Ali jedna stvar je vise-manje sigurna, roditelji sto daju ova imena djeci im indirektno kroje sudbinu. Neće neko ko daje djetetu normalno ime htjeti da mu se dijete pati i da ne ide naprijed i dalje. Inače potomci ovih sto daju “neobična” imena ne doguraju dalje od svoje mjesne zajednice. I jedino gdje mogu napredovati je u stranci prvoj u bosnjaka
Neobična ženska muslimanska imena u BIH
-
konami666
#101 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH
Ova imena ovdje su mi gora nego sto celebretiji daju tipa Rain, X Æ A-Xii, Chicago i tako dalje. Barem ih možeš izgovoriti i manje su ofirna. Kako ćeš izgovoriti Džumukaridžijanada
Ali jedna stvar je vise-manje sigurna, roditelji sto daju ova imena djeci im indirektno kroje sudbinu. Neće neko ko daje djetetu normalno ime htjeti da mu se dijete pati i da ne ide naprijed i dalje. Inače potomci ovih sto daju “neobična” imena ne doguraju dalje od svoje mjesne zajednice. I jedino gdje mogu napredovati je u stranci prvoj u bosnjaka
-
Vjecita_zavrzlama
#102 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH
pa zaboravljas da postoji mogucnost promjene imena, imamo kednog poznatog koji je daleko dogurao(Deniskonami666 wrote: ↑25/11/2024 08:04 Ova imena ovdje su mi gora nego sto celebretiji daju tipa Rain, X Æ A-Xii, Chicago i tako dalje. Barem ih možeš izgovoriti i manje su ofirna. Kako ćeš izgovoriti Džumukaridžijanada![]()
Ali jedna stvar je vise-manje sigurna, roditelji sto daju ova imena djeci im indirektno kroje sudbinu. Neće neko ko daje djetetu normalno ime htjeti da mu se dijete pati i da ne ide naprijed i dalje. Inače potomci ovih sto daju “neobična” imena ne doguraju dalje od svoje mjesne zajednice. I jedino gdje mogu napredovati je u stranci prvoj u bosnjaka![]()
- Laplace
#103 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH
Sjetih se, kad je riječ o imenim, situacije sa imenom (ako sam dobro zapamtio) Mirhad. Kolega (profesor bosanskog) je to navodio kao zanimljiv slučaj jer (kako je on naveo) riječ "mirhad" znači - vanjski WC.Cherry-Cherry wrote: ↑22/11/2024 09:13 Bošnji je bitno, da je tursko ili arapsko, može značiti i govno.
Ne znam kako se izmet kaže na arapskom (edit: Google Translate kaže "albaraz" - naoko lijepo ime
- Laplace
#104 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH
Pa, i ime Denis je nezgodno obzirom da mu mogu dati neugodan nadimak.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑25/11/2024 08:29pa zaboravljas da postoji mogucnost promjene imena, imamo kednog poznatog koji je daleko dogurao(Deniskonami666 wrote: ↑25/11/2024 08:04 Ova imena ovdje su mi gora nego sto celebretiji daju tipa Rain, X Æ A-Xii, Chicago i tako dalje. Barem ih možeš izgovoriti i manje su ofirna. Kako ćeš izgovoriti Džumukaridžijanada![]()
Ali jedna stvar je vise-manje sigurna, roditelji sto daju ova imena djeci im indirektno kroje sudbinu. Neće neko ko daje djetetu normalno ime htjeti da mu se dijete pati i da ne ide naprijed i dalje. Inače potomci ovih sto daju “neobična” imena ne doguraju dalje od svoje mjesne zajednice. I jedino gdje mogu napredovati je u stranci prvoj u bosnjaka![]()
)
- okanomalo
#105 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH
daju, moj kolega sajo a baka od drugarice sultanija. bili su pravoslavci,srbi.plain vanilla wrote: ↑22/11/2024 09:16puna je Bosna Bosnjaka koji su djeci dali nemuslimanska imena tako da ti ovo uopste ne pije vodeCherry-Cherry wrote: ↑22/11/2024 09:13 Bošnji je bitno, da je tursko ili arapsko, može značiti i govno.
ni ja nemam muslimansko ime, jbg
daju li Hrvati i Srbi djeci muslimanska imena?
- Hank Paldum
#106 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH
Pa bolje i govno nego Tvrtko po kralju.Cherry-Cherry wrote: ↑22/11/2024 09:13 Bošnji je bitno, da je tursko ili arapsko, može značiti i govno.
- dječak sa šibicama
#107 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH
Zasto bi Srbi i Hrvati djeci davali muslimanska imena, niti su ikada bili muslimani niti su im preci bili muslimani.
Bosnjaci zive u Bosni, necu o precima jer niko ne zna dalje od pradjeda, ali nekad su bosnjani navodno nosili imena Stjepan, Tvrtko, Jelena ili Katarina, dakle ima i razlog da djetetu das to ime. Tehnicki gledano.
A koje ces djetetu dat ime, tvoja stvar. Imao sam druga sandzakliju koji je cerki dao ime Negra, po crnoj gori naravno, i meni je to ultra simpaticno.
Bosnjaci zive u Bosni, necu o precima jer niko ne zna dalje od pradjeda, ali nekad su bosnjani navodno nosili imena Stjepan, Tvrtko, Jelena ili Katarina, dakle ima i razlog da djetetu das to ime. Tehnicki gledano.
A koje ces djetetu dat ime, tvoja stvar. Imao sam druga sandzakliju koji je cerki dao ime Negra, po crnoj gori naravno, i meni je to ultra simpaticno.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#108 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH
Sumeja i Kanita su mi sinonim za djevojke iz manjih mjesta.
- leki hz
#109 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH
Ekši
-
kuli1961
#110 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH
Iako samo djelimični citat napisane rečenice, pogodan i dovoljan za "izvlačenje iz konteksta"-dječak sa šibicama wrote: ↑25/11/2024 15:36 Bosnjaci zive u Bosni, necu o precima jer niko ne zna dalje od pradjeda
Apsolutno netačno! Na ovom forumu postoji tema upravo o prijeklu imena,a s tim u vezi i navodi o precima.
Znam za tvorca moje loze, dakle- poznat je, a prvi pisani tragovi počinju 1477. godine, pa sve do danas. Ja sam 16-to koljeno direktne loze.
Imam i porodični grb, kojim se ponosim.
Iako smatram da vrijedim onoliko koliko sam sam stvorio- manje materijalno, više intelektualno, dobar je osjećaj znati za svoje pretke.
Zato, iz razloga korektnosti, budi malo obazriviji, oprezniji kada o ovome pišeš.
-
HelaS
#111 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH
Kojim su "dokumentima", aktima, bilo čime, propisana muslimanska imena?dječak sa šibicama wrote: ↑25/11/2024 15:36 Zasto bi Srbi i Hrvati djeci davali muslimanska imena, niti su ikada bili muslimani niti su im preci bili muslimani.
- azurna_obala
#112 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH
Da nije manjih mjesta, ne bi bilo ni velikih. Kakva ograničenost.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#113 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH
Zasto me vrijedjasazurna_obala wrote: ↑25/11/2024 22:47Da nije manjih mjesta, ne bi bilo ni velikih. Kakva ograničenost.
- Cherry-Cherry
#114 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH
Pravi sdaovac, boooošnjo.Hank Paldum wrote: ↑25/11/2024 14:09Pa bolje i govno nego Tvrtko po kralju.Cherry-Cherry wrote: ↑22/11/2024 09:13 Bošnji je bitno, da je tursko ili arapsko, može značiti i govno.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#115 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH
kao da su iz Zenice, jel?
salu na stranu, Sumeja je meni bas lijepo ime
ako je poredim sa Mia, Tea, Lea, ....Sumeja ima neku osobnost
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#116 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH
U moje vrijemeplain vanilla wrote: ↑26/11/2024 10:31kao da su iz Zenice, jel?![]()
salu na stranu, Sumeja je meni bas lijepo ime
ako je poredim sa Mia, Tea, Lea, ....Sumeja ima neku osobnost
Kanita tu i tamo poneka, ali (solipsizam) sve i jedna koju ja licno poznajem su potomci dosljaka.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#117 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH
Ni u moje vrijeme nije bilo Sumeja, a Kanitu znam samo jednu i starija je od mene_BataZiv_0809 wrote: ↑26/11/2024 10:52
U moje vrijemenije bilo Sumeja u Zenici.
Kanita tu i tamo poneka, ali (solipsizam) sve i jedna koju ja licno poznajem su potomci dosljaka.
u moje doba su bile Alme, Amele, Sanele, Lejle...ima ih milion
-
kuli1961
#118 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH
Moja dalja rodjaka se zove Sunita. Wikipedia kaže da to ime vuče porijeklo iz sanskrita... ne znam .. mene asocira na cirkumcizaciju... 
- Cherry-Cherry
#119 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH
Ne poznajem ni jednu Sumeju. Glupavo ime, kao da nije ime već bez veze nabacana slova.
Dževadeta
Mubina
Nusreta
Sebija

Dževadeta
Mubina
Nusreta
Sebija
-
ja71
#120 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH
Sreo sam do sada u zivotu 2 Turcina koji se zovu Isa sto bi na nasem bilo Isus.
A sreo sam i jednu Njemicu koja se zove Alma. I nema nista sa nama ili Arapima ili Turcima.
I Madjaricu koja se zove Edina.
Bice da je ta vjerska podjela bas specificna za nase podneblje.
I nije to samo podjela na muslimanska i nemuslimanska (citaj krscanska) imena nego i Srbi i Hrvati imaju par verzija koje su bas za njih tipicne i nikada ne bi djetetu dali onu drugu.
A sreo sam i jednu Njemicu koja se zove Alma. I nema nista sa nama ili Arapima ili Turcima.
I nije to samo podjela na muslimanska i nemuslimanska (citaj krscanska) imena nego i Srbi i Hrvati imaju par verzija koje su bas za njih tipicne i nikada ne bi djetetu dali onu drugu.
-
Vjecita_zavrzlama
#121 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH
Alma je latinsko ime i veze nema s arapima i turcimaja71 wrote: ↑26/11/2024 12:59 Sreo sam do sada u zivotu 2 Turcina koji se zovu Isa sto bi na nasem bilo Isus.
- Didier
#122 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH
Što je najsmješnije, većinu ovih glupavih imena daju Bošnjaci.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#123 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH
U 99% slučajeva, moreš reći da li je neko u BiH Bošnjak ili ne-Bošnjak.ja71 wrote: ↑26/11/2024 12:59 Sreo sam do sada u zivotu 2 Turcina koji se zovu Isa sto bi na nasem bilo Isus.
Onda, u 75-80% možeš reći da li je neko Hrvat ili Srbin. Razlika je manja kada usporedimo Srbe Srbijance i Hrvate iz Hrvatske.
U Bosni, čak i ako neko ime kao takvo nema neku specifičnu konotaciju, veoma brzo postane ekskluzivno bošnjačko, pa i hrvatsko ili srpsko.
Ja sam uvijek mislio da je Nađa srpsko ime, i onda su mi objasnili da je to većinom u BiH kod Bošnjakinja ime, tj. Nada kod drugih, a Nađa kod nas.
A Nađa (od Nadya) veze nema niti sa islamom niti sa bliskim istokom.
-
Vjecita_zavrzlama
#124 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH
Dosta si u pravu ali ne sve , evo par imena koja se daju kod sva tri naroda: Ema,Sara,Hana,Dijana, i takva neutralna imenasehohari wrote: ↑27/11/2024 01:07U 99% slučajeva, moreš reći da li je neko u BiH Bošnjak ili ne-Bošnjak.ja71 wrote: ↑26/11/2024 12:59 Sreo sam do sada u zivotu 2 Turcina koji se zovu Isa sto bi na nasem bilo Isus.
Onda, u 75-80% možeš reći da li je neko Hrvat ili Srbin. Razlika je manja kada usporedimo Srbe Srbijance i Hrvate iz Hrvatske.
U Bosni, čak i ako neko ime kao takvo nema neku specifičnu konotaciju, veoma brzo postane ekskluzivno bošnjačko, pa i hrvatsko ili srpsko.
Ja sam uvijek mislio da je Nađa srpsko ime, i onda su mi objasnili da je to većinom u BiH kod Bošnjakinja ime, tj. Nada kod drugih, a Nađa kod nas.
A Nađa (od Nadya) veze nema niti sa islamom niti sa bliskim istokom.
znam par srpkinja Jasmina
Damir kod hrvata cesto
Evo top lista za bebe u HR
Mia (422)
Nika (380)
Rita (357)
Mila (345)
Ema (332)
Lucija (326)
Marta (310)
Sara (298)
Eva (265)
Elena (234)
Mia ema i sara se bar daje i kod bosnjaka
- MehmedPasaMoric
#125 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH
Pa za historiju nebitni narodi koji se nemaju za sta drugo uhvatiti se hvataju za gluposti... Balkanci za religijsku pripadnost, Africki narodi za plemensku pripadnost i sl., zamisli jednog Kineza da gubi vrijeme na raspravu o imenima a dinastija Qing mu drzala po teritoriji cetvrto najvece carstvo u historiji covjecanstva, ili jednog Iranca da razmislja o glupostima, a Kir veliki ukinuo ropstvo 2400 godina prije Amerike itd., ti ljudi kako god da se zovu njihovo samo porijeklo ima nekakav znacajni tezinu. Ovim Balkanskim plemenima se kompletna historija svodi na Turci yebavali Srpske babe, Milos ubio Murata, Hrvati prvi dosli na Balkan i kao bonus jel Tesla bio Srbin ili Hrvat. 3 naroda 3 apsolutno nebitna dogadjaja za ljudsku historiju, i sve skupa stane u jednu recenicu