nova himna

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

-danTe-

#1 nova himna

Post by -danTe- »

http://www.sarajevo-x.com/clanak/090120098

hajd i to da vidimo...
samo Bog zna na sta ce to licit....
karanana

#2 Re: nova himna

Post by karanana »

pa sto ne objave tekstove sada?

ma briga me i za himnu vise. kad skontamo koje sve probleme imamo, nemanje teksta u himni je minorno.
alica.k

#3 Re: nova himna

Post by alica.k »

kao himna nam je najveci problem u drzavi...sto se mene tice moze rame uz rame uz izbor za pjesmu evrovizije...kakva himna kad ni drzave nema kakva treba bit?
BSn

#4 Re: nova himna

Post by BSn »

karanana wrote: ma briga me i za himnu vise. kad skontamo koje sve probleme imamo, nemanje teksta u himni je minorno.
alica.k wrote:kao himna nam je najveci problem u drzavi...sto se mene tice moze rame uz rame uz izbor za pjesmu evrovizije...kakva himna kad ni drzave nema kakva treba bit?
:thumbup:
bijelo_dugme

#5 Re: nova himna

Post by bijelo_dugme »

Moj prijedlog

Get your Golf runnin'
Head out on the highway
Lookin' for adventure
And whatever comes our way
Yeah Darlin' go make it happen
Take the Srpska in a love embrace
Fire all of your guns at once
And explode into a Stojadin

I like Srpska and Federacija
Oil europe piramides
Racin' with the Golf
And the feelin' that I'm under
Yeah Darlin' go make it happen
Take Federacija in a love embrace
Fire all of your guns at once
And explode into a TAM

Like a true Dodo's child
We were born, born to be wild
We can climb so high
I now wanna die

Born to be wild
Born to be wild

A melodija ove pjesme:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=CdiWEmTp ... re=related[/youtube]
Edin H.

#6 Re: nova himna

Post by Edin H. »

Nije lose bijelo dugme, ali evo i moj skromni prilog:

http://www.youtube.com/watch?v=-eVQx5Aevp8
nostalgicar

#7 Re: nova himna

Post by nostalgicar »

U glavnom nigdje u tekstu ne nece biti BOSNA i hercegovina.Da se komsija ne naljuti :?
stochar

#8 Re: nova himna

Post by stochar »

Komisija za izbor teksta himne Bosne i Hercegovine predstavit će sutra (20. februar) prijedlog teksta bh. himne.
Prijedlog budućeg teksta himne jednoglasno je usvojen i bit će upućen Vijeću ministara BiH na razmatranje.

Ovim povodom sutra će biti održana pres-konferenciji u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, najavljeno je iz Ministarstva pravde BiH.
(FENA)
Epitop

#9 Re: nova himna

Post by Epitop »

Slavuj će da pjeva, jer se on žalio na prošli izbor da se ne može pjevati.
Sutra live u državnim institucijama nastup Slavko Jovičić Slavuj.
Ali Sami Yen

#10 Re: nova himna

Post by Ali Sami Yen »

Slavuj je čudo
majnejmiz

#11 Re: nova himna

Post by majnejmiz »

Mislim da tema o prijedlogu teksta himne (pogrešno naslovljena "nova himna") nije trebala biti zaključana, bilo bi korisije banovati provokatora klaussa nego zaključati važnu temu.

A sad o ovoj temi (ispravnog naslova). Sjeća li se neko "nove" zvanične himne bh. navijača koji je Nazif Gljiva uradio po narudžbi Fudbalskog saveza BiH? E pa taj prijedlog nije nikada zaživio, a bio je namijenjen isključivo pacifiziranju Bošnjaka koji su svoj patriotizam oko amandmana 2006. počeli kanalisati kroz BH Fanaticose. Gljiva je to masno naplatio, 100.000 KM ako me sjećanje služi, a podijeljeno je na stotine hiljada CDova i to besplatno uz kartu gledaocima. Ali džaba, nije nikada zaživjela naprosto jer je smeće. Tada su neki napadali Gljivu za "nedostatak sluha", međutim to je smiješno: čovjek proslavio i Halida i Hanku a da ne zna šta je sluh i dobra pjesma!? Kao što neko tada ispravno reče, Nazif je to uradio po narudžbi tj. rečeno mu je: daj napravi nam jednu uspavanku koja će neutralizirati BHF.

Sve me to dakle podsjeća na ovaj slučaj s prijedlogom teksta himne. Očito je da ovakvo smeće Srbi i Hrvati nikada neće prihvatiti (imaju "Lijepu našu" i "Bože pravde"). Tako ostaje da je ovako mlak i infantilan tekst jedne u suštini uspavanke napisan po narudžbi od strane profesionalaca tima Isović-Šestić. Ovaj prvi znamo ko je, mlada verzija Gljive čiji se babo sad prevrće u mezaru (čuvena je ona Sajina rečenica Muhamedu Šaćirbegoviću kad mu se ovaj pravdao da su ga prisilili da potpiše Dayton il da skače kroz prozor: - Pa što ne skoči budalo!). Drugi je visoki oficir bivše JNA, dugo proveo na službama u Beogradu, pa nije nemoguće da mu i ovo nije poseban zadatak koj ije dobio od pretpostavljenih. Ali sve u svemu, tema je očito politička. Htjeli ne htjeli, narod to sam osjeća pa padaju i politički komentari, rastu tenzije, međutim ništa što već nije viđeno na forumu pa nema smisla zaključavati ni teme o prijedlogu himne. Napomena g-dji Mircerki (a.k.a. vituelnom visokom predstavniku s neograničenim cyber-ovlastima): to je samo prijedlog, dakle ne stoji ona tvoja "to je naša himna".

Sve u svemu, mi to sve skupa nekako naivno promatramo. Kao i ono Nazifovo, vrijeme će satrti i ovo Benjino smeće. Ali mislim da je bolje da ga na vrijeme prepoznamo kao kukavičije jaje i kao takvo deložiramo iz parlamenta. To jest na vrijeme.
burek_in_space

#12 Re: nova himna

Post by burek_in_space »

@majnejmiz

Imash li ti neki drugi prijedlog za himnu?!
majnejmiz

#13 Re: nova himna

Post by majnejmiz »

Imam prijedlog o himni (a ne za himnu): ili napraviti pošten konkurs na kom će pobijediti najjači tekst (od kog ti se koža naježi, srce počne lupat jače, a duša ti se nekako iznutra nasmije od sreće), ili bataliti posao za neka bolja vremena. Uostalom, kako već rekoh, deytonska BiH nije ni zamišljena da bude država već konglomerat stranih korporacija na čelu sa strancem guvernerom u funkciji CEO-a koji nadgleda pranje para beskorisnih banaka (korisne su one koje ulažu u privredu) kroz pljačku sirove drvne građe i ruda po cijeni cent/dolar.
burek_in_space

#14 Re: nova himna

Post by burek_in_space »

majnejmiz wrote:Imam prijedlog o himni (a ne za himnu): ili napraviti pošten konkurs na kom će pobijediti najjači tekst (od kog ti se koža naježi, srce počne lupat jače, a duša ti se nekako iznutra nasmije od sreće), ili bataliti posao za neka bolja vremena. Uostalom, kako već rekoh, deytonska BiH nije ni zamišljena da bude država već konglomerat stranih korporacija na čelu sa strancem guvernerom u funkciji CEO-a koji nadgleda pranje para beskorisnih banaka (korisne su one koje ulažu u privredu) kroz pljačku sirove drvne građe i ruda po cijeni cent/dolar.
U prevodu,nemash nishta konretno ponuditi?! :D
majnejmiz

#15 Re: nova himna

Post by majnejmiz »

Ne znam o čemu govoriš? Konkretnije ne možeš očekivati od običnog građanina. Ako si mislio na neki tekst, pozvao sam da učesnici konkursa postiraju ovdje svoje zvanične prijedloge, ali su temu zaključali. Možda neko ne voli da čuje istinu, ali sam opet učinio najviše što je u mojoj moći kao građanin.

I dalje pozivam ljude da postiraju svoje prijedloge teksta, može i na ovoj temi, i naravno da se ne vrijeđaju.
burek_in_space

#16 Re: nova himna

Post by burek_in_space »

majnejmiz wrote:Ne znam o čemu govoriš? Konkretnije ne možeš očekivati od običnog građanina. Ako si mislio na neki tekst, pozvao sam da učesnici konkursa postiraju ovdje svoje zvanične prijedloge, ali su temu zaključali. Možda neko ne voli da čuje istinu, ali sam opet učinio najviše što je u mojoj moći kao građanin.

I dalje pozivam ljude da postiraju svoje prijedloge teksta, može i na ovoj temi, i naravno da se ne vrijeđaju.
Isto tako ni ja ne znam o chemu ti govorish(naravno da znam,ali dzaba ti prichati).

Isto tako,sve shto ti mogu reci vezano za ovu temu oko prijedloga texta himne jeste da ukoliko bude usvojen i tvoje i moje i sviju nas ce biti da ustanemo i na taj nachin odamo pochast himni nashe zemlje prilikom svakog njenog izvodjenja na nekom drushtvenom dogadjaju,pa svidjala se ona nekome ili ne.

p.s.

Josh jednom cu reci da text ne smatram vrhunskim,ali mi se svidja. :bih:
ja progovorila

#17 Re: nova himna

Post by ja progovorila »

burek_in_space wrote:
majnejmiz wrote:Imam prijedlog o himni (a ne za himnu): ili napraviti pošten konkurs na kom će pobijediti najjači tekst (od kog ti se koža naježi, srce počne lupat jače, a duša ti se nekako iznutra nasmije od sreće), ili bataliti posao za neka bolja vremena. Uostalom, kako već rekoh, deytonska BiH nije ni zamišljena da bude država već konglomerat stranih korporacija na čelu sa strancem guvernerom u funkciji CEO-a koji nadgleda pranje para beskorisnih banaka (korisne su one koje ulažu u privredu) kroz pljačku sirove drvne građe i ruda po cijeni cent/dolar.
U prevodu,nemash nishta konretno ponuditi?! :D
Ova prva recenica je gore super da ti se koza najezi.... to mi se svida, mogla bi tako i pocet a burek sto mislis?
majnejmiz

#18 Re: nova himna

Post by majnejmiz »

burek_in_space wrote:
majnejmiz wrote:Ne znam o čemu govoriš? Konkretnije ne možeš očekivati od običnog građanina. Ako si mislio na neki tekst, pozvao sam da učesnici konkursa postiraju ovdje svoje zvanične prijedloge, ali su temu zaključali. Možda neko ne voli da čuje istinu, ali sam opet učinio najviše što je u mojoj moći kao građanin.

Isto tako ni ja ne znam o chemu ti govorish(naravno da znam,ali dzaba ti prichati).

Isto tako,sve shto ti mogu reci vezano za ovu temu oko prijedloga texta himne jeste da ukoliko bude usvojen i tvoje i moje i sviju nas ce biti da ustanemo i na taj nachin odamo pochast himni nashe zemlje prilikom svakog njenog izvodjenja na nekom drushtvenom dogadjaju,pa svidjala se ona nekome ili ne.

p.s.
Josh jednom cu reci da text ne smatram vrhunskim,ali mi se svidja.
Ja naravno zadržavam pravo da ne ustanem. I vjeruj mi da neću biti usamljen, naprotiv.

Ali je sramota ako im (mogu reći izdajnicima?) prođe isti trik kao onaj s Gljivom. Kako ide ona narodna o tome kad me prevariš jednom, pa drugi put...
burek_in_space

#19 Re: nova himna

Post by burek_in_space »

majnejmiz wrote:
Ja naravno zadržavam pravo da ne ustanem. I vjeruj mi da neću biti usamljen, naprotiv.

Ali je sramota ako im (mogu reći izdajnicima?) prođe isti trik kao onaj s Gljivom. Kako ide ona narodna o tome kad me prevariš jednom, pa drugi put...
A da li je ovo oblik neposhtovanja himne,naravno pod uslovom da ovaj text bude usvojen?!
Da li sad ustajehs prilikom intoniranja nashe himne kada prisustvujesh nekom skupu gdje se to radi?!
majnejmiz

#20 Re: nova himna

Post by majnejmiz »

burek_in_space wrote:
majnejmiz wrote:

A da li je ovo oblik neposhtovanja himne,naravno pod uslovom da ovaj text bude usvojen?!
Da li sad ustajehs prilikom intoniranja nashe himne kada prisustvujesh nekom skupu gdje se to radi?!
Ne ustajem, jedino poštujem šta Fanaticosi rade. A uskoro ću prisustvovati jednom zvaničnom skupu sa strancima itd i ne namjeravam ustati, a Bošnjak sam. Ha! Zamisli to! Skandal... Uopšte ne poštujem, niti sam obavezan poštovati međunarodni ugovor koji nikad nije ratifikovan i još je nametnut silom (vidi gore pod: Sajo i skakači kroz prozor).
burek_in_space

#21 Re: nova himna

Post by burek_in_space »

majnejmiz wrote: Ne ustajem, jedino poštujem šta Fanaticosi rade. A uskoro ću prisustvovati jednom zvaničnom skupu sa strancima itd i ne namjeravam ustati, a Bošnjak sam. Ha! Zamisli to! Skandal... Uopšte ne poštujem, niti sam obavezan poštovati međunarodni ugovor koji nikad nije ratifikovan i još je nametnut silom (vidi gore pod: Sajo i skakači kroz prozor).
Kakve veze ima to shto si ti Boshnjak sa himnom Bosne i Hercegovine?! :?
majnejmiz

#22 Re: nova himna

Post by majnejmiz »

Kako rekoh gore ako nisi pročitao, ovaj prijedlog je mislim namijenjen prevenstveno Bošnjacima tj. njihovom pacifiziranju. Šifra: sjeti se Gljive.
burek_in_space

#23 Re: nova himna

Post by burek_in_space »

majnejmiz wrote:Kako rekoh gore ako nisi pročitao, ovaj prijedlog je mislim namijenjen prevenstveno Bošnjacima tj. njihovom pacifiziranju. Šifra: sjeti se Gljive.
Prochitao sam i ne kontam i dalje shta ima loshe u pacifiziranju nekoga?! :? :D
Mozhda si mislio neshto drugo ali si se pogreshno ODrazio?!

A dovoditi u istu ravan navijachku "himnu" sa zvanichnom himnom jedne drzhave je po meni neozbiljno u najmanju ruku.
majnejmiz

#24 Re: nova himna

Post by majnejmiz »

burek_in_space wrote:
majnejmiz wrote:Kako rekoh gore ako nisi pročitao, ovaj prijedlog je mislim namijenjen prevenstveno Bošnjacima tj. njihovom pacifiziranju. Šifra: sjeti se Gljive.
Prochitao sam i ne kontam i dalje shta ima loshe u pacifiziranju nekoga?! :? :D
Mozhda si mislio neshto drugo ali si se pogreshno ODrazio?!

A dovoditi u istu ravan navijachku "himnu" sa zvanichnom himnom jedne drzhave je po meni neozbiljno u najmanju ruku.
Pacifizira se ratni huškač. Pacifizira se bijesan pas. Pacifizira se nemirno derište. Pacifiziraju se demonstranti... Sve su ti to pogrdne upotrebe riječi "pacifikacija" na koje sam mislio.

Sami su je doveli u istu ravan jer se prepoznaje ista metoda (hajd da budem fin pa ne nazovem je udbaškom): kantautor poznatog imena, pa uz to omiljeni Bošnjak (ili barem sin omiljenog Bošnjaka), pa namijenjena prvenstveno Bošnjacima jer drugi već imaju svoj izbor u istoj kategoriji, pa...

Što se tiče neumjesnosti usporedbe, podsjetio bih te da BHF trenutno čine jedinu organizovanu skupinu bezrezervnih patriota bez ikakvih kalkulacija, pa još finansijski nezavisna, pravednička, masovna i ima mišiće kao i iskustva u razbijanju i kordona policije i zgrada skupa s prozorima, a prijete i crnim audijima sa zatamnjenim staklima. Po meni BHF su značajniji za očuvanje BiH od bilo kog političara nakazne BiH a pogotovu njihove monstrum bebe zvane "kompromisni prijedlog himne". Zato je primjedba na mjestu, sjeti se serije Više od igre, u kojoj igrači tima upravo zbog slobodoljubivih osjećaja koje gaje pravi sportaši, postaju ilegalci i partizani koji gaze četnike gdje stignu. Zapamti da fudbal nikada nije bio samo igra. Fudbal je više od igre, udbaši to dobro znaju, čemu inače projekat "Gljiva", zar ne.
majnejmiz

#25 Re: nova himna

Post by majnejmiz »

tresnja wrote:
majnejmiz wrote:Mislim da tema o prijedlogu teksta himne (pogrešno naslovljena "nova himna") nije trebala biti zaključana, bilo bi korisije banovati provokatora klaussa nego zaključati važnu temu.

A sad o ovoj temi (ispravnog naslova). Sjeća li se neko "nove" zvanične himne bh. navijača koji je Nazif Gljiva uradio po narudžbi Fudbalskog saveza BiH? E pa taj prijedlog nije nikada zaživio, a bio je namijenjen isključivo pacifiziranju Bošnjaka koji su svoj patriotizam oko amandmana 2006. počeli kanalisati kroz BH Fanaticose. Gljiva je to masno naplatio, 100.000 KM ako me sjećanje služi, a podijeljeno je na stotine hiljada CDova i to besplatno uz kartu gledaocima. Ali džaba, nije nikada zaživjela naprosto jer je smeće. Tada su neki napadali Gljivu za "nedostatak sluha", međutim to je smiješno: čovjek proslavio i Halida i Hanku a da ne zna šta je sluh i dobra pjesma!? Kao što neko tada ispravno reče, Nazif je to uradio po narudžbi tj. rečeno mu je: daj napravi nam jednu uspavanku koja će neutralizirati BHF.

Sve me to dakle podsjeća na ovaj slučaj s prijedlogom teksta himne. Očito je da ovakvo smeće Srbi i Hrvati nikada neće prihvatiti (imaju "Lijepu našu" i "Bože pravde"). Tako ostaje da je ovako mlak i infantilan tekst jedne u suštini uspavanke napisan po narudžbi od strane profesionalaca tima Isović-Šestić. Ovaj prvi znamo ko je, mlada verzija Gljive čiji se babo sad prevrće u mezaru (čuvena je ona Sajina rečenica Muhamedu Šaćirbegoviću kad mu se ovaj pravdao da su ga prisilili da potpiše Dayton il da skače kroz prozor: - Pa što ne skoči budalo!). Drugi je visoki oficir bivše JNA, dugo proveo na službama u Beogradu, pa nije nemoguće da mu i ovo nije poseban zadatak koj ije dobio od pretpostavljenih. Ali sve u svemu, tema je očito politička. Htjeli ne htjeli, narod to sam osjeća pa padaju i politički komentari, rastu tenzije, međutim ništa što već nije viđeno na forumu pa nema smisla zaključavati ni teme o prijedlogu himne. Napomena g-dji Mircerki (a.k.a. vituelnom visokom predstavniku s neograničenim cyber-ovlastima): to je samo prijedlog, dakle ne stoji ona tvoja "to je naša himna".

Sve u svemu, mi to sve skupa nekako naivno promatramo. Kao i ono Nazifovo, vrijeme će satrti i ovo Benjino smeće. Ali mislim da je bolje da ga na vrijeme prepoznamo kao kukavičije jaje i kao takvo deložiramo iz parlamenta. To jest na vrijeme.
vidi vidi - grudvica se kotrlja, kotrlja ...

http://www.monet.ba/opsirnije.php?id=7649
Odlično. Znaš li koliko je čitan ovaj portal? Kako zainteresirati Sa-x da objave ovu vijest? Ne bi bilo prvi put da Sa-x javlja važne vijesti na koje pažnju skrenu posjetioci foruma. Npr. ova anketa Sa-x koju je jučer prenio dnevnik FTV bi sigurno drugačije izgledala da je ljudima prethodno prezentirano onih 10 tačaka. Koja je svrha novinarstva ako nije istraživačko tj. ako ne nastoji doprijeti u srž neke teme.
Locked