On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
LieToMe

#601 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by LieToMe »

Alfons Kauders wrote:
ultima_palabra wrote:Ne znam za Holandiju, ali u većini zapadnih zemalja su stanovi za rentanje skupi... ljudi daju po 40-50% zarade na kirije, što je više nego kod nas. Naravno kod njih su cijene recimo hrane i odjeće relativno manje, ali kad sve sabereš nisu to drastične razlike u kvalitetu svakodnevnog života prosječnog zaposlenog čovjeka.

I dosta ba više sa tim spratovima, pa većina su ovdje haustorska djeca koji nemaju tu opciju... već treća generacija mojih je po zgradama :D
ma na zapadu med i mlijeko, kirija 10% plate, tuku ko nece... nema zohara, nema malih stanova, nema vlage i gljiva, nema krs gazdi... sve je ba to... drugacije, kontas :D

moram to reci prijateju koji je na sjeveru engleske placao 1800 funti i prvi put od fakulteta zivio s cimerom, jer drugacije nije imalo smisla... ili drugom prijatelju koji je u londonu rentao stan od 20tak kvadrata za milju i kusur - isto s cimerom...

al eto kod nas stan za cetveroclanu porodicu, i to na potezu otoka - centar... treba biti 200 mara, odnosno 20% prosjecne plate u KS... pa toliko nisu bili ni u devedesetim :-)
pa ko je ovdje lud :-) sad vam valja Zapad, sad vam ne valja.... :-) ja stvarno vise ne mogu da pohvatam pojedince... cas su za jedno...cas se demantiraju...cas za drugo... de se vise odlucite :D

Izvini ti a jel te tvoje prijatelje neko tjerao da se osamostale??? Moja rodica je kad je htjela da se osamostali, sa momkom rentala sobu u nekom studentskom centru...hej imali sobu, mos misliti... Do tad je zivjela sa svojim roditeljima i bratom svi skupa zajedno... onda su dosle skolE koje su se zavrsile, pa bolji poslovi...pa se snalazili i kupili kucu na kraju, na kredit naravno...garant zato sto im se vise isplati rentanje nego kupovina ali eto...lijepo zive, ne dolaze u Bosnu svake godine (cak sta vise nisu bili evo ima 3 godine), imaju dijete... i niko od mojih ne kaze sto vas nema??? Jer mi dobro znamo da zivot na Zapadu nije med i mlijeko ali ni oni nama ne seru kako je divno ovdje i kako evo sve imamo i ne sastavljamo kraj s krajem...

Nas jedini problem ovdje je sto ovi koji ovdje zive i koji imaju seru onima koji nemaju i ne mogu (realno stvarno ne mogu) i koji kazu pa sto ne rentate...jebo majku pa citajuci vecinu ja evo 31 godinu zivim u zabludi, ispade svugdje dobro sem u Bosni a po nekima dobro ba i u Bosni samo imas glupih i nesposobnih,i ovih nas lijenih koji necemo da se osamostalimo :D
stakasa

#602 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by stakasa »

madner wrote:Sto se tice kirija, smatra se da je oko 30% plate normalno opterecenje. No za urbane centre to ide i do 50%.

Sto se tice sprata, ekonomska racunica je jasna, dobije se stan za 1/3 do 1/2 cijene.
Najcesce je polozaj vlastite kuce problem. Tako da je sve stvar izbora
vnm

#603 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by vnm »

nisam ekonomista, ali sa obzirom da su cijene osnovnih namirnica kod nas i u tim nekim evropskim drzavama +-10%, nije isto kad na kiriju das 50% od 2000eura i 50% od 1000KM...
LieToMe

#604 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by LieToMe »

ultima_palabra wrote:
Objektivni navijac wrote:
ultima_palabra wrote:Ne znam za Holandiju, ali u većini zapadnih zemalja su stanovi za rentanje skupi... ljudi daju po 40-50% zarade na kirije, što je više nego kod nas. Naravno kod njih su cijene recimo hrane i odjeće relativno manje, ali kad sve sabereš nisu to drastične razlike u kvalitetu svakodnevnog života prosječnog zaposlenog čovjeka.

I dosta ba više sa tim spratovima, pa većina su ovdje haustorska djeca koji nemaju tu opciju... već treća generacija mojih je po zgradama :D
Gdje su vecina haustorska djeca :? :-) :-) :-) U BiH ,u Sarajevu :-) :-) :-) :? :-)
Ne mozes se u ovakvim raspravama povoditi licnim primjerom on je irelevantan. Ja sam isto haustorce ali vidim da sam mrtva manjina i u Sarajevu a kamoli u Bosni. Osim toga,sto ti ne mozes praviti kucu ili sprat ?!? Imam prijatelja,koji je isto haustorce,pa je sa roditeljima i sestrom ,dao stan pod kiriju a zajedno kupili kucu sa 2 i pola stana i garzazom i bastom i vocnjakom i sada zive svi sretno pod istim krovom. :D :D
Znaci svaka haustorska porodica sa roditeljima i dvoje-troje djece ,moze iznajmiti ,prodati stan i kupiti ili praviti kucu,gdje ce im biti komotnije i jeftinije.
Sto se tice kirija u Sarajevu ,za dalje ne znam ali za Sarajevo znam. Besmisleno su male i nikakve. Nema nikakve ekonomske logike baviti se rentanjem po ovim cijenama kirija,ne moze se ni amortizacija pokriti. Znam ,jer sam racunao i racunao i ne isplati se. Kod nas renta ko mora,kao privremeno rjesenje ,kao nuzdu i manje zlo.
U Sarajevu, Tuzli, Zenici, Mostaru itd... odakle piše 99% raje ne računajući ove koji su vani :D

Zašto ne mogu praviti, zato što sam lijen :D Imam puno posla i volim da mi je sve potaman kad dođem kući, taman posla da se još zajebavam oko ogrijeva ili bašte... svaka čast onome ko može i kome se da.

A to oko kirija se slaže, to i govorim cijelo vrijeme... mogu se tri jarana/jaranice utaliti i rentati za smiješnu svotu, olakšaće i sebi i starcima, potpomoći kruženju para u ekonomiji, poboljšati socijalni život i natalitet... đe ćeš bolje :mrgreen:
:shock: :lol: :lol: :lol: pa majke mi vi niste normalni cuj poboljsat natalitet :shock: :shock: sta dijete ce cimeri odgajati i hraniti i skolovati :shock: pa ja dugo vecih gluposti nisam pocitala kao ovdje u ovom kratkom periodu na ovih 20 i kusur strana. OMG :shock: kakav ba socijalni zivot u stanu gdje troje renta pa jos i beba :lol: :lol: :lol:

edit: e da a od cega ce ovi sto rentaju na gomili a studiraju i ne rade, od cega ce placat kiriju ako im starci ne daju (jel im tako pomazu) :lol:
Objektivni navijac

#605 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Objektivni navijac »

@LieToMe opusti se :D @Ultima se sali,odnosno karikira :D ,da bi naglasio kako su cijene kirija u Sarajevu male.
Kirije u Sarajevu su neekonomske i jesu male. Imam jarana,( koji zivi na spratu ) ,koji iznajmljuje stan samo da bi imao gdje dovoditi ljubavnicu a nema neko haman-zaman primanje.
LieToMe

#606 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by LieToMe »

Objektivni navijac wrote:@LieToMe opusti se :D @Ultima se sali,odnosno karikira :D ,da bi naglasio kako su cijene kirija u Sarajevu male.
Kirije u Sarajevu su neekonomske i jesu male. Imam jarana,( koji zivi na spratu ) ,koji iznajmljuje stan samo da bi imao gdje dovoditi ljubavnicu a nema neko haman-zaman primanje.
Izvini gdje su cijene kirija male, de ponovi molim te :D
ned424

#607 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by ned424 »

Ma nisu kirije problem hehe nego ostalo struja voda itd... pa se tu nabere svega.
Uh ja sam se razveo i dosao kod staraca da zivim ali imam sprat citav za sebe a da nemam to isao bi i ja u rentanje sobe/stana. Doduse imam vikendicu na jablanickom ali kako da zivim tamo hehe. toliko od mene...
ultima_palabra

#608 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by ultima_palabra »

Sjo, pa ne smije se čovjek ni zajebavati :mrgreen:

Kirije jesu relativno male, samo dijaspora kupuje stanove sa namjerom izdavanja.
LieToMe

#609 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by LieToMe »

ultima_palabra wrote:Sjo, pa ne smije se čovjek ni zajebavati :mrgreen:

Kirije jesu relativno male, samo dijaspora kupuje stanove sa namjerom izdavanja.
Ja ba :D sve tuku ko nece da renta :D
Objektivni navijac

#610 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

LieToMe wrote:
Objektivni navijac wrote:@LieToMe opusti se :D @Ultima se sali,odnosno karikira :D ,da bi naglasio kako su cijene kirija u Sarajevu male.
U Sarajevu :D Male,neekonomske,ne moze se ni amortizacija pokriti. Imam stan koji bi mogao rentati a ne pada mi na pamet,vise volim da mi stoji prazan. Da mi neko za par stoja unistava namjestaj,koji poslije za te smijesne pare koje dobijem,ne bih mogao ni obnoviti a jos uz to da se zajebajem za sicu sa zlobnim i pokvarenim ljudima.
stakasa

#611 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by stakasa »

Moze li se u Sarajevu iznajmiti stan od svojih sezdesetak kvadrata za nekih 4-5 stoja?
jahh

#612 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by jahh »

stakasa wrote:

Moze li se u Sarajevu iznajmiti stan od svojih sezdesetak kvadrata za nekih 4-5 stoja?
Zavisi kakav stan i gdje se nalazi.
Alfons Kauders

#613 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Alfons Kauders »

LieToMe wrote:
Alfons Kauders wrote:
ma na zapadu med i mlijeko, kirija 10% plate, tuku ko nece... nema zohara, nema malih stanova, nema vlage i gljiva, nema krs gazdi... sve je ba to... drugacije, kontas :D

moram to reci prijateju koji je na sjeveru engleske placao 1800 funti i prvi put od fakulteta zivio s cimerom, jer drugacije nije imalo smisla... ili drugom prijatelju koji je u londonu rentao stan od 20tak kvadrata za milju i kusur - isto s cimerom...

al eto kod nas stan za cetveroclanu porodicu, i to na potezu otoka - centar... treba biti 200 mara, odnosno 20% prosjecne plate u KS... pa toliko nisu bili ni u devedesetim :-)
pa ko je ovdje lud :-) sad vam valja Zapad, sad vam ne valja.... :-) ja stvarno vise ne mogu da pohvatam pojedince... cas su za jedno...cas se demantiraju...cas za drugo... de se vise odlucite :D

Izvini ti a jel te tvoje prijatelje neko tjerao da se osamostale??? Moja rodica je kad je htjela da se osamostali, sa momkom rentala sobu u nekom studentskom centru...hej imali sobu, mos misliti... Do tad je zivjela sa svojim roditeljima i bratom svi skupa zajedno... onda su dosle skolE koje su se zavrsile, pa bolji poslovi...pa se snalazili i kupili kucu na kraju, na kredit naravno...garant zato sto im se vise isplati rentanje nego kupovina ali eto...lijepo zive, ne dolaze u Bosnu svake godine (cak sta vise nisu bili evo ima 3 godine), imaju dijete... i niko od mojih ne kaze sto vas nema??? Jer mi dobro znamo da zivot na Zapadu nije med i mlijeko ali ni oni nama ne seru kako je divno ovdje i kako evo sve imamo i ne sastavljamo kraj s krajem...

Nas jedini problem ovdje je sto ovi koji ovdje zive i koji imaju seru onima koji nemaju i ne mogu (realno stvarno ne mogu) i koji kazu pa sto ne rentate...jebo majku pa citajuci vecinu ja evo 31 godinu zivim u zabludi, ispade svugdje dobro sem u Bosni a po nekima dobro ba i u Bosni samo imas glupih i nesposobnih,i ovih nas lijenih koji necemo da se osamostalimo :D
zapad valja, nije savrsen, al ipak je malcice bolji od ovoga sto mi imamo

moje prijatelje je tjerao zivot... ako nema posla u malom gradu, ima u vecem... ako nema u maloj drzavi, ima u vecoj... jednostano ne mozes ocekivati da ce se svako pomiriti s cinjenicom da ce se roditi, odrasti, ici u skolu, raditi, zaljubiti i umrijeti u krugu od 5 kilometara... sta ces, nisu svi takvi... nije ih niko "tjerao", samo nisu htjeli da s 40 godina ispunjavaju tiket na istom mjestu gdje smo prije 20 godina zicali cigare...

rentanje se nekome isplati, nekome ne... kupovina nekretnine takodjer...
stakasa

#614 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by stakasa »

Pa eto ne mora strogi centar ali da je podnosljivo. Daj malo orjentira
Alfons Kauders

#615 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Alfons Kauders »

jahh wrote:
stakasa wrote:

Zavisi kakav stan i gdje se nalazi.
moze... hladno

i to na dobroj lokaciji... u zgradi

stan u kuci, ili sprat - dosta jeftinije...
LieToMe

#616 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by LieToMe »

LieToMe wrote:
U Sarajevu :D Male,neekonomske,ne moze se ni amortizacija pokriti. Imam stan koji bi mogao rentati a ne pada mi na pamet,vise volim da mi stoji prazan. Da mi neko za par stoja unistava namjestaj,koji poslije za te smijesne pare koje dobijem,ne bih mogao ni obnoviti a jos uz to da se zajebajem za sicu sa zlobnim i pokvarenim ljudima.
e ja nesto ne vidjoh da su male ali eto (muz i ja ocito dva smotana i nesposobna debila pa nismo uspjeli ni u tragovima naci stan ispod 300 KM da prelazi 40 m2) i izvini sta to ti radis od amortizacije kad onaj koji ti daje kiriju + placa racune a ti okrecis jednom u 3 godine (ako i toliko) u najboljem slucaju, o pravkama da i ne govorimo (vecinom ljudi koji rentaju stanove sami sve placaju)...i mojne mi sad suplje imam oko sebe mladih bracnih parova koji rentaju stanoveza te tvoje "male pare" pa kume i mole GAZDU da popravi nesto, da se dogovore...vjerovatno zato su mi prijatelj ni njegova supruga nedavno ushiceni rekli: heeeejjj uspjeli smo naci stan za 3 stoje, selimo iz starog, pijemo kafu uskoro... :roll: i onda se vama GAZDAMA :D jadnima ne isplati...

a sa ostatkom si sve ostalo rekao vise o sebi nego o zlobnim i pokvarenim ljudima koje muka natjera da se "osamostale" i rentaju stan...
Alfons Kauders

#617 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Alfons Kauders »

LieToMe wrote:
stoji... jer ces za stan od 100k dobiti cca 300 kirije, odnosno 3% godisnje... a toliko ces dobiti i na orocenu stednju

zato i kazem da je rentanje sasvim ok opcija za dosta ljudi, pogotovo ako im nije stalo do toga da zive u strogom centru... do 300 se moze naci super stancic od a.polja do dobrinje...

ko stedi, rentanje uopste nije losa varijanta - naprotiv, po meni se daleko vise isplati potucati se kao podstanar dok se ne uspara dobra guta nego ici grlom u jagode i kupovati nekretninu, pa onda 20 godina placati ogromnu ratu...
Alfons Kauders

#618 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Alfons Kauders »

LieToMe wrote:
LieToMe wrote:
e ja nesto ne vidjoh da su male ali eto (muz i ja ocito dva smotana i nesposobna debila pa nismo uspjeli ni u tragovima naci stan ispod 300 KM da prelazi 40 m2) i izvini sta to ti radis od amortizacije kad onaj koji ti daje kiriju + placa racune a ti okrecis jednom u 3 godine (ako i toliko) u najboljem slucaju, o pravkama da i ne govorimo (vecinom ljudi koji rentaju stanove sami sve placaju)...i mojne mi sad suplje imam oko sebe mladih bracnih parova koji rentaju stanoveza te tvoje "male pare" pa kume i mole GAZDU da popravi nesto, da se dogovore...vjerovatno zato su mi prijatelj ni njegova supruga nedavno ushiceni rekli: heeeejjj uspjeli smo naci stan za 3 stoje, selimo iz starog, pijemo kafu uskoro... :roll: i onda se vama GAZDAMA :D jadnima ne isplati...

a sa ostatkom si sve ostalo rekao vise o sebi nego o zlobnim i pokvarenim ljudima koje muka natjera da se "osamostale" i rentaju stan...
onda fakat jeste smotani, nemam sta drugo reci... :D ili ste imali neke specificne prohtjeve, prije svega lokaciju... za te pare neces naci stan u centru... ali malo dalje hoces, hladno, u roku od nekoliko minuta

a ovo ti govori covjek koji je promijenio vise stanova i gazdi nego sto ces ti u dva zivota... supaka ima, ali sam dosta cesce nailazio na super ljude koji su mi izlazili u susret kad god je to bilo moguce... manite se tih horor prica, ispade da je svako ko izdaje stan ratni zlocinac - moje iskustvo je potpuno drugacije

nije bas da se mora stanovati na grbavici, hrasnom, m.dvoru ili ciglanama...
Banksy

#619 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Banksy »

Naši mladi ljudi su navikli na komociju, na sve servirano, nisu spremni na odricanja i štednju za viši cilj, na nešto niži standard u početku dok ne stanu na svoje noge, i vrlo nepraktično barataju nekretninama koje imaju.
Svaka porodica koju znam ima ili bakin stan ili vikendicu ili zemlju ili babovinu i đedovinu negdje ili bilo kakvu ušteđevinu, dakle, uvijek postoji onaj bar mali početni kapital od kojeg se može krenuti, a na koji dvoje mladih, zaposlenih, s jednim djetetom ili bez njega, može podići kredit i kupiti stan od 45 m2, recimo. Ili umjesto da se ide roditeljima i živi s njima, znam mnogo slučajeva gdje su roditelji prodavali svoj veći stan za dva manja, sebi i djetetu koje formira svoju porodicu. Također, znam brojne slučajeve gdje se đedovina ne dira, a ide se pod isti krov s roditeljima, ''na sprat'' ili u zajednicu, što je meni jezivo. Pitanje je ličnog izbora svakog od nas, šta preferira, na šta je navikao i kakva iskustva nosi iz svoje kuće jer se uglavnom prema tome ravnamo.
LieToMe

#620 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by LieToMe »

Alfons Kauders wrote:
LieToMe wrote:
Alfons Kauders wrote:

zapad valja, nije savrsen, al ipak je malcice bolji od ovoga sto mi imamo

moje prijatelje je tjerao zivot... ako nema posla u malom gradu, ima u vecem... ako nema u maloj drzavi, ima u vecoj... jednostano ne mozes ocekivati da ce se svako pomiriti s cinjenicom da ce se roditi, odrasti, ici u skolu, raditi, zaljubiti i umrijeti u krugu od 5 kilometara... sta ces, nisu svi takvi... nije ih niko "tjerao", samo nisu htjeli da s 40 godina ispunjavaju tiket na istom mjestu gdje smo prije 20 godina zicali cigare...

rentanje se nekome isplati, nekome ne... kupovina nekretnine takodjer...
:roll: nemoj da bude zivota ti da sam se opet "natakarila" na tebe ali ti meni fakat nisi jasan...vrati se koju stranicu ranije pa procitaj sta si pisao... ti izgleda kako nova strana konverzacije tako i novo razmisljanje i novi pogledi na zivot i svijet oko tebe :mrgreen: ali bice da sam ja "natakarena" na tebe :mrgreen: i bice da oni koji ne rentaju jer nije isplativo i nema "racunice" su oni isti nesposobni od prije jedno 6-7 strana koji ne znaju sami platiti racune :D

Samo mi vise MOLIM VAS objasnite na kojem ste fonu jer ja fakat ovdje vise ne mogu da pohvatam ove sto misle da je osamostaljenje kupovina stana, pa osamostaljenje rentanje stana (koji babo placa dok on studira ali on ode u postu i plati racune), jel ostamostaljenje ono kad djecu (kao sto jedna forumasica rece) posaljes u podstanarski stan jer NEMA SANSE da zivi sa roditeljima mora da se osamostali (mada pri tome nije navela hoce li pomagati djetetu ili ce samo trbuhom za kruhom), jel osamostaljenje kad se zaduzis do usiju (bilo da rentas, bilo da kupis nekretninu bilo da dignes sprat na babinoj kuci ili zemlji) eto samo mi vise pojasnite sta je vi koji zagovarate osamostaljenje i odlazak od kuce sta je to po vama ovo famozno "osamostaljenje" jer se ja gubim kako nova stranica tako novi parametri :-) :mrgreen:

edit: u medjuvrenu sam ispala i nesposobna :mrgreen: sta ja tebi ima da se pravdam i oblazlazam da ako rentam stan na dobrinji kako bi ustedila stoju tu cu 100 potrositi duplo dok dodjem do posla u centru jer moram racunati na neredovni prevoz, na registraciju auta, gorivo... i suma sumarum jos sam u minusu :D bice da sam nesposobna fakat :wink:
Objektivni navijac

#621 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

LieToMe wrote:
LieToMe wrote:

Pa ako pretpostavimo da vi zakupci niste zlobni i pokvareni :D ,onda paralelno ni mi 'gazde' nismo zlobni i pokvareni. Pa ako je tako,zasto mislis da 'gazde' izbjegavaju : ulaganja,popravke,krecenja,renoviranja ,obnovu namjestaja u svoj stan. Zato sto je kirija neekonomska i nigdje te nema. Jednostavno ne mozes biti pravi 'gazda' i baviti se dostojanstveno rentanjem ,nego se radi o varakanju i prezivljavanju o prosipanju iz supljeg u prazno. Renta uglavnom ko mora,kojem tih par stoja sto dobije ze rentanje sluzi da pokrpi neku trenutnu rupu. Imam prijatelja koji renta stan,koji je nezaposlen i zivi sa majkom,osim rentanja ,jos se varaka nekako da sastavi kraj sa krajem. Takvih su vecina 'gazda'. Razmisljao sam jos prije desetak godina o kupovini nekoliko stanova u Sarajevu ali nema ekonomske logike,nema tu profita sa normalnim poslovanje,nego da bi ikako bio u plusu,moras gaziti i varati ljude a meni to,ipak ne treba. Znaci ,kirije u Sarajevu ne mogu pokriti amortizaciju,zato je vlasnici i izbjegavaju. Jedini profit nekretnine u Sarajevu je rast njenje trzisne vrijednosti a ne rentanje. Da se rentanje isplati ,nasle bi se firme koje bi pravile zgrade/stanove za rentanje.
stakasa

#622 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by stakasa »

Porazavajuce je kad se mlad covjek uklopi u sablon - mali prihodi mali rashodi, nije ni lose, sta bi da sam tamo negdje drugo... i dok si dlanom od dlan eto i trideset pete, nemas svoju familiju, na poslu ne napredujes a i majci i babi vec odavno ides na zivce svojim prenemaganjem. Kad racunate, uzmite i ovo u obzir
LieToMe

#623 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by LieToMe »

Po ovoj nekoj prici ispade da mladi koji imaju +30, su sposobni, obrozovani, poticu iz dobrih porodica koje ih "salju" da se osamostale i nauce placati racune one sekunde kad dobiju upisano u radnu knjizicu VSS (po mogucnosti neki dobar fax privatni, onako elita) i roditelji ih posalju hladno, da se skinu njima sa grbace i da osjete malo zivot na svojoj kozi, odma dobiju posao jer je nekim slucajem, gle samo cekao na njih :mrgreen: rade, rentaju stanove za jako male pare u centru sarajeva (koju stoju sta je to kad im je plata svima 2000 :mrgreen: a ako je nekim slucajem periferija (Vogosca, Ilidza, Rajlovac, Iijas, Hadzici oli ti periferija, jer ne mora se zaboga u centru) a da gazda koje rentaju stanove jadni krpe neke rupe :mrgreen: to je izgleda koliko sam skontala najnovije uporiste osamostaljenja :mrgreen: ne nisam ironicna ni sekunde majke mi :mrgreen: blago ovoj drzavi kad ima tako sposobnu omladinu, mi ne treba da se bojimo buducnosti sa ovakvom omadinom koje je puno Sarajevo (a vjerovatno i dalje)...ne znam samo odakle nam onoliki penzioneri sa malim penzijicama i onoliki silni mladi na birou, more bit da smo ih uvezli iz Holandije, Norveske, Svedske :mrgreen:
stakasa

#624 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by stakasa »

LieToMe wrote:Po ovoj nekoj prici ispade da mladi koji imaju +30, su sposobni, obrozovani, poticu iz dobrih porodica koje ih "salju" da se osamostale i nauce placati racune one sekunde kad dobiju upisano u radnu knjizicu VSS (po mogucnosti neki dobar fax privatni, onako elita) i roditelji ih posalju hladno, da se skinu njima sa grbace i da osjete malo zivot na svojoj kozi, odma dobiju posao jer je nekim slucajem, gle samo cekao na njih :mrgreen: rade, rentaju stanove za jako male pare u centru sarajeva (koju stoju sta je to kad im je plata svima 2000 :mrgreen: a ako je nekim slucajem periferija (Vogosca, Ilidza, Rajlovac, Iijas, Hadzici oli ti periferija, jer ne mora se zaboga u centru) a da gazda koje rentaju stanove jadni krpe neke rupe :mrgreen: to je izgleda koliko sam skontala najnovije uporiste osamostaljenja :mrgreen: ne nisam ironicna ni sekunde majke mi :mrgreen: blago ovoj drzavi kad ima tako sposobnu omladinu, mi ne treba da se bojimo buducnosti sa ovakvom omadinom koje je puno Sarajevo (a vjerovatno i dalje)...ne znam samo odakle nam onoliki penzioneri sa malim penzijicama i onoliki silni mladi na birou, more bit da smo ih uvezli iz Holandije, Norveske, Svedske :mrgreen:
Ti ne znas jesi li posla ili si dosla :D
yoda82

#625 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by yoda82 »

LieToMe wrote:
edit: u medjuvrenu sam ispala i nesposobna :mrgreen: sta ja tebi ima da se pravdam i oblazlazam da ako rentam stan na dobrinji kako bi ustedila stoju tu cu 100 potrositi duplo dok dodjem do posla u centru jer moram racunati na neredovni prevoz, na registraciju auta, gorivo... i suma sumarum jos sam u minusu :D bice da sam nesposobna fakat :wink:
Na Dobrinji živiš ne zato što je ekonomičnije, nego što je to najbolje mejsto za život :D
Post Reply