nobelova nagrada 2019

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
breuer

#351 Re: nobelova nagrada 2019

Post by breuer »

pa et, pogledaj drugu sliku u naslovu i bit će ti jasno kako je taj "napredak" ostvarivan...
kakavdanakneiskustvu

#352 Re: nobelova nagrada 2019

Post by kakavdanakneiskustvu »

LBVIEW wrote:
BHCluster wrote:
LBVIEW wrote:A da je bio kum Naseru, onda bi dobar, a? :oops:
Ali bas..
Sad se kao sablaznjavaju, a maloprije daju podrsku onom zenickom subarasu.

kome?
BHCluster

#353 Re: nobelova nagrada 2019

Post by BHCluster »

LBVIEW wrote:Cuj, andricevski kriterij, jel' to ono o"resavanju arnautskog pitanja"? Ili, mozda o "smradu loja, sledbenicima arapskog varalice"? I kad je definirao taj visokomoralni kriterij, za vrijeme ambasadorovanja kod Hitlera? :mrgreen:
Image
BHCluster

#354 Re: nobelova nagrada 2019

Post by BHCluster »

LBVIEW wrote:
BHCluster wrote:
LBVIEW wrote:A da je bio kum Naseru, onda bi dobar, a? :oops:
Ali bas..
Sad se kao sablaznjavaju, a maloprije daju podrsku onom zenickom subarasu.
Red Pamuka, Armena, Munire sa saradnicima, bez jasnog stava, bosnja, dijaspore i tako u krug s teme na temu.
LBVIEW

#355 Re: nobelova nagrada 2019

Post by LBVIEW »

kakavdanakneiskustvu wrote: kome?
Pa onaj sto rece: "sta je, da je pisao protiv Srba bio bi u redu". :oops:
LBVIEW

#356 Re: nobelova nagrada 2019

Post by LBVIEW »

.
Last edited by LBVIEW on 14/10/2019 17:12, edited 1 time in total.
LBVIEW

#357 Re: nobelova nagrada 2019

Post by LBVIEW »

BHCluster wrote: Red Pamuka, Armena, Munire sa saradnicima, bez jasnog stava, bosnja, dijaspore i tako u krug s teme na temu.
Ista ekipa, samo fali onaj: "a Jezid?", no on je opravdano odsutan - bije boj s Turcite na drugoj temi. :D
BHCluster

#358 Re: nobelova nagrada 2019

Post by BHCluster »

LBVIEW wrote:
BHCluster wrote: Red Pamuka, Armena, Munire sa saradnicima, bez jasnog stava, bosnja, dijaspore i tako u krug s teme na temu.
Ista ekipa, samo fali onaj: "a Jezid?", no on je opravdano odsutan - bije boj s Turcite na drugoj temi. :D
Ludnica likovi bukvalni zive na interwebu. :lol:
salik79

#359 Re: nobelova nagrada 2019

Post by salik79 »

LBVIEW wrote:
Ako mislis na mene, bio sam danas. Od kada to i ja spadam u tu ekipu? :-?

Samo da znam...

Btw, ne bijem boj s Turcite :mrgreen:
radostan dan

#360 Re: nobelova nagrada 2019

Post by radostan dan »

kakavdanakneiskustvu wrote:
LBVIEW wrote: Sad se kao sablaznjavaju, a maloprije daju podrsku onom zenickom subarasu.

kome?
mladenu krstajiću....
kakavdanakneiskustvu

#361 Re: nobelova nagrada 2019

Post by kakavdanakneiskustvu »

LBVIEW wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote: kome?
Pa onaj sto rece: "sta je, da je pisao protiv Srba bio bi u redu". :oops:

aaa,da
LBVIEW

#362 Re: nobelova nagrada 2019

Post by LBVIEW »

salik79 wrote:
LBVIEW wrote:

Samo da znam...

Ma ne ti, Kiki - on je u par navrata to spominjao.
LBVIEW

#363 Re: nobelova nagrada 2019

Post by LBVIEW »

Evo i tetkurine iz Niksica aka Sijanovog sibicara.
Offcourse, ne da osudi ovog apologetu genocida. :oops:
salik79

#364 Re: nobelova nagrada 2019

Post by salik79 »

LBVIEW wrote:
salik79 wrote:
LBVIEW wrote: Ista ekipa, samo fali onaj: "a Jezid?", no on je opravdano odsutan - bije boj s Turcite na drugoj temi. :D

Samo da znam...

Ma ne ti, Kiki - on je u par navrata to spominjao.
Nije kiki Jezida spominjao. Kiki je totalni analfabeta po pitanju Islama i historije islama. Sve sto zna o Islamu je preko vehabijskih predavanja postavljenih na youtube. U tom svjetlu bi jedino pohvalno mogao govoriti o Jezidu.
Hajvan

#365 Re: nobelova nagrada 2019

Post by Hajvan »

mei je fakat nejasan sadizam nekih ljudi…

koji se qurac vise cudite?

dobio srpsko-cetnicki agresorski glasnogovornik naku nagradu?
pa sta??

jebo i nagradu, jebo i njega, jebo i srbo-cetnike

na kraju balade, izmedju moje porodice i njihove porodice...biram svoju pordicu, zivu … po svaku cijenu

sve ostalo je nebitno…
LBVIEW

#366 Re: nobelova nagrada 2019

Post by LBVIEW »

salik79 wrote:
Nije kiki Jezida spominjao. Kiki je totalni analfabeta po pitanju Islama i historije islama. Sve sto zna o Islamu je preko vehabijskih predavanja postavljenih na youtube. U tom svjetlu bi jedino pohvalno mogao govoriti o Jezidu.
Narod -Jazidi.
salik79

#367 Re: nobelova nagrada 2019

Post by salik79 »

LBVIEW wrote:
salik79 wrote:
Narod -Jazidi.
Ahaaaa. Pa, nije isto Jezid i Jezidi :D
eltroxin

#368 Re: nobelova nagrada 2019

Post by eltroxin »

black wrote:
KLASICI KNJIŽEVNOSTI & MORALNI IDIOTI: Ima li mišljenje veze sa pisanjem?

Piše: Andrej Nikolaidis
Jednom sam se, ima tome možda već i decenija, Zagrebom vozio taksijem sa grupom ljevičara iz Trećeg svijeta. Pošto se kod nas u Trećem svijetu još uvijek, jel’, zna neki red, naprijed je, kao najstariji i najugledniji, sjedio egipatski ekonomista Samir Amin. Iza smo se nagurala nas trojica, koje je teško bilo razlikovati: svaki preko sto kila, bradat, rutav i tamne puti.

Vozimo se i ja im, jer su me pitali, objašnjavam srpsko-crnogorske odnose. Amin me nervozno prekine i kaže kako je sve to, usitnjavanje nacija i država, dio zapadnog imperijalnog projekta, te kako je posve jasno da su Crnogorci – Srbi.

Onda ja kažem kako je politika Druga Tita i KPJ bila da su Crnogorci poseban narod a Crna Gora nekadašnja država i sa drugima bratska, jedinstvena i ravnopravna republika socijalističke Jugoslavije.

LIJEVI I DESNI IDIOTI

Argument „to je bio stav Tita i KPJ“ ostavio je snažan utisak na drugove iz Iraka, Pakistana i Malezije, tako da smo nakon toga mi sa zadnjeg sica bili ujedinjeni u mišljenju da su Crnogorci zasebna nacija.

Drug ekonomista Amin je, međutim, mada ne na glas, gunđao.

Ovo vam pričam zato što vam, zapravo, hoću reći: ljevičari idioti (dakako, ne u medicinskom, nego platonovskom smislu) nisu manji idioti od desničara idiota. Lijevi idiot je, ako ćemo pravo, gori od desnog idiota. Idioti u redovima protivnika su poželjni i korisni. Lijevi idioti korisni su, zato, samo desničarima. Ako dijeliš stavove sa idiotom, to te ne čini ni ljevičarem ni desničarem. Nego idiotom.

Peter Handke je, osim što je Nobelovac, dakle klasik književnosti, i klasični moralni idiot. Kada su beogradske „Večernje novosti“, koje, kao i tuce drugih beogradskih medija, tradicionalno uređuju moralni idioti koji njeguju moralni idiotizam svojih čitalaca, objavile slavljenički, trijumfalni naslov o Nobelovcu koji je obezbijedio pravdu za Srbiju, bio je to istinski praznik, vatromet takoreći, moralnog idiotizma. Handke, recimo, nije desno (ni lijevo: on je, je li, iznad ideologije i iznad dobra i zla – njega, je li, zanima preciznost jezika), Večernje su desno, no ujedinio ih je moralni idiotizam koji se manifestuje u tezama o Miloševiću kao borcu za Jugoslaviju a protiv zlih imperija zapada, u tvrdnjama kako su „muslimani sami sebe ubijali“, kako „muslimani“ i nemaju pravo zvati se narodom, kako su („navodno“) etničko čišćenje i genocid u Bosni rezultat jednostranog izvještavanja zapadnih medija, ne srpske vojske . O tome vam pričam.

Stvar sa Handkeom ne staje u narativ o „velikom piscu čije djelo treba odvojiti od biografije“. Problem je, kao što je primijetio Aleksandar Bečanović, upravo djelo. Njegova odbrana Srbije, koja nije tek njegova politička, nego i književna intervencija, epistemološki je mizerna, nipošto lucidnija od Levijeve odbrane Bosne. S tim što je Levi odabrao stati na stranu žrtve, Handke na stranu agresora.

To je istinski problem: intelektualna ljenost, ili impotencija, koja, umjesto u propitivanje, vodi u reprodukovanje tupavih ideoloških matrica, u Handkeovom slučaju upakovanih baš kao „propitivanje“ („propitujući“ teze zapadne „antisrpske propagande“, on reprodukuje upravo najbanalnije teze srpske antizapadne propagande), dakle najprije u intelektualni bankrot, a onda i u moralni idiotizam.

MIŠLJENJE I PISANJE

Ako držite kako mišljenje nema ništa sa pisanjem, kako se može traljavo misliti a dobro pisati, onda ništa. Ja mislim suprotno. Mislim, još, kako su simplifikacije poput: „Moj neprijatelj je cinični, imperijalni zapad. Neprijatelj mog neprijatelja moj je prijatelj. Slobodan Milošević i srpski nacionalizam moji su, dakle, prijatelji“ nedostojne da uopšte budu nazvane mišljenjem.

Tako je mislio mnogi, i zapadni i, rekoh li, trećesvjetski ljevičar. Zapadni imperijalizam čisto je zlo. Naša je dužnost braniti one na koje se imperija obrušila.

No postoje globalne i lokalne, velike i male, imperijalne i wanna be imperijalne sile. Srbija je od ovih drugih. Već čitav vijek Srbija nastoji ostvariti svoj mali imperijalni projekat. Taj projekat je razlog njenog sukoba sa velikim imperijem. Taj projekat je, a ne nikakav ideal slobode, nacionalni ponos, očuvana čistoća vjere, blablabla, razlog srpskog neprijateljstva prema zapadu. Koji je spriječio uspostavu njihove male lokalne imperije. Kao što je zapad prema Srbiji djelovao kao imperijalna sila, tako je i Srbija kao imperija djelovala prema svakoj bivšoj Jugoslovenskoj republici.

NEPRIJATELJ NJIHOVOG NEPRIJATELJA

Šta se Handkea, Čomskog i ostale gospode koja pod američkim imperijem nisu izgubila ni dlaku s glave – naprotiv, ostvarili su ugodnu egzistenciju, uzorite karijere, stigle su i najveće nagrade – tiču žrtve srpskoga nacionalizma, ako je taj nacionalizam neprijatelj njihovog neprijatelja? Šta se njih tiču masovne egzekucije, masovna silovanja i kolektivna preseljenja ljudi koji nisu u stanju razumjeti kako su u očima velikana savremene ljevice krivi jer su primali pomoć od zle Amerike? Šta se velikih ljevičara tiču ljudi koji nisu bili u stanju razumjeti da su nužna žrtva u ovoj fazi borbe protiv globalnog imperijalizma? Ako je genocid u Srebrenici potreban da padne Pax Americana, let it be. Ako je potrebno da podržimo tirane kakvi su Putin ili Erdogan da bi pao Pax Americana, let it be. Hvala, ne bih.

Šta da vam kažem: ako je izbor sveden na američki imperijalizam ili antiimperijalizam u izvedbi Čomskog i Handkea te slobodarske tendencije u izvedbi Putina i Erdogana, dajte još malo američkog imperijalizma.

(zurnal.info)
Ali kako je samo ovo istinito! :izet:
Odnosi se i na raznorazne nesretnike na forumu!
cyprus

#369 Re: nobelova nagrada 2019

Post by cyprus »

Bravo Nikolaidis :thumbup: :thumbup:
Edin H.

#370 Re: nobelova nagrada 2019

Post by Edin H. »

hAZNADAR wrote:
tandmand wrote:Interesantna je ta poveznica Andrića i Handkea glede njihovih roditelja ...
Andric je mnogima ovdje sveta krava, u sve im diraj al ne u njega.
Kada Handke pokloni ovih 700 i nesto tisuca funti nagrade za razvoj biblioteka i sirenje knjizevnosti u BiH poput Andrica ne vidim razloga da ih ne poredimo.
salik79

#371 Re: nobelova nagrada 2019

Post by salik79 »

Edin H. wrote:
hAZNADAR wrote:
tandmand wrote:Interesantna je ta poveznica Andrića i Handkea glede njihovih roditelja ...
Kada Handke pokloni ovih 700 i nesto tisuca funti nagrade za razvoj biblioteka i sirenje knjizevnosti u BiH poput Andrica ne vidim razloga da ih ne poredimo.
Drzava ga progurala, drzavi tj. republici "dao", da bi ga lakse velicali. Sto nije Krlezu progurala, koji je neuporedivo bolji pisac bio?!
Edin H.

#372 Re: nobelova nagrada 2019

Post by Edin H. »

salik79 wrote:
Edin H. wrote:
hAZNADAR wrote:
Drzava ga progurala, drzavi tj. republici "dao", da bi ga lakse velicali. Sto nije Krlezu progurala, koji je neuporedivo bolji pisac bio?!
Dao je direktno bibliotekama u BiH i to u dva dijela, jer je trazio izvjestaj u sta je novac potrosen.
I meni je Krleza bio drag kao pisac, mozda je i on zasluzio Nobelovu nagradu, ali njih dvojica uopste nisu za usporedbu, jer imaju potpuno drugaciji stil i obradjuju drugacije teme.
uglavnomja

#373 Re: nobelova nagrada 2019

Post by uglavnomja »

salik79 wrote:
au, znam da nije tema, svakako nista nije tema na temi ...

ali u ovoj tvojoj izjavi samo je jedna rijec tacna: neuporedivo

ostalo ko je bolji, gori ... je cisto individualno
Edin H.

#374 Re: nobelova nagrada 2019

Post by Edin H. »

cyprus wrote:Bravo Nikolaidis :thumbup: :thumbup:
Procit'o levat moj post, pa malo razradio, ima vremena, sto rece moj jaran, bRezposlen :D
salik79

#375 Re: nobelova nagrada 2019

Post by salik79 »

Edin H. wrote:
salik79 wrote:
Edin H. wrote:
Dao je direktno bibliotekama u BiH i to u dva dijela, jer je trazio izvjestaj u sta je novac potrosen.
I meni je Krleza bio drag kao pisac, mozda je i on zasluzio Nobelovu nagradu, ali njih dvojica uopste nisu za usporedbu, jer imaju potpuno drugaciji stil i obradjuju drugacije teme.
Kao sto rekoh, ucinio je to po direktivi. Taj novac, svakako, nije pripadao njemu. Imao je on druge privilegije.

Pa, da... Tema, tema... Krleza nije pisao o "zlim turcima i poturicama", o "nabijanjima na kolac" itd, a ovo je nekome bilo pozeljno. I to bas onako kako je to Andric opisivao. Tako je uslo i u skolsku lektiru, odakle je "napajana" jedna citava generacija buducih koljaca.

Pitam se, ako su te teme tada bile "in", zasto niko nije gurao jednog Dusana Baranina, koji je obradjivao iste teme, kao pisac, ali i historicar?
Post Reply