Neizdrživa vrućina

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
SmokingMan

#3601 Re: Neizdrživa vrućina

Post by SmokingMan »

Sve manje snijega i njegovog dužeg zadržavanje na 1.500 m nadmorske visine, Igman nikada nije izgledao "zeleniji" u prvim zimskim mjesecima. Ono kada gledaš negdje sa Pofalića prema vrhu Bjelašnice, jedino tu možeš vidjeti da ima nešto snijega, ali nije to to, nestane ga najdalje do polovice Maja. Nema više smetova ni u oklolici zabačenih sela, kao što je Lukomir.
dječak sa šibicama

#3602 Re: Neizdrživa vrućina

Post by dječak sa šibicama »

A i to osvjezenje sad vec beznacajno, gledam iza toga, opet ide na 33 po prognozi, citaj 40.

Ma goni u pm vise.
Haris.ba

#3603 Re: Neizdrživa vrućina

Post by Haris.ba »

Digla_da_kreci wrote: 16/08/2024 13:37 Nisu vise ni zime sto su nekad bile.
3 dana minus deset pa onda 15 stepeni.
dječak sa šibicama

#3604 Re: Neizdrživa vrućina

Zima vise ne postoji, tu i tamo probije neka ciklona padne 10 cm snijega, otopi se sutra.

Nekad su zime bile ono, sjecam se zimskog raspusta, cijeli januar sankanje ledara minusi ne dize se preko nule temperatura, kad ste zadnji put vidjeli ledenice na obodima krovova.

Fuj.
Digla_da_kreci

#3605 Re: Neizdrživa vrućina

Post by Digla_da_kreci »

Sad se ljudi mole gospama da im malo snijega padne za Bozic.
dječak sa šibicama

#3606 Re: Neizdrživa vrućina

Mislim generalno ne patim za ledom i snijegom, zivimo u brdskim krajevima i ne zelim padati na guzicu :D ali nedostaje mi prava zima.

Dobra stvar je sto nema vise toliko ni magli u novembru, prosle godine skoro nikako, samo prije dvije tri godine ovi na aerodromu su muku mucili sa otkazanim letovima zbog magle. Proslog novembra jednom ili nijednom.
Sve su rjedje inverzije, nema hladno toplo smjene temperatura krajem jeseni, ali zato je drvece u komsiluku pozutilo. Gledam jutros, svako drugo je zutonarandjastrog lisca, ubila ga vrucina. Par ovakvih ljeta i rast ce nam palme po bastama.
kB27

#3607 Re: Neizdrživa vrućina

Post by kB27 »

...
Last edited by kB27 on 22/08/2024 20:10, edited 1 time in total.
shape of despair

#3608 Re: Neizdrživa vrućina

Post by shape of despair »

dječak sa šibicama wrote: 16/08/2024 13:47 Zima vise ne postoji, tu i tamo probije neka ciklona padne 10 cm snijega, otopi se sutra.

Nekad su zime bile ono, sjecam se zimskog raspusta, cijeli januar sankanje ledara minusi ne dize se preko nule temperatura, kad ste zadnji put vidjeli ledenice na obodima krovova.

Fuj.
jest da se tamo 93. nije cistio snijeg,ali doooobrooo znam da trotoara suhog nisam vidio cijelu zimu,sve pod snijegom,i tamo nekad u martu/ aprilu kad se otopi, uvijek me je iznenađivala sirina ulica. Takoder su grtalice cisteci snijeg sa strana nabacivale i po 1.5m snijega,taj se zadnji topio,to je bilo redovno. I onda samo odjednom sve manje i manje padavina,mozda 2-3 puta da padne DO 10cm i ćao
Sanjarko

#3609 Re: Neizdrživa vrućina

Post by Sanjarko »

Gledam sa starom reprizu LZN serije i kaze iz Dalmacije mu onaj kod vas nigdje nema da u jednoj godini se izmijenjaju temperature od -40 i +40, ovo je pocetne serije LZN znaci snimano oko 2012 godine mozda i ranije.

Sad toga nema. -40 i +40, zimi/ljeti.
shape of despair

#3610 Re: Neizdrživa vrućina

Post by shape of despair »

zime koje mi imamo sad su bile u dalmaciji prije 25 godina. njima padne 5cm snijega odma kolaps,to smo mi sad docekali.
Ako auto cistim zimi samo 4-5 puta od 5-10cm snijega onda nesto debelo nije uredu
last mohicans

#3611 Re: Neizdrživa vrućina

Post by last mohicans »

Ja ne znam koja ovo budala more voljet, jedva dođoh od dzamije do kuće, pa to nije normalno. I staro i mlado se poljeva na česmama. Od asflata gori, odozgo gori, danas mi nekako najgore djeluje ili je insanu dodijalo.
SmokingMan

#3612 Re: Neizdrživa vrućina

Post by SmokingMan »

Problem je i povećanje koncentracije vodene pare u atmosferi (Za svaki stepen Celzijusa za koji se temperatura Zemljine atmosfere poveća, količina vodene pare u atmosferi može se povećati za oko 7%, prema zakonima termodinamike.), zato neki dijelovi kontinenata, kao naša regija, nemaju više dovoljno vremena da rashlade. Kraći periodi kiša, i duži period visokih temperatura nedozvoljavaju da se zemlja efikanso rashladi, tako da dostatan dio vodene pare brzo ispari, na desetak kilometara iznad zone, dok tek manji dio se zadrži u "plićim" slojevima tla.

Image
Sanjarko

#3613 Re: Neizdrživa vrućina

Post by Sanjarko »

@SmokingMan nije samo to problem. Problem su i zracne i vodene struje, onda atmosfera se mijenja polako ali vjerovatnoca toga postoji i to dobra tako da idemo u neka prosla razdoblja kada je klima bila drugacija.

Evo pozari, pozari su ucestali bili nekad davno u proslosti nase planete kada je vise kisika bilo, a kukci su bili veci i vise ih je bilo. Sad da li se proporcionalno sastav atmosfere mijenja, ne znam i ne vjerujem ali struje zracne vjerovatno da.

Uglavnom sve sam uvjereniji da nas sve ceka tezak vakat, tezi nego ikad prije, i ko zna kakva buducnost nove generacije, djecu ceka.

Komentarisali ja i stara o tome vec do sad dosta puta.
DaysleepeR

#3614 Re: Neizdrživa vrućina

Post by DaysleepeR »

last mohicans wrote: 16/08/2024 14:08 Ja ne znam koja ovo budala more voljet, jedva dođoh od dzamije do kuće, pa to nije normalno. I staro i mlado se poljeva na česmama. Od asflata gori, odozgo gori, danas mi nekako najgore djeluje ili je insanu dodijalo.
Šta ti ima dodijat božije davanje.
SmokingMan

#3615 Re: Neizdrživa vrućina

Post by SmokingMan »

Sanjarko wrote: 16/08/2024 14:31 @SmokingMan nije samo to problem. Problem su i zracne i vodene struje, onda atmosfera se mijenja polako ali vjerovatnoca toga postoji i to dobra tako da idemo u neka prosla razdoblja kada je klima bila drugacija.

Evo pozari, pozari su ucestali bili nekad davno u proslosti nase planete kada je vise kisika bilo, a kukci su bili veci i vise ih je bilo. Sad da li se proporcionalno sastav atmosfere mijenja, ne znam i ne vjerujem ali struje zracne vjerovatno da.

Uglavnom sve sam uvjereniji da nas sve ceka tezak vakat, tezi nego ikad prije, i ko zna kakva buducnost nove generacije, djecu ceka.

Komentarisali ja i stara o tome vec do sad dosta puta.
Naravno, svemu ovome pridonosi i energetski budžet, prispjela količna solarne energije do površine zemlje u odnosu na 30% koliko je se vrati nazad u Svemir (340 W po kubnom metru), u što je pridodata i termalna energija planete i njenom izlaznom energijom u odnos sa atmosferskim pojavama, kao što su guste formacije oblaka....

Image
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#3616 Re: Neizdrživa vrućina

Post by JoseMujica »

prije rata sam planinario, proveo rat u planinama i nakon rata aktivno planinarim od 2007...ono što vidim je da je proces promjene klime već odavno započeo....... koliko je manje snijega svake zime i kako rapidno gubimo nekada pouzdane izvore vode na planinama...več smo ga popušili
banjaluka078

#3617 Re: Neizdrživa vrućina

Post by banjaluka078 »

JoseMujica wrote: 16/08/2024 16:24 prije rata sam planinario, proveo rat u planinama i nakon rata aktivno planinarim od 2007...ono što vidim je da je proces promjene klime već odavno započeo....... koliko je manje snijega svake zime i kako rapidno gubimo nekada pouzdane izvore vode na planinama...več smo ga popušili
Isto kažu i moji koji su ribari. Da se voda i riba promijenila (ne samo izlovljenost, nego pomijeranje vrsta po toploti vode i brzini struje), a i priroda u tim tokovima.
banjaluka078

#3618 Re: Neizdrživa vrućina

Post by banjaluka078 »

Naša ljeta su sve toplija, svi se hladimo klimama i ventilatorima i taj period traje sve duže. Trošimo 2-3 puta više struje ljeti na hlađenje, nego zimi na grijanje. Čudi me da češće nemamo iskakanje iz mreže i preopterećenja.
I godinama niko nema neku pametnu strategiju kako da smanjimo potrošnju, barem tamo gdje se može. Konkretno, mi godinama predlažemo poslodavcu promjenu radnog vremena ljeti, bar u 7. i 8. mjesecu, da startamo u 7, da nam klime rade bar sat kraće, jer N broj klima x 1 sat × 5 dana u sedmici...nakupi se toga. Račun ogroman, jedva ga plaćamo, plus potrošnja iz sistema.
Jok.
Zapisano u kamenu da je radno vrijeme od 8.
Sanjarko

#3619 Re: Neizdrživa vrućina

Post by Sanjarko »

Imam ideju za razhladzivanje prostora tj objekata ali ne znam da li bi moglo i malo ko me slusa, stara je to moja ideja ali sam je opet malo pisao nedavno. Stara je preko 12 godina. Najproduktivniji period mi je bio od 2006 do 2012 godine. A onda dobio dijagnozu 2012.

Ne znam kazem moze li uopste to se odraditi, ja mislim da moze i da bi koliko toliko uspjelo. Ali sta se ja pitam.

U Americi rade od 5 sati ujutro mnogi. A ne od 8. Ideju mogu postaviti ovdje na forumu, nije problem.
kakavdanakneiskustvu

#3620 Re: Neizdrživa vrućina

Post by kakavdanakneiskustvu »

Sanjarko wrote: 16/08/2024 17:09 Imam ideju za razhladzivanje prostora tj objekata ali ne znam da li bi moglo i malo ko me slusa, stara je to moja ideja ali sam je opet malo pisao nedavno. Stara je preko 12 godina. Najproduktivniji period mi je bio od 2006 do 2012 godine. A onda dobio dijagnozu 2012.

Ne znam kazem moze li uopste to se odraditi, ja mislim da moze i da bi koliko toliko uspjelo. Ali sta se ja pitam.

U Americi rade od 5 sati ujutro mnogi. A ne od 8. Ideju mogu postaviti ovdje na forumu, nije problem.
daj da je pročitamo
Sanjarko

#3621 Re: Neizdrživa vrućina

Post by Sanjarko »

kakavdanakneiskustvu wrote: 16/08/2024 17:40
Sanjarko wrote: 16/08/2024 17:09 Imam ideju za razhladzivanje prostora tj objekata ali ne znam da li bi moglo i malo ko me slusa, stara je to moja ideja ali sam je opet malo pisao nedavno. Stara je preko 12 godina. Najproduktivniji period mi je bio od 2006 do 2012 godine. A onda dobio dijagnozu 2012.

daj da je pročitamo
Evo:
Sistem rashladzivanja kroz radijatore
‎četvrtak, ‎25. ‎juli ‎2024.
15:24:43

Pisao sam u nekoj svesci nekad davno da se domovi tj stambeni objekti koji su prikljuceni na gradsko i slicno grijanje kroz sistem radijatora i cijevi, da se ti stambeni objekti i njihovi zidovi ljeti mogu rashladzivati upumpavanjem hladne vode, veoma hladne vode koja bi se hladila sa nekim gasom ili na neki nacin, mozda tecnim azotom i slicnim gasovima ili s nekim rashladnim pumpama ili uredzajima, i tako bi se ljeti rashladzivali ti domovi tj stambeni objekti, a zimi bi se grijali kako se vec griju, na sta se vec griju od mazuta, plina pa nadalje.
Nije razradzena itd, pisana samo u vidu smjernice i sl nekako. Imam i u svesci nekoj davno pisano. Ne znam koliko je ovo moguce? Da li se moze odraditi itd. Imam luckastih i ludih ideja, pa do i veoma dobrih ideja, neke su da ne bi o tome.
suspect_zero

#3622 Re: Neizdrživa vrućina

Post by suspect_zero »

last mohicans wrote: 16/08/2024 14:08 Ja ne znam koja ovo budala more voljet, jedva dođoh od dzamije do kuće, pa to nije normalno. I staro i mlado se poljeva na česmama. Od asflata gori, odozgo gori, danas mi nekako najgore djeluje ili je insanu dodijalo.
Aha, danas posebno teško....kontam petak je, pa i ako preselim dobro je
last mohicans

#3623 Re: Neizdrživa vrućina

Post by last mohicans »

suspect_zero wrote: 16/08/2024 18:36
Aha, danas posebno teško....kontam petak je, pa i ako preselim dobro je
Puhnuo je vjetar, obori na 29-30, šućur Allahu. Mozda i pljusak bude, na Vlašuću jučer i danas pade.
ShnjaZZZ

#3624 Re: Neizdrživa vrućina

Post by ShnjaZZZ »

Budala koja nema obaveza i kojoj se ljeto svodi na hodanje po kafama/pivama/bazenima i odlascima na more.

Danas kad me nije prekinulo na poslu.
Ken_M

#3625 Re: Neizdrživa vrućina

Post by Ken_M »

Sanjarko wrote: 16/08/2024 17:48
Evo:
Sistem rashladzivanja kroz radijatore
‎četvrtak, ‎25. ‎juli ‎2024.
15:24:43

Pisao sam u nekoj svesci nekad davno da se domovi tj stambeni objekti koji su prikljuceni na gradsko i slicno grijanje kroz sistem radijatora i cijevi, da se ti stambeni objekti i njihovi zidovi ljeti mogu rashladzivati upumpavanjem hladne vode, veoma hladne vode koja bi se hladila sa nekim gasom ili na neki nacin, mozda tecnim azotom i slicnim gasovima ili s nekim rashladnim pumpama ili uredzajima, i tako bi se ljeti rashladzivali ti domovi tj stambeni objekti, a zimi bi se grijali kako se vec griju, na sta se vec griju od mazuta, plina pa nadalje.
Nije razradzena itd, pisana samo u vidu smjernice i sl nekako. Imam i u svesci nekoj davno pisano. Ne znam koliko je ovo moguce? Da li se moze odraditi itd. Imam luckastih i ludih ideja, pa do i veoma dobrih ideja, neke su da ne bi o tome.
Prvo bi kroz cijevi morao prolaziti fluid koji ostaje u tecnom agregatnom stanju i na minusima, kao glycol.
Zatim, izolacija takve instalacije je drugacija od ove za grijanje, gdje god bi tako hladna cijev dosla u kontakt sa zrakom javio bi se kondenz.
Radijatori bi morali imati i ventilaciju i odvodnju kondenza inace bi sve to kapalo po stanu.

Ima tu jos, ali...
Post Reply