciju paznju sasvim drugacije dozivljava. Sve zavisi od uzrasta djeteta...
Pedofilija (grč paidós - dijete + filéó - volim, ljubim) je spolna nastranost, tj. seksualna sklonost prema djeci istog ili suprotnog spola.
Pedofili su blage i nježne osobe. Svom seksualnom objektu prilaze oprezno. Često se ponašaju onako kako se prema njima ponašalo u djetinjstvu, nesvjesno zaljubljeni u sebe- narcizam. Večina pedofila zadržava se na fantazijama. Najopasniji oblik pedofilije je pokušaj penetracije zato što ona izaziva oštećenja.
Pedofilija spada u najčešći oblik poremečaja ličnosti. Ovdje dolazo do pogrešnog izbora seksualnog objekta, a to su djeca. Može biti heteroseksualna (dva puta češča) i homoseksualna. Poremećaj se rjeđe javlja kod žena. Heteroseksualni pedofili biraju djevojčice od 8 do 10 godina, dok homoseksualni pedofil bira stariji uzrast. Seksualno zlostavljanje djece predstavlja bilo koji vid eksploatacije djece mlađe od 16 godina u cilju seksualnog zadovoljavanja starije osobe. Ono obuhvata telefonske razgovore, pokazivanje skrivenih dijelova tijela, milovanje, snimanje pornografskih fotografija, pokušaj izvršenja seksualnog odnosa, incest, silovanje, dječiju prostituciju. Neka od njih su uvredljiva, mučna i neugodna. Mnogo više su traumatični i neugodni incest, silovanje i prostitucija. Najčešće počinje u djetetovom dobu od 4 do 8 godina od maženja do silovanja. Djevojčice su pet puta češće žrtve od dječaka. Večinom su zlostavljači muškarci i to djeci poznate osobe. Rijetko koriste silu već nagovaranje i potkupljivanje. Silovanje je traumatski čin koji onemogućava normalan razvoj seksualnosti. Incest je seksualna eksploatacija od strane porodice. Predstavlja najveće traumatski čin koji onemogućava razvoj normalne psihoseksualnosti.
-
SmislovS
#48 Re: PEDOFILIJA U BiH
Ja sam ipak za "humanije" metode lijecenja, a kao civilizovan balkanac sam protiv smrtne kazne.neprilagodjena wrote:Imam osjecaj da ce se to dole nazalost zataskati i zaboraviti.
Dakle jedna od efikasnih metoda lijecenja od ukupno dvije, od kojih je jednu vec elaborirao Fair Life, bila bi objesiti pedofila za jajca. Ovu drugu metodu smatram izuzetnom po svojim pozitivnim efektima na samog pacijenta.
U tom kontekstu bih za potpuno izljecenje sugerisao slijedece: primjeniti prvo drugu, a tek u slucaju da ne djeluje preci na prvu (F.Life-ovu metodu) i uspjeh je zagarantiran.
- Latina
#49 Re: PEDOFILIJA U BiH
Ta "problematika" ( citaj zlocini prema djeci ) su vac ispitani i ne-daju-rezultate u smislu zaustavljanja ovih zlocina. Dakle treba pokusati sa tezim kaznama - zatvorska uz obavezu teskog fizickog rada, dozivotni zatvor ili smrtna kazna. Cisto sumnjam da se ovim debilima umire, i mislim da je ovo jedini nacin zastite drustva od ovih odurnih smradova.shalaedin wrote:
Moj stav nije da se neko s tim problemom moze izlijeciti...vec da treba ispitati ovu problematiku temeljito, kako se ne bi takvo sto desilo ponovo na nekoj drugoj kozi.
Djeca se moraju zastiti od ovih zlocinaca i tacka. To se moze ciniti na nacin sto se dijete predskolskog uzrasta ne ostavlja sa muskim osobama, a starijoj djeci treba objasniti da nikome ne smiju dozvoliti da ih dotice pod bilo kojim izgovorom, i da kazu roditeljima/mami ako se to ikada desi.Opet drzim da je odgoj najmanje bitna stvar kod ovoga problema... aj mi samo reci kako bi ti svoje dijete mogla upoznati sa ovakvom vrstom zlostavljanja i preventivno djelovati da on ne bude zrtva toga.
Citat koji si naveo nakon ovoga je iz Wikipedie ( znam jer sam u prethodnom postu pokusala pronaci zvanicnu definiciju ovog zlocina i posto nisam nasla psihijatrijske udzbenike na Netu, pogledala sam pod Wikipedia ). Zivot mi se smucio nakon citanja, i ponovo mi je muka sada.
Pedofili su blage i nježne osobe. Svom seksualnom objektu prilaze oprezno.
Pedofilija spada u najčešći oblik poremečaja ličnosti.
Neka od njih su uvredljiva, mučna i neugodna.
Ovo je mogao napisati samo jedan od ovih zlocinaca ! Upitaj zrtve zlostavljanja jesu li pedofili "blage i njezne osobe" !?!
:smajlikojipovracalipovraca:
-
SmislovS
#50 Re: PEDOFILIJA U BiH
Ko stvoren za rad sa djecom u vrticima - mogao bi kod direktorice JU Djeca Sarajeva za savjetnika!shalaedin wrote: ( ... )
Opet drzim da je odgoj najmanje bitna stvar kod ovoga problema... .
Odgoj ne da je bitna stvar kod ovog problema nego i kod svakog drugog.
Ako hocete najbitnija stvar. A pod odgojem podrazumijevam prvenstveno otvoren razgovor sa djecom o svemu i svacemu. Ne nikako neke "tradicionalne" metode kod kojih djeca kad otvore usta dobiju po usima i gdje je svaka druga tema tabu tema.
Prema tome, ne valjajte gluposti.