ONLINE PRODAJA-LEGALNA ILI NE??
- FastRide1
#1 ONLINE PRODAJA-LEGALNA ILI NE??
Gledam facebook i nailazim na hrpu on line prodaja, koje se baziraju na naručivanju preko ebaya i ostalih sličnih stranica.
Vidim da su cijene naravno više nego na ebeyu, ali to mi je i logično, jer s obzirom kakava nam je situacija u državi, svakom dodatno zarađena marka dobro dođe.
Meni super što ne moram davati tamo nekom xy svoj broj kartice, niti pretraživati pola ebeya da bi našla nešto što mi se sviđa, nego fino zavirim u albume od tih prodaja i kažem ja bih to i to.
Napravila sam tako već dosta puta i zasad mi je sve super bilo. Pored ebaya ima dosta ljudi koji tek onako odnekud nabavljaju robu novu pa prodaju, ili npr. kupe nesto u butiku pa prodaju i to ili je cisto u pitanju polovna stvar.
E, sad mene zanima da li su te prodaje legalne ili ipak ilegalne i zašto?
Vidim da su cijene naravno više nego na ebeyu, ali to mi je i logično, jer s obzirom kakava nam je situacija u državi, svakom dodatno zarađena marka dobro dođe.
Meni super što ne moram davati tamo nekom xy svoj broj kartice, niti pretraživati pola ebeya da bi našla nešto što mi se sviđa, nego fino zavirim u albume od tih prodaja i kažem ja bih to i to.
Napravila sam tako već dosta puta i zasad mi je sve super bilo. Pored ebaya ima dosta ljudi koji tek onako odnekud nabavljaju robu novu pa prodaju, ili npr. kupe nesto u butiku pa prodaju i to ili je cisto u pitanju polovna stvar.
E, sad mene zanima da li su te prodaje legalne ili ipak ilegalne i zašto?
- Muderris
#2 Re: ONLINE PRODAJA-LEGALNA ILI NE??
Takav način ostvarivanja dobiti je ILEGALAN.
Još sutra zovi poresku, povali jaranice dok nisi crkla od zavisti.
Još sutra zovi poresku, povali jaranice dok nisi crkla od zavisti.
- FastRide1
#3 Re: ONLINE PRODAJA-LEGALNA ILI NE??
Ne znam otkud pojam zavisti se pronasao u ovom odgovoru ali dobro... Sudjeluju li i kupci u tom krivicnom djelu ili ne? A ukoliko zelim da prodam npr. 10 stvari polovnih samo da se rijesim, onda je ilegalno i to? Jer nema smisla se za to prijaviti poreskoj. Prodaja preko Pika je onda isto ilegalna?
-
x_lecter
#4 Re: ONLINE PRODAJA-LEGALNA ILI NE??
zasto bi bila ilegalna ... pa i sam to radim ... narucim preko ebay-a stvar za 20 KM, prodam je za 50 KM ... ko je levatima kriv sto ne znaju koristiti mogucnosti interneta.
- homega
#5 Re: ONLINE PRODAJA-LEGALNA ILI NE??
A legalna je, zato što i ti to radišx_lecter wrote:zasto bi bila ilegalna ... pa i sam to radim ...
U nas postoje pravila i propisi koji uređuju trgovinu. Ako je poreska uprava izdala saglasnost online trgovcu, onda je oknarucim preko ebay-a stvar za 20 KM, prodam je za 50 KM ... ko je levatima kriv sto ne znaju koristiti mogucnosti interneta.
-
UnscarD
- Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.
#6 Re: ONLINE PRODAJA-LEGALNA ILI NE??
Legalna je sve dok su prilikom uvoza u BiH placeni carina i porez. Ukoliko nisu placeni, onda takva trgovina ne moze biti legalna.x_lecter wrote:zasto bi bila ilegalna ... pa i sam to radim ... narucim preko ebay-a stvar za 20 KM, prodam je za 50 KM ... ko je levatima kriv sto ne znaju koristiti mogucnosti interneta.
Naravno niko se ne bakce sa necim kada je u pitanju necija licna stvar i prodaja tu i tamo ali kada se pocne u takvom "biznisu" vrtiti stotine npr. telefona ili tableta ili neke fruge vrijedne robe, onda je to stvar za trzisnu inspekciju kako bi zastitila legalne uvoznike koji placaju poreze sa jedne ali i krajnje korisnike sa druge strane.
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#7 Re: ONLINE PRODAJA-LEGALNA ILI NE??
Fascinantno mi je da ce neko platiti par puta vise stvar isto kao da ima para na bacanje samo zato jer nece ili ne smije.
Znaci otvoreno te neko levati i ti ga pustis.
Znaci otvoreno te neko levati i ti ga pustis.
- valjuga
#8 Re: ONLINE PRODAJA-LEGALNA ILI NE??
Meni je isto fascinantno kako neko može reći za nekog da je levat zato što kupi od nekoga nešto.
Ja naručujem sa ebay-a godinama samo iz jednog jedinog razloga,masa stvari koje ja kupujem se ne može pronaći u BiH,
ustvari može po raznim PIK-ovima ali nikakve garancije nema da nećeš kupit ciglu.
Ja naručujem sa ebay-a godinama samo iz jednog jedinog razloga,masa stvari koje ja kupujem se ne može pronaći u BiH,
ustvari može po raznim PIK-ovima ali nikakve garancije nema da nećeš kupit ciglu.
-
x_lecter
#9 Re: ONLINE PRODAJA-LEGALNA ILI NE??
a sto ne bih rekao da je neko levat .... evo ti primjer:
Kupim na ebayu sat za 10 KM .... besplatna postarina iz kine, hong konga, pi... materine ... mali iznos pa nema ni carine ni pdv-a. Postar mi donese na adresu ... znaci od kompjutera ne moram ni ustati sve mi na vrata dodje ... onda taj isti sat stavin ma pik za 30-40 km ... sacekam max par dana i levat pita kolko je da mu posaljem do zavidovica, gračanice, maglaja ... dodam 5 km za postarinu i uzmem 100% ili vise na levatu.
Kupim na ebayu sat za 10 KM .... besplatna postarina iz kine, hong konga, pi... materine ... mali iznos pa nema ni carine ni pdv-a. Postar mi donese na adresu ... znaci od kompjutera ne moram ni ustati sve mi na vrata dodje ... onda taj isti sat stavin ma pik za 30-40 km ... sacekam max par dana i levat pita kolko je da mu posaljem do zavidovica, gračanice, maglaja ... dodam 5 km za postarinu i uzmem 100% ili vise na levatu.
-
Tmujo1
#10 Re: ONLINE PRODAJA-LEGALNA ILI NE??
Zasto je neko levat ako nema mogucnost da kupi preko interneta?Otvaranje paypala ili uzimanje nove kartice zbog kupovine jednog artikla je nekima mozda peglativno,neki nemaju iskustvo sa tim itd.Sad trebamo nazvat levatima one sto kupuju telefone u telekomu ili neznam vise gdje i placaju haman pa duplu cijenu tog telefona?Trebamo nazvat levatom onog sto kupi ovde u radnji armani tene za 350km a iste je mogao kupiti u splitu za 150?Ma da...x_lecter wrote:a sto ne bih rekao da je neko levat .... evo ti primjer:
Placas i ti mnogima stvari koje toliko ne vrijede nije valjda da se smatras levatom?
- FastRide1
#11 Re: ONLINE PRODAJA-LEGALNA ILI NE??
Nemoguce da sve spada u nelegalnu prodaju, ako prodajem jedan telefon na Piku to je ok, ali predpostavljam da jedino sto nije ok je prodaja lanca nove robe bez obzira odakle ja to imam? Moze li mi neko pojasniti, kako to ide? Citam da oko toga nema bas dobar zakon a opet kako se ti nelegalni trgovci traze i kaznjavaju. Nista mi nije jasno vise, jel ima neko pravu informaciju?
- ema_
#12 Re: ONLINE PRODAJA-LEGALNA ILI NE??
Šta ima tu biti ilegalno , pa nije da neko obrne tu milion
.
I da, nije levat onaj ko kupuje na takav način, ne da se svima davati podatke računa po internetu, neki se ne razumiju u to, neki ne znaju engleski dovoljno da se usude ganjati sa kinezima ako šta zapne, a i mimo toga, neki uostalom još i ne znaju za razne načine kako naći povoljno ono što ih zanima, itd. itd.
I da, nije levat onaj ko kupuje na takav način, ne da se svima davati podatke računa po internetu, neki se ne razumiju u to, neki ne znaju engleski dovoljno da se usude ganjati sa kinezima ako šta zapne, a i mimo toga, neki uostalom još i ne znaju za razne načine kako naći povoljno ono što ih zanima, itd. itd.