pa ko je ovdje ludAlfons Kauders wrote:ma na zapadu med i mlijeko, kirija 10% plate, tuku ko nece... nema zohara, nema malih stanova, nema vlage i gljiva, nema krs gazdi... sve je ba to... drugacije, kontasultima_palabra wrote:Ne znam za Holandiju, ali u većini zapadnih zemalja su stanovi za rentanje skupi... ljudi daju po 40-50% zarade na kirije, što je više nego kod nas. Naravno kod njih su cijene recimo hrane i odjeće relativno manje, ali kad sve sabereš nisu to drastične razlike u kvalitetu svakodnevnog života prosječnog zaposlenog čovjeka.
I dosta ba više sa tim spratovima, pa većina su ovdje haustorska djeca koji nemaju tu opciju... već treća generacija mojih je po zgradama![]()
moram to reci prijateju koji je na sjeveru engleske placao 1800 funti i prvi put od fakulteta zivio s cimerom, jer drugacije nije imalo smisla... ili drugom prijatelju koji je u londonu rentao stan od 20tak kvadrata za milju i kusur - isto s cimerom...
al eto kod nas stan za cetveroclanu porodicu, i to na potezu otoka - centar... treba biti 200 mara, odnosno 20% prosjecne plate u KS... pa toliko nisu bili ni u devedesetim
Izvini ti a jel te tvoje prijatelje neko tjerao da se osamostale??? Moja rodica je kad je htjela da se osamostali, sa momkom rentala sobu u nekom studentskom centru...hej imali sobu, mos misliti... Do tad je zivjela sa svojim roditeljima i bratom svi skupa zajedno... onda su dosle skolE koje su se zavrsile, pa bolji poslovi...pa se snalazili i kupili kucu na kraju, na kredit naravno...garant zato sto im se vise isplati rentanje nego kupovina ali eto...lijepo zive, ne dolaze u Bosnu svake godine (cak sta vise nisu bili evo ima 3 godine), imaju dijete... i niko od mojih ne kaze sto vas nema??? Jer mi dobro znamo da zivot na Zapadu nije med i mlijeko ali ni oni nama ne seru kako je divno ovdje i kako evo sve imamo i ne sastavljamo kraj s krajem...
Nas jedini problem ovdje je sto ovi koji ovdje zive i koji imaju seru onima koji nemaju i ne mogu (realno stvarno ne mogu) i koji kazu pa sto ne rentate...jebo majku pa citajuci vecinu ja evo 31 godinu zivim u zabludi, ispade svugdje dobro sem u Bosni a po nekima dobro ba i u Bosni samo imas glupih i nesposobnih,i ovih nas lijenih koji necemo da se osamostalimo