Neka ja cu.
-
DZONPI
#1 Neka ja cu.
Kako se vi nosite u životu sa grebatorima tipa neka ja cu.Posto sam stara kuka to sam prije trpio do neke granice onda sam moro ko predstavnik raje bio glavni,odjebat licno takve tj sto kazu prije dobio nogu u raji.E sad prije par godina imo sam slucaj u fameliji gdje nije bas lako odjebat ali i to smo nekako odradili.Znate ono tipa, kad cemo gdje cemo a marka teska ko tvrda stolica nece da izadje a voli zamezit a bogumi i popit.I hajde sve to prodje kad bum.Imam 3 djece da se pohvalim svi odrasli situirani ali ovaj najstariji od ovo 3 sto imam je isto tip.Neka ja cu.Taj nebi castio ma ni fuka da plati da nepricam o nečem vecem.Uvjek neki razlog.Mamne sitna,kartica ko fol nesto nestima,i ostale karafeke.Zasto takvi tipovi uvjek gledaju da mu drugi plati,donese,uradi jednostavno da li je to navika,bezobrazluk ili ne kontam.
-
crveni_makovi
- apsidejzi
#3 Re: Neka ja cu.
Zapad je to jednostavno rijesio. Svako placa za sebe. Cist racun duga ljubav. Oduvijek bilo. Nije da se nekad ne pocasti ali default postavke su da svako placa za sebe.
- dr_Evil
#4 Re: Neka ja cu.
Ako u Mostaru ne znas gdje si, samo pogledaj kako se placa, ako je svako kermu za sebe onda si medju skutorima!
Mada u osnovi, gdje god se casti uvijek je neko kraci
- muha_sa
#5 Re: Neka ja cu.
Dobra tema
Imam jarana iz djetinjstva sa kojim cesto kafenišem
vazda ja platim
kad završimo zovnem da platim a on ce--neka, ja cu
velim mu--neka ba, ja cu
nisam ni izgovorio on vrati novcanik u torbicu
Al šta cu kad mi je drag
Imam jarana iz djetinjstva sa kojim cesto kafenišem
Al šta cu kad mi je drag
- dr_Evil
#6 Re: Neka ja cu.
Ima ljudi jednostavno im se neda natezat oko toga
-
The BEN10
- muha_sa
#8 Re: Neka ja cu.
Pošto smo od djetinjstva zajedno znam da mu je dinar ko tepsija pa kontam hajd bar jednom ce bit uporan--al šipak
Nebitno--nisu neke velke cifre u pitanju-- zaradim cenera pa ga mogu i halalit
- shape of despair
#9 Re: Neka ja cu.
Vrlo je nezgodna situacija sa "neka ja ću", ali smo mi to vrlo fino rješili.
Izađemo sa prijateljem/prijateljima, oni navale da plate, ma reko "neka ja ću", al jok, oni plate. Idući put nema rasprave, mi plaćamo pa makar slagao da odo u WC a zapravo odem platiti.
Nije to uvijek plaćanje jednom oni jednom mi, ali treba da bude neka vaga. Ne družim se ja nisakim radi grebanja, ako nemam para i ne izlazim.
I evo prijatelji smo godinama sa različitim ljudima, i koliko god neko navali da plati a ipak ja platim ovom bude drago. Drugi put kad navali da plati ja mu kažem e haj može,plati, ja sam prošli put.
Izađemo sa prijateljem/prijateljima, oni navale da plate, ma reko "neka ja ću", al jok, oni plate. Idući put nema rasprave, mi plaćamo pa makar slagao da odo u WC a zapravo odem platiti.
Nije to uvijek plaćanje jednom oni jednom mi, ali treba da bude neka vaga. Ne družim se ja nisakim radi grebanja, ako nemam para i ne izlazim.
I evo prijatelji smo godinama sa različitim ljudima, i koliko god neko navali da plati a ipak ja platim ovom bude drago. Drugi put kad navali da plati ja mu kažem e haj može,plati, ja sam prošli put.
-
mali_balon
#10 Re: Neka ja cu.
Ja se trznem, neka ja cu ali izbacim 2 joje.....nikad nisam platio
- apsidejzi
#11 Re: Neka ja cu.
zar nije jednostavnije da svako placa za sebe onda. Na kraju, u praksi ipak tako i bude. Jednom ja tebi, jednom ti meni i napravi se neki balans. Imam i ja par jarana sa kojima tako postupam i onda uvijek moras razmisljat ko je platio zadnji put? Sad ja moram platiti, ah ne, ja sam platio prosli put. Haj sacekacu sad i pustiti nekog od njih da plati. I onda uvijek nekako na iglama kad je moj red. Puno mi je jednostavnije s drugom ekipom gdje svako placa za sebe. Desi se nekad da neko ne ponese pare, il mu zafali para. Tad neko drugi uleti i ne ocekuje da mu ovaj vrati nazad. Al to je rijetko.shape of despair wrote: ↑07/11/2022 09:49 Vrlo je nezgodna situacija sa "neka ja ću", ali smo mi to vrlo fino rješili.
-
patriot_bih
#12 Re: Neka ja cu.
Previše se u nas kafendiše i mahala za naše plate u BiH pa zato tolika potezanja oko plaćanja.
Na zapadu puno manje druže ljudi i ako se druže to je u vezi biznisa ili nečeg produktivnog, a ne nargile i laprdanja o politici.
Na zapadu puno manje druže ljudi i ako se druže to je u vezi biznisa ili nečeg produktivnog, a ne nargile i laprdanja o politici.
-
mali_balon
#13 Re: Neka ja cu.
Ne jebema ja to plaho....ako se trza da plati nek plati obicno kada se vidimo 3 put skonta sa se ja necu plaho bihuziriti i onda ja platim....ako je neko sijelo gdje ja zovem i organizujem onda odjebem sve odma cim se sjedne i kazem konobaru da ne napalcuje od nikog osim mene.....a ako je beze sijelo ono spontano onda zovnem konobara daj racun i kazem koliko je po glavi i gotovo....ako zafali dobaci onaj ko ima i gotovo....
- hopi
#14 Re: Neka ja cu.
E sto ja ovo ne volim.
Osipam se na to natezanje ko će platiti, daj men, daj ja ću vika cika itd i onda neko dokazivanje. I to pogotovo žene vole.
Znaci ako smo sjeli u društvu, pusti mene da platim ono što sam pojeo i popio. Možda mi je cejf danas pojesti 2 bifteka i 8 kafa, možda samo vodu, ali nemoj da ja moram zbog toga misliti sta mogu naručiti šta ne jer će možda neko drugi hjteti platiti. I onda ću idući put morati gledati ko je sta platio pojeo pa da budemo jednaki.
Svako svoje plaća i ćao.
Osipam se na to natezanje ko će platiti, daj men, daj ja ću vika cika itd i onda neko dokazivanje. I to pogotovo žene vole.
Znaci ako smo sjeli u društvu, pusti mene da platim ono što sam pojeo i popio. Možda mi je cejf danas pojesti 2 bifteka i 8 kafa, možda samo vodu, ali nemoj da ja moram zbog toga misliti sta mogu naručiti šta ne jer će možda neko drugi hjteti platiti. I onda ću idući put morati gledati ko je sta platio pojeo pa da budemo jednaki.
Svako svoje plaća i ćao.
- shape of despair
#15 Re: Neka ja cu.
Plaćanje svako za sebe još nisam svario, to mi je odvratno, samo mi je bilo regularno dok sam bio student, pa nas sjedi 5-6 na kafi i svako sebi plati. Sad to nemogu pojmiti kad imam svoja primanja i ne zavisim od roditelja. Nisam na iglama da je moja reda da platim, ne mislim o tome, nekako to ide samo od sebe, nekad ja, nekad neko drugi, ne gledamo to toliko uopšte.
Većinom je druženje porodica, znači nas četvero i njih troje ili četvero, odrasli i djeca, pa ovo svako da za plaća sebe baš i ne ide i jako je glupo.
Ima tu i ono "nešto" da kad platiš, na neki način ipak pokažeš da ti nije stalo do jebenih 10-15KM već da se vidiš sa nekim i popričaš, valjda je to ljudski i normalno.
Ima ovo "neka ja ću" i malo viši nivo. Šta trebam da uradim kad nas neko zove na rođendan djeteta (na koji je spiskao barem 100KM),da ponesem sebi šta ću piti i jesti?
Većinom je druženje porodica, znači nas četvero i njih troje ili četvero, odrasli i djeca, pa ovo svako da za plaća sebe baš i ne ide i jako je glupo.
Ima tu i ono "nešto" da kad platiš, na neki način ipak pokažeš da ti nije stalo do jebenih 10-15KM već da se vidiš sa nekim i popričaš, valjda je to ljudski i normalno.
Ima ovo "neka ja ću" i malo viši nivo. Šta trebam da uradim kad nas neko zove na rođendan djeteta (na koji je spiskao barem 100KM),da ponesem sebi šta ću piti i jesti?
- hopi
#16 Re: Neka ja cu.
Čekaj vas odraslih 4+4 i djeca, i ceh bude 10-15 KM? Gdje to molim te da i ja odem.
- MehmedPasaMoric
#17 Re: Neka ja cu.
Joj kad mi pocne spominjati zapad i kako se u Italiji pije kafa s nogu i kako se u Njemackoj nema vremena i kako u Americi momak i djevojka na sastanku podijele racun i kako u Svedskoj gosti predju u drugu sobu kad domacin treba da vecera, koga bolan boli q za te cudake
Ako nemam da pocastim necu ni ulaziti u kafanu, tako da nemam problem sa evo ja cu situacijama
- shape of despair
#18 Re: Neka ja cu.
Nije to poenta, ciljaš pogrešno.
Potpuno razumijem i to plaćanje svako sebi, mada mi je to odvratno.
Ni ja nemam nikad problem sa neka ja ću, nekad ja, nekad neko drugi. Ako nemam para i ne idem na kafu.MehmedPasaMoric wrote: ↑07/11/2022 10:20 Joj kad mi pocne spominjati zapad i kako se u Italiji pije kafa s nogu i kako se u Njemackoj nema vremena i kako u Americi momak i djevojka na sastanku podijele racun i kako u Svedskoj gosti predju u drugu sobu kad domacin treba da vecera, koga bolan boli q za te cudakeAko nemam da pocastim necu ni ulaziti u kafanu, tako da nemam problem sa evo ja cu situacijama
- hopi
#19 Re: Neka ja cu.
Što onda uopće idete u kafane, restorane a očekujte da neko drugi plati, tj postoji mogućnost da neko plati.
Znaci da ponovim, možda taj dan nisam gladan/žedan pa mi se pije samo voda. A možda ću drugi dan spucati 2 bifteka, i zašto bi to neko drugi pokrio?
Znaci da ponovim, možda taj dan nisam gladan/žedan pa mi se pije samo voda. A možda ću drugi dan spucati 2 bifteka, i zašto bi to neko drugi pokrio?
-
no_sikiriki
#20 Re: Neka ja cu.
Meni je ta "neka ja ću" metoda samo za ljude s kojim nisam bliska.
S dobrim prijateljima uvijek svako plaća za sebe, tako smo oduvijek radili (još od srednje škole) i svi rahat.
S dobrim prijateljima uvijek svako plaća za sebe, tako smo oduvijek radili (još od srednje škole) i svi rahat.
- Sanjarko
#21 Re: Neka ja cu.
Nisam solventan da castim, a stara upravlja s finansijama. Samo valjda nisam skrt. Mislim da nisam. Jesam stedisa, ali nazalost slabo imam od cega da stedim. Evo novi laptop i smartfon sam uzeo zahvaljujuci tome. 3 godine, mozda i 4, od 2019 ili 2020 prije ovoga svog stanja da ne kazem sta drugo, sam poceo da stedim i to od para sto bi neko dao meni licno ili staroj za mene. Ono klasika 10-20 KM, cak i po 5 KM i za toliko vremena skupio nesto i resto para za ovo sve od opreme stara nadoknadila.
A ne bi uzeo nista od toga da se ja pitam, ali doslo vrijeme za zamjenu. Star laptop bio 10 god., a smartfon 8. Nepodrzano, letala slika, pa lupao malo po ekranu laptop itd. Jos da malo nesto odradim u vezi prebacivanja i stimanja svega i kontam dati ovo staro nekom.
Ako htjedne neko na reciklazu i sl. Dzabno bi dao.
A ne bi uzeo nista od toga da se ja pitam, ali doslo vrijeme za zamjenu. Star laptop bio 10 god., a smartfon 8. Nepodrzano, letala slika, pa lupao malo po ekranu laptop itd. Jos da malo nesto odradim u vezi prebacivanja i stimanja svega i kontam dati ovo staro nekom.
Ako htjedne neko na reciklazu i sl. Dzabno bi dao.
-
moonca
#22 Re: Neka ja cu.
..zavisi kako se dogovorite za druzenje. jel poziv ili hajmo se nachi...
-
Nierika
#23 Re: Neka ja cu.
Kako kad i koliko imam para. Nekad mi je okej i platiti i pustiti da druga osoba plati a nekad mi se čini kao bolja opcija da svako sebi plati. Sjećam se da je jednu drugaricu momak s kojim je izlazila zvao na ručak kod njega kući i na kraju joj dao račun, kao da po pola plate namirnice. To mi je možda previše al' generalno sam i ja za dogovor. Mada se ne sjećam da sam ikad baš čitav sto častila ili tako nešto, to su već druge cifre. 
-
RtrnOfSalisbury
#24 Re: Neka ja cu.
ja recemo kad sjednem u kade kod mostara uvijek neko naidje i kae neka ja cu: da se nebi zajebavo ja gospodski dozvolim da svi sve placaju al onda dodzu konobari i hoce da i ja platim (ponovo vec placeno). ono jes da volem bit glavni i faca al sto da placam kad su vec jarani platili