Odlazak iz BIH
- amiliana
#26 Re: Odlazak iz BIH
Imam ja momka u inostranstvu koji je trenutno kod mene u Bosni i vraca se krajem januara.
Po cemu to mi nemamo perspektive kao sto ti kazes ? Dosta nasih radi vani, a druga stvar ne mozemo mi bas puno toga promjeniti jer nazalost drzava nam je takva kakva jeste vlast koja nista ne radi da nam bude bolje,vec sve u svrhu svog interesa tako da suvisno je uopce o tome pricati.
Po cemu to mi nemamo perspektive kao sto ti kazes ? Dosta nasih radi vani, a druga stvar ne mozemo mi bas puno toga promjeniti jer nazalost drzava nam je takva kakva jeste vlast koja nista ne radi da nam bude bolje,vec sve u svrhu svog interesa tako da suvisno je uopce o tome pricati.
- muha_sa
#27 Re: Odlazak iz BIH
nemaju mladi OVDJE U BiH perspektivu, vecina mladih (da se ogradim)amiliana wrote:Imam ja momka u inostranstvu koji je trenutno kod mene u Bosni i vraca se krajem januara.
to sam mislio a ne na tebe i tvog momka.
Sretno vam bilo i furaj za njim što prije
- amiliana
#28 Re: Odlazak iz BIH
Ako potraje
jer smo oboje suvise mladi
Nemaju nikakvu perspektivu ni u cemu i ne mozes ocekivati da mi nesto poduzmemo jer nismo mi ti koji treba nesto da poduzmemo vec onaj ko je na vlasti a kako je krenulo necemo mi jos zadugo naprijed.
Nemaju nikakvu perspektivu ni u cemu i ne mozes ocekivati da mi nesto poduzmemo jer nismo mi ti koji treba nesto da poduzmemo vec onaj ko je na vlasti a kako je krenulo necemo mi jos zadugo naprijed.
Last edited by amiliana on 14/12/2014 15:18, edited 2 times in total.
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#29 Re: Odlazak iz BIH
Perspektiva ko u ove moje daljne rodice. Lakse joj metar u gujicu nego cenat u glau ali eto. Udala se u BiH i preko muza dobije posao na finom mjestu onda puko brak i vratila se matari u krilo, a onda su je roditelju udali tamo nekom u Njemackoj, nigdje veze. Kako bi citavoj mahali mogli se hvaliti, i sta radi, nista, testira kauce, regale, folje u kuci. A mati joj se hvali kako ima 500€ socijale. I onda joj ona mataresina kaze jooj jesu Njemci ruzi ja tamo nebi nikad mogla zivjeti bez nase BiH ono ovo. Dvolicnost na metar ali bitno je da ona uz kafu i kock moze sta god jos nabaciti ostalim hanumama kako njema rodila je majka ima 500€ da sjedi kod kuce.
Dovest zenu ili muza iz BiH je najlaksi problem. Tog ima na pasija preskalakla... toliko o tom. Perspektiva, hmmm treba pljunuti u sake, nebitno skolovanje ili sta vec. Treba dok se skolijes zasukati rukave, a i poslje isto...
Dovest zenu ili muza iz BiH je najlaksi problem. Tog ima na pasija preskalakla... toliko o tom. Perspektiva, hmmm treba pljunuti u sake, nebitno skolovanje ili sta vec. Treba dok se skolijes zasukati rukave, a i poslje isto...
- muha_sa
#30 Re: Odlazak iz BIH
amiliana wrote:Ako potrajejer smo oboje suvise mladi
duša draga
ovi ce garant nešto poduzet
bježim
- muha_sa
#31 Re: Odlazak iz BIH
ZvizZviz wrote:Perspektiva ko u ove moje daljne rodice. Lakse joj metar u gujicu nego cenat u glau ali eto. Udala se u BiH i preko muza dobije posao na finom mjestu onda puko brak i vratila se matari u krilo, a onda su je roditelju udali tamo nekom u Njemackoj, nigdje veze. Kako bi citavoj mahali mogli se hvaliti, i sta radi, nista, testira kauce, regale, folje u kuci. A mati joj se hvali kako ima 500€ socijale. I onda joj ona mataresina kaze jooj jesu Njemci ruzi ja tamo nebi nikad mogla zivjeti bez nase BiH ono ovo. Dvolicnost na metar ali bitno je da ona uz kafu i kock moze sta god jos nabaciti ostalim hanumama kako njema rodila je majka ima 500€ da sjedi kod kuce.
-
razonoda
#32 Re: Odlazak iz BIH
TI I Tvoja GENERACIJA STE DUZNI , A NE DJUTURUMI NA VLASTI. OVE IZBORE STE TO PrOPUSTILI, dali cete imati snage za 4 god. Bumo videli.amiliana wrote:Ako potrajejer smo oboje suvise mladi
- shibonja
#33 Re: Odlazak iz BIH
Maline,maline i samo maline,nemas zemlju,iznajmis zemlju i maline majka ....
- amiliana
#34 Re: Odlazak iz BIH
Ja ne mogu da glasam jer nemam jos 18 godina i nisam stekla jos to pravo,ali ako budem sigurno necu za iste ali problem je sto u ovom gradu ima i previse ima onih koji podrzavaju SDA unatoc svemu sto vide i u kakvoj smo banani tako da sumnjam da ce se sta promjeniti i nakon cetiri godine.
- amiliana
#35 Re: Odlazak iz BIH
Pogresno ima i onih koji hoce da rade, ali ne mogu i gdje ima posla ? ima mozda ali moras imati stelu nekoga da te progura.Ali ima i onih koji imaju nesto zavrseno a nemaju priliku raditi jbg nema svako steluEurosa wrote:Jel to opet neko bulazni o ljepotama BH zivota i svijetloj buducnosti omladine koja u stvari ima posla na svakom cosku samo niko nece da radi?
- uglavnomja
#36 Re: Odlazak iz BIH
razonoda wrote:TI I Tvoja GENERACIJA STE DUZNI , A NE DJUTURUMI NA VLASTI. OVE IZBORE STE TO PrOPUSTILI, dali cete imati snage za 4 god. Bumo videli.amiliana wrote:Ako potrajejer smo oboje suvise mladi
One na vlasti bira narod, tacnije pola naroda glasa, pola ne glasa. A vecinom ne glasaju mladi, pametni, sposobni ... Jer pobogu nemaju za koga glasati, jedan glas nista ne vrijedi, hebo uzbore, sve ce biti isto ... Kaka drzava taka i omlaTina
Ovo je replika a maliani, ne eazonodi
-
razonoda
#37 Re: Odlazak iz BIH
Ti si bas ''klinka''.Uzivaj u tim godinama, imati momka jeamiliana wrote:Ja ne mogu da glasam jer nemam jos 18 godina i nisam stekla jos to pravo,ali ako budem sigurno necu za iste ali problem je sto u ovom gradu ima i previse ima onih koji podrzavaju SDA unatoc svemu sto vide i u kakvoj smo banani tako da sumnjam da ce se sta promjeniti i nakon cetiri godine.
- uglavnomja
#38 Re: Odlazak iz BIH
Moje licno osobno misljenje o mogucnostima privodjenja nekoga, bar ovo nesto sto vidim u norveskoj, a u biti sve je tu negdje.Zviz wrote:
Sansu da se sretno i kvalitetno udaju ozene imaju samo oni kojim je taj za koga se vezu dosao odrastao u inostranstvo, puna mu glava zivota dole, uspomena, jos ako nikad nije nasao zadovoljavajyci posao ni savladao jezik ... E njemu treba zena odozdo, da pricaju, gledaju stare filmove, muziku, blablabla ... Sad je pitanje koliko bi se u tu situaciju uklopila ta noca osoba, zavisno od ambicija i okolnosti ...
A ovi mladji, tesko da ce se iko rodjen vani, a odrastao u dobro uklopljenoj familiji, sa drugovima iz razreda bez ijednog bisanca, bez dzemata, bisnjackih klubova, dijete kojem je taj jezik maternji, a bosanski zna za nanu dole ... pristati da se priveze za nekoga sa kim nema nista zajednicko, od jezika, obrazovanja, okoline, yslova odastanje, mentaliteta ... Govorim o ciljanom trazenjh para, ako se neko sretne u makarskoj i bidne svasta
Dalje, pistoji jedan dio ljudi koji jos uvijek zive u "getu", ne onom pravom, nego u svojoj glavi, ne znaju jezik, ni maternji pravilno, a pogotovo ovaj, rade najnize poslove, ili na socijali, ali su doveli citavu rodbinu i pola sela, imaju druzenja, redovno dzamija ... Ali samo sa bosancima. Djeca iz takvih sredina, neuklopljena ni amo ni tamo mogu traziti para dole, ali tesko da ce ga naci, za happy end. Osim iz svog sela nekoga. Ovo raje ovdje sto bi da se ispali za papire - pobjegli bi za 5 dana. To je treca planeta, nesto izvan vremena i orostora
Ovo su moja iskustva u ovih par godina ovdje, mozda nisam u oravu, ali kako su raja raslojena u sarajevu tako su svugdje. Svaka zemlja ima raju i papke, primitivce i gospodu, obrazovane i nepismene ...
-
Baton_Ilirski
#40 Re: Odlazak iz BIH
Nemoj da ti psujem, porodica mi ima nasade maline i kornisona..kad je godina dobra i predas kvotu koju otkupljivaca zadovoljava, isplatu zaradjenog cekaj do sljedece godine takodje i subvencije, plus iz toga sto si zaradio ponovo plati neke poreze..i ono sto ostane dobro razvuci do sljedece godine i isplate, ako godina ne bude kao ova pa nesto mi plivalo pod vodom, a nesto kliziste odnijelo, pa nemas sta naplatitishibonja wrote:Maline,maline i samo maline,nemas zemlju,iznajmis zemlju i maline majka ....
-
dudlov
#41 Re: Odlazak iz BIH
Baton_Ilirski wrote:Nemoj da ti psujem, porodica mi ima nasade maline i kornisona..kad je godina dobra i predas kvotu koju otkupljivaca zadovoljava, isplatu zaradjenog cekaj do sljedece godine takodje i subvencije, plus iz toga sto si zaradio ponovo plati neke poreze..i ono sto ostane dobro razvuci do sljedece godine i isplate, ako godina ne bude kao ova pa nesto mi plivalo pod vodom, a nesto kliziste odnijelo, pa nemas sta naplatitishibonja wrote:Maline,maline i samo maline,nemas zemlju,iznajmis zemlju i maline majka ....sta cemo onda...nije da ne treba to raditi naravno da treba ali kako rekoh nije ni to sigurno kao sto misle ljudi koji to nisu nikada radili
Ma bio članak na klix-u o malinama pa shibonja konta gdje onom liku uspjelo, onda će svako ko se ufati malina, dobro svoje malinarstvo naplatiti. ja više ni očima ne vjerujem, kamo li natpisima o silnim uspjesima domaće radinosti.
- stakasa
#42 Re: Odlazak iz BIH
Ne zna on kako se to radi. A bi volio. Javi mu se muha na pp, objasni kako sta, ufati sevap. Vidis da se raskinu, noci na forumu provodimuha_sa wrote:ZvizZviz wrote:Perspektiva ko u ove moje daljne rodice. Lakse joj metar u gujicu nego cenat u glau ali eto. Udala se u BiH i preko muza dobije posao na finom mjestu onda puko brak i vratila se matari u krilo, a onda su je roditelju udali tamo nekom u Njemackoj, nigdje veze. Kako bi citavoj mahali mogli se hvaliti, i sta radi, nista, testira kauce, regale, folje u kuci. A mati joj se hvali kako ima 500€ socijale. I onda joj ona mataresina kaze jooj jesu Njemci ruzi ja tamo nebi nikad mogla zivjeti bez nase BiH ono ovo. Dvolicnost na metar ali bitno je da ona uz kafu i kock moze sta god jos nabaciti ostalim hanumama kako njema rodila je majka ima 500€ da sjedi kod kuce.
Dovest zenu ili muza iz BiH je najlaksi problem. Tog ima na pasija preskalakla... toliko o tom. Perspektiva, hmmm treba pljunuti u sake, nebitno skolovanje ili sta vec. Treba dok se skolijes zasukati rukave, a i poslje isto...jesil ti kakvu priveo
![]()
-
Dzole_SSS
#43 Re: Odlazak iz BIH
Posto tema ide u pogresnom smijeru da se vratimo malo na pravi kurs.
Reimo, da ste u sitvaciji mog prijatelja (citaj ispod) sta bi vi zapravo uraditi koji zeli Vani sto prije?
Zavrsen pravni fakultet u Sarajevu (dakle 240 ECTS)
ECDL Full Certifikat
Engleski Perfektan (Dokaz TOEFL)
Njemacki (U pocetnom stadiju ucenja)
Sta uciniti po pitanju odlaska Vani?
Da me pogresno ne razumijete. Momak se trudi stvarno, pokusava na sve strane ali ovdje ga jednostavno ne ide i gotovo.
Dobio je dva posla u US, ali posladavci se nisu zeljeli zezati sa tim. Prosao razgovore i sve sto je trazeno od njega, ali kada su mu rekli kada mozes biti gore, tu je nastao problem jer ima jebeni BH papos?
Po Skandinaviji je slao svugdje i ima tacno 83 odbijenice od 208 poslanih aplikacija. Ovi ostali se nisu ni javljali vise.
recimo, ja sam ga savjetovao, posto zna dosta IT stvari da upisi neki programerski program, tipa Java ili Oracle pa da sa tim pokusa nesto naci Vani jer se toga dosta trazi.
Zna li neko gdje imaju ti kursevi kod nas?
Dakle, sta ciniti?
A sto se tice mene, ja sam farmaceutski tehnicar, poznajem Njemacki i Engleski dovoljno za komunikaciju (srednji napredi kurs).
Da ste ja, gdje bi vi gledali vani?
Hvala svima unaprijed...
Reimo, da ste u sitvaciji mog prijatelja (citaj ispod) sta bi vi zapravo uraditi koji zeli Vani sto prije?
ECDL Full Certifikat
Da me pogresno ne razumijete. Momak se trudi stvarno, pokusava na sve strane ali ovdje ga jednostavno ne ide i gotovo.
Dobio je dva posla u US, ali posladavci se nisu zeljeli zezati sa tim. Prosao razgovore i sve sto je trazeno od njega, ali kada su mu rekli kada mozes biti gore, tu je nastao problem jer ima jebeni BH papos?
Po Skandinaviji je slao svugdje i ima tacno 83 odbijenice od 208 poslanih aplikacija. Ovi ostali se nisu ni javljali vise.
recimo, ja sam ga savjetovao, posto zna dosta IT stvari da upisi neki programerski program, tipa Java ili Oracle pa da sa tim pokusa nesto naci Vani jer se toga dosta trazi.
Dakle, sta ciniti?
A sto se tice mene, ja sam farmaceutski tehnicar, poznajem Njemacki i Engleski dovoljno za komunikaciju (srednji napredi kurs).
Hvala svima unaprijed...
-
Baton_Ilirski
#44 Re: Odlazak iz BIH
http://www.it-akademija.com/Dzole_SSS wrote:Posto tema ide u pogresnom smijeru da se vratimo malo na pravi kurs.
ECDL Full Certifikat
Dakle, sta ciniti?
Hvala svima unaprijed...
Nije bas kod nas ali ima opcija ucenje na daljinu i certifikati im vrijede 100% jer su vezani za Cambridge, sada jest malo skupo ali daju popuste i cudesa razna
Kod nas ima CPE http://www.cpe.ba/ nije klasicno programiranje ali recimo Cad ako savlada fino moga bi ici kao crtac vani
Ne znam sta jos i sam sam u istim govnima da izvines
- uglavnomja
#45 Re: Odlazak iz BIH
pravo moze okaciti macku o rep
0 bodova izvan bh, mozda bivse juge, ali dalje isto kao da nema nista.
a sto se tice odbijenica, pitanje gdje je aplicirao, jer u masi slucajve pise nesto kao: ako ne dobijete odgovor u roku x dana znaci da, nazalost, niste usli u uzi izbor blabla...
za tvoju struku, i to sss, ne znam nista
sa engleskim mogu proci samo inzinjeri, kompjuterasi i poneki menadzer, ali ono haj klase.
mislim norveska, gdje je engleski svakodnevni jezik.
a sto se tice odbijenica, pitanje gdje je aplicirao, jer u masi slucajve pise nesto kao: ako ne dobijete odgovor u roku x dana znaci da, nazalost, niste usli u uzi izbor blabla...
za tvoju struku, i to sss, ne znam nista
sa engleskim mogu proci samo inzinjeri, kompjuterasi i poneki menadzer, ali ono haj klase.
mislim norveska, gdje je engleski svakodnevni jezik.
- amiliana
#46 Re: Odlazak iz BIH
Jel ima posla za fizioterapeuta u inostranstvu ? S tim da je fakultet zavrsen ovdje a tamo da radi .Moja rodica studira u Banja Luci Fizikalnu terapiju i planira ispaliti u Njemacku nakon faxa pa eto kakve su joj sanse i ja planiram upisati isto sto i ona
-
Dzole_SSS
#47 Re: Odlazak iz BIH
@Baton_Ilirskiamiliana wrote:Jel ima posla za fizioterapeuta u inostranstvu ? S tim da je fakultet zavrsen ovdje a tamo da radi .Moja rodica studira u Banja Luci Fizikalnu terapiju i planira ispaliti u Njemacku nakon faxa pa eto kakve su joj sanse i ja planiram upisati isto sto i ona
Hvala momci svima na odgovorimo...
Prenjet cu mu stanje sa It-om pa neke odluci kako i sta dalje.
Makar mozemo razmijeniti iskustva ovdje svi. Vjerujte nekada i moralna podrska mnogo znaci.
Evo uzmi sitvaciju mog prijatelja, ima sve sto treba, ali kao da nema.
@amiliana - Zadnji info iz Berlina, od prije dvije sedmice mi govori da imas mnogo posla u toj struci, samo sto moras sada minimalno znati Njemacki za A1 da bi uospte mogla predati za Blue Card...
dakle, medicinske struke treba svugdje i neces biti gladna to je sigurno..
SRETNO U POTRAZI!!!
- muha_sa
#48 Re: Odlazak iz BIH
http://www.klix.ba/biznis/privreda/prij ... /141214018Baton_Ilirski wrote:Nemoj da ti psujem, porodica mi ima nasade maline i kornisona..kad je godina dobra i predas kvotu koju otkupljivaca zadovoljava, isplatu zaradjenog cekaj do sljedece godine takodje i subvencije, plus iz toga sto si zaradio ponovo plati neke poreze..i ono sto ostane dobro razvuci do sljedece godine i isplate, ako godina ne bude kao ova pa nesto mi plivalo pod vodom, a nesto kliziste odnijelo, pa nemas sta naplatitishibonja wrote:Maline,maline i samo maline,nemas zemlju,iznajmis zemlju i maline majka ....sta cemo onda...nije da ne treba to raditi naravno da treba ali kako rekoh nije ni to sigurno kao sto misle ljudi koji to nisu nikada radili
- stakasa
#49 Re: Odlazak iz BIH
Ima posla. I taj fakultet je dobar izbor. Tesko da moze direktno iz BanjaLuke za Minhen i odma fizioterapeut ali nakon kojeg kursa, usavrsavanja, jezika itd trebalo bi da mogne. Sretnoamiliana wrote:Jel ima posla za fizioterapeuta u inostranstvu ? S tim da je fakultet zavrsen ovdje a tamo da radi .Moja rodica studira u Banja Luci Fizikalnu terapiju i planira ispaliti u Njemacku nakon faxa pa eto kakve su joj sanse i ja planiram upisati isto sto i ona
- amiliana
#50 Re: Odlazak iz BIH
Hvala
I ja planiram upisati isto sto i ona jer me privlaci i planiram nastaviti zdravstveni studij govorim engleski tecno njemacki mi je solidan ali pocet cu dodatno usavrsavati.Ona ima rodbinu u Njemackoj pa je kontala nesto preko njih, ali tek je prva godina fakulteta tako da ima vremena jos da radi i da se usavrsava.
I ja planiram upisati isto sto i ona jer me privlaci i planiram nastaviti zdravstveni studij govorim engleski tecno njemacki mi je solidan ali pocet cu dodatno usavrsavati.Ona ima rodbinu u Njemackoj pa je kontala nesto preko njih, ali tek je prva godina fakulteta tako da ima vremena jos da radi i da se usavrsava.