Nedjo Ikonic osudjen na 1 godinu i bit ce deportovan

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

tempora

#26 Re: Nedji Ikonicu suditi u SAD za srebrenicki genocid!

Post by tempora »

PipiDugaDevetka wrote:@Tempora,
Kako da sudinicu podsjetim za ove duple standarde, imaš li nešto već napisano samo da ja dodam svoje podatke?
Pipika, izvini za kasnjenje! Nisam nista vise pisala od prvog pisma. Ima li uopste vijesti o ovom slucaju?
Ahmmed

#27 Re: Nedji Ikonicu suditi u SAD za srebrenicki genocid!

Post by Ahmmed »

tempora wrote:Oglasavamo li se? :roll:
Radimo ponešto ;-)
Šeha

#28 Re: Nedji Ikonicu suditi u SAD za srebrenicki genocid!

Post by Šeha »

Pisao!

Up!
fakat

#29 Re: Nedji Ikonicu suditi u SAD za srebrenicki genocid!

Post by fakat »

Neko je vec napisao da je u pritvoru, nadati se da ipak ima ko da cita njegov dosije, ako nema to je druga prica....
Pravi sportista

#30 Re: Nedji Ikonicu suditi u SAD za srebrenicki genocid!

Post by Pravi sportista »

Vjerovali ili ne,

jedan od najblizih saradnika Nedje Ikonica prilikom "desavanja" u i oko Srebrenice bio je Mendeljev Djuric koji je bio i svjedok u Haagu (sve se da provjeriti).

E taj Mendeljev Djuric (poznat i po nadimku Mane) je danas ugledni odbojkaski radnik, a cak je i clan Takmicarske komisije Odbojkaskog saveza BiH. Zivi u Bijeljini
IBM

#31 Nedjo Ikonic osudjen na 1 godinu i bit ce deportovan

Post by IBM »

*Osudjen na 1 godinu zbog davanja laznih podataka prilikom useljenja u SAD
*Pokrenut postupak da bude deportovan u BiH

p.s. Hvala svima koji su slali pisma. :thumbup:

Image

http://srebrenica-genocide.blogspot.com/

NEDJO IKONIC SENTENCED TO 1 YEAR IN PRISON (UPDATE)

* Participated in the 1995 Srebrenica genocide (background)
* Convicted for lying on U.S. immigration forms
* Still faces deportation hearings that could send him to Bosnia
* Bosnian prosecutors want Ikonic tried for Srebrenica genocide

Nedjo Ikonic - a wanted Serbian war criminal and self-admitted participant in the Srebrenica Genocide - was sentenced to one year in prison Tuesday for lying on U.S. immigration forms.

During the 1995 Srebrenica genocide, Bosnian Serb army - with the logistical support of Serbia - summarily executed at least 8,372 Bosniak men, children, and elderly, and forcibly deported 25,000 people in a U.N. assisted ethnic cleansing.

During the war, Ikonic commanded a police unit near Srebrenica during the 1995 Srebrenica genocide. According to the warrant, he and the second man, Dejan Radojkovic of Las Vegas, carried out attacks on civilians. After the war, Ikonic went into hiding to avoid arrest. Like many Serb war criminals, he found a safe haven in the United States. He settled in Greenfield, the Milwaukee area, and thought nobody would question him about his past. But, he was wrong.

Bosnian prosecutors who want to try Ikonic for genocide in front of a panel of international judges under the jurisdiction of the Court of Bosnia-Herzegovina.

The deportation procedure is under the jurisdiction of a federal agency, U.S. Immigration and Customs Enforcement (ICE). Now that a court has established that Ikonic obtained his immigration status by lying, his deportation is more or less automatic and will probably be determined by an ICE administrative procedure (i.e. it will not require a judge's order).

"Ikonic was arrested in 2006 and pleaded guilty in September to lying on an immigration form he filled out when trying to come to the United States in 2002... He was arrested in December 2006 as part of a nationwide sweep to find soldiers involved in the massacre at Srebrenica," reported John Diedrich for Milwaukee Journal Sentinel.

Assistant U.S. Attorney Dan Sanders said that Ikonic lied to hide his role in the Srebrenica genocide - the worst case of genocide in Europe since World War II. "Mr. Ikonic commanded a company that was at the epicenter of all the atrocities there. He was virtually in the eye of the storm," said prosecutor Sanders. "Ikonic started trying to get out of Bosnia in 2002 because he saw others involved in the massacre being arrested. First, he tried to go to Canada but was rejected. Then he filled out the U.S. forms, lying about his role."

"Adelman said it seemed likely to him that Ikonic and his unit played some role in at least facilitating the massacre at Srebrenica. But he said it was not his job to determine if Ikonic had committed war crimes, and he wasn't making that finding," reported Diedrich. "Adelman said the fact that Ikonic said he was persecuted when he may have been the one persecuting people, made this a more serious immigration case and warranted the longer sentence."

According to Newsday reporter Matthew McAllester, UN investigators believe men under the command of Nedjo Ikonic helped separate "over 1,000 Bosnian Muslim men from the women and children and transported these men to temporary detention sites in Bratunac on 12 and 13 July 1995." Bosniak prisoners were tortured and killed at these sites in the town of Bratunac; most were kept there before being taken to other places to be executed. People under Ikonic's command also articipated in the separation of men from women before at least 24 men and six women were the victims of "opportunistic killings" in the village of Potocari. Ikonic's men "were present at the [Kravica] Warehouse when the executions started and [they also] participated in the killings." More than 1,000 Bosniak men were shot dead in this episode on July 13. Additionally, men under his command summarily executed "a group of 10 to 15 Bosnian Muslim prisoners held in custody at Sandici meadow" on the evening of July 13.

Congress of North American Bosniaks (CNAB) reported on its web site that "Nedjo Ikonic is mentioned in several documents and testimonies issued by the Hague Tribunal. These documents include the indictment against Drago Nikolic, which alleges that Nedjo was commander of the Second Special Police Squad from Mount Jahorina, which it is believed participated in the separation of male civilians from women and children at Srebrenica, as well as in capturing and killing them. Witnesses in the trial of Nikolic et al, mentioned Ikonic as being one of the policemen who took part in the separation of the civilians. The special police unit under Ikonic’s command - which the U.S. Immigration Department claims that in July 1995 was legally subordinate to the Bosnian Serb army - also took part in a road block operation as part of the subsequent sweep of the terrain around Srebrenica in which large numbers of men were taken prisoner and then summarily executed. Ikonic has acknowledged being present there over a period of a week."
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#32 Re: Nedjo Ikonic osudjen na 1 godinu i bit ce deportovan

Post by PipiDugaDevetka »

Ne razumijem zašto se neko ne odvaži i osnuje nešto privatno, a'la Vizental?
Ne smiju imati mira do kraja života!
Ili, možda već postoji, samo sam neinformisan.
Svaka čast ovom spomenutom Kongresu i ovim na web stranici,...!
zgembo_sa

#33 Re: Nedjo Ikonic osudjen na 1 godinu i bit ce deportovan

Post by zgembo_sa »

PipiDugaDevetka wrote:Ne razumijem zašto se neko ne odvaži i osnuje nešto privatno, a'la Vizental?
Ne smiju imati mira do kraja života!
Ili, možda već postoji, samo sam neinformisan.
Svaka čast ovom spomenutom Kongresu i ovim na web stranici,...!
Apsolutno se slazem! Posto su nase vlasti nesposobne da kvalitetno izvrse istrage i prikupljanje dokaza onda bi prava stvar bila da se osnuje nevladina organizacija za istrazivanje i kaznjavanje pocinilaca ratnih zlocina. Takva organizacija bi mogla zaposljavati istrazioce koji bi prikupljali dokaze, advokate koji bi sastavljali optuznice ili pripremali dokumentaciju za predaju tuzilastvima. Takva organizacija bi mogla sastavljati spiskove osumnjicenih ratnih zlocinaca i uciniti ih dostupnim javnosti! Mislim da bi se svaki patriota ove drzave rado odrekao kojeg procenta svoje plate za rad jedne takve organizacije!

Koliko jos ima zainteresovanih da se angazujemo na pokretanju neceg ovakvog? Mozda pokrenuti novu temu?
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#34 Re: Nedjo Ikonic osudjen na 1 godinu i bit ce deportovan

Sarajevo-x wrote:Osumnjičen za genocid

Neđo Ikonić deportovan iz SAD-a u BiH

Image

Neđo Ikonić koji je osumnjičen za učestvovanje u genocidu u Srebrenici 1995. godine deportovan je danas iz Sjedinjenih Američkih Država u Bosnu i Hercegovinu i predan nadležnim pravosudnim organima, saznaje Sarajevo-x.com od portparola Tužilaštva BiH, Borisa Grubešića.

Neđo Ikonić, za kojim je bila raspisana Međunarodna potjernica, uhapšen je u SAD-u 2006. godine zbog pokušaja prevare imigracijske službe.

Naime, njega je američki federalni sud početkom 2009. godine osudio na godinu zatvora zbog davanja lažnih podataka prilikom useljenja u SAD, odnosno zbog ne navođenja da je učestvovao u operacijama koje su srpska vojska i policija izvodile u Srebrenici u julu 1995. i kasnijem ubijanju blizu 8.000 bošnjačkih civila i zarobljenika.

Ikonić je priznao da je imigracionim vlastima 2002. godine dao lažne podatke o svom učešću u ratu u BiH.

Ikonić se terti da je 1995. godine komandovao jedinicom policije koja je djelovala uz Vojsku Republike Srpske kao obezbjeđenje na putevima oko Srebrenice.

Vjeruje se da je ta jedinice učestvovala u odvajanju muškaraca civila od žena i djece, te njihovom zarobljavanju i ubistvima. Ikonića je nekoliko svjedoka spomenulo tokom suđenja Nikoliću i ostalima dovodeći ga u vezi sa policajcima koji su odvajali civile.

Također, Ikonić se sumnjiči da je komandovao jedinicom koja je radila “čišćenje terena” na području oko Sandića i Konjević Polja.

(Sarajevo-x.com)
Bijeli je šengen i za zločince!
PipiDugaDevetka

#35 Re: Nedjo Ikonic osudjen na 1 godinu i bit ce deportovan

|
19.02.2010. u 17:31

Nakon deportacije iz SAD-a

Pri kraju istraga protiv Neđe Ikonića

Državno tužilaštvo zatražilo je danas produženje pritvora Neđi Ikoniću, istaknuvši da bi uskoro moglo završiti istragu protiv njega zbog sumnje da je sudjelovao u genocidu u Srebrenici, izvještava BIRN.
Odbrana osumnjičenog je, pak, istakla da bi se puštanjem na slobodu uz mjere zabrane “postigla ista svrha”.

Sudsko vijeće će odluku donijeti naknadno.

Tužilaštvo je zatražilo da Ikonić ostane u pritvoru zbog opasnosti od bjekstva, mogućnosti uticaja na svjedoke i saučesnike, te narušavanja javnog reda i mira.

“Puštanjem na slobodu Ikonić bi potražio mrežu saučesnika, dok bi se žrtve mogle dovesti u situaciju da se odreknu dolaska na sud i svjedočenja. Na taj način bi bile više traumatizirane i izgubile bi povjerenje u pravosudni sistem. Smatramo da bismo uskoro mogli okončati istragu i potom donijeti odluku o podizanju optužnice”, rekao je Ibro Bulić, tužilac Tužilaštva BiH.

Ikonić se sumnjiči da je u julu 1995. godine komandovao jedinicom policije koja je djelovala uz Vojsku Republike Srpske kao osiguranje na putevima oko Srebrenice. U BiH je deportovan početkom 2010. godine, nakon što je u Sjedinjenim Američkim Državama uhapšen i osuđen na godinu dana zatvora jer je prilikom useljenja u tu zemlju dao lažne podatke.

“Moglo bi se zaključiti da postoji opravdana opasnost od mogućeg bjekstva imajući u vidu da je u Americi osuđen za imigracionu prevaru, te propali pokušaj da se skrasi u Kanadi”, naveo je tužilac Bulić i dodao da Ikonić posjeduje i državljanstvo Republike Srbije.

Odbrana osumnjičenog je istakla da su prijedlozi Tužilaštva “uopštene i apstraktne formulacije”, te da ne postoje razlozi za produženje pritvora.

“Njegov odlazak u Ameriku je bio iz ekonomskih i socijalnih razloga, a ne bjekstva od krivičnog gonjenja. On nema gdje pobjeći, a smatramo da je ovdje riječ i o nezakonski provedenom postupku, jer mog branjenika nije saslušalo Tužilaštvo nakon hapšenja”, rekao je Nenad Rubež, Ikonićev branilac.

Tužilaštvo BiH je pojasnilo da Ikonića nije saslušalo nakon hapšenja, ali da to planira učiniti u narednom periodu. Također je tužilac Bulić istakao da je osumnjičeni nakon hapšenja doveden pred sudiju za prethodni postupak Suda BiH, nakon čega mu je određen jednomjesečni pritvor.

Prema Zakonu o krivičnom postupku , tužilac je dužan najkasnije u roku od 24 sata ispitati osobu koja je uhapšena. Nakon saslušanja tužilac treba donijeti odluku da li će zatražiti određivanje pritvora ili će osumnjičenog pustiti na slobodu. Ukoliko se, kako stoji u ZKP-u, osoba ne sprovede tužiocu u roku od najkasnije 24 sata, onda se treba pustiti na slobodu.
(Sarajevo-x.
I još neeće uspjeti da dokažu,....A Jurišić u bgd. zatvoru zdrav i prav truhne,... :(
jefferson

#36 Re: Nedji Ikonicu suditi u SAD za srebrenicki genocid!

Post by jefferson »

TheOne wrote:Bojim se da cu vas razocarati, ali Amerika je zemlja u kojoj, vjerovali ili ne, genocid zastarjeva... Zbog istorijata Amerike sa Indijancima... Da ne duljim, ako izvjesni Nedjo il kako vec se zove, ima americke papire, dakle drzavljanstvo, nista od gonjenja jer po americkom ustavu genocid zastarjeva, e sad ne znam za tacno koliko, ali mislim da je u pitanju oko 10tak godina (mozda cak i manje)... Da napomenem nisam 100% siguran za trajanje zastare pa vas pozivam da me demantujete! Nadalje, za sve sto ima veze s Amerikom i njenim drzavljanima te (ne)djelima istih, te bilo kakvih zakonskih peripetija, cinjenica je da Amerika & Co ne potpadaju pod nadleznost niti Den Haag-a ni Strasbourg-a!
Bojim se da cu ja tebe razocarati. Tako nesto ne pise nigdje u ustavu!!!!
Nedjo je deportovan jer je lagao imigracionim vlastima a da je rodjen u americi vjerujm mi da bi mu se sudilo.
Ovdje moras gledati i politicki aspekt. Amerika prvo hoce da deportuje nekog ko je lagao, drugo, radi politicke stabilnosti i pomirenja deportovanje ce biti izvrseno.
Oni sus voje uradili, sada je na nasima da dokazu, ali to je vec sizifov posao s obzirom na sposobnost.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#37 Re: Nedjo Ikonic osudjen na 1 godinu i bit ce deportovan

Post by corolla02 »

Srbi su genocidan narod, tako stoji u novijoj Americkoj literaturi, tj. u skolskim udzbenicima :!:
jefferson

#38 Re: Nedjo Ikonic osudjen na 1 godinu i bit ce deportovan

Post by jefferson »

corolla02 wrote:Srbi su genocidan narod, tako stoji u novijoj Americkoj literaturi, tj. u skolskim udzbenicima :!:
U kojim udzbenicima?
PipiDugaDevetka

#39 Re: Nedjo Ikonic osudjen na 1 godinu i bit ce deportovan

corolla02 wrote:Srbi su genocidan narod, tako stoji u novijoj Americkoj literaturi, tj. u skolskim udzbenicima :!:
Molim link, skeniraj udžbenik ili na neki drugi način dokaži.

Ja imam jarana Srbina koji nije genocidan.
jefferson

#40 Re: Nedjo Ikonic osudjen na 1 godinu i bit ce deportovan

Post by jefferson »

PipiDugaDevetka wrote:
Molim link, skeniraj udžbenik ili na neki drugi način dokaži.

Ja imam jarana Srbina koji nije genocidan.
Molio bi isto Corollu da to skenira i posalje mi pa da kontakttiram izdavaca!
A isto tako onoga koji je rekao da pise u ustavu da genocid zastarjeva nek skenira taj dio.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#41 Re: Nedjo Ikonic osudjen na 1 godinu i bit ce deportovan

Post by corolla02 »

naravno da ima, u ovoj knjizi na par mjesta, na primjeru ugnjetavanja ljudskih prava, genocida i sl. te se moze naci genocidi tipa Srbi, Nazi, recimo Ruanda, Afganistan, Sudan itd itd. Jos sam naletio knjiga u skolskoj literaturi, primjera je stvarno mnogo.

dakle rijec je o historiji novijeg datuma!
jefferson

#42 Re: Nedjo Ikonic osudjen na 1 godinu i bit ce deportovan

Post by jefferson »

corolla02 wrote:naravno da ima, u ovoj knjizi na par mjesta, na primjeru ugnjetavanja ljudskih prava, genocida i sl. te se moze naci genocidi tipa Srbi, Nazi, recimo Ruanda, Afganistan, Sudan itd itd. Jos sam naletio knjiga u skolskoj literaturi, primjera je stvarno mnogo.

U kontekstu Corolla. Ja ima tu knjigu u kancelariji. Serbs ne narod, nego zaracena strana!
Tito mili....
chuchumbamayumbe

#43 Re: Nedjo Ikonic osudjen na 1 godinu i bit ce deportovan

Post by chuchumbamayumbe »

PPD&ostali,
I da sutra neko osnuje nekakvu organizaciju koja ce otkrivati ratne zlocince, ko ce ih procesuirati?!
U ovoj se zemlji sve zna, zna se ko je ucestvovao u genocidu, ko je bio glavni ubica u nekom selu, ko je vrsio zlocine!
I sta se desilo?!
Rijetki (u odnosu na broj) su procesuirani, vecina je dobila tragikomicne kazne u odnosu na pocinjene zlocine.
Eto, hajde PPD da ti i ja sutra odemo u uhvatimo nekog za koga znamo da je bio zlocinac, a danas normalno radi u BiH, cak sta vise u drzavnim institucijama.
Kome bi ga predali?!
Pa jos bi mi zavrsili u hapsani zbog kidnapovanja.
Nismo mi Izrael (sto je u jednu ruku dobro), niti imamo Mossad (nazalost).
Pa hajde da ne ode u off topic, Zuka u Sarajevu slobodniji nego ti i ja zajedno. A zna se sta se veze za njegovo ime.
A ovog zlocinca Ikonica ako protjeraju u BiH, vjerujem da niko u BiH nece maknuti prstom, ili ce ga zatvoriti koji dan i pustiti.
Treba nakako da mu se sudi u USA jer ako mu se tamo sudi za genocid nece dobiti 5 nego 55 godina i nikada nece vidjeti slobode. AKo dodje ovamo, eto ga medju slobodnim svijetom za koju godinu.
FUJ
Last edited by chuchumbamayumbe on 19/02/2010 21:50, edited 1 time in total.
corolla02

#44 Re: Nedjo Ikonic osudjen na 1 godinu i bit ce deportovan

Post by corolla02 »

jefferson wrote:
corolla02 wrote:naravno da ima, u ovoj knjizi na par mjesta, na primjeru ugnjetavanja ljudskih prava, genocida i sl. te se moze naci genocidi tipa Srbi, Nazi, recimo Ruanda, Afganistan, Sudan itd itd. Jos sam naletio knjiga u skolskoj literaturi, primjera je stvarno mnogo.

U kontekstu Corolla. Ja ima tu knjigu u kancelariji. Serbs ne narod, nego zaracena strana!
Tito mili....
Pa Serbs pise nece pisati Serbian nation, bas su ih uccrnili, uostalom ista literatura nigdje u kontextu ili bez konexsta ne navodi Armenian genocid
PipiDugaDevetka

#45 Re: Nedjo Ikonic osudjen na 1 godinu i bit ce deportovan

@chuchu,
Nedjo je već u BiH, isporučen je,...Vidi vijest kojom sam podigao ovu temu danas.
chuchumbamayumbe

#46 Re: Nedjo Ikonic osudjen na 1 godinu i bit ce deportovan

PipiDugaDevetka wrote:@chuchu,
Nedjo je već u BiH, isporučen je,...Vidi vijest kojom sam podigao ovu temu danas.
Uh ebote, koji prenos, gledam ja 2009-ta godina, i kontam da je sada 2009...
Jesam puko ko trombplon...ima li kakva tema za ovakve slucajeve?!
:roll: :sad:
corolla02

#47 Re: Nedjo Ikonic osudjen na 1 godinu i bit ce deportovan

Post by corolla02 »

chuchumbamayumbe wrote:
ma spor si ti ba :D tebi treba Camry "unattended acceleration" :wink:
chuchumbamayumbe

#48 Re: Nedjo Ikonic osudjen na 1 godinu i bit ce deportovan

Ma, ovo treba samo sacekivati negdje u haustoru i metak u potiljak.
Protivnik sam takvih metoda, ali pustati krvoloke na slobodu do pocetka sudjenja, oslobadjanje zbog nedostatka dokaza (kucesh veci dokaz od Potocara), popustljive sudije i zakoni po kojima za jednog ubijenog covjeka dobijes isto kao i za kradju vrece krompira, ma uzas.
Prigusivac, precizna i hladnokrvna ruka i um, i jednog po jednog, pa ce makar tako da zive u kakvom-takvom strahu.
Ovako, oni samo ismijavaju svoje zrtve, ismijavaju drzavu BiH i sve nas koji ovdje pametujemo, a oni rade sto im se radi.
Treba ih uklanjati po kratkom postupku, stoka zlocinacka.
chuchumbamayumbe

#49 Re: Nedjo Ikonic osudjen na 1 godinu i bit ce deportovan

corolla02 wrote:
chuchumbamayumbe wrote:
ma spor si ti ba :D tebi treba Camry "unattended acceleration" :wink:
Sta god da to znacilo, meni ne treba...treba ovdje jedan IRONMAN da im jebe majku kroz majku, i da ih ukine jednom zauvjek.
Ma bjezi ba, pun mi klinac kada vidim kako izmicu pravdi ovoj jebenoj drzavi, a nasi se papci bave smanjivanjem brzine sa 50 na 60km/h i grade tornjeve i kocke.
Ispizdise me!
Gasim kompjuter za veceras, odoh na hladjenje, cujemo se sutra, fakat mi puko film!
Post Reply