Novogodišnje odluke

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

SaraFina

#1 Novogodišnje odluke

Post by SaraFina »

Blizi nam se decembar i nova godina.

Svodite li već bilans za 2014 i pravite li planove za 2015?

Mislite li donijeti neke bitne novogodišnje odluke i koji su najbolji načini da ih se čovjek pridrzava?
U netom prevedenoj popularnoj knjizi nobelovca Daniela Kahnemana Misliti, brzo i sporo pronaći ćemo brojne primjere kojima bismo se trebali pozabaviti želimo li da naše privatne i javne novogodišnje odluke ili 'rezolucije' budu dobro smišljene i - izvedene.
Svi smo mi (u biti) ljenčine. Svi volimo plivati nizvodno. Ići niz dlaku. Slijediti liniju manjeg otpora. Ne zamjerati se drugima ako ne moramo. Svi mi više volimo otezati mrske poslove, ne mijenjati dobre-stare-loše navike, negoli da im posvetimo dužnu pozornost još dok smo zdravi, čili i „pri sebi“. Daniel Kahneman svoju je nobelovu nagradu zaslužio dokazima da naša lijenost nije samo „fizička“, primjerice kada odgađamo posao, ili zanemarujemo „obične“ dužnosti, već da se posebno dobro vidi pri donošenju odluka - na području misaonog: Mi nismo samo „obične ljenčine“. Mnogo češće - mi smo misaone ljenčine. A kada to činimo kolektivno stvari postaju kud-i-kamo opasnijima.

Riznica iracionalnosti

Kahnemanov je opus riznica ljudskih iracionalnosti za koje, do njegovih sjajnih eksperimenata, nismo ni znali da postoje. Evo nekoliko primjera. Prvi: Ako badmintonski reket i loptica stoje 11kn, a badmintonski je reket za 10kn skuplji od loptice, koliko stoji loptica? Jednu kunu? Krivo! Izračunajte! Drugi primjer: Ako je Linda nekoć studirala filozofiju i bila aktivna u političkim pokretima, koja je tvrdnja vjerojatnija: A. Linda je bankovna činovnica ili B. Linda je bankovna činovnica i aktivna u stranci Zelenih? Tvrdnja B. kažete? Krivo! Treći primjer: Koje je struke Pero, ako znamo da je povučen, da ga ljudi u biti ne zanimaju, da je uredan, i da se ne socijalizira previše: A. pravnik; B. knjižničar? Mislite da je Pero vjerojatnije knjižničar? Ako ste poput većine ljudi, pri tome Vam nije palo na pamet da se zapitate: ima li u populaciji više pravnika ili knjižničara. Što biste se uglavnom – racionalno - zapitali da Vam nismo ponudili Perin potpuno izlišan „opis“. Četvrti primjer. Liječnik Vam kaže: „Postoje 90% šanse da Vaša operacija uspije“. Hoćete li prihvatiti operativni zahvat? (Ako ste nalik na većinu, vjerojatno hoćete.) Ali ako kaže: „Postoji 10% šansa da Vaša operacija završi teškim komplikacijama“, vrlo vjerojatno nećete prihvatiti operativni zahvat. Premda su spomenute dvije tvrdnje zapravo identične.

Eksperimentalni primjeri navedene vrste danas su empirijski temelji tzv. bihevioralne ekonomije, i tzv. studija „heuristika i pristranosti“. Kada se od nas traži da riješimo neki složeni problem, mi ga u pravilu rješavamo tako da odgovaramo na neko slično – ali jednostavnije pitanje, tako da u sjećanje prizovemo neke recentnije ili istaknutije događaje, stereotipe, navodno reprezentativne uzorke povezivanja „A“ i „B“, ili na najlakše dostupne informacije.
todd_smith

#2 Re: Novogodišnje odluke

Post by todd_smith »

Novogodišnje odluke su ista stvar kao kad neko kaze hocu da smrsam, da se dovedem u red i to cu poceti sljedeceg ponedjeljka!

Da ti je toliko stalo, ne bi gledao/la koji dan, nego bi odmah to radio/la.

Tako i sa ovim "novogodišnjim odlukama", ako nisi do sada se vec nakanio, male su sanse da ces od 1.1. poceti i bas se drzati toga.
SaraFina

#3 Re: Novogodišnje odluke

Post by SaraFina »

todd_smith wrote:Novogodišnje odluke su ista stvar kao kad neko kaze hocu da smrsam, da se dovedem u red i to cu poceti sljedeceg ponedjeljka!

Da ti je toliko stalo, ne bi gledao/la koji dan, nego bi odmah to radio/la.

Tako i sa ovim "novogodišnjim odlukama", ako nisi do sada se vec nakanio, male su sanse da ces od 1.1. poceti i bas se drzati toga.

Pa mislim da ljudi obično svode krajem godine bilans stanja i uspjeha u raznim zivotnim segmentima.
Tako da novogodišnje odluke su ustvari nastavak tog procesa. Obično su dakle vezane za predhodnu godinu i mogu biti dobra stimulacija za poboljšanje radnog učinka, uvodjenje discipline pri učenju, poslovnom usavršavanju i sl.

Što se tiče ljubavi, ljudi na kraju godine imaju takodje potrebu da znaju gdje su kad su osjećaji u pitanju. Ponekad otvaraju i nova zivotna poglavlja.

Dakle ja taj osjećaj prolaznosti koji stimulira ne bi podcijenila a ne moze biti negativan sigurno.
Uvijek se u ispunjavanju odluka kreće od nekih 80% zadatih ali i sa 50% treba biti zadovoljan.
TheMule

#4 Re: Novogodišnje odluke

Post by TheMule »

Ne pravim novogodisnje odluke, ali najbolji nacin da ih se pridrzavas jeste olovka i papir ili kalendar. Uvjek stavis mali iksic prije spavanja, i to ti daje snagu da nastavis sutra.
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#5 Re: Novogodišnje odluke

Post by Zviz »

Ja od sutra bacam sljedece... frizider kroz prozor jer samo tako cu smrsati.
SaraFina

#6 Re: Novogodišnje odluke

Post by SaraFina »

TheMule wrote:Ne pravim novogodisnje odluke, ali najbolji nacin da ih se pridrzavas jeste olovka i papir ili kalendar. Uvjek stavis mali iksic prije spavanja, i to ti daje snagu da nastavis sutra.

Da. Treba ih staviti na papir svakako. I sve ostvareno biljeziti u pozitivnom smislu.
Time se fakat postize dodatni efekat i stimulira čovjek za nastavak provodjenja zadatih ciljeva.

Samodisciplina je takodje vazna a i realno postavljena ljestvica uspjeha.

@Zviz, frizider ti me treba svakako je hladno :D
cLo

#7 Re: Novogodišnje odluke

Post by cLo »

čovjek planira, bog krepava od šege :D
spreca

#8 Re: Novogodišnje odluke

Post by spreca »

SaraFina wrote:

Pa mislim da ljudi obično svode krajem godine bilans stanja i uspjeha u raznim zivotnim segmentima.

Tako da novogodišnje odluke su ustvari nastavak tog procesa. Obično su dakle vezane za predhodnu godinu i mogu biti dobra stimulacija za poboljšanje radnog učinka, uvodjenje discipline pri učenju, poslovnom usavršavanju i sl.

Što se tiče ljubavi, ljudi na kraju godine imaju takodje potrebu da znaju gdje su kad su osjećaji u pitanju. Ponekad otvaraju i nova zivotna poglavlja.

Dakle ja taj osjećaj prolaznosti koji stimulira ne bi podcijenila a ne moze biti negativan sigurno.
Uvijek se u ispunjavanju odluka kreće od nekih 80% zadatih ali i sa 50% treba biti zadovoljan.
ja odluke u glavnom donosim na proljece....i sve mi pocinje sa proljecem....nekako tad najvise uspijem
SSemir

#9 Re: Novogodišnje odluke

Post by SSemir »

cLo wrote:čovjek planira, bog krepava od šege :D
to je to, jebajiga
SaraFina

#10 Re: Novogodišnje odluke

Post by SaraFina »

spreca wrote:
SaraFina wrote:

ja odluke u glavnom donosim na proljece....i sve mi pocinje sa proljecem....nekako tad najvise uspijem

Ljubavne ili općenito? :D

Kazu da novorodjene proljećnje ljubavi u principu skoro uvijek uspijevaju, dok se ljetnje avanturustičke a zimske i jesenje na skali od jedan do deset solidna šestica :D
SaraFina

#11 Re: Novogodišnje odluke

Post by SaraFina »

cLo wrote:čovjek planira, bog krepava od šege :D

Pa dobro, naravno da se neke stvari ne mogu planirati.
Ljubavvvv :D

Ona te pukne iznebuha!

Ali manje više posao i neki drugi segmenti mogu.

I ne mislim bukvalno da su novogodišnje odluke neki plan, nego više spisak zelja.

Svjesna si recimo svog kapaciteta i odlučiš nešto poboljšati u narednoj godini jer mozeš ( posao ili školovanje )
madridist

#12 Re: Novogodišnje odluke

Post by madridist »

U ovo doba naredne godinu bicu milioner :-D
SaraFina

#13 Re: Novogodišnje odluke

Post by SaraFina »

madridist wrote:U ovo doba naredne godinu bicu milioner :-D

Igraš neke igre na sreću? Loto?

Ili je veliki posao sa ogromnom dobiti u pitanju?

:D
madridist

#14 Re: Novogodišnje odluke

Post by madridist »

Del Boy :lol:
spreca

#15 Re: Novogodišnje odluke

Post by spreca »

SaraFina wrote:
spreca wrote:
SaraFina wrote:

Ljubavne ili općenito? :D

Kazu da novorodjene proljećnje ljubavi u principu skoro uvijek uspijevaju, dok se ljetnje avanturustičke a zimske i jesenje na skali od jedan do deset solidna šestica :D
99% odluka donosim u proljece......nova godina mi u zivotu nista nije znacila osim slobodnih dana.....uvijek mi je 1 maj bio najdrazi praznik pa i sada...valjda zbog proljeca
SaraFina

#16 Re: Novogodišnje odluke

Post by SaraFina »

Da lijepo vrijeme koje je sinonim za proljeće nakon duge i dosadne zime moze izazvati oduševljenje, polet i snagu kod čovjeka ..

Razumijem te @ spreca.
SaraFina

#17 Re: Novogodišnje odluke

Post by SaraFina »

joooj wrote:
SaraFina wrote:Kazu da novorodjene proljećnje ljubavi u principu skoro uvijek uspijevaju, dok se ljetnje avanturustičke a zimske i jesenje na skali od jedan do deset solidna šestica :D
Cula sam i ja zato, ali nisam dokazala tu tezu. Dvije zadnje veze pocele u proljece, jedna prekinuta isto u proljece nakon dvije godine, a druga pocetkom ljeta iste godine. :roll:

Sto se tice novogodisnjih odluka.. Hmm uvijek su to one iste vise zelje nego odluke i mogu reci da su se dosad uvijek ostvarivale u vecoj ili manjoj mjeri. Ova godina mi je bila najgora i najteza u zivotu, ono sve sto je moglo je krenulo od loseg na gore. Posto nisam bila spremna da se suocim s tim, obolila sam zdravstveno i onda shvatis nema nista vaznije od zdravlja, a posto moji zdravstveni problemi se ispoljavaju kad sam pod stresom odlucila sam radim na unutrasnjem zdravlju. Sad sam pocela da radim na sebi, na jacanju duha i svijesti, na smirivanju sebe i odluka/misija/zelja mi je da u slijedecu godinu udjem sa novom pozitivnom energijom koju cu nastaviti traziti te ispoljavaljati srecu, ljubav i zahvalu nad sitnicama.
Ipak u konacnici svako je krojac svoje srece, a pozitivne misli privlace pozitivne stvari :igrac:
Zdravlje je svakako najvaznije i unutarnji mir. Ne mora zena biti u ljubavnoj vezi da bi bila srećna. Ponekad i samoća prija.
Tu se slazemo.
Ja sam recimo prije dvije godine posvetila cijeli godišnji odmor i nekoliko naradjenih dana sebi i svojoj majci.
Da sam bila u nekoj vazi to bi bilo nemoguće za ostvariti. Sada me za taj period i putovanje veze niz prelijepih uspomena.

Vidjela sam tetu i njenu djecu i provela mnogo vremena osim majke i sa njima.

Prelijepo iskustvo.

A ove godine sam donijela odluku da neću ljude i njihove postupke previše analizirati

Zelim se malo otvoriti po tom pitanju. Jer unaprijed razradjene šeme sve mi pokvare uvijek :D
pashasolidni

#18 Re: Novogodišnje odluke

Post by pashasolidni »

moram bacit' cigare.
al' to tek tamo nekad,iza nove :run: :D
SaraFina

#19 Re: Novogodišnje odluke

Post by SaraFina »

pashasolidni wrote:moram bacit' cigare.

Pametno!

Em su skupe, em štetne. Odredi sebi termin u januaru odmah :D

Najpametnije.

Da ne odgadjaš do idućeg decembra.
BlackSteel

#20 Re: Novogodišnje odluke

Post by BlackSteel »

Sto ja ne podnosim vako osobe koje otvore temu i imaju potrebu na svaki reply nesta napisat. Otvorila si, razvila se tema, haj sad odmori malo alahati, smaras :D
pashasolidni

#21 Re: Novogodišnje odluke

Post by pashasolidni »

BlackSteel wrote:Sto ja ne podnosim vako osobe koje otvore temu i imaju potrebu na svaki reply nesta napisat. Otvorila si, razvila se tema, haj sad odmori malo alahati, smaras :D
ne podnosim osobe koje spominju Allaha nevezano za molitvu.samokazhem
BlackSteel

#22 Re: Novogodišnje odluke

Post by BlackSteel »

Jako slab pokusaj izigravanja viteza na bjelom konju :D
pashasolidni

#23 Re: Novogodišnje odluke

Post by pashasolidni »

SaraFina wrote:
pashasolidni wrote:moram bacit' cigare.

Pametno!

Em su skupe, em štetne. Odredi sebi termin u januaru odmah :D

Najpametnije.

Da ne odgadjaš do idućeg decembra.
nema odgadjanja.ako se do sad nisam napushio,nek ide sve u .... :D
pashasolidni

#24 Re: Novogodišnje odluke

Post by pashasolidni »

BlackSteel wrote:Jako slab pokusaj izigravanja viteza na bjelom konju :D
Chabe ti?
SaraFina

#25 Re: Novogodišnje odluke

Post by SaraFina »

BlackSteel wrote:Sto ja ne podnosim vako osobe koje otvore temu i imaju potrebu na svaki reply nesta napisat. Otvorila si, razvila se tema, haj sad odmori malo alahati, smaras :D

Pa preskočiš temu i mene usput.

Znaš koliko ja tema preskočim na forumu a i forumaša?

Nemaš pojma :D

Uglavnom danas sam dokona na poslu a pretpraznično raspolozenje je počelo već, Dodik formirao većinu, pa me zanima što ljudi misle.

Smeta?
Post Reply