Ovo je velika sramota organizatora koji su dozvolili pravljenje teferica na manifestaciji Odbrana Bosne i Hercegovine, Igman 2010. Ovakvo ponasanje organizatora i ucesnika teferica je jedno katastrofalno ponasanje prema palim Bosanskohercegovackim borcima koji su ostavili svoje zivote za odbranu domovine i da bi u njoj drugi mogli da zive mirno.06/08/10 08:51
Izvor: http://oslobodjenje.ba/index.php?id=8329
Odbrana Bosne i Hercegovine, Igman 2010: Teferic od manifestacije?![]()
Foto: Didier Torche
Piše: Asaf Bečirović
Danas je na Igmanu okončana manifestacija Odbrana BiH, Igman 2010: uz Igmansku hutbu reisa Mustafe ef. Cerića i organizacioni odbor, kulturnom dijelu programa prisustvovao je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić. Reporter Oslobođenja zabilježio je neoficijelni dio
U dilemi sam: da li da znam ili da pitam u što je ovo prerasla manifestacija Odbrana BiH, Igman?! U svenarodni teferič ili, kako je planirano, "tradicionalno odavanje počasti šehidima i poginulim borcima koji su dali svoj život za obranu Sarajeva i BiH"!?. Mislim, penzioner Salih Sivac će pomoći da riješim dilemu.
PLANINA ŠEHIDA: "Odavanje počasti, ništa drugo", govori Salih rukom namještajući fes. Pa pita da li bi i on mogao, poput brigadira Zije Rujanca, održati govor?
A o čemu bi, pitam, govorio?
"O Igmanu kao planini šehida", kratko će Salih.
Meni će se kasnije samo kazati kako je Igman i planina ljekovitog bilja kojeg je narod masovno brao pred porušenim hotelom Igman. Njega, taj hotel, začudo, još ni jedan poslijeratni tajkun nije kupio. Puno mu, valjda, tri i pol milijuna KM, na koliko je procijenjen. Ili, pak, smatra da je iz hotela pogled na šehidsko mezarje loš pogled.
Helem, sa Salihom i ostalim čitam imena poginulih. Senada Pindžu, ako je to onaj Senad s kojim sam išao u razred, znam. Salih šapće da, fala bogu, nikog nije izgubio na Igmanu. Starica do mene digla ruke na Fatihu. Uči. Kasnije suzu tare.
TOPLI OBROK: "Jedan je sin poginuo na Igmanu, drugi ranjen", objašnjava.
Zanima me kolika primanja ima kao šehidska porodica?
"Ko topli obrok parlamentarca. Eto, tolika su primanja", kaže.
Ne pitam je za ime. Salih slaže stranice svog govora u džep, odlazi ka cesti. Na cesti roz i mašer naroda iz cijele BiH. Čekaju da ih autobusi prebace na druga mezarja: Grkaricu, Veliko polje, Mrazište i Brezovaču... Narod koji ima toliko gazija, šehida i mezaristana zaslužuje bolju sadašnjost, pomislih pa pređoh cestu.
A preko ceste, dvadesetak metar od mezarja, teferič, buvlja pijaca. Šta li je?! Ima za kupiti i Jasina i tespiha, gaća i potkošulja, majica, tahan-halve, svega od plastike, pa čarapa (šest pari, pet maraka), cedeova s pevačicama i onih s ilahijama i kasidama. Ima i šatri svuda razasutih. Na jednoj piše: Kahva kod Muje.
Opširnije SUTRA u Oslobođenju.
Dragi forumasi izvolite i iznesite vase misljenje u vezi ovoga i na kakav bi se drugi prigladan nacin mogla u buducnosti obiljezavati ova kao i druge slicne manifestacije sirom Bosne i Hercegovine.