Otrov iz vodovodnih cijevi

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

VjecitiStudent

#26 Re: Otrov iz vodovodnih cijevi

Post by VjecitiStudent »

sinuhe wrote:Meni je zanimljivo kako doktori i direktori vodovoda sve znaju a da nemaju za ponuditi nijedan naucni rad. Kod nas svi sve znaju i zato nema naucnog rada po bolnicama i univerzitetima.
"Strucnjaci" kojima nema ravnih
http://www.ekoakcija.com/content/bosans ... i-rekorder
palamuda

#27 Re: Otrov iz vodovodnih cijevi

Post by palamuda »

Ja mislim da se najbolje upucat i prevazić ove silne opasnosti kojima smo izloženi.
Živim u jednoj od navedenih ulica i vodovod mi je od azbesta, još sam živ hvala bogu, ne bojim se, azbest je opasan kad se udahne, a ima i tu svega, samo čekam kad mi djete za 20 godina bude pričalo kako vadi plastične cjevi koje sam je postavljo jer su ove moje kancerogene, profit je čudo, nek se para vrti, a lako ćemo za azbest i vodu.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#28 Re: Otrov iz vodovodnih cijevi

Post by PipiDugaDevetka »

Zovem se Zelena wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
Spisak ulica u Kantonu # 9, SA. sa azbestno-cementnim vodovodnim cijevima
Spisak sa. ''azbestnih ulica'' preuzet sa teme: [url]http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?p=1257139[/url] wrote:

Novi Grad:Braće Mulić, Aleja Bosne srebrene, 14. Maja, Stupska, Branislava Nušića, Fra Antuna Kneževića, Lukavička cesta, Fočanska, Muftije Džabića, Prvomajska, Gradačačka, Prijedorska, Ilije Engela, Nusreta Prohića, Tuzlanska, Safeta Zajke, Smaje Šikala, Briješće Brdo, Brezanska, Viteška, 8. Marta, Rogatička, Put za Lemeze, Zabrđe, Rajlovac, Put za Smiljeviće;
Nema moje :) dobro je :mrgreen:

Već drugu noć (a i jutro) nema vode. Mjere štednje valjda, lakše je tako nego poduzeti mjere da se smanje gubici na vodovodnoj mreži. Jutros odvrnem pipu i :shock: crvena voda, kao boja cigle.
Ovo me podsjeti na početak rata u Sarajevu:

Na Jarčedolima granatiranje žestoko, narod bježi nizbrdo u grad, a na Alipašinom se kahveniše uz uzdahe: Dobro je, kod nas još ne puca.
:D :mrgreen:
Ništa kontra tebe @Zelena jer si stavila zelenog smaju. Samo sam se sjetio i svoje naivnosti sa početka rata.
VjecitiStudent

#29 Re: Otrov iz vodovodnih cijevi

Post by VjecitiStudent »

PipiDugaDevetka wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
Spisak ulica u Kantonu # 9, SA. sa azbestno-cementnim vodovodnim cijevima
Spisak sa. ''azbestnih ulica'' preuzet sa teme: [url]http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?p=1257139[/url] wrote:

Novi Grad:Braće Mulić, Aleja Bosne srebrene, 14. Maja, Stupska, Branislava Nušića, Fra Antuna Kneževića, Lukavička cesta, Fočanska, Muftije Džabića, Prvomajska, Gradačačka, Prijedorska, Ilije Engela, Nusreta Prohića, Tuzlanska, Safeta Zajke, Smaje Šikala, Briješće Brdo, Brezanska, Viteška, 8. Marta, Rogatička, Put za Lemeze, Zabrđe, Rajlovac, Put za Smiljeviće;
Ovo me podsjeti na početak rata u Sarajevu:

Na Jarčedolima granatiranje žestoko, narod bježi nizbrdo u grad, a na Alipašinom se kahveniše uz uzdahe: Dobro je, kod nas još ne puca.
:D :mrgreen:
Ništa kontra tebe @Zelena jer si stavila zelenog smaju. Samo sam se sjetio i svoje naivnosti sa početka rata.
Ovaj spisak ulica je tek nigdje veze, ko da voda izvire na broju 1. i nigdje drugo ne tece.
No, opet vrijedi ponoviti, azbest u vodi, je u zagadjenom gradu Sarajevu, jedna od posljednjih stvari koje bi se trebalo bojati.

Sarajevo najzagađeniji grad u Evropi!!
http://www.ekoakcija.com/content/saraje ... d-u-evropi
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#30 Re: Otrov iz vodovodnih cijevi

Asfaltiranje ratnog puta Hrasnica-Igman-Lokve=Nakon ''divlje apartmanizacije'' na redu je ''divlja vikendizacija''.

Usloviti ovo asfaltiranje šumskog puta od strane i za potrebe Sarajevo-šuma dovršenjem projekta dovođenja pitke vode sa Treskavice. Projekat se zove ''Crna rijeka''.

Za sve je kriv Vučko!
PipiDugaDevetka

#31 Re: Otrov iz vodovodnih cijevi

micki125 wrote:ja sam ugradio filter za vodu na glavnu dovodnu cijev. filtrira do 50 mikrona. zna li iko da li je to dovoljno da "uhvati" azbestna vlakna?
Pošto se zagađenje vode azbestom može utvrditi samo uz pomoć elektronskog mikroskopa kojeg u BiH nema, mislim da NEMA tog filtera koji može da filtrira azbestna vlakna koja se nađu u vodi za piće.

Kao što vidiš iz prethodnih diskusija od strane stučnih forumaša, praktično NEMA OPASNOSTI OD
AZBESTNO-CEMETNIH CIJEVI!
Dr.Mr.Fr.

#32 Re: Otrov iz vodovodnih cijevi

Post by Dr.Mr.Fr. »

Azbest dok ne diraš dobar je...predpostavljam da su te cijevi do sada presvucene kamencem i sedrom tako da sam protok vode više ne cini neku štetu...e sada kada se budu mjenjale te cjevi biti ce veselo :roll:
poznanik

#33 Re: Otrov iz vodovodnih cijevi

Post by poznanik »

PipiDugaDevetka wrote:...Kao što vidiš iz prethodnih diskusija od strane stučnih forumaša, praktično NEMA OPASNOSTI OD AZBESTNO-CEMETNIH CIJEVI!
Sve dok cijevi "miruju", nema opasnosti, tako je pisano. Po zdravlje su opasne sitne čestice azbesta, prah, koji nastaje lomljenjem azbesta. Praktično, veća nam je opasnost od nuklearnih elektrana širom Evrope nego od azbestnih cijevi položenih u sarajevskom vodoopskrbnom sistemu, koji postoji već nekoliko decenija. Veća opasnost nam prijeti i od suludih vozača po gradskim ulicama....

Koliko je Sarajlija umrlo od karcinoma, izazvanog česticama azbesta iz vodovodnih cijevi?
popajic

#34 Re: Otrov iz vodovodnih cijevi

Post by popajic »

@poznanik
Koliko je Sarajlija umrlo od karcinoma, izazvanog česticama azbesta iz vodovodnih cijevi?
Da se zna tacan uzrocnik raka nasao bi mu se i lijek.
Kad bi sve analizirali sta jedemo , sta pijemo , cega sve nema u zraku ( posebno nasem necistom sarajevskom) ne bi imali vremena da zivimo bez straha , a to mu dodje gore od svih zagadjivaca :D
poznanik

#35 Re: Otrov iz vodovodnih cijevi

Post by poznanik »

micki125 wrote:ne prosipaj ublehe, kod nas ne postoji nikakva statistika niti se može tačno utvrditi šta je izazvalo rak.
problem i jeste u tome što cijevi NE miruju jer svako malo negdje pukne cijev. da ne govorim o pukotinama na kojima gube 70% vode.
Nastojim u komunikaciji biti što pristojniji, predlažem i tebi isti način.

Ako jedna vodoopskrbna azbestna cijev pukne i ošteti se tako da "prospe" kancerogene čestice, ne bi li zbog toga trebalo biti mnogo oboljelog stanovništva u rejonu koji gravitira toj cijevi, ili samo pojedinačnih slučajeva?

Prema spisku azbestnih cijevi u sarajevskom vodovodu i velikom procentu polomljenih, obzirom na 70% gubitka vode iz sistema, logično bi bilo zaključiti da Sarajevo godinama, decenijama, vlada kancerogena pošast.

Koliki je odnos od raka oboljelih Sarajlija u odnosu na stanovništvo drugih svjetskih gradova ili slično poređenje?
poznanik

#36 Re: Otrov iz vodovodnih cijevi

Post by poznanik »

micki125 wrote:
poznanik wrote: Prema spisku azbestnih cijevi u sarajevskom vodovodu i velikom procentu polomljenih, obzirom na 70% gubitka vode iz sistema, logično bi bilo zaključiti da Sarajevo godinama, decenijama, vlada kancerogena pošast...
ono što je sigurno jeste da su kancerogena oboljenja u sarajevu u abnormalnom porastu...
Zašto okrivljujemo sarajevski "azbestni" vodoopskrbni sistem, star nekoliko decenija, zbog današnjeg enormnog povećanja kancerogenih oboljenja, kad je uzročnik bolesti nepoznat?
popajic wrote:Kad bi sve analizirali sta jedemo , sta pijemo , cega sve nema u zraku ( posebno nasem necistom sarajevskom) ne bi imali vremena da zivimo bez straha , a to mu dodje gore od svih zagadjivaca
sinuhe

#37 Re: Otrov iz vodovodnih cijevi

Post by sinuhe »

Sumnjam da su azbestne cijevi bosanski izum. Kako je to rijeseno u svijetu?
poznanik

#38 Re: Otrov iz vodovodnih cijevi

Post by poznanik »

micki125 wrote:opet podmećeš. rekao sam da se uzrok nikada ne može tačno utvrditi, ali se može na osnovu dostupnih podataka predpostaviti šta ga je moglo uzrokovati. odnosno vrlo dobro je poznato koje su to potencijalno kancerogene materije. azbest je visoko na ljestvici istih.

ako tebi ne smeta da svoje dijete izlažeš potencijalno kancerogenom materijalu, meni smeta.
Upravo je podmetanje tvoja insinuacija da je azbest iz polomljenih vodovodnih cijevi uzročnik enormnom uvećanju kancerogenih oboljenja, unatoč činjenici da se stvarni uzročnik ne može utvrditi.

Da te podsjetim da je, npr. pušenje nikotinskih cigareta jedan od najvećih faktora rizika, da je izloženost jakim UV zračenjima takođe uzročnik malignih oboljenja, da su kancerogene tvari pronađene u svakodnevnoj ishrani, da su i neki virusi takođe uzročnici malignih oboljenja, stres takođe...I na kraju - maligna oboljenja su i nasljedna.

Ne pišem da treba ignorirati postojanje potencijalne opasnosti iz vodovodnog sistema, ali smatram da je nekorektno zanemariti sve ostale sveprisutne uzročnike, a povesti kampanju samo protiv vodovodnog azbesta.
sinuhe

#39 Re: Otrov iz vodovodnih cijevi

Post by sinuhe »

micki125 wrote:
opet podmećeš. rekao sam da se uzrok nikada ne može tačno utvrditi, ali se može na osnovu dostupnih podataka predpostaviti šta ga je moglo uzrokovati. odnosno vrlo dobro je poznato koje su to potencijalno kancerogene materije. azbest je visoko na ljestvici istih.

ako tebi ne smeta da svoje dijete izlažeš potencijalno kancerogenom materijalu, meni smeta.
Za azbest se veze azbestoza i rak pluca. Ne spominju se druga oboljenja.
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 03/06/2023 19:26, edited 2 times in total.
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 03/06/2023 19:27, edited 1 time in total.
PipiDugaDevetka

#42 Re: Otrov iz vodovodnih cijevi

jOFLA wrote:Taj ministar, ili od ničega pravi slona kako bi sebi prikupio političke poene javno izražavajući brigu za narodno zravlje, ili ima deal s nekim da mu namjesti posao zamjene cijevi, bratu, rođaku, zetu, badži, možda vraća neku uslugu... Jedno od tog dvoje zasigurno, ili oboje.
Ministar zdravlja FBiH nema veze sa planom promjene azbestno-cementnih cijevi, on je samo stručnjak-uspješan u oblasti gastroentero,....(teška mi riječ) i liječi kada nekom azbestoza probavnih organa preraste u opaku bolest tog organa. On je primjetio ogromno povećanje broja oboljelih, te savjetovao svima iznad 45 godina starosti da barem jednom godišnje ode na preglede debelog crijeva ostalih probavnih organa.

Ako pogledaš ViKSa-ove izvještaje vidjećeš da oni svake godine izdvoje određena sredstva za zamjenu azbestno-cementnih cijevi. Kako izgleda taj plan, ne zna se, nema ga na http://www.viksa.ba . Doznao sam da postoji plan tek kada se desilo curenje plina u Ulici Branilaca grada kod Narodnog pozorišta prilikom rada neke iskopne mašine, pa je nekoliko okolnih ulica bilo evakuisano.

Ne vjerujem da ministar i istovremeno stručnjak ''namješta nekome posao'' šireći istinu o povećanju opakih boleština debelog crijeva i ostalih probavnih organa.
VjecitiStudent

#43 Re: Otrov iz vodovodnih cijevi

Post by VjecitiStudent »

PipiDugaDevetka wrote:
jOFLA wrote:Taj ministar, ili od ničega pravi slona kako bi sebi prikupio političke poene javno izražavajući brigu za narodno zravlje, ili ima deal s nekim da mu namjesti posao zamjene cijevi, bratu, rođaku, zetu, badži, možda vraća neku uslugu... Jedno od tog dvoje zasigurno, ili oboje.
Ministar zdravlja FBiH nema veze sa planom promjene azbestno-cementnih cijevi, on je samo stručnjak-uspješan u oblasti gastroentero,....(teška mi riječ) i liječi kada nekom azbestoza probavnih organa preraste u opaku bolest tog organa. On je primjetio ogromno povećanje broja oboljelih, te savjetovao svima iznad 45 godina starosti da barem jednom godišnje ode na preglede debelog crijeva ostalih probavnih organa.

Ako pogledaš ViKSa-ove izvještaje vidjećeš da oni svake godine izdvoje određena sredstva za zamjenu azbestno-cementnih cijevi. Kako izgleda taj plan, ne zna se, nema ga na http://www.viksa.ba . Doznao sam da postoji plan tek kada se desilo curenje plina u Ulici Branilaca grada kod Narodnog pozorišta prilikom rada neke iskopne mašine, pa je nekoliko okolnih ulica bilo evakuisano.

Ne vjerujem da ministar i istovremeno stručnjak ''namješta nekome posao'' šireći istinu o povećanju opakih boleština debelog crijeva i ostalih probavnih organa.
Nije to samo ministar, to je nas cuveni Sanko.
"azbestoza probavnih organa" je bolest zvanicnoj medicini nepoznata. Nas ministar bi mogao za ovo otkrice dobiti i Nobelovu nagradu.
Da li ce taj pregled ici preko drzavnog zdravstvenog sistema ili preko privatnih ordinacija, ukljucujuci i ministrovu?

S obzirom da nas ViK ima dramaticne gubitke na distributivnoj mrezi (preko 70% vode koja udje u cijevi, negdje na putu do krajnjeg potrosaca iscuri!), njima valja cijevi mijenjati kako god.
Otud im cijela ova frka oko azbesta moze samo pomoci u tome.
PipiDugaDevetka

#44 Re: Otrov iz vodovodnih cijevi

''Azbestozu probavnih organa'' sam ja otkrio i ako je to glupost, ja ću dobiti ''suprotnog Nobela''. Šanko je dobar stručnjak i imao sam prilike da mi ministar ''čeprka nešto dolje'' u svojoj privatnoj ordinaciji. Nije našao ništa.
http://www.sarajevo-x.com/bih/politika/ ... /061228004

Za ovo drugo, mijenjanje vodovodnih cijevi, slažem se.
Zox

#45 Re: Otrov iz vodovodnih cijevi

Post by Zox »

poznanik wrote:
micki125 wrote:ne prosipaj ublehe, kod nas ne postoji nikakva statistika niti se može tačno utvrditi šta je izazvalo rak.
problem i jeste u tome što cijevi NE miruju jer svako malo negdje pukne cijev. da ne govorim o pukotinama na kojima gube 70% vode.

Ako jedna vodoopskrbna azbestna cijev pukne i ošteti se tako da "prospe" kancerogene čestice, ne bi li zbog toga trebalo biti mnogo oboljelog stanovništva u rejonu koji gravitira toj cijevi, ili samo pojedinačnih slučajeva?

Prema spisku azbestnih cijevi u sarajevskom vodovodu i velikom procentu polomljenih, obzirom na 70% gubitka vode iz sistema, logično bi bilo zaključiti da Sarajevo godinama, decenijama, vlada kancerogena pošast.

Koliki je odnos od raka oboljelih Sarajlija u odnosu na stanovništvo drugih svjetskih gradova ili slično poređenje?
Eno ti naslovnica sa-x, samo ove sedmice skuplja se lova za 5 oboljelih od karcinoma.
VjecitiStudent

#46 Re: Otrov iz vodovodnih cijevi

Post by VjecitiStudent »

Zox wrote:
poznanik wrote:

Eno ti naslovnica sa-x, samo ove sedmice skuplja se lova za 5 oboljelih od karcinoma.
Ove tuzne naslovnice vise govore o stanju naseg zdravstvenog sistema, nego o statistici raka.

Kad je rak u pitanju, nasa sarajevska, kantonalna statistika je tu malo nepouzdana, jer veliki broj slucajeva iz drugih kantona na kraju zavrsi u sarajevskim bolnicama i broj slucajeva je nesto veci nego u ostatku FBiH.
Kad je FBiH u pitanju, statistika za 2009. kaze da sa oko 150 umrlih od raka na 100 000 stanovnika FBIH stoji jako dobro u odnosu na ostatak svijeta.
http://www.zzjzfbih.ba/wp-content/uploa ... a-2009.pdf
http://www.guardian.co.uk/news/datablog ... rate-drops

Cak i ako se tu uracuna vjerovatna greska u ukupnom broju stanovnika zbog neodrzavanja popisa, taj broj uopste nije alarmantan.
Emi_Nevermind

#47 Re: Otrov iz vodovodnih cijevi

Post by Emi_Nevermind »

HAVANA wrote:Jebo mater ja cu se roknut sutra,ne mogu vise ove neizvjesnosti i straha.Povazdan me prepadaju... te pijem govna,jedem smece,disem nikotin,pojesce me cuke,udarice me asteroid,srusice mi se zgrada od zemljotresa,dodik ce se odvojiti,propascu ko grcka,raspasce se EU... :cry:
hahahahahahahahahahahahahahahahahhaahahahaha oplakah :lol: :lol: :lol: :lol:
CASUALE

#48 Re: Otrov iz vodovodnih cijevi

Post by CASUALE »

jebo im azbest mater sto su ga koji kurac postavljali kad su znali da je kancoregenan :x :x
Emi_Nevermind

#49 Re: Otrov iz vodovodnih cijevi

Post by Emi_Nevermind »

CASUALE wrote:jebo im azbest mater sto su ga koji kurac postavljali kad su znali da je kancoregenan :x :x
pa nisu znali, bio jeftin, izdrzljiv i koristen po citavom svijetu. Potrebno je minimalno 20 godina da se asbestioza razvije- znaci tek su poslijedice postale vidljive 20 godina nakon sto su se poceli koristiti takvi materijali. To sto sada postoji ogroman broj oboljelih od raka je zato sto je proslo 20 godina od rata- kada su se granatirale zgrade gradjene aszbestnim materijalima, te se isti oslobadjao u zrak. Sa cijevima ista stvar- ako sta pukne, ljudi nakon 20 godina dobiju neku bolescuru i ko bi povezao da ima veze s tim da im je prija 20 godina pukla cijev?
Spartakus

#50 Re: Otrov iz vodovodnih cijevi

Post by Spartakus »

Gledam ovaj post pa rekoh cisto da se malo ukljucim! Vjerujem da u gradu ima jos dosta azbestnih cijevi (pod ovim mislim na velike dovodne cijevi od vodovoda) ali vecina zgrada koje datiraju iz doba austrougarske i nakon II s. rata imaju razvedene azbestne cijevi po samim stanovima! Ni sam ne znam sta je gore, da li da je glavni dovod od starih cijevi ili da su te cijevi samo u zgradama! Zasigurno znam da su u mojoj ulici po zgradama 90% sve azbestne cijevi...
Post Reply