Ja sam ga shvatio da nije srezao jer ga zakon i "stečena prava" koče.Platformas wrote:Ja ovog lika nisam ni znao do ovog videa i nemam namjeru da ga branim ali koliko sam shvatio, srezao je sta je mogao. Znas li koliko bi njemu, kao načelniku relativno male općine značilo preseljenje recimo sjedista EP u Bihać ili Zeljeznica FBiH.Jay Gatsby wrote:
Zato sam napisao: "To za raspodjelu institucija stoji jer bi to zaista bilo pošteno." Ovaj što je objasnio... ko njemu brani da reže sad kad ima vlast? Ne smeta mu ni Sarajevo, ni Tuzla. A ni Sarajevu, ni Tuzli ne smetaju ostali da režu po svojim kantonima kako im je volja.
Ljudi u ostatku BiH nisu nesposobni, daleko od toga. Jefferson je spominjao manja mjesta i prebacivanje državnih agencija tamo (ako sam ga dobro shvatio). To infrastrukturno i kadrovski može biti problematično - jednostavno je tako. Spomenu on i Utah i Centar za dokumentaciju... vidio sam svojim očima kako je tamo u poređenju s npr. Washingtonom. Još ako si Indijanac... Pet Centara za dokumentaciju njima ne bi pomoglo.
A za struju... u to se ne razumijem. Niti znam ko je plaćao i pravio te elektrane sve ove godine, niti znam ko im je nominalni i stvarni vlasnik. Isto vrijedi i za resurse u Sarajevu. Ravnomjeran odnos, valjda, podrazumijeva da Tuzla vidi kakvog hajra od Sarajeva, ali i da Sarajevo vidi kakvog hajra od Tuzle. Kako taj omjer naći? To je svuda problem - ima ko je plaćen za to, neka rješava, ali "manji" će uvijek kritizirati "većeg".
Evo ti primjer, provjeren, znaci ako u Tz, u Zeljeznicama, treba kupiti bilo sta pa i vrecu cementa, kamion se mora poslati iz Tz u Sa da se ta vreca gore kupi i opravda kome vec treba. Ne zelim ni pisati o tome da samo gorivo, dnevnica soferu, habanje vozila kosta bar kao 10 tih istih vreca ali zakon je takav. Svako sluzbeno vozilo Zeljeznica se mora registrovati u Sa, to sve vodi ka vecoj mogucnosti za zaposljavanje ostalih građana, ako razumijes sta zelim reci.
Normalno je da u glavnom gradu bude bolje, tu su ambasade, sva veca predstavnistva stranih firmi i sl. ali za ove neke nase firme, drzavne, mora se uraditi pravilna raspodjela.
Ako TK ima vise stanovnika od KS-a, po kojoj logici je budzet KS preko 800M a TK oko 350M ako jos znamo da se u TK obrne vise novca, mislim na realni sektor, tj. u Tz se vise proizvede, stvara se nova vrijednost.
Ja pricam za TK jer sam upucen koliko toliko u problematiku, slicno ti mogu pisati i iz ostalih kantona.
Problem je sto su ti koji su "placeni da to rjesavaju" zive u tim sredinama koje od ovakve situacije profitiraju, nece niko odsjeci granu na kojoj sjedi, ovi koji bi trebali da se bune, predstavnici kantona, su odavno kupljeni od tih istih ili ih oni "drze u dzepu".
Ne znam shvatas li ti ovde problem, dugorocno gledano, mislis da je meni bilo ugodno cuti ono "jebem te Sarajevo" na Tusnju, kasnije gledati na TVu iz Zenice isto. To je nas glavni grad.
Ne smije biti tog ponasanja "manji ce uvijek kritizirati veceg" jer ces doci do nekih apsurdnih situacija, treba raditi na postenoj raspodjeli i nece biti tih "kritika" kako ih nazivas.
Razdvoji grad od kantona. Sam grad Sarajevo ni finansijski, ni institucionalno ne stoji nešto posebno.
Opet kažem, stoji to što govoriš i slažem se za prebacivanje. Ostaje mogući problem infrastrukture i kadrova. Kažem, mogući, to bi se dalo izračunati u praksi.
Treba biti pošten i reći da se ni Tuzlacima ne da nešto prebacivati u Gračanicu ili Zeničanima u Olovo. To je svuda isto.