"Nepozvani" dedo na sarajevskim dzenazama

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

dabarizmabra

#1 "Nepozvani" dedo na sarajevskim dzenazama

Post by dabarizmabra »

Prije oko mjesec, bio sam na jednoj dzenazi, te u tom tuznom trenutku, vidjeh i cuh zanimljivu pricu.

Naime, u jednom dijelu vjerskog obreda (unaprijed se izvinjavam, nisam Musliman, pa ako pogrijesim neki izraz ne zamjerite), kada hodza uci, jedan dedo, koji je stajao pokraj samog mezara, gotovo da prekinu hodzu i krenu da glasno uci Bismilah, nakon cega mu efencija rece -Nemoj sada, nakon cega se dedo kao malo pobuni u stilu "sto mi ne date, hocu ja da proucim" i ubrzo nakon toga se smiri.

Kasnije, kad sam pitao ko je taj covjek (mislio sam da je neki blizak rodjak jer je stajao kraj samog mezara), cuh zanimljivu pricu.

Naime, taj dedo uopce nije clan blize ili dalje porodice, vec su ga prepoznali, kao covjeka koji redom dolazi na dzenaze, koje se obavljaju na Vlakovu ali i na drugim grobljima. Onako, cikica od svojih 70-ak godina, lijepo obucen i sredjen, u odijelu, bijela kosulja, beretka, navodno dolazi na dzenaze te tokom vjerskog obreda, krene i on da prouci.

Ako ga puste, nakon sto se zavrsi ukop, raspita se ko je porodica, pridje i kaze da je on ucio na dzenazi, kao da bi bilo red da se plati itd. nakon cega mu porodica shrvana bolom, da 20-30 KM i on ode.

Takodjer, ipricase mi da je na jednoj dzenazi, bio snimljen na video-snimku dzenaze, te da su se kcerka i zet preminulog, odreda raspitivali kod rodbine nakon gledanja CD-a, ko je covjek, da nije neki rodjak i sl. jer je nakon ukopa, trazio i dobio 20 KM.

Nakon toga, jedan covjek koji ga je prepoznao, rece da zna za njega, kaze da to sto on uci i nije ispravno i cesto koristi neke izraze za koje ljudi ne znaju, da je cak svojevremeno znao ulaziti i u dzamije, traziti da on uci i sl.

Pretpostavljam da ovakvo postupanje nije uobicajeno na dzenazama (opet kazem, ne znam, rijetko idem) te da se ovaj dedo sjetio originalnog nacina da zaradi, jer se na sahranama okuplja veliki broj rodbine, prijatelja i poznanika, koji se medjusobno ne poznaju, pa ne upadne u oci...

Je li jos neko mozda cuo za ovog covjeka?
arslanbey

#2 Re: "Nepozvani" dedo na sarajevskim dzenazama

Post by arslanbey »

Puno pretpostavljas,jer u islamu se ne "poziva" na dzenazu,dodje ko hoce jer se smatra sevapom(nagrada na onom svijetu) doci na dzenazu,mozda dedo zbog sevapa dolazi

Kazem to jer stari znaju biti takvi
agent_zero

#3 Re: "Nepozvani" dedo na sarajevskim dzenazama

Post by agent_zero »

Zbog sevapa koji onda naplati porodicama koje tuguju?

Kakva ti je to logika?
It_is_a_Leclerc

#4 Re: "Nepozvani" dedo na sarajevskim dzenazama

Post by It_is_a_Leclerc »

Kad dođeš radi sevapa, onda klanjaš (ako te neko zamoli) proučiš i odeš kući.
Kad dođeš jer si odvratni bezobraznik koji hoće da iskoristi shrvanost porodice da se opari, onda si idiot, prekidaš imama dok uči. guraš se da ti kao nešto proučiš. i još na kraju bi da ti se plati..
arslanbey

#5 Re: "Nepozvani" dedo na sarajevskim dzenazama

Post by arslanbey »

Ako je tako to je drugo,da li on trazi da se plati,da li mu mozda sami daju( a on odbije)..onda je drugo
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#6 Re: "Nepozvani" dedo na sarajevskim dzenazama

Post by Matijevic_Vlado »

arslanbey wrote:Ako je tako to je drugo,da li on trazi da se plati,da li mu mozda sami daju( a on odbije)..onda je drugo
ma ja to je drugo, al nek si ti poletio da mu kazes kako on puno predpostavlja, tj nema pojma jer nije musliman.
čuči u tebi samo čeka priliku da se pokaze ;-)
arslanbey

#7 Re: "Nepozvani" dedo na sarajevskim dzenazama

Post by arslanbey »

Matijevic_Vlado wrote:
arslanbey wrote:Ako je tako to je drugo,da li on trazi da se plati,da li mu mozda sami daju( a on odbije)..onda je drugo
ma ja to je drugo, al nek si ti poletio da mu kazes kako on puno predpostavlja, tj nema pojma jer nije musliman.
čuči u tebi samo čeka priliku da se pokaze ;-)
Reagovao sam na ono "nepozvani dedo na dzenazi"
Towelie

#8 Re: "Nepozvani" dedo na sarajevskim dzenazama

Post by Towelie »

Praksa placanja dzenaze je sa islamskog stanovista problematicna i za same efendije, a kamoli za random starog ciku koji hoce tako da zaradi pare.
dabarizmabra

#9 Re: "Nepozvani" dedo na sarajevskim dzenazama

Post by dabarizmabra »

Znam i ja da se ne poziva, ne poziva se ni na sahrane, vec se oglasi smrtnovnicom, pa dodje ko zeli.

Stavio sam "nepozvan" pod navodnike, jer on dolazi na dzenaze ljudima koje uopce ne poznaje.

Da, kao sto sam naveo, nakon sto se ukop zavrsi, raspita se ko su porodica i najblizi, te kaze kako bi bio red ako moze nesto da se plati.

Stoji odmah kraj mezara, te su kcerka i zet, nakon gledanja snimka, mislili cak da je neki blizak rod, te se redom rapitivali kod familije ko je covjek, jer im nije bilo jasno, nakon cega je jedan covjek koji je inace upoznat da njegovom praksom, objasnio o cemu se radi.
Sonac

#10 Re: "Nepozvani" dedo na sarajevskim dzenazama

Post by Sonac »

Čovječe baš neki dan, od poznanika otac umro, dženaza u Vlakovu i baš sam imo osjećaj da se neki dedo gura da prouči i učio je paralelno i mimo onih uniformisanih hodža. Ne razumijem se pretjerano ali takvo učenje nisam čuo prije na dženazama, kontam neko njihov pa ono, za ćeif uči. Biće da je to taj, meni je djelovo i starije od 70, poprilično mršav, ispijen?
newlevel

#11 Re: "Nepozvani" dedo na sarajevskim dzenazama

Post by newlevel »

Ja bi volio ako bi to moguce bilo, da se odredi fiksna cijena obreda dzenaze. Da se sastanu hodze, i kazu toliko i toliko kosta obred dzenaze, i da se ta cifra placa kroz mjesecnu clanarinu IZ-u.
Pa kad se desi da neko premine, da porodica ne mora u tim momentima o novcu razmisljati, i glavu razbijati koliko kojeg hodzu moraju platiti, i kvazi te vjernike na dzenazama.

Prije par godina od dobrog kolege mi je preminuo otac, obavjestili hodzu, odvukli tijelo da hodza okupa, i da prouci Sallu. Ovaj kreten nije htio prouciti dok mu se nije dalo odma 30 maraka i 50 za kupanje.

Sent from my Nokia 3310
swanfilter

#12 Re: "Nepozvani" dedo na sarajevskim dzenazama

Post by swanfilter »

Neka mi bog oprosti, al to je neka pukotina od covjeka. Ili parali interesdzija. Samo on i bog dragi znaju ...
arslanbey

#13 Re: "Nepozvani" dedo na sarajevskim dzenazama

Post by arslanbey »

newlevel wrote:Ja bi volio ako bi to moguce bilo, da se odredi fiksna cijena obreda dzenaze. Da se sastanu hodze, i kazu toliko i toliko kosta obred dzenaze, i da se ta cifra placa kroz mjesecnu clanarinu IZ-u.
Pa kad se desi da neko premine, da porodica ne mora u tim momentima o novcu razmisljati, i glavu razbijati koliko kojeg hodzu moraju platiti, i kvazi te vjernike na dzenazama.

Prije par godina od dobrog kolege mi je preminuo otac, obavjestili hodzu, odvukli tijelo da hodza okupa, i da prouci Sallu. Ovaj kreten nije htio prouciti dok mu se nije dalo odma 30 maraka i 50 za kupanje.

Sent from my Nokia 3310

Za ucenje ne treba nista da uzima,a za kupanje itekako treba jer nista ne sprijecava sina da okupa oca,ali to je mnogima tesko i previse pa zele da drugi to rade..i onda je normalno da ce naplatit
arslanbey

#14 Re: "Nepozvani" dedo na sarajevskim dzenazama

Post by arslanbey »

dabarizmabra wrote:Znam i ja da se ne poziva, ne poziva se ni na sahrane, vec se oglasi smrtnovnicom, pa dodje ko zeli.

Stavio sam "nepozvan" pod navodnike, jer on dolazi na dzenaze ljudima koje uopce ne poznaje.

Da, kao sto sam naveo, nakon sto se ukop zavrsi, raspita se ko su porodica i najblizi, te kaze kako bi bio red ako moze nesto da se plati.

Stoji odmah kraj mezara, te su kcerka i zet, nakon gledanja snimka, mislili cak da je neki blizak rod, te se redom rapitivali kod familije ko je covjek, jer im nije bilo jasno, nakon cega je jedan covjek koji je inace upoznat da njegovom praksom, objasnio o cemu se radi.

svasta
newlevel

#16 Re: AW: "Nepozvani" dedo na sarajevskim dzenazama

Post by newlevel »

arslanbey wrote:
newlevel wrote:Ja bi volio ako bi to moguce bilo, da se odredi fiksna cijena obreda dzenaze. Da se sastanu hodze, i kazu toliko i toliko kosta obred dzenaze, i da se ta cifra placa kroz mjesecnu clanarinu IZ-u.

Sent from my Nokia 3310

Za ucenje ne treba nista da uzima,a za kupanje itekako treba jer nista ne sprijecava sina da okupa oca,ali to je mnogima tesko i previse pa zele da drugi to rade..i onda je normalno da ce naplatit
Normalno da naplati 50km kupanje ?
Pa ako je to normalno ja nigdje u dvoristu dzamije nisam vidio cjenovnik ?
I kome idu te pare, ja sam iz pouzdanih izvora cuo da hodze te pare sebi ostavljaju. Kako on moze sebi ostavljati, za razglasni sistem u dzamiji svak ucestvuje dobrovoljnim prilogom, stoga je to zajednicko vlasnistvo, i prostorija gdje se mrtvaci kupaju nije hodza izgradio, pa da se samo on moze time okoristiti. A naravno, kad dodje racun za vodu i struju, nece on odvojiti iz svog dzepa jedan dio da plati.

Sent from my Nokia 3310
arslanbey

#17 Re: "Nepozvani" dedo na sarajevskim dzenazama

Post by arslanbey »

Zato sto se ne racuna kupanje u njegov posao,samo sto slabo ko zeli da kupa mrtvaca od rodbine.znaci normalno da ce naplatiti.I ja da kupam nepoznatog rahmetliju uzeo bih mozda i vise od 50,..ti mozes slobodno uci u gasulhanu i okupati osobu koja je umrla ako zelis,nece ti nistaa uzeti onda za to
Edin H.

#18 Re: "Nepozvani" dedo na sarajevskim dzenazama

Post by Edin H. »

Meni je to lijepo da dodje dedo zna i hoce da prouci, cak iako neko nije bio vjernik, musliman.
Ako neko hoce da ga nagradi OK, ako ne, ne moze nikoga natjerati.
newlevel

#19 Re: "Nepozvani" dedo na sarajevskim dzenazama

Post by newlevel »

Ali nije posteno koristiti se zajednickom imovinom, i time sticati vlastitu korist, a kad treba racune placati, ili kao sto je podavno hodza na dzumi govorio treba nam klima uredjaj u gusulhani, slaabo je grijanje. E onda moljkat narod da se da sergije. Naravno nisam mu ni marke dao, jer ja kad umrem, i kad me bude kupao, nece meni biti hladno nego njemu.

Sent from my Nokia 3310
arslanbey

#20 Re: "Nepozvani" dedo na sarajevskim dzenazama

Post by arslanbey »

newlevel wrote:Ali nije posteno koristiti se zajednickom imovinom, i time sticati vlastitu korist, a kad treba racune placati, ili kao sto je podavno hodza na dzumi govorio treba nam klima uredjaj u gusulhani, slaabo je grijanje. E onda moljkat narod da se da sergije. Naravno nisam mu ni marke dao, jer ja kad umrem, i kad me bude kupao, nece meni biti hladno nego njemu.

Sent from my Nokia 3310
A gdje bi ga kupao bogati? u svom kupatilu? :roll: kako ne razumijes da po pravilu rodbina treba da kupa svoje rahmetlije,a gasulhana je tu za svakoga,nije ona bit vec samo kupanje
newlevel

#21 Re: "Nepozvani" dedo na sarajevskim dzenazama

Post by newlevel »

Ma razumijem te ja, tu se treba kupati. Ali ako koristis nesto, i ti od toga imas koristiti, moras onda ostavljati odredjeni procenat za amortizaciju.
To isto da smo ti i ja dobri jarani, i ja koristim tvoje auto i taksiram po gradu, sebi dnevnice zarafjujem, kad dodje vrijeme mjenjanja guma, servis, registracija. Dam ti kljuceve i kazem, zovi da dodjem po auto kad to poplacas.

Sent from my Nokia 3310
Niemand

#22 Re: "Nepozvani" dedo na sarajevskim dzenazama

Post by Niemand »

.
Last edited by Niemand on 27/04/2014 04:41, edited 1 time in total.
swanfilter

#23 Re: "Nepozvani" dedo na sarajevskim dzenazama

Post by swanfilter »

Ne serite! Prije rata zene hodza su to radile besplatno, jer je to bilo njena duznost kao njegove zene. Jer se podrazumijevalo da su to casnije i cistije zene, ...

Danas, slusam, ove novodobne hodzinice to ne zele uopste raditi. Unajmljuju se zene da to rade. Hodze su najveci papani poslije rata. Obicni biznismeni.

Sokirao sam se, kada sam zadnji put vidio hodzu kako dolazi svojim pogrebnim kombijem na dzenazu. Imate li stida, politicari jedni? Munafici i paradzije. Cast izuzetcima ...
Kinesko prkno

#24 Re: "Nepozvani" dedo na sarajevskim dzenazama

Post by Kinesko prkno »

:lol: :lol: :lol: Dedo genijalac,vjerovatno je sibicu prije rata valjo,nego bitnije je pitanje placa li dedo PDV?
Kinesko prkno

#25 Re: "Nepozvani" dedo na sarajevskim dzenazama

Post by Kinesko prkno »

swanfilter wrote:Ne serite! Prije rata zene hodza su to radile besplatno, jer je to bilo njena duznost kao njegove zene. Jer se podrazumijevalo da su to casnije i cistije zene, ...

Danas, slusam, ove novodobne hodzinice to ne zele uopste raditi. Unajmljuju se zene da to rade. Hodze su najveci papani poslije rata. Obicni biznismeni.

Sokirao sam se, kada sam zadnji put vidio hodzu kako dolazi svojim pogrebnim kombijem na dzenazu. Imate li stida, politicari jedni? Munafici i paradzije. Cast izuzetcima ...

Prije rata hode su zivile od crkavice,tako da su taj posao obavljali skromni,bogobojazni ljudi nadajuci se nagradi u zagrobnom zivotu.Danas hodza sluzi da te ustrasi cetnicima i ustasama,pokaze za koga ces glasati i nabije ti osjecaj krivice u slucaju da nisi napunio sergiju.
Post Reply