neizdavanje fiskalnog racuna
-
racuni
#1 neizdavanje fiskalnog racuna
Jucer sam bila kod krojacice, odbila mije izdati racun. Da li su krojaci u BiH duzni izdati racun? Kome to mogu prijaviti?
- JThomas
#2 Re: neizdavanje fiskalnog racuna
račun jeste, a za fiskalni ne znam. zanatlije koje paušalno plaćaju poreze nisu obveznici fiskalizacije, al' ne znam jesu li krojači u tom košu.
- madner
#3 Re: neizdavanje fiskalnog racuna
Zavisi od godisnjeg prometa.
No racun mora.
No racun mora.
-
njonjica
#4 Re: neizdavanje fiskalnog racuna
Krojaci/snajderi su u domenu obrta koji placaju pausalni porez. Oni ne moraju voditi knjige, ne moraju voditi ulaz/izlaz artikala itd. Takodjer su oslobodjeni obaveze fiskalne kase i nema obavezu izdavanja racuna osima ako ti to izricito zatrazis. U tom slucaju ti treba izdati racun iz Knjige racuna sa pecatom.racuni wrote:Jucer sam bila kod krojacice, odbila mije izdati racun. Da li su krojaci u BiH duzni izdati racun? Kome to mogu prijaviti?
Dakle, nema obavezu izdavanja fiskalnog racuna.
Zasto da je prijavis? Sta ti je to tako strasno uradila?
- S4mpion
#5 Re: neizdavanje fiskalnog racuna
Prijavit i nekom na pravdi Boga uzet hljeb iz ruku, hajd se pokrij jorganom i malo više vodi računa o svom životu, a ne tuđem.racuni wrote:Jucer sam bila kod krojacice, odbila mije izdati racun. Da li su krojaci u BiH duzni izdati racun? Kome to mogu prijaviti?
-
racuni
#6 Re: neizdavanje fiskalnog racuna
Kako na pravdi Boga? Dok neko radi i uredno placa porez neko na crno mlati lovu jos ucjenjuje visinom racuna i sl. Pored visokog racuna a rekla je da ce kostati puno manje kad sam donijela jos me ucjenjivala i vrijedjala a pored svega je posao jako lose obavila. Mislim da svi za bilo kakav biznis, obrt i sl bi trebali dati racuni platiti porez kao i svi!!!!S4mpion wrote:Prijavit i nekom na pravdi Boga uzet hljeb iz ruku, hajd se pokrij jorganom i malo više vodi računa o svom životu, a ne tuđem.racuni wrote:Jucer sam bila kod krojacice, odbila mije izdati racun. Da li su krojaci u BiH duzni izdati racun? Kome to mogu prijaviti?
-
njonjica
#7 Re: neizdavanje fiskalnog racuna
Sto se nerviras, placa ona porez i bez tvojih para....drzava joj je "odsjekla" da mora platiti toliko i to je tapija.racuni wrote:Kako na pravdi Boga? Dok neko radi i uredno placa porez neko na crno mlati lovu jos ucjenjuje visinom racuna i sl. Pored visokog racuna a rekla je da ce kostati puno manje kad sam donijela jos me ucjenjivala i vrijedjala a pored svega je posao jako lose obavila. Mislim da svi za bilo kakav biznis, obrt i sl bi trebali dati racuni platiti porez kao i svi!!!!S4mpion wrote:Prijavit i nekom na pravdi Boga uzet hljeb iz ruku, hajd se pokrij jorganom i malo više vodi računa o svom životu, a ne tuđem.racuni wrote:Jucer sam bila kod krojacice, odbila mije izdati racun. Da li su krojaci u BiH duzni izdati racun? Kome to mogu prijaviti?
Ako ti je zao platiti krojacicu nauci sama da sijes, simple is that
Poslovno saradjujem sa snajderima i znam da je njihov posao tezak, rudarski...dame kojima pruzaju svoje snajderske usluge zele "kostim tacno ovakav kao na slici", nema veze sto manekenka iz Burde ima 20 kg manje i bar 15 cm vise....
- axxo
#8 Re: neizdavanje fiskalnog racuna
Gdje i kako prijaviti trgovinu koja ne izdaje fis racun?
-
Drinski
#9 Re: neizdavanje fiskalnog racuna
Ma ja ba, sta ce joj racun, dzaba se nervira.njonjica wrote: Sto se nerviras, placa ona porez i bez tvojih para....drzava joj je "odsjekla" da mora platiti toliko i to je tapija.
Ako ti je zao platiti krojacicu nauci sama da sijes, simple is that![]()
Poslovno saradjujem sa snajderima i znam da je njihov posao tezak, rudarski...dame kojima pruzaju svoje snajderske usluge zele "kostim tacno ovakav kao na slici", nema veze sto manekenka iz Burde ima 20 kg manje i bar 15 cm vise....
Nego da ti nisi također u tom poslu? Uostalom, ako ti je zao da ona plati prez, plati ga ti umjesto nje, simple is that
- Država
#10 Re: neizdavanje fiskalnog racuna
Kad će ljudi u ovoj zemlji shvatiti da kad ti neko ne izda fiskalni račun zapravo nije pokrao državu nego tebe lično...

-
almir90
#11 Re: neizdavanje fiskalnog racuna
.
Last edited by almir90 on 14/07/2014 08:31, edited 1 time in total.
-
Drinski
#12 Re: neizdavanje fiskalnog racuna
Ajd zdravo i tebi, i nemoj se vise javljati.
- OldMayor
#13 Re: neizdavanje fiskalnog racuna
Pa i jedni i durgi su problem, o cemu pricas? I taj snajder da moze zakidao bi drzavu i na veliko, isto ko sto sad radi na malo. Ali ne moze.almir90 wrote:Snajderi su veliki problem, ne izdaju racune. Ali nam zato nisu problem oni sa X6 i Q7 koji imaju 100 radnika na crno sa platom 300-400 KM, al' necemo se zaliti na njih, a kamoli dirati. Aj' zdra'o!
Poenta je u tome u kakvoj drzavi zivimo pa se to sve moze raditi i onaj mali i veliki, a ne bi smio niko.
I jedini koji na kraju ispastaju su obicni ljudi, radnici ili penzioneri koji su citav zivot izdvajali bacali pare i sad kubure iz dana u dan.
Treba se prema svima postaviti jednako, jesi li snajder ili si direktor kompanije od 1000 ljudi.
- salik79
#14 Re: neizdavanje fiskalnog racuna
To je to. Tema moze pod kljuc.njonjica wrote:Krojaci/snajderi su u domenu obrta koji placaju pausalni porez. Oni ne moraju voditi knjige, ne moraju voditi ulaz/izlaz artikala itd. Takodjer su oslobodjeni obaveze fiskalne kase i nema obavezu izdavanja racuna osima ako ti to izricito zatrazis. U tom slucaju ti treba izdati racun iz Knjige racuna sa pecatom.racuni wrote:Jucer sam bila kod krojacice, odbila mije izdati racun. Da li su krojaci u BiH duzni izdati racun? Kome to mogu prijaviti?
- cenecimoveocino
#15 Re: neizdavanje fiskalnog racuna
S4mpion wrote:Prijavit i nekom na pravdi Boga uzet hljeb iz ruku, hajd se pokrij jorganom i malo više vodi računa o svom životu, a ne tuđem.racuni wrote:Jucer sam bila kod krojacice, odbila mije izdati racun. Da li su krojaci u BiH duzni izdati racun? Kome to mogu prijaviti?
-
njonjica
#16 Re: neizdavanje fiskalnog racuna
Jasta. Kljuc.salik79 wrote:To je to. Tema moze pod kljuc.njonjica wrote:Krojaci/snajderi su u domenu obrta koji placaju pausalni porez. Oni ne moraju voditi knjige, ne moraju voditi ulaz/izlaz artikala itd. Takodjer su oslobodjeni obaveze fiskalne kase i nema obavezu izdavanja racuna osima ako ti to izricito zatrazis. U tom slucaju ti treba izdati racun iz Knjige racuna sa pecatom.racuni wrote:Jucer sam bila kod krojacice, odbila mije izdati racun. Da li su krojaci u BiH duzni izdati racun? Kome to mogu prijaviti?
-
njonjica
#17 Re: neizdavanje fiskalnog racuna
Nisam, ali imam poslovnu saradnju sa nekoliko njih. Kako vec napisah, snajder/krojac NEMA obavezu izdavanja fiskalnog racuna PO ZAKONU.Drinski wrote:Ma ja ba, sta ce joj racun, dzaba se nervira.njonjica wrote: Sto se nerviras, placa ona porez i bez tvojih para....drzava joj je "odsjekla" da mora platiti toliko i to je tapija.
Ako ti je zao platiti krojacicu nauci sama da sijes, simple is that![]()
Nego da ti nisi također u tom poslu? Uostalom, ako ti je zao da ona plati prez, plati ga ti umjesto nje, simple is that
I ti se bezze nerviras