Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?
- Stoner
#576 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?
Apsolutno ,gospodine detroit-mercy
-
lajkujMe
#577 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?
Jedan stranac mi je neki dan rekao: Vi ste bogatiji od Beogradjana u kojem je bio prije nego sto je dosao u Sarajevo, ja ga ovako pogledam
odkud ti to ga pitam.
On kaze kod njih mnogo ovih cudnih auta tipa zastava, yugo i slicno a kod vas maltene skoro sve novija tip auta. Nisam znao sta da mu odgovorim na to
On kaze kod njih mnogo ovih cudnih auta tipa zastava, yugo i slicno a kod vas maltene skoro sve novija tip auta. Nisam znao sta da mu odgovorim na to
- sarajlija80
#578 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?
Stoner wrote:Pa to i jeste bila moja poenta. Da je za nas to luksuz i ni za koga vise. Problem je sto su neki ljudi ovdje zadovoljni time. A sto se tice Evropskih drzava, mnoge su nas prestigle po tom parametru tako da argument da se ne bi trebali ni usporedjivati sa njima nije dobar.sarajlija80 wrote:Stoner wrote:Pa to nije luksuz. Kad sve to uzmes u obzir i dalje smo pri samom dnu Evrope.
Vidim neki su se i uvrijedili zbog toga.
za nase stanje trnutno sve navedeno jeste luksuz , kada budemo "nekada" normalna drzava solidna sa "normalnim " standardom onda cemo se moci poistovjecivati sa slicnim zemljama i gledait omejr i vrstu luksuza,obizrom trenutno da mso najsiromasnija zemlja evrope za nas sve predhodno navedeno je LUKSUZ
cuj kejsi ,moje misljenje je ipak da se mozes usporedjivati sa nekim tek onda kada budete tu negdje u pet deka po necemu ,ovako tesko , zemlje zapda ,beneluksa,nordijske zemlje , to su svjetovi za nas zasebni da se ne lazemo u mnogo cemu ,pa ako hocete i neke okolne zemlje ,prvenstveno hrvatska ,za koju slobodno smijem reci da je ona za bosnu zapadna njemacka
- Stoner
#579 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?
A Estonija koja je bila jedna od najsiromasnijih evropskih drzava prije 20 godina a danas pravi Skype i salje satelite u svemir?sarajlija80 wrote:
cuj kejsi ,moje misljenje je ipak da se mozes usporedjivati sa nekim tek onda kada budete tu negdje u pet deka po necemu ,ovako tesko , zemlje zapda ,beneluksa,nordijske zemlje , to su svjetovi za nas zasebni da se ne lazemo u mnogo cemu ,pa ako hocete i neke okolne zemlje ,prvenstveno hrvatska ,za koju slobodno smijem reci da je ona za bosnu zapadna njemacka
A Bocvana koja je 66' imala BDP po glavi stanovnika od 60$ a danas im je veci od naseg?
A Sierra Leone koja je bila vodjena klanovima a danas druga najbrza rastuca ekonomija na svijetu?
I od Litvanaca smo veci standard zivota imali a sad su Zapad za nas.
Madjarke prasili za gulas a sad smo istocnjacka bagra za njih.
U Turskoj hadzija sa stekom Marlbora a danas ucimo turski da nas zaposle.
Aj, evo Moldavke jos prasimo al' prosle godine je i Moldavija imala najveci realni rast BDP- a u Evropi.
Izgleda da cemo ostat suhog qrca ako ne naidju neke Etiopljanke. Cudan neki luksuz.
-
Keiko
#580 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?
Stoner wrote:A Estonija koja je bila jedna od najsiromasnijih evropskih drzava prije 20 godina a danas pravi Skype i salje satelite u svemir?sarajlija80 wrote:
A Bocvana koja je 66' imala BDP po glavi stanovnika od 60$ a danas im je veci od naseg?
A Sierra Leone koja je bila vodjena klanovima a danas druga najbrza rastuca ekonomija na svijetu?
I od Litvanaca smo veci standard zivota imali a sad su Zapad za nas.
Madjarke prasili za gulas a sad smo istocnjacka bagra za njih.
U Turskoj hadzija sa stekom Marlbora a danas ucimo turski da nas zaposle.
Aj, evo Moldavke jos prasimo al' prosle godine je i Moldavija imala najveci realni rast BDP- a u Evropi.
Izgleda da cemo ostat suhog qrca ako ne naidju neke Etiopljanke. Cudan neki luksuz.
-
neki
#581 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?
Za razliku od BiH, Hrvatska je centralizovana drzava u kojoj jako mnogo novca na kraju zavrsi u Zagrebu. Zbog toga vecu korist od turizma na Jadranu ima Zagreb nego Split..Umalo popisivac wrote:Nije mi uopce bila namjera usporedjivati proracune na taj nacin (niti uopce) vec sam to spomenuo zbog izjave da je RH bogatija "samo zbog turizma i mora", pa sam zato spomenuo ZG i njegov proracun kao najbogatijeg grad u RH a koji nema more.
Nego kakav im je standard? 1.2 puta bolji? koliko, de reci?
Nije HR bogatija samo zbog turizma i mora ali bez toga bi bili u jako velikim problemima, vjerovatno vecim nego mi trenutno. Dobar dio Hrvatske koji zivi od turizma je prakticno ostao bez bilo kakve industrije
- Hajvan
#582 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?
mi smo zadnji u svemu,… to je zato sto ima puno islanđana.
kad njih ne bidne, bice da bidne ko u rvackoj.
E, moja Bjork.
kad njih ne bidne, bice da bidne ko u rvackoj.
E, moja Bjork.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#583 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?
jes... ovo je stavrno čudnolajkujMe wrote:Jedan stranac mi je neki dan rekao: Vi ste bogatiji od Beogradjana u kojem je bio prije nego sto je dosao u Sarajevo, ja ga ovako pogledamodkud ti to ga pitam.
jugo je tamo mejnstrim
pogotovo po manjim mjestima...
dovoljno je preći granicu od zvornika prema loznici i vidjeti kolika je razlika
očito su sankcije bile žestoke + 99. i manjak donacija te vjerovatno manjak dijaspore i bauštelaca
- Leons
#584 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?
Molim te, mozes li meni objasniti kako bi to Hrvatski bila u vecim problemima nego mi da nemaju turizam? Konzum ima monopol u BiH. HS se izvozi globalno. Prave superauta. Prave svoje tramvaje. Slavonija sva obradjena. Privlace vise investicija. Imaju jacu dijasporu. Imaju politicku moc i veliki su faktor u drugoj drzavi. Imaju i bolje finansijsko trziste. Ma bolji su od nas po bilo kojem pokazatelju.neki wrote:Za razliku od BiH, Hrvatska je centralizovana drzava u kojoj jako mnogo novca na kraju zavrsi u Zagrebu. Zbog toga vecu korist od turizma na Jadranu ima Zagreb nego Split..Umalo popisivac wrote:Nije mi uopce bila namjera usporedjivati proracune na taj nacin (niti uopce) vec sam to spomenuo zbog izjave da je RH bogatija "samo zbog turizma i mora", pa sam zato spomenuo ZG i njegov proracun kao najbogatijeg grad u RH a koji nema more.
Nije HR bogatija samo zbog turizma i mora ali bez toga bi bili u jako velikim problemima, vjerovatno vecim nego mi trenutno. Dobar dio Hrvatske koji zivi od turizma je prakticno ostao bez bilo kakve industrije
Prica kao eto da vam nije turizma vi bi ste propali je jako glupa. Znaju to i oni. I Svabama bi bilo zajebano da im propadne autoindustrija. I sta?
Kod nas nema sta propast.
- Hajvan
#585 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?
superkarz maj ez.
-
Umalo popisivac
#586 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?
E nek sam i ovo cuo. Centralizirana drzava ne znaci da novac od turizma ide u ZG, vec da se odluke donose iz jednog centra moci. Dio RH koji zivi od turizma nema industrije jer je ne zeli, jer je to dvoje nekompatibilno. I opet, po stoti put pitam, kakve to veze uopce ima? Pa ima more gradova i drzava bez mora koji obrcu milijarde i milijarde na turizmu. Sad je ovdje opravdanje "pa eto, Hrvatska ima turizam pa im je zato bolje, inace bi mi bili tu negdje" Je li standard ovdje ista bolji kad to napisete?neki wrote:Za razliku od BiH, Hrvatska je centralizovana drzava u kojoj jako mnogo novca na kraju zavrsi u Zagrebu. Zbog toga vecu korist od turizma na Jadranu ima Zagreb nego Split..Umalo popisivac wrote:Nije mi uopce bila namjera usporedjivati proracune na taj nacin (niti uopce) vec sam to spomenuo zbog izjave da je RH bogatija "samo zbog turizma i mora", pa sam zato spomenuo ZG i njegov proracun kao najbogatijeg grad u RH a koji nema more.
Ali problem je kako ovdje vidim, sto je strasno, da mnogi ovdje i ne znaju za bolje. Kao sto je nekim luksuz par hlaca a da nisu s pijace.
Otici na ljetovanje a da to nije Makarska (ili sad Budva), otici na zimovanje svasta nesto. To je vecini ljudi ovdje nepoznanica i biti ce a sve zbog standarda gdje si mnogi sve teze mogu priustiti otici na Vrelo Bosne.
- Stoner
#587 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?
Kako ti znas kolika je njemu plata?
Mozda je auto polovno. Kuca naslijedjena. Ljudi raspolazu novcem na razne nacine i postoje svakakvi nacini kupnje i prodaje necega.
Osim ako ti licno ne znas kakav je cash flow i finansijsko stanje neke osobe donositi zakljucke na osnovu auta i nije bas pametno. Osim naravno ako ne vozi Ferrarija i prica da je portir.
Mozda je auto polovno. Kuca naslijedjena. Ljudi raspolazu novcem na razne nacine i postoje svakakvi nacini kupnje i prodaje necega.
Osim ako ti licno ne znas kakav je cash flow i finansijsko stanje neke osobe donositi zakljucke na osnovu auta i nije bas pametno. Osim naravno ako ne vozi Ferrarija i prica da je portir.
-
paladinka
#588 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?
Auto i pametni telefoni nisu neki luksus 
- animals
#589 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?
Pa onda je BIH jaca od NIJEMACKE::o cemu se onda uopce raspravljab_e_l_e_g_i_j_a wrote:Moje okruzenje .... momci od 25 do 30 godina .... zaposleni plata oko milje .... neozenjeni .... roditelji placaju racune hranu ... dakle u kucu ne daju nista ..... za dva mjeseca se moze utedjeti iphone .... svaki mjesec se uzme po jedna dvije markirane kosulje ili pantole ..... kredit od desetak hiljada na 5 godina za auto .... vikendom izlasci gdje se potrosi malo vise .... to je luksuz kod nas .... stednje nula .... i naravno godisnje se moze otici na/more 10ak dana ....
-
kakavdanakneiskustvu
#590 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?
ja znam ljude koji imaju auto vrijednosti maximalno 2000 km a dva mobitela vrijednosti bar 700 km
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#591 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?
ja ne znam ljude sve više
-
Umalo popisivac
#592 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?
Pa dobro sad. Tu ima i preferencija. Meni isto tako auto ne igra nikakvu posebnu zelju. "nek se kotrlja" ala golf 3/4 i meni dosta.kakavdanakneiskustvu wrote:ja znam ljude koji imaju auto vrijednosti maximalno 2000 km a dva mobitela vrijednosti bar 700 km
-
paladinka
#593 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?
Ja cak znam ljudi koji nemaju auto , a imaju telefon 
-
Umalo popisivac
- O'zone
- Globalni moderator
#595 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?
A što se uvijek diže fama oko Sarajeva?
Glavni grad-kakav takav sve državne institucije smještene ovdje, dio federalnih institucija tu, ministarstva tu, agencije tu, organizacije tu, sva jača predstavništva tu,klinci palci tu...
Plate puno veće od ostatka BiH (ima izuzetaka) dosta populacije na budžetskoj sisi, ima se može se...
Pitanje "Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?" može postaviti osoba koja 1. nije odaVlen 2. ne izlazi iz podruma.
Glavni grad-kakav takav sve državne institucije smještene ovdje, dio federalnih institucija tu, ministarstva tu, agencije tu, organizacije tu, sva jača predstavništva tu,klinci palci tu...
Plate puno veće od ostatka BiH (ima izuzetaka) dosta populacije na budžetskoj sisi, ima se može se...
Pitanje "Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?" može postaviti osoba koja 1. nije odaVlen 2. ne izlazi iz podruma.
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#596 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?
3.trollO'zone wrote:
- Picajzla
- Location: U svijetu nepravde - http://i62.klix.com/ri6jht.png
#597 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?
Odakle ovoliko debelih ljudi na ulicama Sarajeva?
Sent from my LG-G2 using Tapatalk
Sent from my LG-G2 using Tapatalk
-
rekla-kazala
#598 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?
Luksuz je za naše uslove:
1. Kad stanuješ, živiš u kući ili stanu u kojoj svaki član porodice ima svoju spavaću sobu ako već ne i kupatilo.
2. Kad voziš automobil koji nije stariji od 3 godina, koji sipaš uvijek pun do čepa.
3. Kad kupuješ samo najkvalitetniju hranu sa bar 50% udjelom povrća, voća, ribe i mesa i trošiš minimalno 300 KM po članu.
4. Kad bar jednom sedmično odeš sa porodicom, prijateljem, djevojkom u restoran i platiš ručak ili večeru sto i kusur maraka.
5. Kad na sport, kulturu, izlete možeš izdvojiti bar 100 KM sedmično.
6. Kad na odjeću trošiš minimalno 200 KM mjesečno naravno po članu.
7. Kad bar dva do tri puta godišnje putuješ negdje van BiH i izdvojiš za putovanja bar 5000 KM godišnje.
8. Kad si u mogućnosti da platiš ispomoć u kući.
I na kraju ono najjače,...Kad znaš da ćeš na kraju mjeseca i pored svih troškova i bez mnogo pažnje na novac imati bolji saldo nego na početku mjeseca.
Koliko ima takvih u BiH ?
1. Kad stanuješ, živiš u kući ili stanu u kojoj svaki član porodice ima svoju spavaću sobu ako već ne i kupatilo.
2. Kad voziš automobil koji nije stariji od 3 godina, koji sipaš uvijek pun do čepa.
3. Kad kupuješ samo najkvalitetniju hranu sa bar 50% udjelom povrća, voća, ribe i mesa i trošiš minimalno 300 KM po članu.
4. Kad bar jednom sedmično odeš sa porodicom, prijateljem, djevojkom u restoran i platiš ručak ili večeru sto i kusur maraka.
5. Kad na sport, kulturu, izlete možeš izdvojiti bar 100 KM sedmično.
6. Kad na odjeću trošiš minimalno 200 KM mjesečno naravno po članu.
7. Kad bar dva do tri puta godišnje putuješ negdje van BiH i izdvojiš za putovanja bar 5000 KM godišnje.
8. Kad si u mogućnosti da platiš ispomoć u kući.
I na kraju ono najjače,...Kad znaš da ćeš na kraju mjeseca i pored svih troškova i bez mnogo pažnje na novac imati bolji saldo nego na početku mjeseca.
Koliko ima takvih u BiH ?
Last edited by rekla-kazala on 16/08/2014 15:04, edited 1 time in total.
- dječak sa šibicama
#599 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?
Ma kakvi, samo u Becu ima preko 100.000 Srbijanaca, ne racunam Srbe sa ovu stranu Drine.Black swan wrote:jes... ovo je stavrno čudnolajkujMe wrote:Jedan stranac mi je neki dan rekao: Vi ste bogatiji od Beogradjana u kojem je bio prije nego sto je dosao u Sarajevo, ja ga ovako pogledamodkud ti to ga pitam.
jugo je tamo mejnstrim
pogotovo po manjim mjestima...
dovoljno je preći granicu od zvornika prema loznici i vidjeti kolika je razlika
očito su sankcije bile žestoke + 99. i manjak donacija te vjerovatno manjak dijaspore i bauštelaca![]()
![]()
Trabo je otici u Negotin, Zajecar i okolinu, tamo u selima jos uvijek makadam, a kucetine vrijedne po milion eura i vise. I to onaj zivi kiceraj, cuveni su po tome, nekakvi kipovi od mramora, pozlaceni prozori i slicno.
Da je Sarajevo bogatije od Beograda, ne vjerujem.
- navedeni
#600 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?
Vidim da se ovdje puno pričalo o Murselu Sulji - prodavaču čokoladica pa evo informacija da se uskoro zatvara firma Skuter, Sulja je propao, jer Primorka preuzima kažu njihove linije. Drugu mom već rekli da od 1.4 ne rade više i da će ostati na 3 uposlena od čega mu je sin Arman Sulja jedan. I oni će za Deutschland morati..
Šteta za bh radnike
Šteta za bh radnike