Paralele: Selimovic -> Kusturica
-
winetou
A evo i drugi kažu da se izjašnjavao kao Hrvat. Da ne bude da ja izmišljam. Eto vaš miljenko kaže
http://www.omnibus.ba/zurnali/int_jergovic.htm
http://www.omnibus.ba/zurnali/int_jergovic.htm
-
Sunce
Ljudi, ba
prije svega, istorijski gledano, razloge Mesinog i Kustinog odlaska u Beograd treba razdvojiti.
Mesa i kada je otisao, nije pljuvao ni pricao protiv Bosne, Sarajeva niti bilo cega Bosanskog. Cak je svakom prilikom isticao da je Bosanac: "Bezbroj puta sam pokusavao da
pobjegnem od nje i uvijek ostajao, iako nije vazno gdje covjek fizicki zivi. Bosna je u meni kao krvotok..."
Prema tome, praviti neku paralelu izmedu njih dvojice je, blago receno, glupost. Mesa je i kao covjek i kao knjizevnik, ostao vjeran svojim korijenima, a to sto se izjasnjavao kao Srbin, to je vazno samo nacionalistima kojima smeta sve sto ima predznak nacionalnog, ali nekog "tudeg" nacionalnog....
Kusta je, s druge strane, otisao u Beograd za vrijeme rata, sto mu ja licno ne bih pripisala u veliki grijeh, da je tamo zastupao prava ljudi s kojima se rodio i odrastao. Al' dzaba mu....Kao umjetnik je neosporan, ali je nama koji smo prozivjeli uzase rata, u ovom trenutku u istoriji, tesko zaboraviti sta je Kusta uradio. I to nije nista cudno, ni neocekivano, ni glupo..On da je bio u Sarajevu samo jedan dan '93, razumio bi o cemu pricamo i sto ga ne gotivimo.
Al' Mesa je Bosanac isto ko' i Andric, nacionalno izjasnjavanje je tu u drugom planu. I Mesa je car svih opisa Bosne, Bosanskog covjeka i njegove duse. Lijep pozdrav.
prije svega, istorijski gledano, razloge Mesinog i Kustinog odlaska u Beograd treba razdvojiti.
Mesa i kada je otisao, nije pljuvao ni pricao protiv Bosne, Sarajeva niti bilo cega Bosanskog. Cak je svakom prilikom isticao da je Bosanac: "Bezbroj puta sam pokusavao da
pobjegnem od nje i uvijek ostajao, iako nije vazno gdje covjek fizicki zivi. Bosna je u meni kao krvotok..."
Prema tome, praviti neku paralelu izmedu njih dvojice je, blago receno, glupost. Mesa je i kao covjek i kao knjizevnik, ostao vjeran svojim korijenima, a to sto se izjasnjavao kao Srbin, to je vazno samo nacionalistima kojima smeta sve sto ima predznak nacionalnog, ali nekog "tudeg" nacionalnog....
Kusta je, s druge strane, otisao u Beograd za vrijeme rata, sto mu ja licno ne bih pripisala u veliki grijeh, da je tamo zastupao prava ljudi s kojima se rodio i odrastao. Al' dzaba mu....Kao umjetnik je neosporan, ali je nama koji smo prozivjeli uzase rata, u ovom trenutku u istoriji, tesko zaboraviti sta je Kusta uradio. I to nije nista cudno, ni neocekivano, ni glupo..On da je bio u Sarajevu samo jedan dan '93, razumio bi o cemu pricamo i sto ga ne gotivimo.
Al' Mesa je Bosanac isto ko' i Andric, nacionalno izjasnjavanje je tu u drugom planu. I Mesa je car svih opisa Bosne, Bosanskog covjeka i njegove duse. Lijep pozdrav.
-
BECHO
De ti meni prvo reci koliko ti imas godina? I mom dedi Rifatu rahmetli je pisalo u vojnoj knjizici da je bio Hrvat, mom ocu Ziji takodje kad se upisivao u osnovnu skolu a poznato mi je da mi se drugi dedo Mehmed vodio kao Hrvat na papiru sto naravno nema nikakve veze sa emotivnom pripadnoscu jer je tada bilo takvo vrijeme! E sad, famozne 1971 godine, nas dragi i voljeni Tito (kojeg sada pojedini veliki Muslimani na struju blate) nam je omogucio osnovno ljudsko i gradjansko pravo na identitet, jezik, obicaje i tradiciju tj. vratio nam ono za sto su moj dedo i "babo" bili uskraceni kad su se upisivali u vojsku odnosno u skolu (metaforicki govoreci)! Jel sad malo jasnije?winetou wrote:A šta mu je BECHO pisalo u ličnoj karti, rodnom listu. Da nije možda pisalo Bošnjak ili musliman.
nemoj samo reći da mu je pisalo Jugosloven ili Bosanac.
Hajd reci.
-
winetou
BECHO,BECHo pa to sam ti i ja rekao da se moglo biti samo Hrvat ili Srbin
, a ti krenuo sa herceg bosnom 
Stvar je vidiš samo u tome što se Meša nije zaustavio samo na tome. on je stvarno i dokazivao da je srbin. Maka razumijem potpuno, ali Meša
Stvar je vidiš samo u tome što se Meša nije zaustavio samo na tome. on je stvarno i dokazivao da je srbin. Maka razumijem potpuno, ali Meša
-
BECHO
A zasto Maka razumijes a Mesu ne? Svojatanje njih dvojice kao Hrvata odnosno Srbina je produkt velike srpsko-hrvatske hegemoije koja je bila glavni adut u bivsoj nam Jugoslaviji! I gdje se to Mesa dokazivao kao Srbin? Daj molim te, promijeni malo te crno-bijele naocale ili se bar nauci citati tekstove izmedju redova, ovako mi samo zvucis kao jedan od onih koji inace vole da svojataju sve sto nije njihovo!winetou wrote:BECHO,BECHo pa to sam ti i ja rekao da se moglo biti samo Hrvat ili Srbin, a ti krenuo sa herceg bosnom
-
winetou
Zar nisi ništa čuo o mešinom dokazivanju svoga srpstva. On je ko biva znao i iz kojeg je plemena. Tvrdio je da je iz nekog crnogorskog plemena. Zaboravi sam sad koje je pleme bilo u pitanju, ali to bi bilo to.
A Mak je bio ko i sav ostali normalan svijet što se tog tiče. kao tvoj dido i otac. i kod mene je u porodici isto tako bilo.
A Mak je bio ko i sav ostali normalan svijet što se tog tiče. kao tvoj dido i otac. i kod mene je u porodici isto tako bilo.
-
BECHO
Da, to sam procitao na jednoj srpskoj stranici koja pisi isto ono sto smo mi morali uciti u skoli za vrijeme SFRJ, o Srbima junacima i kmetovima muslimanima!Zar nisi ništa čuo o mešinom dokazivanju svoga srpstva.
Da, ali to nije tvrdio Mesa nego oni koji kreiraju takve medije gdje si ti cuo "da je on ko biva iz nekog crnogorskog plemena"! Ako si pobornik ovakve teorije onda si i pobornik teorije da su muslimani nastali od Srba...Sorry, ali tako ispada!On je ko biva znao i iz kojeg je plemena. Tvrdio je da je iz nekog crnogorskog plemena. Zaboravi sam sad koje je pleme bilo u pitanju, ali to bi bilo to.
Naravno, bilo nam je nametnuto da budemo ono sto nismo pa zbog toga i svojatanja od srpsko-hrvatskih lingvisticara u slucaju Mese/Maka!A Mak je bio ko i sav ostali normalan svijet što se tog tiče. kao tvoj dido i otac. i kod mene je u porodici isto tako bilo.
Uzdravlje
-
winetou
Ama čovječe on je to sam govorio. Naravno da su Srbi jedva dočekali pa da krenu sa nekim svojim idejama pa i da stavljaju na net.
I sad ti meni opet kao i za Maka kažeš da lčitam antibošnjačku literaturu. Šta ja mogu što je to tako. hvala bogu pa više nije.
Svašta
I sad ti meni opet kao i za Maka kažeš da lčitam antibošnjačku literaturu. Šta ja mogu što je to tako. hvala bogu pa više nije.
Svašta
-
BECHO
Ama, pa kako ti znas da je on to govorio? Citavo vrijeme se vrtimo oko ovog jednog detalja! Jel ga poznajes licno? Jel ti bio kucni prijatelj? Stvar je u tome da sve znas ono sto si procitao a 90% od onog sto citas o Mesi dolazi od "brace" preko Drine! Zato ti i govorim da citas izmedju redova...nista zlonamjerno! 
-
winetou
Pitao si ti mene BECHO jesam li i sa makom pio kafu. Pa eto nisam ni sa Mešom ni sa Makom, ali neke stvari se znaju, zapisane su i sa mešinim izjavama su upoznati i mnogi drugi a to znači oni koji su bili svjedoci njegovog vremena. Oni koji su pratili njegove izjave u novinama i ostalim medijima. To je jednostavno tako. eto ni sa makom nisam pio kafu pa znam da je rekao da je Hrvat a da pritom nisam posjećivao nikakvu http://www.hercegbosna.com . Eto čovjek htio da bude srbin i ko si sad ti da mu oduzimaš to pravo?
-
BECHO
Winetou, nemam ja nista protiv tebe ali ti previse vjerujes u ono sto novine pisu! Pazi sad, lavinu emocija o Mesinom "srpstvu" pokrenuo je navodni intervju sa beogradskom nacionalistickom listom "Knjizevne novine" gdje je Mesa svojevremeno (navodno) izjavio da se ne osjeca Muslimanom u etnickom odredjenju, nego Srbinom! Da li je to bilo stvarno tako, ja stvarno nevjerujem, poznavajuci vrlo-dobro istocne i zapadne komsije lingviste koji su i nedavno u skorijoj buducnosti pokazali svoje pravo lice plasirajuci nam teorije o nepostojanju bosanskog jezika! Da li ti je poznato da je ova "navodna" Mesina izjava u tadasnjoj beogradskoj javnosti potakla rasprave o srpskom porijeklu bosanskih muslimana, gdje se Selimovicev slucaj tretirao kao principijelnom zrtvom antisrpske zavjere! Nije ti poznato jer ti znas da je Mesa Srbin??? E sad i ako je uopste bilo takvih izjava, u bosansko-hercegovackim kuloarima su kolale price da je to iz dva razloga: jedni su tvrdili da je ona rezultat njegove ambicije da dobije Nobelovu nagradu, vjerujuci da put do Stockholma vodi preko Beograda, drugi su, pak, tvrdili da je pisac napravio ustupak svojoj suprugi Darki, koja je potjecala iz srpske vojnicke familije! E upravo ti govorim da samim tim sto vjerujes u ovakve nebuloze opravdas njihovu teoriju o postanku BH-Muslimana! To je tako, tako ispada i takvim se dokazujes iako mozda nisi ni svjestan da je tako! Ovo je samo pozitivna kritika, nista zlonamjerno! 
-
winetou
E sad pitanje je kakav je to čovjek koji će reći da je Srbin samo zbog Nobelove nagrade ili Darke. Ako je to tako onda je Meša jedinstven slučaj u krugu vrhunskih umjetnika jer oni svi drže do nekih principa više nego do nagrada ili žena. I ne vidim na koji način ja to podržavam Srbe u njihovim nastojanjima da prikažu Bošnjake kao Srbe. Ako im je Mešino baljezganje neki dokaz onda se ne trebamo brinuti za srpsku šuplju priču.
Nisu ni Meši bile potpuno svezane ruke. mogao je on to i demantovati, ali možda su nagrade išle ispred svog vlastitog naroda. Najvjerovatnije je da je tako.
Nisu ni Meši bile potpuno svezane ruke. mogao je on to i demantovati, ali možda su nagrade išle ispred svog vlastitog naroda. Najvjerovatnije je da je tako.
-
energie_girl
zar je toliko vazno jesu li srbi ili nisu, govore li za sebe da su srbi ili ne...zar njihova djela ne bi trebala biti ta koja su vazna??!
-
RPM
... e koje poredjenje, Mesa zivio u jednom vremenu a Kusta u sasvim drugom ... prvi u jeku antifasizma, zivot posvetio pisuci o greskama napravljeim bas tada, dok ovaj drugi je suvremenik otovrenog holokausta svega sto je urbano a da nije A rek'o protiv, i to dvoje da se poredi? ... pih ... ma ne znam ni sta mi bi te sa 'tupasih ...