nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Dozer

#101 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih

Post by Dozer »

O tome i pricam. Mediji ovo sada citaju, zar ne mediji ;), ali, na koji nacin medije, bar te nezavisne, privoliti da okrenu plocu?
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#102 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih

Post by ladyblue18 »

Mediji su ovdje, i opcenito na podrucju ove tri drzave, Bih, Srbije, Hrvatske veliki faktor zasto je stanje ovakvo kakvo jest, narocito kod nas.
Da su bogdo mediji objektivni i nezavisni, ali nista od toga, svako vuce na svoju stranu, drzavna TV je sramota za drzavu, i glavni su generator informacija.
Svako cita i gleda "svoje" medije i sliku necega stjece preko istih, i zato kod nas uvijek postoje 3 price i 3 istine.
Ja mislim da prvi korak u gradjenju neke normalne i zdrave buducnosti u drzavi je formiranje nepristranih i objektivnih medija, ali bojim se da cemo jos cekati na to.

A u Sa je uvijek svako dobrodosao. :)
KREMEN

#103 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih

Post by KREMEN »

Mediji su svugdje u svijetu, u sluzbi dnevne politike, rijetki su svijetli primjeri..najace oruzje na ovoj planeti...a ljudi su kao kap u moru, tako se manipulise svaki dan sa nama, sa svi strana...
Dozer

#104 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih

Post by Dozer »

Da li je, onda, mozda rjesenje da se mi sami iskopcamo sa gledanja TV-a, ili bar emisija gdje se pojavljuju politicarske glavuse?
KREMEN

#105 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih

Post by KREMEN »

Dozer wrote:Da li je, onda, mozda rjesenje da se mi sami iskopcamo sa gledanja TV-a, ili bar emisija gdje se pojavljuju politicarske glavuse?

Pa ljudi vecinom razmisljaju tudjim glavama..kad bi napokon poceli svojim gdje bi nam bio kraj..svoje vecinom nosaju radi ukrasa..
osa

#106 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih

Post by osa »

KREMEN wrote:
Dozer wrote:Da li je, onda, mozda rjesenje da se mi sami iskopcamo sa gledanja TV-a, ili bar emisija gdje se pojavljuju politicarske glavuse?

Pa ljudi vecinom razmisljaju tudjim glavama..kad bi napokon poceli svojim gdje bi nam bio kraj..svoje vecinom nosaju radi ukrasa..
mislim da griješiš, kad bi ljudi razmišljali svojim glavama,a poznavajući naše ljude a bogami ni drugi nisu puno drukčiji, zlo bi bilo daleko veće, od ovog sada.
pustopoljina

#107 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih

Post by pustopoljina »

ne slazem se.kad bi ljudi vise razmisljali svojim glavama bili bi veci individualci,drzavu bi to sigurno slabilo,ali ionako smo zreli za neka nova drustvena uredjenja. smo=covjecanstvo.
tuzlak-x

#108 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih

Post by tuzlak-x »

Jedino dugorocno resenje u BiH je da se ukinu svi nacionalni entiteti i stranke sa nacionalnim predznakom, i drzava ustroji kao gradjanska. Takodje, izrsiti regionalizaciju teritorije po najvisim evropskim standardima, a potpuno ignorisati izmisljene medjunacionalne granice. Omoguciti svim raseljenim da se vrate na svoje od pre rata, jer su danasnje teritorije rezultati masovnih etnickih ciscenja.
Stanje za kakvo se manje-vise zalazu svi aktuelni politicari u BiH je ocigledno neodrzivo i vodi u jos vece podele i medjunacionalnu i versku mrznju.
(darth vader, 9. oktobar 2009 09:40)
# Link komentara
Preporučujem (+72)
Ne preporučujem (-218)

na b92 se govori o butmirskom sastanku ili dejtonull . otprilike ovo je rezultat sta i kako misle gradjani srbije i ostali na komentar o ukidanju entiteta, stranaka sa nacionalnim predznakom i ustrojavanja BiH kao gradjanske drzave. dakle manje od jedne trecine gradjana srbije i, po ijekavici bi se dalo zakljuciti iz republike srpske, su za gradjansku BiH. uzmimo u obzir da se radi o gradjanima kojima je dostupan internet.
KREMEN

#109 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih

Post by KREMEN »

U Bosni jos nije izmisljen zakon..sad ozbiljno, nema veze jel Mujo, Ante ili Jovan..svi su manje vise isfrustrirani..a kako i nece ko ih vodi u ovoj nesretnoj drzavi..najveci problem u ovoj drzavi su kriminal i nacionalizam..sprega izmedju te dvije stvari, jedna drugu potpomaze...svako mjesto u Bosni ima svoje lokalne kriminalce koji su iznad zakona, i dok god je tako nema nam napred..
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#110 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih

Post by emillio estevez »

KatarinaKosaca wrote:
KREMEN wrote: Zakon Latina, zakon, on nas tjera na red i mir..
Slažem se. Kod nas je problem što se zakon ne sprovodi ili se primjenjuju dupli standardi, ili se stvari rade vaninstitucionalno.
Isti dan kad je Kebo išao u Široki ja sam dobila saobraćajnu kaznu. Zbog gluposti, ali sam je morala uredno platiti. Jer da nisam, morala bih pri registraciji auta. A da ne registrujem auto, policija mi skine tablice... Hoću da kažem, postoji zakon.
Ali , Kebo je otišao u Široki i nekoga izveo iz zatvora. Još uvijek ne znam po kojem zakonu. Taj sam se dan osjetila kao građanin drugog reda u odnosu na HZ.
Dakle, iz socijalizma su preuzeli samo loše, a to je da su političari iznad zakona. (Kad kažem socijalizam, ne mislim na europsku socijaldemokratiju nego privilegije koje su Titini fukcioneri imali u to vrijeme)
:thumbup:

Katarina koji zakon ? :lol:
Koji zakon ne vrijedi za sve ,a koji samo za odabrane ? :lol:
Ne moze se to shvatiti ,jer sve gledam kroz prizmu sebe i meni slicnih.

Nema tu osjecaja ili postujes zakone ili ih krsis.
Ali definitivno ne javno i u svrhu politikanstva.
KREMEN

#111 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih

Post by KREMEN »

Niko da se pozabavi stvarnim uzrocima svega ovoga..Bosnu vode trecerazredni politicari, koji misle samo na svoju guzicu..Zasto jedan Zeljko Komsic koji je kako svi kazu jedan svijetli primjer u Bosni, koji usput nema pojma sta je politika..zasto on kao predstavnik Hrvata ne ode u Siroki i ne pokusa objasniti tim ljudima da im Sarajevo nije neprijatelj, dobar politicar ne da bi im objasnio , nego bi ih i ubijedio..ipak je on predstavnik ti Hrvata..ili neki politicar iz Sarajeva sa Bosnajcke strane, pokusa svatiti bit problema, zasto se oni ljudi tamo ponasaju tako..pa i ako su zvijeri i njima se nekad moze objasniti nesto..
zasto niko ne pokusava raditi na zblizavanju, nego samo jedni druge optuzuju..sve skup nesposobni ljudi ili jos bolje sposobni samo da kradu ostatke hrane sa
stolova..
Vedoni

#112 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih

Post by Vedoni »

jovanbl wrote:Prije svega ,zelim da vas pozdravim iz Banjaluke.
Inace nisam neki forumas , ne posjecujem nesto forume, izuzev sportskih .

I onda desila se ova tragedija u sirokom, i tragom te vijesti pocnem da obilazim portale i dodjem i do ovog foruma.

i evo vec dva dana pratim sta se pise po ovom forumu, jednom od najposjecenijih na kojima sam bio u ova dva dana.

Prije svega u sirokom brijegu desila se tragedija u kojoj je jedan mlad covjek potpuno bespotrebno i besmisleno izgubio zivot. Tesko je shvatiti da se vatrenim oruzjem pucalo na navijace, taman oni bili i huligani ( a veliki broj njih bi se mogao tako okarakterisati nekako po defaultu iz koje god navijacke skupine bili).
Ovdje i jeste stasno to sto svi znaju da su navijacke grupe, takve prirode da u sebi nose agresivnost , naravno pojacanu coporativnom psihologijom.
To je nekako opste poznata stvar.
Medjutim upravo zato sto je tako nesto opste pozanta stvar, divljanje navijaca nije nikakvo cudo, to je nesto sto se uvijek moze ocekivati ukoliko se navijaci ne stave pod kontrolu, i zato u ovom slucaju nema dileme da postoji samo jedan pravi krivac a to je policija koja je izvrsila pogresnu procjenu, i nije obezbjediola tu recicu na kraju krajeva javnu manifestaciju na kojoj je bilo pretpostaviti da ima potencijalno opasan karakter.

Medjutim ono sto se desava poslije toga u stvari je jednaka tragedija.

Kolicina mrznje koja je ispustena ovih dana po raznoraznim forumima, pokazuje koliko su ljudi koji ne razmiskljaju svojom glavom mogu biti dobre alatke u rukama npr politicara.
Samo kanalises opravdanu tugu, gnijev i emociju obicnog svijeta, prestavis im to kao kap koja je prelila casu, pustis da se stvari zahuktaju do granice euforije, i onda im na kraju podijelis oruzje i oni pocnu da ginu, da se ubijaju , majke ostaju bez sinova, djeca bez roditelja, i od jedne individualne tragedije dobijas opstu tragediju kompletne populacije.

I da vidimo sad kako to ide.

Evo neko ce reci , hebo forum, da ja tu istresem sav gnijev iz sebe.
medjutim problem je sto forume cita puno ljudi razlicitih nacija u bih,ne bi li vidjeli kako razmislja obican svijet (za politicare vec znaju) na onoj " drugoj " strani,jer je opste poznato da nasi ljudi malo putuju i malo znaju jedni od drugima, svoje percepcije uglavnom stvaraju na osnovu tv dnevnika i novina, i informacija koje im oni plasiraju.
i onda ovo sto sad citam na foruimima definitvino ide na ruku onima koji svoju vlast zasnivaju na nepovjerenju i ravnotezi straha koja je nacionalno obojena i puna predrasuda jednih o drugima.

I onda je pitanje moze li se uoste graditi buducnost bih na temeljima opsteg nepovjerenja i ravnoteze straha.

Umjesto da se ova tragedija pokusa pa makar i isforsirano depolitizovati ( iako je jasno da ima politcke dimenzije u tom dosta) , ide se na maksimalnu politizaciju pri cemu se jasno formiraju tabori koji su s jedne strane apsolutno nesamokriticni prema sebi i apsolutno kriticni prema drugim taborima.

ljudi su tako manipulativni, tako podobni da ih se gurne preko ivice, da je zaista ruzno zivjeti a znati da ti uvijek prijeti ta latentna opasnost, kako da planiras vlastitu licnu buducnost u zemlji u kojoj sutra kad se probudis moze biti rat.

Dzaba je apelovati na zdrav razum , psihologija mase je numoljiva, ljudi imaju potrebu da se identifikuju sa grupama da se osjete dijelom necega sto je vece od njih samih, problem je samo sto ima pametnih a istovremeno losih ljudi ( citaj politicara) koji to tako vjesto mogu da iskoriste.

zato samo naprijed , srbi , hrvati i bosnjaci a i vi ostali, samo se udrite , ubijajte, palite jedni druge , vi ocito dalje od tog ne znate, i ne kaze se dzaba svaki narod ima onakvu zemlju, politicare i vlast kakvu zasluzuje .

Sudeci po forumima ( obojenih svim nacionalnim bojama bez izuzetka) , a na forumima nema politicara da se oni mogu optuzivati, narodi ovdje nista bolje nisu zasluzili od onog sto imaju.
Odlican post. Pogadja u srz.
Zlata M.

#113 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih

Post by Zlata M. »

jovanbl wrote:Toliko je toga napisano da bi mi trebalo puno vremna da na sve jedno po jedno odgovorim.

zato cu pokusati da rezimiram odgovor

@Zlata
zasto tebi smeta normalna uljudjena komunikacija , zasto si tako skepticna prema njoj?

Kazes ljudi reakuju dobro na pismenost, stil pisanja itd, i da ja u svom postu pozivam na uljudnu komunikaciju itd.

Naravno, ja sam to i napisao u jednom od svojih postova, da je razvijanje kulture dijaloga i kulture kompromisa kljucno za napredak bih u svakom smislu.
Problem u BiH postoji zbog ne postojanja sustinskog dijaloga, nit postojanja kulture kompromise.

Inace kompromis nije kad sve bude kako jedan zeli ili smatra da je najbolje!

no dobro, necu se dalje osvrtati na tvoj prvi post prepun ironije i cinizma.

@Buna @Zlata

evo recimo da ste sve ste u pravu.
A sad vi meni dajte realnu alternativu, kako da se rijesavaju problemi u BiH, a d ne ginemo _
Pretpostavljam da posto vam se uljudjenost , spremnost na komunikaciju i kompromis gade kao licemjerni, da imate neko drugo ispravnije i realnije rjesenje.

@Buna
procitaj dobro moj prvi post o navijanju, al citav post, nemoj stati poslije ubi ubi ubi srbina.

@Buna i @Zlata

Obje se furate na skepticizam , i nesto vam sve smrdi.
najlakse je imati taj stav, ja znam sta je pravedno , i samo tako treba biti.Najlakse je konstatovati smrad a ne ponuditi kako da se smrad ukloni a da se pri tom ne nastrada.
Inace politika je umjetnost moguceg.

Ako zelite da zivite u iluzijama i svijetu u kojem postoji crno bijela prica , a vi ste pri tom bijeli, samo nastavite ja vas u tom necu sprecavati.

@svimakojicijenerazogemojepojavnostinaforumu

POnovicu jos jednom
Nisam dosao da bilo koga impresioniram svojom pamecu, obrazvanjem, jezickim stilom i pismenoscu, i dobijam priznanja te vrste

bicu neskoman, smatram se pametnim, znam da sam obrazovan, znam da sam pismen i da znam lijepo da iznesem svoje misli bilo putem pisanja ili govorenja.

Nisam dosao da se bilo kome dodvoravam ,ne znam samo koji bi imao razlog da tako nesto radim na forumu.

i na kraju

@Zlata @Buna

insistirati na onom sto mislis da je idealno u BiH , jednako je opasno kao ne raditi nista .

da bi ser postiglo bilo kakvo rjesenje bilo cega oko cega postoji nekakav konflikt, prije svega se o tom mora razgovarati sa namjerom postizanja nekog kompromisa.
Ako se vec mora razgovarati, zar nije bolje uljudjeno i razumno, nego divljacki ili preko nisana.

Tacno je - skepticna sam!
(otkud mi to,zbilja?! :roll: )

Ponekad ipak ostanem bez teksta i sva ta moja sumnjicavost se raspline.

Kao u ovom slucaju,na primjer:

Group: Members
From: Blizu najboljeg otvorenog bazena u Torotnu na Egli
Member No.: 1737

QUOTE (vladan @ 11.05.2008, 18:56)
Rekao sam vec: Duboko se klanjam svim nevinim zrtvama.
Medjutim, donosenje slika maltretiranih i ubijenih, kao i prenosenje citavih spiskova, nije nista drugo nego mentalna onanija. Ovo je Forum B92 cija je svrha nesto drugo, a ne to.
Povlaceci na taj nacin te nesrecne ljude vi ih jos vise ponizavate i zloupotrebljavate.
Ili, vrlo prizemno i srpski receno: Vi, koji to radite (Amir i sl.) ste najobicnije drkadzije.

Nisam ocekivala ovakvu reakciju od nekoga ko se smatra intelektualcem. Pa ako neko kao vi vladane tako razmislja, sta tek onda da mislim o prosecnom gradjaninu Srbije?

Zasto vama smeta sto ovde postoji ova tema. Moderacija je odobrila, ako vam ne odgovara da se upoznate sa cinjenicama, ne morate ni da je otvarate.

Zalosno je da vama bode oci to sto Amir iznosi spiskove sa imenima stvarnih ljudi. Oni su bili necija deca, necija braca, necije majke, cak i necija nerodjena deca, ocevi, rodjaci, poznanici, prijatelji. Ceo jedan svet je prestao da prostoji. I zasto???? Ja se pitam zasto???? I vi sada kazete da to nije bitno, idemo dalje... Gde dalje: u udobni zivot gde vas niko nece uznemiraviti neprijatnim secanjem. E vidite, vladane, prevarili ste se: nema udobnog zivota za nas koji znamo kakva je strava pocinjenena u ime nakakvo imaginarnog "spstva", da upotrebim vas prostacki recnik ( nazvaste Amira drkadzijom), dakle u ime nekakavog usranog "srpstva".

Kako vam uopste pada na pamet da diskutujete na tako prizeman nacin tragediju hiljada, stotina hiljada ljudi?????????????

Da ne uznemiravate ucesnike foruma b92? Hvala bogu da su moderatori pametniji i slobodoumniji od vas.

Veoma ste me razocarali. Imala sam daleko bolje misljenje o vasim ljudskim osobinama...

This post has been edited by outcast: 12.05.2008, 18:59

Za mene je ovo ovakvo izjasnjavanje,nesto sto bi trebalo biti standard kad je u pitanju iskrena komunikacija.
Sve ispod te crte me ostavlja hladnom.

http://forum.b92.net/index.php?showtopic=46572&st=135
viva_castro

#114 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih

Post by viva_castro »

Pozdrav Jovane, dobro nam došao.

Ne daj da te zamisle ili prevare nacionalisti, klero-fašisti ili nacional-socijalisti raznih boja, (ne)vjerovanja, i uvjerenja.

Sva normalna raja se bori protiv ekstrema, ko god da su.

Ja znam da je lijepa BL puna normalne raje, baš kao i naše Sarajevo, ali da su uvijek glasniji oni koji pričaju o mržnji. Pretpostavljam da to već znaš, ali biću ti zahvalan i ako ti mene nekada na to podsjetiš.

Kao što sam poručio i kolegi iz ŠB-a, sjeti se riječi: Zlo ne spava, ne smijemo ni mi.

Mnogo mi znači jedan ovakav post, hvala ti na prezentaciji normalnosti. Nadam se da na BL forumima ima raje iz Sarajeva koja radi nešto slično ovome što ti činiš.

Ako ne, pozivam nas sve da to što prije učinimo, kolege su napravile prvi korak, zašto mi ne bismo...
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
:sax: :sax: :sax: :sax:
potočanka

#115 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih

Post by potočanka »

viva_castro wrote:Pozdrav Jovane, dobro nam došao.

Ne daj da te zamisle ili prevare nacionalisti, klero-fašisti ili nacional-socijalisti raznih boja, (ne)vjerovanja, i uvjerenja.

Ja znam da je lijepa BL puna normalne raje, baš kao i naše Sarajevo, ali da su uvijek glasniji oni koji pričaju o mržnji. Pretpostavljam da to već znaš, ali biću ti zahvalan i ako ti mene nekada na to podsjetiš.

Kao što sam poručio i kolegi iz ŠB-a, sjeti se riječi: Zlo ne spava, ne smijemo ni mi.

Mnogo mi znači jedan ovakav post, hvala ti na prezentaciji normalnosti. Nadam se da na BL forumima ima raje iz Sarajeva koja radi nešto slično ovome što ti činiš.

Ako ne, pozivam nas sve da to što prije učinimo, kolege su napravile prvi korak, zašto mi ne bismo...
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
:thumbup: :thumbup: :bih:
james_dean

#116 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih

Post by james_dean »

viva_castro wrote:Pozdrav Jovane, dobro nam došao.

:thumbup: pozdrav Jovanu :sax: :bih: :bih:
Dozer

#117 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih

Post by Dozer »

Na nasu zalost, banjalucki forum, kao ni velika vecina drugih (Istocno Sarajevo, Trebinje, itd.) apsolutno ne prihvataju bilo kakve normalne komentare. Pokusavao sam ja davno sve ovo i tamo, na tim forumima, medjutim, rezultati su uvijek, i to nakon svega dan, max. 2, bili - trajni ban.

Ali, slazem se. Hajmo svi na banjaluka.com forum i tamo pokusati normalno komunicirati. Jovane, sta mislis da li tamo mozemo imati ovakvu komunikaciju kakvu ti imas i dozivljavas ovdje, na "Teheranskom" forumu? Nisam zajedljiv, to ti je valjda jasno, samo koristim rijecnik kojim sam tamo docekivan, i skojim sam otamo uvijek i redovno otjeran...nazalost.
A pokusavao sam pricati isto kao i ovdje...
super pcelica

#118 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih

Post by super pcelica »

Prvo da pozdravim svog sugradjanina i autora teme. :) Cesto navracam i citam Sa x ali iskrena da budem, ova tema i tvoj uvodni post su me ponukali da se registrujem i dam ti podrsku. Jezim se od generalizacije uopsteno.Obradovalo me je i to sto vidim da je ovdje zaista moguca normalna diskusija.
Dozer wrote:Ali, slazem se. Hajmo svi na banjaluka.com forum i tamo pokusati normalno komunicirati. Jovane, sta mislis da li tamo mozemo imati ovakvu komunikaciju kakvu ti imas i dozivljavas ovdje, na "Teheranskom" forumu? Nisam zajedljiv, to ti je valjda jasno, samo koristim rijecnik kojim sam tamo docekivan, i skojim sam otamo uvijek i redovno otjeran...nazalost.
A pokusavao sam pricati isto kao i ovdje...
Na forumu koji spominjes obitava klan od 30 ljudi koji ne tolerisu drugaciji stav ili misljenje, od onog koje je u njihovom krugu prihvaceno kao ispravno. Od "ispravnog" nacina peglanja kosulja pa na dalje,ali ekstremi ne opstaju,bilo kojom bojom da su obojeni. Ja te pozivam da pokusas.
Stavljajuci na stranu naravno,posjecenost doticnog foruma u odnosu na Sa x,te broj aktivnih forumasa.
ps.ne branim nikoga,vec dugo ne pisem aktivno po forumima pa ni na banjaluka.com iz raznoraznih razloga licne prirode.
Pozdrav svima. :)
potočanka

#119 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih

Post by potočanka »

pozdrav i @super pcelici :) i dobrodošla :sax:
Dozer

#120 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih

Post by Dozer »

Sad rekoh pcelice...pokusavao sam ja u proteklih par godina to vise puta...pokusavao ljudima objasniti da im niko ziv niti hoce niti moze oduzeti srpstvo, odnosno pripadnost srpskom narodu...ali dzaba.
Evo, ti se registruj pod nekim novim nickom tamo, nekim za koji ne znaju, ali u svakom slucaju ce ti pogledati IP adresu i vidjeti odakle tipkas. A onda, pokusaj reci nesto na nacin na koji mi ovdje pricamo, ili jednostavno iskopiraj neki od postova odave, pa ces vidjeti kako ces biti docekana, sto se kaze "na noz", iako si "njihova".
Post Reply