------------------------------------------------------------------------------------------------karanana wrote:ja, ali ovo gore je primjer penzije/mirovine u hrvatskoj+rada u hrvatskoj. sta kaze hrvatski zakon na penziju/mirovinu u hrvatskoj+rad vani? nesto mislim da nema ingerenciju nad tim, jer imas milione ljudi posebno na ovim nasim podrucjima koji rade u nasim zemljama a primaju njemacke i americke penzije. a znam i obratno, rade i zive tamo a primaju ovo nase crkaviceosa wrote:gosp. lozančić je prekršio zakone rh, jer u rh možete raditi i ako ste u mirovini ali samo na ugovor o djelu, radni odnos koji pretpostavlja radno vrijeme i na koji se uplaćuju davanja, tj. mirovinski, zdravstveni doprinos i sl., podrazumjeva zamrzavanje mirovine, s obzirom da on to nije učinio, on će novac vratiti, da li dobrovoljno ili će mu se ustezati s mirovine.
a kako je mirovinu dobio, to je drugi par cipela.
kao sto neko gore rece, ja mislim da gospodin lozancic pametno koristi stvari koje mu je omogucio hrvatski rezim iz 90ih.
osnovno je šta kaže hrvatski zakon o dobijanju mirovine,a uslov svih uslova je da si ranjen kao pripadnik HVO-a.E dotični je ranjen,ali ne kao pripadnik HVO,nego ga oni upucali na punktu,sic!