Obrocno placanje - lopovluk prodavaca
- karanana
#26 Re: Obrocno placanje - lopovluk prodavaca
ne postoji shopping kartica bez naknade i bez kamate.
- Alhemicarkaa
#27 Re: Obrocno placanje - lopovluk prodavaca
Kad vam banka oduzme sve te provizije i naknade, jeste li u gubitku ili u dobitku sa prodanim artiklom?realna do boli wrote:Ako mislite da povecanjem cijene artikla u prodavnici, prodavac nesto dobije, varate se . Povecavnjem cijene samo se povecava procenat koji banka uzima sebi , a vjervatnoca da ce vas kupci zaobici zbog visih cijena je veca.
Prema tome u toj prici je dobra samo banka.
- sema911s
#28 Re: Obrocno placanje - lopovluk prodavaca
zavisi koliko si gladan,.,koliku si marzuu na pocetku zaracunali,.,., kako ce to prokomentarisat u racunovodstvu,.,.vecinom gladne oci vlasnika dovode do ovih situacija,.,kada opali marzu 170% pa mu banka uzme 5-10% jbga nije te odro da valja,.,.Alhemicarkaa wrote:Kad vam banka oduzme sve te provizije i naknade, jeste li u gubitku ili u dobitku sa prodanim artiklom?realna do boli wrote:Ako mislite da povecanjem cijene artikla u prodavnici, prodavac nesto dobije, varate se . Povecavnjem cijene samo se povecava procenat koji banka uzima sebi , a vjervatnoca da ce vas kupci zaobici zbog visih cijena je veca.
a kod nas su trgovci poznati da stave marzu min50% a max samo oni znaju,.,.ja gdje radim mislim da je minimum 60%,., i onda pogledam taj isti artikal negdje drugo skuplji za duplo,.,
-
realna do boli
#29 Re: Obrocno placanje - lopovluk prodavaca
Svaka firma koja radi kalkulaciju trudi se ukalkulisati sve svoje troskove i naravno dobit po artiklima. Ukoliko neko sa strane, a u ovom primjeru je to banka, nasilno dovede do toga da se mora promijeniti cijena, po meni to nije uredu.Alhemicarkaa wrote:Kad vam banka oduzme sve te provizije i naknade, jeste li u gubitku ili u dobitku sa prodanim artiklom?realna do boli wrote:Ako mislite da povecanjem cijene artikla u prodavnici, prodavac nesto dobije, varate se . Povecavnjem cijene samo se povecava procenat koji banka uzima sebi , a vjervatnoca da ce vas kupci zaobici zbog visih cijena je veca.
Zato i ponavljam da je nasa firma i odustala od takvog nacina placanja u nasem objektu.
Zar bi sada u kalkulativne troskove trebali ubacivati i proviziju banke.
-
uncas
#30 Re: Obrocno placanje - lopovluk prodavaca
pa koja to firma kod nas stavlja maržu od 10% i dozovoljava shoping kartice za plaćanje na rate?realna do boli wrote:Svaka firma koja radi kalkulaciju trudi se ukalkulisati sve svoje troskove i naravno dobit po artiklima. Ukoliko neko sa strane, a u ovom primjeru je to banka, nasilno dovede do toga da se mora promijeniti cijena, po meni to nije uredu.Alhemicarkaa wrote:Kad vam banka oduzme sve te provizije i naknade, jeste li u gubitku ili u dobitku sa prodanim artiklom?realna do boli wrote:Ako mislite da povecanjem cijene artikla u prodavnici, prodavac nesto dobije, varate se . Povecavnjem cijene samo se povecava procenat koji banka uzima sebi , a vjervatnoca da ce vas kupci zaobici zbog visih cijena je veca.
Zato i ponavljam da je nasa firma i odustala od takvog nacina placanja u nasem objektu.
Zar bi sada u kalkulativne troskove trebali ubacivati i proviziju banke.
Znam da benz. pumpe npr. rade na malim maržama ali me interesuju ostale grane.
- Alhemicarkaa
#31 Re: Obrocno placanje - lopovluk prodavaca
Ok - evo moje razmišljanje kao kupca. Čizme koštaju 120 KM - baš mi se sviđaju, i trebaju mi i ne trebaju. Mogla bih bez njih. Nisam baš ni pri parama, ali imam mogućnost da platim u 6 rata po 20 KM i to mi se čini prihvatljivim i kupim ih. Da mi je prodavac rekao, za gotovinu dajem 10% ne bi mi mnogo značilo i ne bi ih kupila. Znači - kupila sam ih jer sam imala mogućnost da platim na rate.
Treba mi šporet. Imam šporet, ali je kombinovani, tako da su mi samo dvije ringle u funkciji. Nemam para da izvalim odmah 500+ KM, i da nemam opcije da platim na rate ne bi ga mjenjala - patila bih se sa dvije ringle. Ovako ću vjerovatno kupiti novi.
U oba slučaja - i kod artikla za manju svotu i veću odlučila sam se kupiti jer sam imala mogućnost kupovine na rate. Ako su marže 50% i više, onda ne vidim logiku da prodavnica ne nudi na rate, jer ima veću mogućnost prodaje. U krajnjoj liniji, ne naplaćuju mjesečno ugovor, već uzimaju proviziju po artiklu.
Treba mi šporet. Imam šporet, ali je kombinovani, tako da su mi samo dvije ringle u funkciji. Nemam para da izvalim odmah 500+ KM, i da nemam opcije da platim na rate ne bi ga mjenjala - patila bih se sa dvije ringle. Ovako ću vjerovatno kupiti novi.
U oba slučaja - i kod artikla za manju svotu i veću odlučila sam se kupiti jer sam imala mogućnost kupovine na rate. Ako su marže 50% i više, onda ne vidim logiku da prodavnica ne nudi na rate, jer ima veću mogućnost prodaje. U krajnjoj liniji, ne naplaćuju mjesečno ugovor, već uzimaju proviziju po artiklu.
-
realna do boli
#32 Re: Obrocno placanje - lopovluk prodavaca
Pa ja sam i napisala, kupcu je svejedno, placanje na rate je bezbolnije, iznijela sam samo primjer moje firme.
Kod nas se boljim pokazala prodaja na rate putem ugovora sa firmama.
Kod nas se boljim pokazala prodaja na rate putem ugovora sa firmama.
-
samoTEgledam
#33 Re: Obrocno placanje - lopovluk prodavaca
Evo izvoda iz dijela Ugovora sa Unicredit:
- plaćanje debitnim karticama Unicredit banke (znači sam čin plaćanja cjelokupnog iznosa karticom) banka zadržava 2,4% (NA 1000 km BANKA UZIMA 24 km)
- plaćanje na rate, na ovih 2,4% (jer se plaća karticom) Unicredit banka zaračunava dodatnih;
na 2-3 rate 2,3%
na 4-6 rata 4%
na 7-9 rata 5,2% i
na 10-12 rata 6,3%
Evo primjer iz prakse, za artikl koji je kupac platio karticom na 12 rata 2.240 KM Unicredit je trgovcu prebacila 2.045,12 KM. Znači banka je zadržala 194,88 KM "provizije" za beskamatnu kupovinu na 12 rata ili ti ga 9,53%
Iz ovog razlogu su cijene za gotovinsko ili virmasnko plaćanje niže za oko 10% jer prodavcu je isto.
Ili mu banka prebacila 10% niže ili prodavac snizio cijenu za 10% pa mu kupac odmah platio prodajnu cijenu ili prodavao po cijenama koje će biti 10% više ukoliko neko hoće na 12 rata
Malo je problematična ista cijena za gotovinsko i plaćanje karticama na 12 rata. Tada je prodavac dobar za oko 10% na kupcima koji su platili gotovinom ili virmanski.
Kako god banke su se pravno ogradile, jer oni ne uzimaju kamatu, već naplaćuju PROVIZIJU prodavcu zato što su mu omugučili da prodaje robu njihovim klijentima na do 12 rata "bez kamata i naknada"
Ima jedna fenomenalna stvar, naknada banaka za vođenje računa! To ti je kao kad bi ti prodavac naplaćivao ulaz u radnju
Ili naknada za predaju pazara (polog gotovine) od 0,1%
Ili već spomenuto plaćanje debitnim karticama (već imaš svoj novac koji je na računu u banci i banka s njim raspolaže- nije na rate) uz proviziju od 2,4% (nema naknada i kamata
) itd itd
- plaćanje debitnim karticama Unicredit banke (znači sam čin plaćanja cjelokupnog iznosa karticom) banka zadržava 2,4% (NA 1000 km BANKA UZIMA 24 km)
- plaćanje na rate, na ovih 2,4% (jer se plaća karticom) Unicredit banka zaračunava dodatnih;
na 2-3 rate 2,3%
na 4-6 rata 4%
na 7-9 rata 5,2% i
na 10-12 rata 6,3%
Evo primjer iz prakse, za artikl koji je kupac platio karticom na 12 rata 2.240 KM Unicredit je trgovcu prebacila 2.045,12 KM. Znači banka je zadržala 194,88 KM "provizije" za beskamatnu kupovinu na 12 rata ili ti ga 9,53%
Iz ovog razlogu su cijene za gotovinsko ili virmasnko plaćanje niže za oko 10% jer prodavcu je isto.
Ili mu banka prebacila 10% niže ili prodavac snizio cijenu za 10% pa mu kupac odmah platio prodajnu cijenu ili prodavao po cijenama koje će biti 10% više ukoliko neko hoće na 12 rata
Malo je problematična ista cijena za gotovinsko i plaćanje karticama na 12 rata. Tada je prodavac dobar za oko 10% na kupcima koji su platili gotovinom ili virmanski.
Kako god banke su se pravno ogradile, jer oni ne uzimaju kamatu, već naplaćuju PROVIZIJU prodavcu zato što su mu omugučili da prodaje robu njihovim klijentima na do 12 rata "bez kamata i naknada"
Ima jedna fenomenalna stvar, naknada banaka za vođenje računa! To ti je kao kad bi ti prodavac naplaćivao ulaz u radnju
Ili naknada za predaju pazara (polog gotovine) od 0,1%
Ili već spomenuto plaćanje debitnim karticama (već imaš svoj novac koji je na računu u banci i banka s njim raspolaže- nije na rate) uz proviziju od 2,4% (nema naknada i kamata
-
preludezalude
#34 Re: Obrocno placanje - lopovluk prodavaca ili banaka
Kako god okrenes, kupac dobije po usima.