Al nije loša ideja
Odlazak iz BiH
- ema_
#201 Re: Odlazak iz BiH
Jače je od mene
, ako se pod hitno ne vratim u arapski svijet, zabrinut ću se za svoje zdravlje ubuduće
.
Al nije loša ideja
Al nije loša ideja
-
swanfilter
#202 Re: Odlazak iz BiH
Izvini, ne mogu ti pomoci kada su u pitanju braca Arapi. Nego, ako mozes zivjeti onako kako vjera nalaze, idi. Ja ne bih mogao da ga j... U svakom slucaju, sretno ...ema_ wrote:Konkretno me zanima neka od arapskih zemalja- zemlje Zaljeva , a uspjeh je za mene imati posao s kojim će se normalno pokriti troškovi života u toj nekoj zemlji s eventualno nekom uštedom mjesečnom i jednom godišnje posjeta Bosni. Skromno.
- Gojeni H
#203 Re: Odlazak iz BiH
ema_ema_ wrote:Konkretno me zanima neka od arapskih zemalja- zemlje Zaljeva , a uspjeh je za mene imati posao s kojim će se normalno pokriti troškovi života u toj nekoj zemlji s eventualno nekom uštedom mjesečnom i jednom godišnje posjeta Bosni. Skromno.
Rekli ste da ste u obrazovnom sektoru. Engleski vam mora biti odlican a po mogucnosti i verifikovan od strane British Council-a. U edukaciji ima posla i moze se cak i para nekih zaraditi, ali ja bih preporucio tzv trening poslove u firmama gdje se trazi iskustvo u edukaciji, odnosno elokventnost, prezentacija, itd.
Ovo drugo nije lako naci. Glavno je uci u UAE, Katar, i slicna mjesta. Kasnije se moze traziti avlija sa zelenijom travom.
- ema_
#204 Re: Odlazak iz BiH
Gojeni H wrote:ema_ema_ wrote:Konkretno me zanima neka od arapskih zemalja- zemlje Zaljeva , a uspjeh je za mene imati posao s kojim će se normalno pokriti troškovi života u toj nekoj zemlji s eventualno nekom uštedom mjesečnom i jednom godišnje posjeta Bosni. Skromno.
Rekli ste da ste u obrazovnom sektoru. Engleski vam mora biti odlican a po mogucnosti i verifikovan od strane British Council-a. U edukaciji ima posla i moze se cak i para nekih zaraditi, ali ja bih preporucio tzv trening poslove u firmama gdje se trazi iskustvo u edukaciji, odnosno elokventnost, prezentacija, itd.
Ovo drugo nije lako naci. Glavno je uci u UAE, Katar, i slicna mjesta. Kasnije se moze traziti avlija sa zelenijom travom.
Odličan mi je engleski, a arapski vrlo dobar. Imate li preporuku gdje aplicirati za poslove koje spominjete? Osim preko klasičnih puteva bayta i slično?
Zahvaljujem.
P.S. Koliko je po vama dobra opcija otići u posjetu u UAE i na licu mjesta pokušati pronaći nešto? Koliko bi vremena za tu posjetu bilo realno - otprilike?
- JanuaryJones
#205 Odlazak iz BiH
Sve je to fino kad čovjek u sebi ima moralni kompas koji ga vodi, kako kroz poslovni tako kroz privatni odnos sa ljudima. Ovdje sam primijetila da ljudi postaju gori što je čovjek bolji i prisniji s njima. Što je 'jaranskiji' odnos to zaposlenik manje radi i gleda da, na konto dobrog odnosa, protraći dobar dio dana ne radeći ništa ili vrlo malo...ali uredno plaćeno. Ovo je iz vlastitog iskustva i džepa. I kako da čovjek ne bude strog ako želi rezultat?ElDzidziIbnDzo wrote:Svaka čast za post,isto sam sve doživio.Hendrix wrote:Ja kada sam otišao vani u stranu firmu da radim, osjećao sam se prvih mjeseci kao lik koji je iz logora pobjegao...ali bukvalno.
Prvo, ja u BiH nisam navikao da imam prava kao radnik, sve što sam mogao reći je šuti, imaš posao, dobro je, plaćaju ti i doprinose šta hoćeš više...pa kad te krenu handrit ti fino ponavljaš ovo sve po 100 puta. I onda dođeš u sistem gdje ljudi imaju prava, i to realna a ne na papiru kao kod nas, stid me bilo pitat bilo šta jer sam navikao da će mi direktor reći idi ako imaš bolje, ko si ti da se buniš.
Pa kad te direktor primi i popriča s tobom kao s čovjekom, u liftu normalna casual priča...u Bosni je direktor nešto kao Kim Jong, svi bježe od njega, utjelovljenje diktatora...sretne te na hodniku odma pitanje što ne dolaziš vikendom, na radnom mjestu pred svima ti kaže da ne radiš ništa i da je 12 sati rada za mladog čovjeka super...Direktorov posao u BiH je da tlači i podjebaje radnike kako stigne i umije, i ja sam na to više oguglao bio.
Onda nakon par mjeseci dođe papir, unapređenje i povišica...ja se sjebo totalno, kontam nemoguće, greška...u BiH sam radio 6 godina na istom mjestu, bez ikakvog pomaka osim usmene pohvale i čuvenog svaka čast momak. Da se razumijemo povišica nije bila ogromna, ali znači nešto, daje morala čovjeku jer vidiš da neko cijeni tvoj rad.
Ljudi imaju plan napredovanja, edukacije, monitoringa...sve je to meni strani pojam, kod mene je plan napredovanja bio po familijarnoj liniji, djeca direktora, rođaci, tetke...
Ima još bruku detalja i razlika u sistemima, jednostavno se osjećam kao veliki glupan što sam protračio godine u idiotskom sistemu i gdje sam počeo nazadovati stručno i duhovno. Nakon godina rada u Bosni, počneš razmišljati kao i većina, ne interesuje te ništa, postaješ robot i sluga familiji, e pa ja to neću biti više nikada!
Došao u Norvešku i nisam se mogao načuditi,ali bukvalno da se dohavizam,kako ta organizacija rada ide ko po loju.Kako nema stresa na poslu,kako je sve fino i uglađeno.Dođeš na posao i radiš.Uz posao zajebancija sa rajom,poslije posla nekad se zasjedne ili petkom,i to sa vodećim personama iz kompanije.Sa njima pričaš kao sa jaranom iz djetinjstva.
U Bosni koliko god da uradiš,vazda te gledaju mrko poprijeko,vazda neka glupa napetost.Niti kakvog plana niti programa nego jednostavno ono sve na ho-ruuk,pa šta ispadne.Ako je dobro,onda pojedini se na sav glas hvale kako su oni zaslužni za to što je dobro ispalo,ako ispadne loše,onda svak na svakoga krivicu svaljuje,jednostavno sistem sav niđe veze.
Da je kakve mogućnosti pa sve poslodavce odozdo,dovesti ovde malo na edukaciju,prije svega da nauče ophođenje prema radnicima,pa kasnije sve ostalo.
Razlika ko nebo i zemlja.Bukvalno.
Sent from my iPad using Tapatalk
-
m_l
#206 Re: Odlazak iz BiH
Hendrix wrote:Ja kada sam otišao vani u stranu firmu da radim, osjećao sam se prvih mjeseci kao lik koji je iz logora pobjegao...ali bukvalno.
Prvo, ja u BiH nisam navikao da imam prava kao radnik, sve što sam mogao reći je šuti, imaš posao, dobro je, plaćaju ti i doprinose šta hoćeš više...pa kad te krenu handrit ti fino ponavljaš ovo sve po 100 puta. I onda dođeš u sistem gdje ljudi imaju prava, i to realna a ne na papiru kao kod nas, stid me bilo pitat bilo šta jer sam navikao da će mi direktor reći idi ako imaš bolje, ko si ti da se buniš.
Pa kad te direktor primi i popriča s tobom kao s čovjekom, u liftu normalna casual priča...u Bosni je direktor nešto kao Kim Jong, svi bježe od njega, utjelovljenje diktatora...sretne te na hodniku odma pitanje što ne dolaziš vikendom, na radnom mjestu pred svima ti kaže da ne radiš ništa i da je 12 sati rada za mladog čovjeka super...Direktorov posao u BiH je da tlači i podjebaje radnike kako stigne i umije, i ja sam na to više oguglao bio.
Onda nakon par mjeseci dođe papir, unapređenje i povišica...ja se sjebo totalno, kontam nemoguće, greška...u BiH sam radio 6 godina na istom mjestu, bez ikakvog pomaka osim usmene pohvale i čuvenog svaka čast momak. Da se razumijemo povišica nije bila ogromna, ali znači nešto, daje morala čovjeku jer vidiš da neko cijeni tvoj rad.
Ljudi imaju plan napredovanja, edukacije, monitoringa...sve je to meni strani pojam, kod mene je plan napredovanja bio po familijarnoj liniji, djeca direktora, rođaci, tetke...
Ima još bruku detalja i razlika u sistemima, jednostavno se osjećam kao veliki glupan što sam protračio godine u idiotskom sistemu i gdje sam počeo nazadovati stručno i duhovno. Nakon godina rada u Bosni, počneš razmišljati kao i većina, ne interesuje te ništa, postaješ robot i sluga familiji, e pa ja to neću biti više nikada!
Ovo ovdje je tuga. Poslovni svijet jedna obicna dzungla. Koliko smo moralno pali, ne znam odakle treba krenuti da se vratimo u kolosijek. Cast rijetkim svijetlim primjerima.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#207 Re: Odlazak iz BiH
Ovo je malo stvar iskustva. Ja sam u BIH prije samovoljnog prestanka i osnivanja vlastite djelatnosti, jer mi je tako bilo kompatibilno sa ulogom majke, radila u dvije privatne firme i imala jako lijep odnos poslodavca, oba, prema uposlenima. Radilo se, tražili su se razultati, ali se mogao dobiti slobodan dan, moglo se koristiti službeno auto ako treba u privatne svrhe, išlo se na rafting itd. Svaki fening prijavljen, svaka plaća u 5 danam_l wrote:![]()
Ovo ovdje je tuga. Poslovni svijet jedna obicna dzungla. Koliko smo moralno pali, ne znam odakle treba krenuti da se vratimo u kolosijek. Cast rijetkim svijetlim primjerima.
Sa druge strane moje iskustvo iz tog bajnog inostranstva je katasrtofalno. Od odnosa prema "stankinji", od ljubomore kako zna nepravilne glagole bolje od domaćih, do provjeravanja svakog minuta, uhođenja.. u privatnoj firmi jako loše. Kasnije u nekoj državnoj instituciji, ali pod ugovorom o djelu za određen i specifičan posao (prijvod sa našeg i na naš jezik, pa nema konkurencije u domaćim) korektan odnos, ali opet i uvijek sa dozom šovinizma prema zemlji u kojoj su se klali i ubijali i glupim pitanjima "Imate li restorane u vašoj zemlji"
- Gojeni H
#208 Re: Odlazak iz BiH
Da sam na vasem mjestu krenuo bih sa aplikacijama na Monster Gulf i Gulf Talent Education Jobs i slicnim stranicama.ema_ wrote:Gojeni H wrote:
ema_
Odličan mi je engleski, a arapski vrlo dobar. Imate li preporuku gdje aplicirati za poslove koje spominjete? Osim preko klasičnih puteva bayta i slično?
Zahvaljujem.
P.S. Koliko je po vama dobra opcija otići u posjetu u UAE i na licu mjesta pokušati pronaći nešto? Koliko bi vremena za tu posjetu bilo realno - otprilike?
Nisam u tim obrazovnim vodama ali supruga mog kolege radi kao uciteljica. Pokusacu da saznam kako to ide.
Znam za par iz Doboja koji rade kao profesori u jednoj skoli u emiratu udaljenom oko pola sata od Dubaija.
Opcija odlaska kao turista/posjetilac a zatim trazenja posla nije za odbaciti, ali trebace vam nesto para i nesto malo vise strpljenja.
Evo par stranica:
Ras Al Khaimah (RAK) Academy
http://www.rakaonline.org/
Lista skola u emiratu Sharjah sa linkovima
http://www.dubaifaqs.com/schools-sharjah.php
Lista skola u Dubaiju sa linkovima
http://www.dubaifaqs.com/schools-dubai.php
Moj vam je savjet da dobro pripremite CV. Na CV-u ostavite sliku. Ne da se prodajete slikom, vec da bi ljudi koji nemaju pojam o Bosni i Bosancima vidjeli da se radi o normalnoj osobi evropskog izgleda. Na zalost i godine se gledaju ali tako je kako je. Ne znam sta tacno predajete, ali cak i vrlo dobro poznavanje arapskog jezika vam je ogroman plus. Strasno su deficitarni sa kompetentnim osobljem.
Na listama cete naci skole sa indijskim ili filipinskim programom. Nemojte na to trositi vrijeme jer za one pare koje oni placaju vam se ne isplati ni poslati CV. Dakle otvarajte stranice skola koje imaju internacionalni, UK, ili US program.
Na svakoj stranici imate vacancies, career, ili contact us. Kliknite prikacite CV i posaljite. Kosta vas veoma malo vremena a nemate sta izgubiti.
Bice mi drago ako sam uspio da pomognem barem savjetom.
Sretno i svako dobro.
-
dezurni_ucenik
#209 Re: Odlazak iz BiH
KatarinaKosaca wrote:Ovo je malo stvar iskustva. Ja sam u BIH prije samovoljnog prestanka i osnivanja vlastite djelatnosti, jer mi je tako bilo kompatibilno sa ulogom majke, radila u dvije privatne firme i imala jako lijep odnos poslodavca, oba, prema uposlenima. Radilo se, tražili su se razultati, ali se mogao dobiti slobodan dan, moglo se koristiti službeno auto ako treba u privatne svrhe, išlo se na rafting itd. Svaki fening prijavljen, svaka plaća u 5 danam_l wrote:![]()
Sa druge strane moje iskustvo iz tog bajnog inostranstva je katasrtofalno. Od odnosa prema "stankinji", od ljubomore kako zna nepravilne glagole bolje od domaćih, do provjeravanja svakog minuta, uhođenja.. u privatnoj firmi jako loše. Kasnije u nekoj državnoj instituciji, ali pod ugovorom o djelu za određen i specifičan posao (prijvod sa našeg i na naš jezik, pa nema konkurencije u domaćim) korektan odnos, ali opet i uvijek sa dozom šovinizma prema zemlji u kojoj su se klali i ubijali i glupim pitanjima "Imate li restorane u vašoj zemlji"![]()
Sto se preseravamo,standardno
- Brkooo
#210 Re: Odlazak iz BiH
Ima li ko iskustva sa stipendiranjem mastera u Njemackoj/Austriji, da li je tesko doci do iste I koliko se moze raditi i zaradjivati uz studiranje
trazio sam dosta po netu, al iskustvo iz prve ruke ne bi bilo na odmet...inace sam IT/graficka struka i znam njemacki
trazio sam dosta po netu, al iskustvo iz prve ruke ne bi bilo na odmet...inace sam IT/graficka struka i znam njemacki
- ema_
#211 Re: Odlazak iz BiH
Nije mi striktno Dubai cilj, Sharjah je bolji izbor kako sam čula. Možda je najbolje ako uspijete dobiti direktno informacije o našima koji su zaposleni u obrazovnom sektoru, i ako biste bili voljni da mi proslijedite email od te gospođe koju spominjete (ili tog bračnog para), pa bih ju kontaktirala.Gojeni H wrote:
Da sam na vasem mjestu krenuo bih sa aplikacijama na Monster Gulf i Gulf Talent Education Jobs i slicnim stranicama.
Nisam u tim obrazovnim vodama ali supruga mog kolege radi kao uciteljica. Pokusacu da saznam kako to ide.
Znam za par iz Doboja koji rade kao profesori u jednoj skoli u emiratu udaljenom oko pola sata od Dubaija.
Opcija odlaska kao turista/posjetilac a zatim trazenja posla nije za odbaciti, ali trebace vam nesto para i nesto malo vise strpljenja.
Moj vam je savjet da dobro pripremite CV. Na CV-u ostavite sliku. Ne da se prodajete slikom, vec da bi ljudi koji nemaju pojam o Bosni i Bosancima vidjeli da se radi o normalnoj osobi evropskog izgleda. Na zalost i godine se gledaju ali tako je kako je. Ne znam sta tacno predajete, ali cak i vrlo dobro poznavanje arapskog jezika vam je ogroman plus. Strasno su deficitarni sa kompetentnim osobljem.
Sretno i svako dobro.
Hvala vam na vašem trudu.
- Gojeni H
#212 Re: Odlazak iz BiH
Sharjah je jeftinija za stanovanje, ali je jedini "suhi" emirat. Dakle ako je cuga problem onda jeste problem.ema_ wrote:Nije mi striktno Dubai cilj, Sharjah je bolji izbor kako sam čula. Možda je najbolje ako uspijete dobiti direktno informacije o našima koji su zaposleni u obrazovnom sektoru, i ako biste bili voljni da mi proslijedite email od te gospođe koju spominjete (ili tog bračnog para), pa bih ju kontaktirala.Gojeni H wrote:
Da sam na vasem mjestu krenuo bih sa aplikacijama na Monster Gulf i Gulf Talent Education Jobs i slicnim stranicama.
Sretno i svako dobro.
Hvala vam na vašem trudu.
Na zalost nemam kontakt adresu ovih ljudi. Ja sam dole samo kad su nekakve doobuke i slicno. Zivim u Bosni i radim po ugovoru ... barem za sada.
- KatarinaKosaca
#213 Re: Odlazak iz BiH
Zas nekog ko je nepismen kao ti, naravno da to zvuči kao preseravanje. Nego, dođe ti iz banovića radi zaskakivanja "pametnim" komentarimadezurni_ucenik wrote:Sto se preseravamo,standardno![]()
![]()
-
Hell.is.here
#214 Re: Odlazak iz BiH
Jedina je istina ali ne potpuna , kada dodjes da radis , ne znas njihov maternji jezik, stranac si, a uzela si domacinu mjesto, naravno da ce te "maltretirati" ali to najvise zavisi od tebe, u vecim firmama, nikog i nista ne zanima dokle god radis svoj posao, da si dosla sa druge planete, njih to ne zanima, ali mi balkanci volimo da se pravimo pametni, a to svakom smeta kad ti dodje neko lijevi i pravi se pametan, standardno pitanje "ako si toliko pametna, zasto se nisi uspjela snaci u svojoj zemlji?" To je logicno pitanje.KatarinaKosaca wrote:Ovo je malo stvar iskustva. Ja sam u BIH prije samovoljnog prestanka i osnivanja vlastite djelatnosti, jer mi je tako bilo kompatibilno sa ulogom majke, radila u dvije privatne firme i imala jako lijep odnos poslodavca, oba, prema uposlenima. Radilo se, tražili su se razultati, ali se mogao dobiti slobodan dan, moglo se koristiti službeno auto ako treba u privatne svrhe, išlo se na rafting itd. Svaki fening prijavljen, svaka plaća u 5 danam_l wrote:![]()
Sa druge strane moje iskustvo iz tog bajnog inostranstva je katasrtofalno. Od odnosa prema "stankinji", od ljubomore kako zna nepravilne glagole bolje od domaćih, do provjeravanja svakog minuta, uhođenja.. u privatnoj firmi jako loše. Kasnije u nekoj državnoj instituciji, ali pod ugovorom o djelu za određen i specifičan posao (prijvod sa našeg i na naš jezik, pa nema konkurencije u domaćim) korektan odnos, ali opet i uvijek sa dozom šovinizma prema zemlji u kojoj su se klali i ubijali i glupim pitanjima "Imate li restorane u vašoj zemlji"![]()
A u austriji su samo oni starci nacisti jos uvijek i ne zele cuti niti jedan jezik osin njemackog, njihovo pravo, sto bi se on peglao u svojoj drzavi na nekom drugom jeziku
A ti ocigledno si nesto zajebala , da li poslovno ili drugo nesto, ne bitno je , austrijanci,njemci te sigurno ne vi provocirali da im nesto nisi uradila...
Tako ne preseravaj se nego priznaj da si pokusala i nisi uspjela, a ne prepadati narod koji smislja nacin da pobjegne...
Naravno nigdje nije super , ima samo bolje ili losije , savrsenstvo pogotovo u poslovnom svijetu ne postoji.
Sent directly from hell!
-
dezurni_ucenik
#215 Re: Odlazak iz BiH
KatarinaKosaca wrote:Zas nekog ko je nepismen kao ti, naravno da to zvuči kao preseravanje. Nego, dođe ti iz banovića radi zaskakivanja "pametnim" komentarimadezurni_ucenik wrote:Sto se preseravamo,standardno![]()
![]()
Sta znaci "zas"?.I,da,recenica zavrsava sa tackom.Koliko vidim fali ti.
Kad vec ocjenjujemo pismenost odnosno nepismenost.
I tako,ti radila vani,i onda ti je Senci ponudio da radis na Klix forumu tj da branis njegovu cast i uzvracas na svaku kritiku.
Last edited by dezurni_ucenik on 30/05/2014 12:27, edited 1 time in total.
- ema_
#216 Re: Odlazak iz BiH
Nije to problemGojeni H wrote: Sharjah je jeftinija za stanovanje, ali je jedini "suhi" emirat. Dakle ako je cuga problem onda jeste problem.![]()
Na zalost nemam kontakt adresu ovih ljudi. Ja sam dole samo kad su nekakve doobuke i slicno. Zivim u Bosni i radim po ugovoru ... barem za sada.Zao mi je sto ne mogu vise pomoci.
Nema veze onda, pokušat ću sa direktno ovim školama, možda uspije
- KatarinaKosaca
#217 Re: Odlazak iz BiH
Hell.is.here wrote:Jedina je istina ali ne potpuna , kada dodjes da radis , ne znas njihov maternji jezik, stranac si, a uzela si domacinu mjesto, naravno da ce te "maltretirati" ali to najvise zavisi od tebe, u vecim firmama, nikog i nista ne zanima dokle god radis svoj posao, da si dosla sa druge planete, njih to ne zanima, ali mi balkanci volimo da se pravimo pametni, a to svakom smeta kad ti dodje neko lijevi i pravi se pametan, standardno pitanje "ako si toliko pametna, zasto se nisi uspjela snaci u svojoj zemlji?" To je logicno pitanje.
A u austriji su samo oni starci nacisti jos uvijek i ne zele cuti niti jedan jezik osin njemackog, njihovo pravo, sto bi se on peglao u svojoj drzavi na nekom drugom jeziku
A ti ocigledno si nesto zajebala , da li poslovno ili drugo nesto, ne bitno je , austrijanci,njemci te sigurno ne vi provocirali da im nesto nisi uradila...
Tako ne preseravaj se nego priznaj da si pokusala i nisi uspjela, a ne prepadati narod koji smislja nacin da pobjegne...
Naravno nigdje nije super , ima samo bolje ili losije , savrsenstvo pogotovo u poslovnom svijetu ne postoji.
Sent directly from hell!
-
grmalj123
#218 Re: Odlazak iz BiH
Meljes gluposti.Hell.is.here wrote: Jedina je istina ali ne potpuna , kada dodjes da radis , ne znas njihov maternji jezik, stranac si, a uzela si domacinu mjesto, naravno da ce te "maltretirati" ali to najvise zavisi od tebe, u vecim firmama, nikog i nista ne zanima dokle god radis svoj posao, da si dosla sa druge planete, njih to ne zanima, ali mi balkanci volimo da se pravimo pametni, a to svakom smeta kad ti dodje neko lijevi i pravi se pametan, standardno pitanje "ako si toliko pametna, zasto se nisi uspjela snaci u svojoj zemlji?" To je logicno pitanje.
A ti ocigledno si nesto zajebala , da li poslovno ili drugo nesto, ne bitno je , austrijanci,njemci te sigurno ne vi provocirali da im nesto nisi uradila...!
Svabo ce te primiti samo ako ces raditi vise za manje pare od Nijemaca.
http://www.poslovni.hr/svijet-i-regija/ ... ca-264172#
A diskriminacije i ksenofobije ima po citavoj Evropi.
Morate to akceptirati, pognuti glavu, i nastaviti dalje.
Djeca ce se uklopiti mnogo bolje.
Last edited by grmalj123 on 30/05/2014 13:23, edited 1 time in total.
-
Googlerica
#219 Re: Odlazak iz BiH
imam ovdje raju iz Spanjolske,raja je super , ali i dalje ne vole PortugalceKatarinaKosaca wrote: Sa druge strane moje iskustvo iz tog bajnog inostranstva je katasrtofalno. Od odnosa prema "stankinji", od ljubomore kako zna nepravilne glagole bolje od domaćih, do provjeravanja svakog minuta, uhođenja.. u privatnoj firmi jako loše. Kasnije u nekoj državnoj instituciji, ali pod ugovorom o djelu za određen i specifičan posao (prijvod sa našeg i na naš jezik, pa nema konkurencije u domaćim) korektan odnos, ali opet i uvijek sa dozom šovinizma prema zemlji u kojoj su se klali i ubijali i glupim pitanjima "Imate li restorane u vašoj zemlji"![]()
moram priznati,na pocetku smo svi imali negativna isksutva,i to je dio procesa,krzo koji svaki imigrant mora proci ,a danas se niko vise ne zali,niko nema problema sa lokalnim stanovnistvom,svi zadovoljni,no US je fleksibilnija od EU,ali sam zivjela u EU,nisam imala problema
KK,to je ipak tvoj izbor,a mngo su ostali poslije tebe,i nemaju vise takve probleme
-
Hell.is.here
#220 Re: Odlazak iz BiH
Jest , ja gledam preko neta i govorim ti kako jest negdjeKatarinaKosaca wrote:Hell.is.here wrote:Jedina je istina ali ne potpuna , kada dodjes da radis , ne znas njihov maternji jezik, stranac si, a uzela si domacinu mjesto, naravno da ce te "maltretirati" ali to najvise zavisi od tebe, u vecim firmama, nikog i nista ne zanima dokle god radis svoj posao, da si dosla sa druge planete, njih to ne zanima, ali mi balkanci volimo da se pravimo pametni, a to svakom smeta kad ti dodje neko lijevi i pravi se pametan, standardno pitanje "ako si toliko pametna, zasto se nisi uspjela snaci u svojoj zemlji?" To je logicno pitanje.
Sent directly from hell!Ti sve vidio ovo preko neta
![]()
Ne lupetari, ne pretpostavljaj i ne generaliziraj. Nikoga ne prepadam, nego ti dodaješ, izmišljaš, konstruišeš. Moje razloge odlaska, dolaska itd, zaista tebi nemam namjeru ispovjedati, naročito što si skon generaliziranju, pa ubacuješ i Austriju (niđe veze
)
Samo za tvoju informaciju, znam licno kako ide sta po firmama manjim i vecim naravno u Austriji.
I neces naci nigdje ni jedan moj post da sam govorio kako ide nesto u drugim zemljama jer ne znam kako ide, nije isto procitati i iskusiti.
A ti meni ne moras nista reci, jer znam osobe poput tebe
Da si se ti snasla, gdje god da si otisla, stvarno mislis da bi se vratila da radis za neki minimalac??
Budi ljubazna i prestani da se preseravas , da prostis na izrazu
Sent directly from hell!
- KatarinaKosaca
#221 Re: Odlazak iz BiH
Hell.is.here wrote:Jest , ja gledam preko neta i govorim ti kako jest negdje
Samo za tvoju informaciju, znam licno kako ide sta po firmama manjim i vecim naravno u Austriji.
I neces naci nigdje ni jedan moj post da sam govorio kako ide nesto u drugim zemljama jer ne znam kako ide, nije isto procitati i iskusiti.
A ti meni ne moras nista reci, jer znam osobe poput tebe
Da si se ti snasla, gdje god da si otisla, stvarno mislis da bi se vratila da radis za neki minimalac??
Budi ljubazna i prestani da se preseravas , da prostis na izrazu
Sent directly from hell!
Da, da, radim za minimalac, vratila sam se iz Austrije, jer nisam uspjela tamo
Dijaspora je uvijek imala osobinu preuveličvanja ljepote, ali sad su došli dotle da i lična iskustva negiraju i pretpostavljajući nešto lupetaju kao Maksim po diviziji
- KatarinaKosaca
#222 Re: Odlazak iz BiH
KO je rekao da nije moj izbor i ko je napisao da svi isto prolaze. Lijepo piše... moje iskustvo.Googlerica wrote:KK,to je ipak tvoj izbor,a mngo su ostali poslije tebe,i nemaju vise takve probleme
-
Googlerica
#223 Re: Odlazak iz BiH
ti si imala izbor povratka,zato si se vratila,a vecina nisu,pa su se tokom vremena navikliKatarinaKosaca wrote:KO je rekao da nije moj izbor i ko je napisao da svi isto prolaze. Lijepo piše... moje iskustvo.Googlerica wrote:KK,to je ipak tvoj izbor,a mngo su ostali poslije tebe,i nemaju vise takve probleme
ali vecina povratnika u BiH su se vratili sa stranim pasosem i novcem
-
jefferson
#224 Re: Odlazak iz BiH
Ja jos uvijek imam taj problem da se naviknem da postoji sistem koji ocekuje od ebe da napredujes u okviru vec davno ustanovljenog sistema koji priznaje samo rad a ne rodjake.Hendrix wrote:Ja kada sam otišao vani u stranu firmu da radim, osjećao sam se prvih mjeseci kao lik koji je iz logora pobjegao...ali bukvalno.
Razlog je sto provodim previse vremena u BiH i isti zakljucak sam donio: trebao sam otici 1998 kada sam imao sansu umjesto 2005. Ali eto, mozda ne bi sve ovako ispalo.
U BiH ce biti samo gore, jer se sve radi na ocuvanju postojeceg sistema koji nagradjuje familijarnu vezu, i vrlo brzo necemo imati kako treba inzinjera, doktora itd. Postat cemo Africka drzava, ako vec nismo.
- KatarinaKosaca
#225 Re: Odlazak iz BiH
Naravno da nije. Ne podnosim da mi netko kaže nešto protiv moje zemlje, ne umijem da pognem glavu i ne volim da budem biće nižeg ranga. Stvar izbora, opet. Nije sve za svakoga, kako kažešGooglerica wrote:ti si imala izbor povratka,zato si se vratila,a vecina nisu,pa su se tokom vremena navikliIzabrala si "liniju manjeg otpora" ,i naravno,uvijek kazem,zivot u inostrnastvu nije za svakoga
ali vecina povratnika u BiH su se vratili sa stranim pasosem i novcemako opet "zagrmi" u BiH,nema problema
A što sam ja i došla i otišla i pošla, uopće nije tema. Ja sam porodično vezana uz drugu zemlju, ja nikada nisam uzela lađu da isplovim i ne vratim se. Nemam te čipove. Previše mi znače mahale mog djetinstva, zrak koji dišem cijeli život i sve što me okružuje koliko god loše ili ružno bilo. Opet stvar izbora i lične percepcije. Ja sam samo napisala svoje iskustvo, a vi ste se obrušili sa generaliziranjima, a ona su jako opasna.