Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
- esmasaric
#26 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
Zadnji put kad sam bila more je bilo užasno, baš prljavo, prije par godina.
Nedavno sam čula da su ga izgradili, malo poboljšali, što je i moguće. Ali na kraju krajeva, zaista važi da tamo idu ljudi koji sebi ne mogu priuštiti ljetovanje u Hrvatskoj ili CG.
Nedavno sam čula da su ga izgradili, malo poboljšali, što je i moguće. Ali na kraju krajeva, zaista važi da tamo idu ljudi koji sebi ne mogu priuštiti ljetovanje u Hrvatskoj ili CG.
-
Nepass
#27 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
Ne vazi, prljavije od cg ne moze biti a hrvati su neljubazni snobovi tako da mi se neda placati da me neko omalovazava i pravi se da ne razumije sta znaci hljeb ili hiljada.esmasaric wrote:Zadnji put kad sam bila more je bilo užasno, baš prljavo, prije par godina.
Ove godine idem u neum, iskreno strah me u tursku. Do grcke mi daleko voziti.
- esmasaric
#28 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
Zadnji put kad sam bila, a to je bilo prije par godina je bilo prljavo.
Nisu u Hrvatskoj sve plaže čiste, ali ima par manjih mjesta sa lijepim i urednim plažama.
Nisu u Hrvatskoj sve plaže čiste, ali ima par manjih mjesta sa lijepim i urednim plažama.
-
gurabija78
#29 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
ne seri zdravlja ti wikipedia naučnik....dječak sa šibicama wrote:Vikendasko naselje nastalo kao plod kriminala https://bs.wikipedia.org/wiki/Afera_Neum bolje nije ni zasluzilo.gurabija78 wrote: - vikendaško naselje potpuno spaljeno 93/94 iako u Neumu metak nije opaljen u tom periodu. Kao kolateralna šteta su stradale i kuće Hrvata....
Ali na tvoju radost, kriminalci su brzo obnovili vile, mnogi ih prodali za velike pare, i danas uzivaju u blagodetima svog kriminala iz vremena SFRJ.
-
gurabija78
#30 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
Xray wrote:gurabija78 wrote:sta reci o ljudima koji dole kroje politiku.Black swan wrote:pa i neum je tako dobio ime kažu
ne da mi se guglati i praviti pametan ali dubrovnik je dao zemlju osmanlijama da ne graniči sa mletcima
ne um
- crknute macke na rivi, dok se gradi katedrala koja se vidi iz Vatikana.
- vlasnici nekretnina nehrvatske nacionalnosti su morali ljetovati do 2000 godine u Hrvatskoj obzirom da im je bio onemogućen pristup imovini od strane legalne policije.
- vikendaško naselje potpuno spaljeno 93/94 iako u Neumu metak nije opaljen u tom periodu. Kao kolateralna šteta su stradale i kuće Hrvata....
Što se mene tiče, bolje nisu ni zaslužili od kijentele koja ih posjećuje posljednjih 15ak godina - jad, bijeda, fukara, žene koje se kupaju u odjeći (valjda iz religijskih pobuda)....
![]()
po meni bi bilo najbolje prepustiti Neum Hrvatskoj, kako bi se izbjegle gužve na granici a i kako bi možda od perspektivnog turističkog mjesta napravili da ne liči na Gornje Brabonjište na moru....
Vecu glupost u zivotu nisam cuo![]()
- Neum nema nikakvu "rivu" gdje bi lezale te tvoje macke, A u Neumu trenutno nema nikavih ni pasa ni macaka koje lutaju gradom/selom.
- Cuj ba "legalna policija" im onemogucila pristup...![]()
O cemu ti pricas!?
- Kakvo vikendasko naselje?Imas li ikakve linkove/fotografije.
U Neumu se jeste zapalilo nekoliko Srpskih kuca, mozda 15tak, tijekom rata...
nemam potrebe ni tebi ni nikome drugom ništa dokazivati vezano za onemogućavanje pristupa nekretninama....pitaj bilo koga ko je imao ili još uvijek ima nekretninu dole. Znaju se i imena ljudi koji su kumovali takvoj politici, jedan od njih čak drži "renomirani" restoran u Sarajevu.... što se tiče linkova/fotografija, pogledaj na par bh oglasnika slike kuća koje se dole prodaju, na nekoliko se još uvijek vide tragovi oštećenja izazvanih paljevinom. Što se tiče slika koje si postavio, mislim da se radi o oštećenjima iz perioda povlačenja JNA. I? šta je poenta? strašna ratna razaranja koja su trajala 3-4 dana, a pola sela popaljeno godinu-dvije poslije?
-
gurabija78
#31 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
nisam nikad prilazio, ima i neko seoce na kraju poluotoka sa par kuća. Mislim da je infrastruktura nikakva, makadamski prilaz, pitanje je ima li vode, a kršina je zasigurno. Dalo bi se to sve pripitomiti.Eborg wrote:Nisam nikad bio u tom dijelu. Može li se tu kakva fina kućica za bašticom i pogledom na otvoreno more naći ili je baš kršina teška?gurabija78 wrote:jest divlje, ali bi se moglo pripitomiti. tu je možda najveći potencijal, obzirom da je urbanizirani dio urbaniziran na principu Buća Potoka.
- DaysleepeR
#32 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
[/quote]rupe su od avionskog raketiranja tokom trajanja opsade Dubrovnika
-
gurabija78
#33 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
rupe su od avionskog raketiranja tokom trajanja opsade Dubrovnika[/quote]DaysleepeR wrote:
dakle '92?
- DaysleepeR
#34 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
poluotok je u privatnom vlasništvu, obično 1/veći broj, neriješena vlasništva, haos. to će tako ostati golo jer je skoro nemoguće to otkupiti za gradnju.gurabija78 wrote:nisam nikad prilazio, ima i neko seoce na kraju poluotoka sa par kuća. Mislim da je infrastruktura nikakva, makadamski prilaz, pitanje je ima li vode, a kršina je zasigurno. Dalo bi se to sve pripitomiti.Eborg wrote:Nisam nikad bio u tom dijelu. Može li se tu kakva fina kućica za bašticom i pogledom na otvoreno more naći ili je baš kršina teška?gurabija78 wrote:jest divlje, ali bi se moglo pripitomiti. tu je možda najveći potencijal, obzirom da je urbanizirani dio urbaniziran na principu Buća Potoka.
-
SerijeSync
#35 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
Sve će se to pozlatit dok se sultan i podguzna muha sjete da je neum u BiH

- dječak sa šibicama
#36 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
Ocito bi nam ti mogao iz prve ruke kako je babo krao i gradio vikendicu na moru.gurabija78 wrote:ne seri zdravlja ti wikipedia naučnik....dječak sa šibicama wrote:Vikendasko naselje nastalo kao plod kriminala https://bs.wikipedia.org/wiki/Afera_Neum bolje nije ni zasluzilo.gurabija78 wrote: - vikendaško naselje potpuno spaljeno 93/94 iako u Neumu metak nije opaljen u tom periodu. Kao kolateralna šteta su stradale i kuće Hrvata....
Ali na tvoju radost, kriminalci su brzo obnovili vile, mnogi ih prodali za velike pare, i danas uzivaju u blagodetima svog kriminala iz vremena SFRJ.
Wikipedia je tu za ostale, neupucene u kriminal vikendasa.
- Xray
#37 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
Nemas ti pojma o cemu pricas...gurabija78 wrote: ni tebi ni nikome drugom ništa dokazivati vezano za onemogućavanje pristupa nekretninama....pitaj bilo koga ko je imao ili još uvijek ima nekretninu dole. Znaju se i imena ljudi koji su kumovali takvoj politici, jedan od njih čak drži "renomirani" restoran u Sarajevu.... što se tiče linkova/fotografija, pogledaj na par bh oglasnika slike kuća koje se dole prodaju, na nekoliko se još uvijek vide tragovi oštećenja izazvanih paljevinom. Što se tiče slika koje si postavio, mislim da se radi o oštećenjima iz perioda povlačenja JNA. I? šta je poenta? strašna ratna razaranja koja su trajala 3-4 dana, a pola sela popaljeno godinu-dvije poslije?
Nemam pojma zasto si toliko frustriran i zasto pricas neistine.
- dječak sa šibicama
#38 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
Laze lik, ni ne trepne.
-
gurabija78
#39 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
Frustriran jesam, iz razloga što ako se pomakneš iz Neuma prema zapadu ili istoku 5-6 km, vidiš kako može izgledati turizam i kako se mogu uzimati pare i da oni koji ostavljaju pare to rade sa osmijehom.Xray wrote:Nemas ti pojma o cemu pricas...gurabija78 wrote: ni tebi ni nikome drugom ništa dokazivati vezano za onemogućavanje pristupa nekretninama....pitaj bilo koga ko je imao ili još uvijek ima nekretninu dole. Znaju se i imena ljudi koji su kumovali takvoj politici, jedan od njih čak drži "renomirani" restoran u Sarajevu.... što se tiče linkova/fotografija, pogledaj na par bh oglasnika slike kuća koje se dole prodaju, na nekoliko se još uvijek vide tragovi oštećenja izazvanih paljevinom. Što se tiče slika koje si postavio, mislim da se radi o oštećenjima iz perioda povlačenja JNA. I? šta je poenta? strašna ratna razaranja koja su trajala 3-4 dana, a pola sela popaljeno godinu-dvije poslije?"Pola sela popaljeno" ?
Nemam pojma zasto si toliko frustriran i zasto pricas neistine.
Frustriran sam jer ne mogu da shvatim kako je ljudima koji dole žive bitnije da zapišaju teritoriju i da sjede i ne rade ništa umjesto da grade turističku ponudu, otimaju pare, i da žive kao lordovi.
Ovako su sami sebi učinili medvjeđu uslugu i privukli onu grupu turista od kojih im je vjerovatno i samima muka - s razlogom!
hajd da zaboravimo rat, paljenje nehrvatskih kuća (uz pokoju hrvatsku kao kolateralnu štetu).
prošlo je 20 godina od tog istog rata, i šetnja uz obalu mora izgleda kao iz filmova o apokalipsi. Smatraš li, pošto vidim da si upućen u lokaalne prilike, da se za 20 godina moglo uraditi više osim privlačenja bosanskohercegovačkog jada i bijede, naplate parkinga po kabadahijskom principu, i švercu robe Hrvatima iz Hrvatske koji gledaju da prođu jeftinije na proputovanju kroz Neum?
dole su ba lokalci još u '93, i to bez pokrića, jer metka nisu morali opaliti! veći katolici od pape.... i kome su valjali, nisu ni samima sebi.....
-
gurabija78
#40 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
mani me se u skokovima, nehljebu...dječak sa šibicama wrote:
Ocito bi nam ti mogao iz prve ruke kako je babo krao i gradio vikendicu na moru.
Wikipedia je tu za ostale, neupucene u kriminal vikendasa.
- Xray
#41 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
Tih nekoliko kilometara je druga (citaj bolja i organiziranija) drzava, koja nije toliko apaticna prema lokalnom razvoju...gurabija78 wrote:
Frustriran jesam, iz razloga što ako se pomakneš iz Neuma prema zapadu ili istoku 5-6 km, vidiš kako može izgledati turizam i kako se mogu uzimati pare i da oni koji ostavljaju pare to rade sa osmijehom.
Frustriran sam jer ne mogu da shvatim kako je ljudima koji dole žive bitnije da zapišaju teritoriju i da sjede i ne rade ništa umjesto da grade turističku ponudu, otimaju pare, i da žive kao lordovi.
Ovako su sami sebi učinili medvjeđu uslugu i privukli onu grupu turista od kojih im je vjerovatno i samima muka - s razlogom!
hajd da zaboravimo rat, paljenje nehrvatskih kuća (uz pokoju hrvatsku kao kolateralnu štetu).
prošlo je 20 godina od tog istog rata, i šetnja uz obalu mora izgleda kao iz filmova o apokalipsi. Smatraš li, pošto vidim da si upućen u lokaalne prilike, da se za 20 godina moglo uraditi više osim privlačenja bosanskohercegovačkog jada i bijede, naplate parkinga po kabadahijskom principu, i švercu robe Hrvatima iz Hrvatske koji gledaju da prođu jeftinije na proputovanju kroz Neum?
dole su ba lokalci još u '93, i to bez pokrića, jer metka nisu morali opaliti! veći katolici od pape.... i kome su valjali, nisu ni samima sebi.....
Naravno da se u ovih 20+ godina moglo uradit vise, ali moras da razumijes da su svi ti danasnji "mjestani" bukvalno
sisli sa okolnih brda (Gradac, Hrasno, Radež, Ilijno Polje....) i ne mozes ti ili bilo tko drugi njima objasnit da postoji nesto vise od mora i spavanja. Ili turbo-folka i tehno muzike.... ili da "klubovi" (sta god da jesu) bi trebali radit do 5 ujutro, a ne do 11 navecer.
Ako nemozes ocekivat da Zenica bude financijski centar Europe, tako nemozes ni ocekivat da ce lokalni debili/seljaci bit toliko liberalni i obrazovni da osmisle kvalitetan razvoj Neumskog turizma, prvo sto su neobrazovni, a drugo sto su ograniceni kao vecina nase BiH.
Jedino bi netko svana (Mostar/Sarajevo) to mogao ali ne postoji nikakve volje (politicke i ekonomske) za to, jer se svi zele obogatiti preko noci.. kakva ba ulaganja... samo da se ograbat mogu.
-
gurabija78
#42 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
jesi vidio kako smo se brzo složili?Xray wrote:Tih nekoliko kilometara je druga (citaj bolja i organiziranija) drzava, koja nije toliko apaticna prema lokalnom razvoju...gurabija78 wrote:
Frustriran jesam, iz razloga što ako se pomakneš iz Neuma prema zapadu ili istoku 5-6 km, vidiš kako može izgledati turizam i kako se mogu uzimati pare i da oni koji ostavljaju pare to rade sa osmijehom.
Naravno da se u ovih 20+ godina moglo uradit vise, ali moras da razumijes da su svi ti danasnji "mjestani" bukvalno
sisli sa okolnih brda (Gradac, Hrasno, Radež, Ilijno Polje....) i ne mozes ti ili bilo tko drugi njima objasnit da postoji nesto vise od mora i spavanja. Ili turbo-folka i tehno muzike.... ili da "klubovi" (sta god da jesu) bi trebali radit do 5 ujutro, a ne do 11 navecer.
Ako nemozes ocekivat da Zenica bude financijski centar Europe, tako nemozes ni ocekivat da ce lokalni debili/seljaci bit toliko liberalni i obrazovni da osmisle kvalitetan razvoj Neumskog turizma, prvo sto su neobrazovni, a drugo sto su ograniceni kao vecina nase BiH.
Jedino bi netko svana (Mostar/Sarajevo) to mogao ali ne postoji nikakve volje (politicke i ekonomske) za to, jer se svi zele obogatiti preko noci.. kakva ba ulaganja... samo da se ograbat mogu.
samo ako postoji normalna konverzacija između 2 ljudi.
- DaysleepeR
#43 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
gurabija78 wrote:rupe su od avionskog raketiranja tokom trajanja opsade DubrovnikaDaysleepeR wrote:
dakle '92?[/quote]
- 21. ožujka 1992. počinje sustavno i svakidašnje topničko granatiranje svih sela i samoga grada Neuma i bombardiranje avijacijom; velike su materijalne štete.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#44 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
Bio sam jednom, za prvi maj sa pičićem, šta znam nije loše, ali teško da bih mijenjao nekretninu u Hrvatskoj, za nekeretninu u Bosni. Ali opet svako ima svoju racunicu.
- hrle1976
#45 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
Na Neum se pale oni hardcore patrioti BiH. Ne poznajem covjeka ali mi prica dobar poznanik, kaze ima jednog ne daleko gdje zivi. Kaze on tvrdi da se moze u sezoni zaraditi 50.000km, i dodaje u losoj, na iznajmljivanju stana turistima.
Po ovoj racunici recimo nek je 50.000km u dobroj sezoni znaci da mu je svaki dan popunjen od 1.5 do 31.10 dodje 227km noc. U Neumu nikad nisam bio ali sam siguran da je ZNJ. Samo sam prolazio na putu do Dubrovnika i ono sto sam vidio je bilo tuzno.
Po ovoj racunici recimo nek je 50.000km u dobroj sezoni znaci da mu je svaki dan popunjen od 1.5 do 31.10 dodje 227km noc. U Neumu nikad nisam bio ali sam siguran da je ZNJ. Samo sam prolazio na putu do Dubrovnika i ono sto sam vidio je bilo tuzno.
- sunceKOtepsija
#46 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
sve zavisi ko je kakvog uvjerenja, ko je kako naucio i ko je kakvog dzepahrle1976 wrote:Na Neum se pale oni hardcore patrioti BiH. Ne poznajem covjeka ali mi prica dobar poznanik, kaze ima jednog ne daleko gdje zivi. Kaze on tvrdi da se moze u sezoni zaraditi 50.000km, i dodaje u losoj, na iznajmljivanju stana turistima.![]()
ne vjerujem da je neum tako skup, nema smisla
-
Nepass
#47 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
Pa jebem ti logiku ima ljudi sa 6-7 apartmana dolje.hrle1976 wrote:Na Neum se pale oni hardcore patrioti BiH. Ne poznajem covjeka ali mi prica dobar poznanik, kaze ima jednog ne daleko gdje zivi. Kaze on tvrdi da se moze u sezoni zaraditi 50.000km, i dodaje u losoj, na iznajmljivanju stana turistima.![]()
- hrle1976
#48 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
Rijec je bila o jednom stanu ne o 6-7.Nepass wrote:Pa jebem ti logiku ima ljudi sa 6-7 apartmana dolje.hrle1976 wrote:Na Neum se pale oni hardcore patrioti BiH. Ne poznajem covjeka ali mi prica dobar poznanik, kaze ima jednog ne daleko gdje zivi. Kaze on tvrdi da se moze u sezoni zaraditi 50.000km, i dodaje u losoj, na iznajmljivanju stana turistima.![]()
-
Nepass
#49 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
Ja znam jednog sto na 8 soba zaradi 35k ciste love, znaci sve kad izmiri na kraju ostane 35k.
- hrle1976
#50 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
Nepass wrote:Ja znam jednog sto na 8 soba zaradi 35k ciste love, znaci sve kad izmiri na kraju ostane 35k.
Opet kad uzmes duzinu sezone i kolicinu koju nudi dobijes tu neku realnu sliku. Ovaj sto prica o tom svom jaranu, sta mu jaran prica je fantazija. Mislim da je noc 250+km islo bi i da svaki dan ima nekoga, ali sto se cijene tice pa nije ni u hotelu toliko. Ja mislim na sam stan je kapak 6.000km brutto sezona.