Neobična ženska muslimanska imena u BIH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Cherry-Cherry

#26 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH

Post by Cherry-Cherry »

Mula je mutava, jbg, to je prva asocijacija. Može značiti ljepotica, ali prvo što se pomisli je mutava.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#27 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH

Post by plain vanilla »

vjeshalica wrote: 22/11/2024 09:18

Pitala sam to jednom na drugoj temi pa je rasprava otisla u pm.
Ne daju. Neki su tvrdili da daju. Ne kazem da nema, ali da daju iskljucivo imena vezana za muslimane i da je ucestalo kao kod muslimana kad daju svakakva, nije nikad bilo.
pa zato i rekoh da je glupo reci da je Bosnjacima samo vazno da je tursko ili arapsko je zapravo bas nije tako
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#28 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH

Post by W0rM »

Dr Arsla wrote: 22/11/2024 09:17
W0rM wrote: 22/11/2024 08:59
Dr Arsla wrote: 22/11/2024 08:52
Jeste ali žena zivi u BiH a ne u Turskoj ili Iranu
Ako je starija gospodja, uopste me ne cudi, cak stavise oke, neobicno ali oke. Mi smo narod koji voli da ismijiva prije nego sto prostudira.
Srednjih je godina ako je to baš bitno. A ko ismijava ? Samo sam se pitao o čemu su razmišljali njeni roditelji kad su joj dali to ime ???
Vjerovatno o s moje strane vec objasnjenom. Pa mislim da sa ovim smajlijem to svakako radis citiram tvoj prvi post:
PS: Šta su kontali roditelji Mule kad su joj dali to ime a mula je mješanac kobile i magarca :mrgreen:
Dr Arsla

#29 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH

Post by Dr Arsla »

vjeshalica wrote: 22/11/2024 09:19

Ako je starija gospodja, uopste me ne cudi, cak stavise oke, neobicno ali oke. Mi smo narod koji voli da ismijiva prije nego sto prostudira.
Srednjih je godina ako je to baš bitno. A ko ismijava ? Samo sam se pitao o čemu su razmišljali njeni roditelji kad su joj dali to ime ???
Mula ili Mulija. Isto dođe. Pa o cemu god da su razmisljali nisu u smjeru tvog razmisljanja
Nije joj ime Mulija pa da je npr zovu Mula. Tad bi bilo OK po tvom shvatanju. Zeni je ime Mula i to nije isto. Moze se protumačiti kako god ko hoce. Samo mi zivimo u BiH a ne u Turskoj ili Iranu da se zna
black

#30 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH

Post by black »

ovakve teme zna se kuda vode i ugl se iskoriste da se onako hinjavo pljucne :oops:

sjetih se ovog interesantnog dede
Dr Arsla

#31 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH

Post by Dr Arsla »

W0rM wrote: 22/11/2024 09:24

Vjerovatno o s moje strane vec objasnjenom. Pa mislim da sa ovim smajlijem to svakako radis citiram tvoj prvi post:
PS: Šta su kontali roditelji Mule kad su joj dali to ime a mula je mješanac kobile i magarca :mrgreen:
Ja ostario a konto da je ovaj smajli :lol: smijanje ali eto ovo je dokaz da čovjek uči dok je živ
Vjecita_zavrzlama

#32 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH

Post by Vjecita_zavrzlama »

plain vanilla wrote: 22/11/2024 09:09
Vjecita_zavrzlama wrote: 22/11/2024 09:05
Nije tacno da nemamo , gore sam ti naveo ime sudbin kod bosnjaka iz Podrinja

Onda ime Muska isto, nase jer se davalo kada roditelj prizeljkuje da sljedece bude musko

Imamo Zlatija cisto nase,Bisera,Sanjin,Zlatko

Malo ali ima ih .i moze ih biti vise
pa ima Bosnjaka i Gorana, i Saša i da ne nabrajam, ali to ne znaci da su to muslimanska imena :D
Ima ,znam jednog Mirana iz dzamije.Bosnjaci su bili poceli masovno da prihvacaju slavenska imena, sad vise ne ali zato imamo ”zapadnjacka” tipa Ema Ena Hanna Alma itd.Zar nije bolje davati domaca umjesto zapadnjacka ili arapska?
Vjecita_zavrzlama

#33 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH

nineinchnails wrote: 22/11/2024 09:13 Ima tome dosta godina kada sam upoznao jednog Iracanina. Zvao se Adnan. Kontao sam da je musliman, jer to mi je nekako muslimansko ime.
Poceo sam konverzaciju s njim oko imena, objasnjavajuci mu kako kod nas muslimani i hriscani imaju razlicita imena.
On mi s izrazom cudjenja na licu ovako rece: Ja sam hriscanin, a Adnan je standardno arapsko ime, nema veze s vjerom. U Iraku i opcenito na bliskom istoku svi imaju arapska imena i nema distinkcije nikakve.
Kazem mu da kod nas muslimani svojoj djeci daju arapska i turska imena.
Kaze, niste normalni. Imate lijepa imena sa svog podneblja na slavenskom jeziku. Zasto dajete djeci tudja imena pobogu. Niste arapi ni turci.
U Kuran-u (ili vec gdje) pise da se djeci trebaju davati lijepa imena. Nigdje ne pise da to trebaju biti arapska i turska.

Pa fakat. U pravu je covjek.
Pa u pravu je normalno, a Adnan je praotac arapa nest tipa ”Slaven” kod nas
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#34 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH

Post by plain vanilla »

u Tuzli imamo imena poput Svemir, doktor Svemir
ima i Banana, doduse ona nije Bosnjakinja
Dr Arsla

#35 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH

Post by Dr Arsla »

plain vanilla wrote: 22/11/2024 09:48 u Tuzli imamo imena poput Svemir, doktor Svemir
Bananu sam davno upoznao. Radila kao knjigovođa u jednoj državnoj firmi
HelaS

#36 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH

Post by HelaS »

Dr Arsla wrote: 22/11/2024 07:53 Imena koja su relativno rijetka ali istovremeno i neobična. Počet ću niz pa nastavite: Cura, Ćera, Ćerima, Džerladina, Melća, Mubidina, Mula, Mukelefa, Muška, Nabahate, Nadmira, Pemba, Zirajeta Zurafeta......
Izostavio si Fahiru, Mujesiru, Diku, Bademu, Muvedetu, Zurijetu, Kiru, Hajru, Zibu...skoro pola Bosne :D
Vjecita_zavrzlama

#37 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH

HelaS wrote: 22/11/2024 10:26
Dr Arsla wrote: 22/11/2024 07:53 Imena koja su relativno rijetka ali istovremeno i neobična. Počet ću niz pa nastavite: Cura, Ćera, Ćerima, Džerladina, Melća, Mubidina, Mula, Mukelefa, Muška, Nabahate, Nadmira, Pemba, Zirajeta Zurafeta......
Izostavio si Fahiru, Mujesiru, Diku, Bademu, Muvedetu, Zurijetu, Kiru, Hajru, Zibu...skoro pola Bosne :D
penzioneri svi :mrgreen:
Dr Arsla

#38 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH

Post by Dr Arsla »

HelaS wrote: 22/11/2024 10:26
Napisano je da se nastavi niz. Ne moze se sjetit svih ali meni top 5 su: Cura, Muška, Mula, Veneta i Zirajeta.
Cherry-Cherry

#39 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH

Post by Cherry-Cherry »

Mekelifera je broj 1. :mrgreen: :bih:
dječak sa šibicama

#42 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH

Post by dječak sa šibicama »

Muska je Muskija

Poznavao sam jednu Sabahetu, iz Doboj Istoka, najljepse zelene oci koje sam u zivotu vidiJo.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#43 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH

Post by konektovan »

TeVhida,..najjace ime. :mrgreen:
konami666

#44 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH

Post by konami666 »

nineinchnails wrote: 22/11/2024 09:13 Ima tome dosta godina kada sam upoznao jednog Iracanina. Zvao se Adnan. Kontao sam da je musliman, jer to mi je nekako muslimansko ime.
Poceo sam konverzaciju s njim oko imena, objasnjavajuci mu kako kod nas muslimani i hriscani imaju razlicita imena.
On mi s izrazom cudjenja na licu ovako rece: Ja sam hriscanin, a Adnan je standardno arapsko ime, nema veze s vjerom. U Iraku i opcenito na bliskom istoku svi imaju arapska imena i nema distinkcije nikakve.
Kazem mu da kod nas muslimani svojoj djeci daju arapska i turska imena.
Kaze, niste normalni. Imate lijepa imena sa svog podneblja na slavenskom jeziku. Zasto dajete djeci tudja imena pobogu. Niste arapi ni turci.
U Kuran-u (ili vec gdje) pise da se djeci trebaju davati lijepa imena. Nigdje ne pise da to trebaju biti arapska i turska.

Pa fakat. U pravu je covjek.
Živa istina, i ja sam radio sa jednim Palestincem kriscanom, isto arapsko ime i priča je bila vise manje kako on zna da ako je neko iz bivše Juge sa arapskim ili turskim imenom da je odma musliman. Dok je u isto vrijeme govorio kako u Švedskoj a i na zapadu svakome mora objasniti da nema lik veze sa islamom niti iko od njegovih jer je na zapadu nenapisano pravilo da ako si sa bliskog istoka a nisi jevrej, da si automatski musliman. I onda im uvijek postavi pitanje: a odakle je Isus bio, jel iz Nazareta ili iz Londona :D
Cherry-Cherry wrote: 22/11/2024 09:13 Bošnji je bitno, da je tursko ili arapsko, može značiti i govno.
To je isto istina, mene vise zanima razlog tome. Ja mislim da se u tih 500 godina potpuno prihvatio identitet okupatora a vlastiti je nestao.
dječak sa šibicama

#45 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH

Problematika davanja raznolikih imena djeci u Bošnjaka je poznata tema. Parateći generacijske trendove davanja imena možemo vrlo lahko čitati i historijsku dramu koju proživljavaju Bošnjaci zadnjih stoljeća.

U ovom tekstu se ne bavimo praskom onih Bošnjaka koji su se udaljili od islama pa daju svojoj djeci imena po zvjezdama iz latinoameričkih ili indijskih sapunica, ili po zvjezdama iz rok muzike. U ovom tekstu se bavimo onim Bošnjacima koji zbog ne poznavanja orijentalnih jezika ‘zagorčaju sudbinu” svom djetetu i prije nego se rodi.

Ružna i kontradiktorna značenja ličnih imena u Bošnjaka
Vjerovatno 70 posto Bošnjaka reći će kako su Mirhad i Irhad prava muslimanska imena, i uz to još i lijepa. Ali, prvo ime znači doslovce zahod, a drugo nužda! Vedin znači vlažan, mokar, ukvašen, i ne pristaje čovjeku čak ni u dobu kada većinu vremena provodi upravo urešen takvim pridjevima. I ime Nedib zvuči sasvim pristojno i muslimanski, ali ono ne označava ništa drugo do osobu punu ožiljaka i brazgotina, dok je Hašim tek osoba koja nešto drobi ili mrvi. Ili, jednom riječju, przni.

U bosanskih se muslimana dešava i to da tek rođena djevojčica postane supruga, što je značenje imena Zevdžeta, ili da pak roditelji rode sebi roditelja. A to se desi kada svome sinu date imeValid ili kćerki Valida.

Teško je povjerovati da roditelji koji svoju kćerku nazovu imenom Zevkija znaju šta to znači. Jer, značenje tog imena – ukusna za uživanje i slasna – ne samo da zalazi u gastronomske sfere već ima i erotske konotacije, što ni u kom slučaju ne korespondira sa Kur’anom i Predajom.

Pored ovih imena, a koja imaju kakvo-takvo značenje, postoje i imena koja je teško prevesti a da ostanu u istom rodu u kojem su kod nas. Tako je Nisvet u bosanskih muslimana muško ime, ali ono znači žene. I hajde, ko može sad od toga a da ne traži pomoć hirurga-plastičara i hormonalnu terapiju, napraviti muški rod? Isto je i sa ženskim imenom Ridžala. Ono u prijevodu znači ljudi,muškarci.

U Bosni su česta imena koja označavaju neko zanimanje. Tako imamo radnika (Amil/a), čuvara (Asim/a), pomagača (Azir/a), sudaca (Hakim/a), glasnika (Mursel/a), pjesnika (Nazim/a), kontrolora ili revizora (Nazir/a), pisara ili crtača (Rasim/a), liječnica (Asija), učiteljica (Muediva), zapovjednika na vodi (Admiral), pa čak i ortopeda (Dabir)!

I nebeska tijela i pojave uvukle su se u kuće bosanskih, ali i drugih muslimana. A ona su, nema sumnje, lijepa. Ajnur je mjesečev sjaj, Behram Mars, Huršid i Šemsa su Sunce, Kamer Mjesec, a Nudžeim je zvjezdica. Žensko ime Bedrija znači pun Mjesec, a Jilduza zvijezda. Naravno, nisu zaboravljene ni boje i cvjetovi: Ćatib je tamnosiv, Edhem crn, Samra i Sevda mrke ili crne, Pemba ružičasta, Zerdaje žuta. Đulaje ruža, Rejhan/a bosiljak, a Server čempres.

Aid, omiljeni gost i kao po nekom pravilu, imena koja nam zvuče najrogobatnije imaju najljepša značenja, i obratno. Malo ko se odluči svojoj kćerki dati ime Kuraheta. Iako u našem jeziku izaziva sasvim druge konotacije, ono zaista ima jednostavno značenje – veoma pobožna. Isto je sa ovim, izvornim muslimanskim imenima: Behdžeta je ljepotica, Dirluka srce i duša, Džanfeza ona koja srce uveseljava, Džanuma je dušo moja!, Dževhermisala je urnek dragulja, Fatineta je dražesna, zanosna, Halisa čista, iskrena, otvorena, Hurmeta je dama, Nakbula draga i omiljena, Mubedžela je poštovana, Muenesa ljubazna, Mehfareta ponosna islavna, Melaheta lijepa, ljupka, Mušerifa je poštovana i cijenjena, Pakizanevina, čista, a Sundusa je svileni brokat.

Teško je povjerovati da su roditelji koji su dali svome sinu ime Dursum znali da ono znači prestar, ili da Dževlan znači lutalica, da je Samir noćni zabavljač, Ibrišim svilen konac, a Mensud zaboravljen?! Imamo i žena koje se zovu zviždaljka ili pištaljka (Ćaniba), djevojka punih, oblih grudi (Nahida), sredovječna žena (Nasveta), ona koja dobro trči (Seniba), luster ili ukrasna svjetiljka (Sureja), putnik ili turist (Sevaha), okrnjena i načeta (Mudžalefa) te potpuna ili cjelovita (Selima).
Laertes

#46 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH

Post by Laertes »

plain vanilla wrote: 22/11/2024 09:48 u Tuzli imamo imena poput Svemir, doktor Svemir
Čusta :D
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#47 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH

Post by PreWiBa »

Vjecita_zavrzlama wrote: 22/11/2024 09:37
plain vanilla wrote: 22/11/2024 09:09
Vjecita_zavrzlama wrote: 22/11/2024 09:05
Nije tacno da nemamo , gore sam ti naveo ime sudbin kod bosnjaka iz Podrinja

Onda ime Muska isto, nase jer se davalo kada roditelj prizeljkuje da sljedece bude musko

Imamo Zlatija cisto nase,Bisera,Sanjin,Zlatko

Malo ali ima ih .i moze ih biti vise
pa ima Bosnjaka i Gorana, i Saša i da ne nabrajam, ali to ne znaci da su to muslimanska imena :D
Ima ,znam jednog Mirana iz dzamije.Bosnjaci su bili poceli masovno da prihvacaju slavenska imena, sad vise ne ali zato imamo ”zapadnjacka” tipa Ema Ena Hanna Alma itd.Zar nije bolje davati domaca umjesto zapadnjacka ili arapska?
Ena i Hana su isto tako arapska imena.

Imamo mi i Almi, Elvira i tkd. ali svim tim imenima je zajedničko da imaju neki BI-šmek.

Razlog imena je vjerovatno tradicija, ali i komšijski nacionalizam.
Sutra da Bošnjaci prihvate slavenska imena, za par godina bi pola Hrvatske i Srbije počelo pričati da smo mi ustvari Srbi ili Hrvati jer vidiš da imamo ista imena.

S tim da je taj proces kod svih naroda prisutan.
Hrvati se isto udaljavaju od slavenskih imena, ili zapdadnjačka ili prije svega sa nekom latinskom konotacijom (u Splitu davaju ime Roko npr.), dok se kod Srba ide u ekstra brzinu sa imenima poput Vasilija (sreo sam nekoliko djece sa tim imenom).
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#48 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH

Post by PreWiBa »

dječak sa šibicama wrote: 22/11/2024 12:23 Problematika davanja raznolikih imena djeci u Bošnjaka je poznata tema. Parateći generacijske trendove davanja imena možemo vrlo lahko čitati i historijsku dramu koju proživljavaju Bošnjaci zadnjih stoljeća.

U ovom tekstu se ne bavimo praskom onih Bošnjaka koji su se udaljili od islama pa daju svojoj djeci imena po zvjezdama iz latinoameričkih ili indijskih sapunica, ili po zvjezdama iz rok muzike. U ovom tekstu se bavimo onim Bošnjacima koji zbog ne poznavanja orijentalnih jezika ‘zagorčaju sudbinu” svom djetetu i prije nego se rodi.

Ružna i kontradiktorna značenja ličnih imena u Bošnjaka
Vjerovatno 70 posto Bošnjaka reći će kako su Mirhad i Irhad prava muslimanska imena, i uz to još i lijepa. Ali, prvo ime znači doslovce zahod, a drugo nužda! Vedin znači vlažan, mokar, ukvašen, i ne pristaje čovjeku čak ni u dobu kada većinu vremena provodi upravo urešen takvim pridjevima. I ime Nedib zvuči sasvim pristojno i muslimanski, ali ono ne označava ništa drugo do osobu punu ožiljaka i brazgotina, dok je Hašim tek osoba koja nešto drobi ili mrvi. Ili, jednom riječju, przni.

U bosanskih se muslimana dešava i to da tek rođena djevojčica postane supruga, što je značenje imena Zevdžeta, ili da pak roditelji rode sebi roditelja. A to se desi kada svome sinu date imeValid ili kćerki Valida.

Teško je povjerovati da roditelji koji svoju kćerku nazovu imenom Zevkija znaju šta to znači. Jer, značenje tog imena – ukusna za uživanje i slasna – ne samo da zalazi u gastronomske sfere već ima i erotske konotacije, što ni u kom slučaju ne korespondira sa Kur’anom i Predajom.

Pored ovih imena, a koja imaju kakvo-takvo značenje, postoje i imena koja je teško prevesti a da ostanu u istom rodu u kojem su kod nas. Tako je Nisvet u bosanskih muslimana muško ime, ali ono znači žene. I hajde, ko može sad od toga a da ne traži pomoć hirurga-plastičara i hormonalnu terapiju, napraviti muški rod? Isto je i sa ženskim imenom Ridžala. Ono u prijevodu znači ljudi,muškarci.

U Bosni su česta imena koja označavaju neko zanimanje. Tako imamo radnika (Amil/a), čuvara (Asim/a), pomagača (Azir/a), sudaca (Hakim/a), glasnika (Mursel/a), pjesnika (Nazim/a), kontrolora ili revizora (Nazir/a), pisara ili crtača (Rasim/a), liječnica (Asija), učiteljica (Muediva), zapovjednika na vodi (Admiral), pa čak i ortopeda (Dabir)!

I nebeska tijela i pojave uvukle su se u kuće bosanskih, ali i drugih muslimana. A ona su, nema sumnje, lijepa. Ajnur je mjesečev sjaj, Behram Mars, Huršid i Šemsa su Sunce, Kamer Mjesec, a Nudžeim je zvjezdica. Žensko ime Bedrija znači pun Mjesec, a Jilduza zvijezda. Naravno, nisu zaboravljene ni boje i cvjetovi: Ćatib je tamnosiv, Edhem crn, Samra i Sevda mrke ili crne, Pemba ružičasta, Zerdaje žuta. Đulaje ruža, Rejhan/a bosiljak, a Server čempres.

Aid, omiljeni gost i kao po nekom pravilu, imena koja nam zvuče najrogobatnije imaju najljepša značenja, i obratno. Malo ko se odluči svojoj kćerki dati ime Kuraheta. Iako u našem jeziku izaziva sasvim druge konotacije, ono zaista ima jednostavno značenje – veoma pobožna. Isto je sa ovim, izvornim muslimanskim imenima: Behdžeta je ljepotica, Dirluka srce i duša, Džanfeza ona koja srce uveseljava, Džanuma je dušo moja!, Dževhermisala je urnek dragulja, Fatineta je dražesna, zanosna, Halisa čista, iskrena, otvorena, Hurmeta je dama, Nakbula draga i omiljena, Mubedžela je poštovana, Muenesa ljubazna, Mehfareta ponosna islavna, Melaheta lijepa, ljupka, Mušerifa je poštovana i cijenjena, Pakizanevina, čista, a Sundusa je svileni brokat.

Teško je povjerovati da su roditelji koji su dali svome sinu ime Dursum znali da ono znači prestar, ili da Dževlan znači lutalica, da je Samir noćni zabavljač, Ibrišim svilen konac, a Mensud zaboravljen?! Imamo i žena koje se zovu zviždaljka ili pištaljka (Ćaniba), djevojka punih, oblih grudi (Nahida), sredovječna žena (Nasveta), ona koja dobro trči (Seniba), luster ili ukrasna svjetiljka (Sureja), putnik ili turist (Sevaha), okrnjena i načeta (Mudžalefa) te potpuna ili cjelovita (Selima).
Pola tih značenja je izvađeno iz guzice.

Samir je standardno arapsko ime, Hašim isto, Nahida također, o čemu pričaš ti?
c0de

#49 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH

Post by c0de »

Zulija
dječak sa šibicama

#50 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH

Ne "pricam ja" ni o cemu, citiram autora

Image
Post Reply