Obraz, tradicija, porodicne vrijednosti...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

piupiu

#26 Re: Obraz, tradicija, porodicne vrijednosti...

Post by piupiu »

Soul_Sista wrote: Posto te rado citam ( :) ), de dodaj jos sta na ovo ili preporuci kakvu literaturu na temu muske seksualnosti i seksualnog nasilja poput pedofilije.
Pa, hvala, ako je stvarno, :) . Zapravo nisam citala o seksualnom nasilju kao izolovanoj pojavi, nego u kontekstu drugih stvari tu isplivase razne teme i ideje. Ovo su bila moja neka razmisljanja sa dosta udrobljenog skolskog znanja feministickih teorija, a onda citanja Frojda (Civlisation and its discontents -- ta je sva o seksualnosti i civilizovanju), pa nekih teorija tipa "The Selfish Gene" Richarda Dawkings-a, razmisljanja o obrezivanju i usivanju zena, njihovom umotavanju, silovanju i 'sramoti zene' kao silovanog bica, agresivnosti koju muskarci sami priznaju (u kontekstu seksualnosti i seksualne frustracije), masovnih silovanja zena u ratovima, seksualnog zlostavljanja djece koje je toliko rasireno ali to uopste nije poznato, manje sposobnosti muskaraca da budu monogamni i njihove vece sklonosti 'seksualnoj neuracunljivosti', citanja pedofilskih objasnjavanja zasto i kako, citanje o seksualnom turizmu po Tajlandima i juznim Azijama gdje djeca redovno 'zaplacuju' od osam miliona civilizovanih Evropljana (mahom muskaraca) godisnje, Germaine Greer, pa generalne sociologije familije i sociologije devijacije ... itd ... eto, pa probaj nesto s tim, :-) :lol: ;-)

PS Ah, da, ima jos jedna zenska, Slovenka, Alenka Puhar, koja je nesto pisala o fenomenu zadruge u ex-Yu (ono, zivljenja u prosirenoj porodici), gdje se dosta pisalo u nasilju i seksualnom nasilju u okviru iste.
Last edited by piupiu on 04/10/2008 17:53, edited 3 times in total.
madner

#27 Re: Obraz, tradicija, porodicne vrijednosti...

Post by madner »

Otvoreno da ti kazem, mislim da je ovo radikalno feministicko glediste koje proizilazi iz nekog ogromnog kompleksa inferiornosti samih feministiknija. :D
piupiu

#28 Re: Obraz, tradicija, porodicne vrijednosti...

Post by piupiu »

madner wrote:Otvoreno da ti kazem, mislim da je ovo radikalno feministicko glediste koje proizilazi iz nekog ogromnog kompleksa inferiornosti samih feministiknija. :D
Nemoj me ruziti, cak nisam ni ruzna! ;-) Jedino sto je sve otpoceo Frojd, a on je bio muskarac i veliki nefeminista, :lol:. A i ovi drugi zastupnici teze su takodje muskarci u posljednje vrijeme (Dawkings je jedan od njih, on to samo gleda sa stanovista psihobiologije), a ja kad se deklarisem onako demokratski, da se zna iz koje sam 'stranke', o'ma kompleks inferiornosti! Ha! :lol:
madner

#29 Re: Obraz, tradicija, porodicne vrijednosti...

Post by madner »

piupiu wrote:
madner wrote:Otvoreno da ti kazem, mislim da je ovo radikalno feministicko glediste koje proizilazi iz nekog ogromnog kompleksa inferiornosti samih feministiknija. :D
Nemoj me ruziti, cak nisam ni ruzna! ;-) Jedino sto je sve otpoceo Frojd, a on je bio muskarac i veliki nefeminista, :lol:
Nisam ruzio tebe nego ovaj radikalni feministicki pokret, koji je zivi dokaz da zene nisu nimalo bolje ili gore od muskaraca :D
iz dna duše

#30 Re: Obraz, tradicija, porodicne vrijednosti...

Post by iz dna duše »

Prelistavam teme...
Kud danas baš da pročitam ovu....dan mi je i bez ovoga bio katastrofa.
Ne znam šta da mislim...
Koliko su krivi počinitelji, mislim da su često krivi i roditelji ili porodica općenito, jer često iz srama ne žele da to prijave, kao ne bi saznala okolina.
Tako počinilac ostaje nekažnjen i što je najgore, nastavlja vjerovatno da se iživljava i na drugoj djeci.
A na kraju krajeva, kriva je naša sredina u kojoj živimo sa svojim lažnim moralmo i principom: Ne talasaj, neka je na vani slika o mojoj porodici lijepa, pa makar unutar te porodice neko i patio...
Jer...bitan je obraz porodice, bez mrlja, bitna je tradicija, bitne su porodične vrijednosti, a osjećanja pojedinca u okviru te porodice su najmanje važna.Bitno je da komšiluk ima lijepu predstavu o nama.
I zaista, kada se neki od političara ozbiljno pozabavio nekom od ovih tema i pokušao da, ako ne do kraja riješi, a ono bar da da svoj doprinos u pokretanju mjera za rješnje naših stvarnih problema, medju kojima je sigurno i ova: Silovanje djece, žena...
Ali ne, oni se bore oko fotelja, brojeva mjesta u parlamentu i općinskim vijećima, brojevima načelničkih pozicija...kako bi nastavili po starom.
I dalje će nam silovati i ubijati djecu....a i mi, malo ćemo se buniti, malo demonstrirati i oni će ostati na svojim mjestima, dok ima partija ne izgubi izbore, ali onda budu nagradjeni nekim mjestom u diplomatskom predstavništvu.
A stvarnu smjenu, davanje ostavki i sl. mi nećemo doživjeti...
Last edited by iz dna duše on 07/02/2010 19:41, edited 1 time in total.
shipak

#31 Re: Obraz, tradicija, porodicne vrijednosti...

Post by shipak »

strašno
strašno
strašno
Fair Life

#32 Re: Obraz, tradicija, porodicne vrijednosti...

Post by Fair Life »

Kneesaa wrote:uh, za neke zlocine (izivljavanje nad djecom, incest, pedofilija, grupna silovanja, mutilacija seksualnih organa), blage kazne, nagodbe, opomene i slicnih prastanja ne smije biti!!!!
Ne vraćajte je ocu. Opet će je silovati

Pismo je poslano svim nadležnim institucijama. Svi su zgroženi, ali ne vide rješenje. Iako želi ostati kod udomiteljice, Jagoda mora natrag zlostavljaču.
piupiu

#33 Re: Obraz, tradicija, porodicne vrijednosti...

Post by piupiu »

Fair Life wrote:
Kneesaa wrote:uh, za neke zlocine (izivljavanje nad djecom, incest, pedofilija, grupna silovanja, mutilacija seksualnih organa), blage kazne, nagodbe, opomene i slicnih prastanja ne smije biti!!!!
Ne vraćajte je ocu. Opet će je silovati

Pismo je poslano svim nadležnim institucijama. Svi su zgroženi, ali ne vide rješenje. Iako želi ostati kod udomiteljice, Jagoda mora natrag zlostavljaču.
E, ovo se zove kolektivna sociopatija. Svjesno vratiti dijete zlostavljacu jer -- zakon je ispostovan! :x
arzuhal

#34 Re: Obraz, tradicija, porodicne vrijednosti...

Post by arzuhal »

Od samog čina seksualnog zlostavljanja djeteta (bilo koje vrste) gora je stvar samo onda kada je zlostavljač osoba u kojoj bi dijete trebalo da nađe najveću sigurnost, razumjevanje, zaštitu i podršku - vlastiti roditelj. Zlostavljana djeca od strane nepoznatih (a obično, prema statističkim pokazateljima, djeca su poznavala svoje zlostavljače), opet imaju podršku svoje porodice i nekakav socijalni ambijent, unutar te porodice, u kojem se stvaraju pretpostavke za njihov oporavak i normalan daljnji psiho-fizički razvoj.
Ali kada se zlostavljanje dešava u samoj porodici, od strane roditelja - to je džehennem za mlado biće kakav ne mogu zamisliti ni u najstrašnijim morama...
Erzsebet

#35 Re: Obraz, tradicija, porodicne vrijednosti...

Post by Erzsebet »

Brrrrrrrrrrrrr :( :x

Meni je najodvratnije kad neko počne pričati o "trulom zapadu", a kod nas ovih pojava ima više nego na zapadu.
pemanapemani

#37 Re: Obraz, tradicija, porodicne vrijednosti...

Post by pemanapemani »

Nekoliko tema o jebenom, po drustvo opasnom, krmetu zatvoreno. Ova "gospoda" su vjerovatno vec na slobodi, a koliko je interesovanje javnosti bolje da nisu uopste osudjivani
Onda proradi onaj poznati crni humor, pocnes se zajebavati na sve koliko te uhvati huja. Boze, spasi nas meteorom, ne mora biti nesto pretjerano veliki, apel.
Post Reply