Patnja kao izbor

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

dobar osjecaj

#1 Patnja kao izbor

Post by dobar osjecaj »

Nije to sad nesto novo sto primjecujem oko sebe ali ovih dana mi malo vise upada u oci i nervira me jer vecina ljudi koje poznajem, bilo da se radi o rodbini, prijateljima, saradnicima na poslu...dakle vecina ima poriv da uziva u nekom obliku patnje, da kukaju i da iscrpljuju i vlastitu i energiju ljudi koji ih okruzuju.
Iako se vecini ljudi koji ih slusaju namecu jednostavna rjesenja za te patnje, iako te osobe i same navodno prepoznaju rjesenja i dalje nastavljaju u tom stilu patnje, kuknjave, samosazaljevanja i ne mijenjaju nista. A zivot prolazi i samo bezveze gube vrijeme ni u cemu.
Primjeri su razni, dijete koje je promasilo sve u zivotu i koje unedogled ponavlja kako treba naci posao a nikada ne cini nista da pokusa naci posao, pa se i roditelji i dijete unedogled glodju oko te silne patnje a zapravo niko ne cini nista da izadje iz tog kruga. Ljudi koje ste slusali 2010. ponavljaju istu pricu cetiri godine kasnije samo su stariji i imaju manje sanse da ucine nesto po pitanju koje ih muci.
Muskarac/zena u losem braku koji ocito nema nikakvu perspektivu ali i dalje ostaju u tom cemeru i nasladjuju se kuknjavom svima oko toga a ne cine nista ni da poboljsaju svoj zivot ni da prekinu tu medjusobnu patnju.
Brojne djevojke/muskarci koje je neki muskarac/djevojka povrijedio/la i mjesecima pa i godinama cvile nesto nad tim iako znaju da ne mogu uciniti nista da izbrisu sta se desilo i ne mogu mijenjati ljude i sta ti ljudi osjecaju prema njima.

Ja sam se licno prestala druziti s nekoliko bliskih prijatelja jer vise nisam mogla podnijeti te silne jadikovke i stalno ponavljanje istog bez stvarne volje i pokusaja da se nesto promijeni.
Kako drugi gledaju na to? Da li vam je to jadikovanje i nanosenje patnje sebi uzitak? Kako se nosite s ljudima koji vam na taj nacin iscrpljuju energiju?
graue_maus

#2 Re: Patnja kao izbor

Post by graue_maus »

ne vrijedi zivce trositi na ovakav narod .....a nece ni poslusat ako im se da savjet .......
dobar osjecaj

#3 Re: Patnja kao izbor

Post by dobar osjecaj »

graue_maus wrote:ne vrijedi zivce trositi na ovakav narod .....a nece ni poslusat ako im se da savjet .......
Znam da ne vrijedi. Ali jednostavno mi se polako potpuno suzava krug ljudi koje sam spremna i zelim vidjati. Kao neka epidemija.
JThomas

#4 Re: Patnja kao izbor

Post by JThomas »

može se i tebi lakše nego što misliš desiti da sutra zapadneš u nešto tako. to su nesvjesni refleksi i obrasci koje manje-više dijeli cijeli ljudski rod. pa nemoj previše visoko letjeti i misliti da si iznad drugih, da ne bi dobro ljosnula.
pashasolidni

#5 Re: Patnja kao izbor

Post by pashasolidni »

:thumbup: aj' shto si jadan,al' shto jad na drugog prenosish.izbjegavati kontakt
dobar osjecaj

#6 Re: Patnja kao izbor

Post by dobar osjecaj »

JThomas wrote:može se i tebi lakše nego što misliš desiti da sutra zapadneš u nešto tako. to su nesvjesni refleksi i obrasci koje manje-više dijeli cijeli ljudski rod. pa nemoj previše visoko letjeti i misliti da si iznad drugih, da ne bi dobro ljosnula.
Sta konkretno mi se moze desiti? U sta da zapadnem? Misliti da sam iznad drugih? Iznad tebe? U cemu je problem? Ljosnula? Sta pod tim podrazumijevas?
Iz vecine tvojih komenatara koje citam godinama mogla bih olako zakljuciti da upravo spadas u grupu ljudi koji rado biraju patnju ali nemam pojma ko si ti pa ne mogu da tvrdim nista o tebi na osnovu tvog vjecno negativnog stava o svemu. Jesi li ti to trajno "ljosnuo" ili sta???
pashasolidni

#7 Re: Patnja kao izbor

Post by pashasolidni »

sushtina je da i kad ljosnesh,hoodash uzdignute glave.a ne ko tetka kakva. bez uvrede tetkama,pravim :D
Muhamed Đakmić

#8 Re: Patnja kao izbor

Post by Muhamed Đakmić »

Ja kad pročitam postove JThomasa vidim postove inteligentne i racionalne osobe koja je prilično svjesna okoline u kojoj živi.

S druge strane, veze nemam čiji si klon, ali kad pročitam ove tvoje postove ovdje na temi, vidim da radiš isto ono što rade ti koje prozivaš i jako si negativna :D
dječak sa šibicama

#9 Re: Patnja kao izbor

Post by dječak sa šibicama »

Toma Zdravkovic karijeru napravio na patnji, a ti otvaras ovu temu :D
dobar osjecaj

#10 Re: Patnja kao izbor

Post by dobar osjecaj »

Muhamed Đakmić wrote:Ja kad pročitam postove JThomasa vidim postove inteligentne i racionalne osobe koja je prilično svjesna okoline u kojoj živi.

S druge strane, veze nemam čiji si klon, ali kad pročitam ove tvoje postove ovdje na temi, vidim da radiš isto ono što rade ti koje prozivaš i jako si negativna :D
Sto bi neki rekli "good for you". Mozes i dalje svrsavati na racionalnost i ode sredini u kojoj zivimo u stilu ocaj bez granica. Meni je to sasvim fajn jer nemamo dodirne tacke.
dječak sa šibicama wrote:Toma Zdravkovic karijeru napravio na patnji, a ti otvaras ovu temu :D
:thumbup: jasta. I meni svasta bas smeta.
neimenovan.x

#11 Re: Patnja kao izbor

Post by neimenovan.x »

dobar osjecaj wrote:
JThomas wrote:može se i tebi lakše nego što misliš desiti da sutra zapadneš u nešto tako. to su nesvjesni refleksi i obrasci koje manje-više dijeli cijeli ljudski rod. pa nemoj previše visoko letjeti i misliti da si iznad drugih, da ne bi dobro ljosnula.
Sta konkretno mi se moze desiti? U sta da zapadnem? Misliti da sam iznad drugih? Iznad tebe? U cemu je problem? Ljosnula? Sta pod tim podrazumijevas?
Iz vecine tvojih komenatara koje citam godinama mogla bih olako zakljuciti da upravo spadas u grupu ljudi koji rado biraju patnju ali nemam pojma ko si ti pa ne mogu da tvrdim nista o tebi na osnovu tvog vjecno negativnog stava o svemu. Jesi li ti to trajno "ljosnuo" ili sta???
Depresija može zadesiti svakoga i nema veze sa karakterom. Meni je bezveze kada ljudi olako shvataju psihičke tegobe, kao u smislu da je to nečiji izbor. Sutra te može udariti par zajebanih problema pa bih volio da čujem tad tvoju priču.
Hajde ti nama objasni čime se baviš, koliko imaš godina, koliko ljudi u domaćinstvu zavisi od tebe, kako je materijalno stanje tvoje porodice... pa da onda pričamo.
JThomas

#12 Re: Patnja kao izbor

Post by JThomas »

sredina je takva kakva jeste. ako si ti baš toliko racionalna i pozitivna, neće uspjeti uticati na tebe. doduše, da je to stvarno tako ne bi bilo potrebe ni za kloniranjem, brisanjem i ispravljanjem svih postova pod prethodnim nickovima u tri tačkice i slično.
JThomas

#13 Re: Patnja kao izbor

Post by JThomas »

neimenovan.x wrote:
Depresija može zadesiti svakoga i nema veze sa karakterom. Meni je bezveze kada ljudi olako shvataju psihičke tegobe, kao u smislu da je to nečiji izbor. Sutra te može udariti par zajebanih problema pa bih volio da čujem tad tvoju priču.
Hajde ti nama objasni čime se baviš, koliko imaš godina, koliko ljudi u domaćinstvu zavisi od tebe, kako je materijalno stanje tvoje porodice... pa da onda pričamo.
samo ne može zajebane alfa koke s foruma.

ustvari može, ali za to se namjenski otvori drugi nick da se izjada... :D
Muhamed Đakmić

#14 Re: Patnja kao izbor

Post by Muhamed Đakmić »

dobar osjecaj wrote:
Muhamed Đakmić wrote:Ja kad pročitam postove JThomasa vidim postove inteligentne i racionalne osobe koja je prilično svjesna okoline u kojoj živi.

Sto bi neki rekli "good for you". Mozes i dalje svrsavati na racionalnost i ode sredini u kojoj zivimo u stilu ocaj bez granica. Meni je to sasvim fajn jer nemamo dodirne tacke.
dječak sa šibicama wrote:Toma Zdravkovic karijeru napravio na patnji, a ti otvaras ovu temu :D
:thumbup: jasta. I meni svasta bas smeta.

Tebe to jebe, mene jok :D Da si toliko iznad svega što kritikuješ, ne bi se kroz ovu temu toliko jadala o tome. Ali hajde, šta ja znam, nemamo dodirnih tačaka i tako :D
dobar osjecaj

#15 Re: Patnja kao izbor

Post by dobar osjecaj »

Svi ste nemoguce dragi. Zao mi je ako vas depresija toliko mori da je prepoznajete u svim recenicama i imate poriv na svaku temu da pisete ponesto o tom gadnom stanju.
Mene ipak tema depresije ne zanima pretjerano.

Vise me zanima sta je to sto ljudima daje uzbudjenje i podsticaj pa se toliko rado odlucuju da se pate i nastavljaju patnju cak i kad prividino ili stvarno ne moraju da se pate.
Otvorite svoje teme o svim tegobama depresije ako vam je bas toliko zapelo. To pod kojim imenom pisem i kako ja zivim nije predmet ove teme :D
una_bo

#16 Re: Patnja kao izbor

Post by una_bo »

Ova tema je lijepo nazvana, patnja kao izbor.
Kao što biramo patnju, tako biramo hoće li nas tuđa patnja nervirati, kao što si ti izabrala da te nervira (ili šta te već).
Izabrala si i odustati od odnosa sa drugim ljudima, ja bih rekla da ti smatraš da znaš kako bi oni trebali da žive svoj život (A zivot prolazi i samo bezveze gube vrijeme ni u cemu - oni biraju patnju jer nešto iz te patnje dobivaju), zato i tvoj izbor prestanka druženja sa ljudima koje percipiraš kao paćenike koji su izabrali svoju patnju.

Ako te već zanima ova tema, onda pročitaj Teoriju izbora od Glassera, možda ti pomogne u razumijevanju sebe i drugih.
Muhamed Đakmić

#17 Re: Patnja kao izbor

Post by Muhamed Đakmić »

Super, meni je plaho drago da si ti toliko iznad svega što se dešava oko tebe. Jest malo ružno što ne smiješ sa pravog profila pisati, ali Bože moj, nije to kompleks, pusti nas što tvrdimo da jeste, mi smo depresivni ionako :D

Odoh ja s teme da ne kvarim, ti uživaj, ko god bila :D
dobar osjecaj

#18 Re: Patnja kao izbor

Post by dobar osjecaj »

una_bo wrote:Ova tema je lijepo nazvana, patnja kao izbor.
Kao što biramo patnju, tako biramo hoće li nas tuđa patnja nervirati, kao što si ti izabrala da te nervira (ili šta te već).
Izabrala si i odustati od odnosa sa drugim ljudima, ja bih rekla da ti smatraš da znaš kako bi oni trebali da žive svoj život (A zivot prolazi i samo bezveze gube vrijeme ni u cemu - oni biraju patnju jer nešto iz te patnje dobivaju), zato i tvoj izbor prestanka druženja sa ljudima koje percipiraš kao paćenike koji su izabrali svoju patnju.

Ako te već zanima ova tema, onda pročitaj Teoriju izbora od Glassera, možda ti pomogne u razumijevanju sebe i drugih.
Hvala za smislen odgovor. Nervira i smeta. Nisam primjetila a mozda se i ponasam tako kao da ja sve znam kako bi drugi trebali da zive i da mi tesko pada to sto nece da zive kako ja mislim da treba da zive :D
U sustini, vise mislim da mi smeta sto mi sami pricaju u beskraj o nekom problemu i sami nude rjesenja i onda godinama ne rade nista na tom rjesenju a stalno se vracaju na istu pricu koja mene iscrpljuje a nemam osjecaj da ni na njih ima neko bogzna kakvo regenerativno dejstvo.
Takvo stivo bi me vec moglo zanimati. Znam da je lose otvarati teme koje ne udaraju ocito na sirove porive nacije, ali mene trenutno zanima i fascinira bas ova tema.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#19 Re: Patnja kao izbor

Post by Velkoski »

dobar osjecaj wrote: Iz vecine tvojih komenatara koje citam godinama mogla bih olako zakljuciti da upravo spadas u grupu ljudi koji rado biraju patnju ali nemam pojma ko si ti pa ne mogu da tvrdim nista o tebi na osnovu tvog vjecno negativnog stava o svemu. Jesi li ti to trajno "ljosnuo" ili sta???
Onda očigledno imaš slabu sposobnost zaključivanja.. JT, bez obzira što je obojen u plavo, ima vjerovatno i najbolje postEve na ovom forumu, tako da ti je pametnije da poslušaš šta ti čovjek govori.

U Bosni i Hercegovini jedino nisu depresivni ovi što voze Mustange, Caymane i slično.
una_bo

#20 Re: Patnja kao izbor

Post by una_bo »

dobar osjecaj wrote:
una_bo wrote:Ova tema je lijepo nazvana, patnja kao izbor.

Hvala za smislen odgovor. Nervira i smeta. Nisam primjetila a mozda se i ponasam tako kao da ja sve znam kako bi drugi trebali da zive i da mi tesko pada to sto nece da zive kako ja mislim da treba da zive :D
U sustini, vise mislim da mi smeta sto mi sami pricaju u beskraj o nekom problemu i sami nude rjesenja i onda godinama ne rade nista na tom rjesenju a stalno se vracaju na istu pricu koja mene iscrpljuje a nemam osjecaj da ni na njih ima neko bogzna kakvo regenerativno dejstvo.
Takvo stivo bi me vec moglo zanimati. Znam da je lose otvarati teme koje ne udaraju ocito na sirove porive nacije, ali mene trenutno zanima i fascinira bas ova tema.
dok god te bude to nerviralo ti ćeš imati problem, jer druge ljude ne možemo kontrolisati, na duže staze dok god pokušavamo kontrolisati, nama je gore. Kontrolisati možemo samo sebe, dakle BIRATI ponašanja koja NE ZAVISE od drugih ljudi (uzrok-posljedica: ja se OSJEĆAM tako jer si se ti PONAŠAO tako).
Glasser je to lijepo objasnio u svojoj teoriji izbora, čovjek je osnovao svoj psihoterapeutski pravac.
dobar osjecaj

#21 Re: Patnja kao izbor

Post by dobar osjecaj »

Velkoski wrote:
dobar osjecaj wrote: Iz vecine tvojih komenatara koje citam godinama mogla bih olako zakljuciti da upravo spadas u grupu ljudi koji rado biraju patnju ali nemam pojma ko si ti pa ne mogu da tvrdim nista o tebi na osnovu tvog vjecno negativnog stava o svemu. Jesi li ti to trajno "ljosnuo" ili sta???
Onda očigledno imaš slabu sposobnost zaključivanja.. JT, bez obzira što je obojen u plavo, ima vjerovatno i najbolje postEve na ovom forumu, tako da ti je pametnije da poslušaš šta ti čovjek govori.

U Bosni i Hercegovini jedino nisu depresivni ovi što voze Mustange, Caymane i slično.
Joj drugari moji maleni, vani vam je predivan suncan dan a vi se uhvatili price o depresiji kao da ste osudjeni na nju. Nije tema depresija. Znam da imam dug uvodni post i da je previse citati sta sam napisala. Moja tema je shit, suncan dan vani vam je pun pogodak. Samo uzivajte! :D
dobar osjecaj

#22 Re: Patnja kao izbor

Post by dobar osjecaj »

una_bo wrote: dok god te bude to nerviralo ti ćeš imati problem, jer druge ljude ne možemo kontrolisati, na duže staze dok god pokušavamo kontrolisati, nama je gore. Kontrolisati možemo samo sebe, dakle BIRATI ponašanja koja NE ZAVISE od drugih ljudi (uzrok-posljedica: ja se OSJEĆAM tako jer si se ti PONAŠAO tako).
Glasser je to lijepo objasnio u svojoj teoriji izbora, čovjek je osnovao svoj psihoterapeutski pravac.
Mogu birati s kim cu se druziti i koliko cu vremena provoditi s ljudima koji uzivaju da pate. Hvala za preporuku za stivo :thumbup:
dobar osjecaj

#23 Re: Patnja kao izbor

Post by dobar osjecaj »

joooj wrote:Ljudima kojima si ti "prijateljica" ne trebaju neprijatelji. Ali posteno od tebe, odes od njih, ali barem ne razmisljaj onda o tom fenomenu, a depresivce pusti nek uzivaju u svojoj patnji. Nadam se da nikad neces dozivjeti taj osjecaj. :wink:
Zanimljiva razmisljanja o patnji kao izboru. Otvarajuci temu nisam bila svjesna koliko je zapravo ustaljen i normalan ovakav oblik ponasanja i opsteprihvacen u drustvu. Sve mi je ovo korisno citati. Hvala :)
bull21

#24 Re: Patnja kao izbor

Post by bull21 »

Jebo ti prijatelja kojem sa kojim ne možeš iskreno popričati kad imaš problem, pa ako ti već ne može pomoći onda bar da te sasluša. Ne znaš ti šta je suština prijateljstva.
dezurni_ucenik

#25 Re: Patnja kao izbor

Post by dezurni_ucenik »

Hajd sto kuka onaj sto nema,vec kukaju neki sto imaju i preko milje platu."Joj,tesko mi,radim subotom,ne znam gdje cu prije,ubi me posao"-a plata za pozeljeti.
Post Reply