Ne razumijem

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
apsidejzi

#1 Ne razumijem

Post by apsidejzi »

kako narod bira iste. ZNaci, ne razumijem. Jednostavno ne mogu razumjeti da, ne samo da su isti pobijedili u Srbiji neki dan i evo danas u Hrvatskoj, nego su osvojili vecinu. U bilo kojoj normalnoj demokratiji jedna partija osvoji max 30-35% i to kad imaju dobru izbornu godinu. Obicno to bude oko 25% pa onda mora praviti koalicije sa partijama slicnih svjetonazora. Al ovdje na balkanu, jal gledamo izbornu prevaru jal su ostali bas oni koji biraju iste. Ja ne mogu razumjeti da imamo toliko istomisljenika. Jesul svi ovi sto su ostali na drzavnim jaslama pa "moraju" glasati inace rizikuju posao ako neko drugi pobijedi? Ja pokusavam sebi to objasniti i ne ide. Haj nek su i ukrali jedan dio glasova al osvojiti vecinu i to ne knap vecinu, nego VECINU... ISTI. Isti oni na koje se svi zale.

Jarane, ja da sam Vucic il Plenkovic sve bih vam se srao na glavu. Pisao na vas sa mosta. Krao otvoreno. Testirao namjerno da vidim dokle mogu ici. Napravio bih karantin od 6 mjeseci. Cisto nako. Da vas zajebajem. Onda bih napravio da mozes izac napolje samo od 2 ujutru do 6. Jebo vas svak glupe i zatucane.

Mogao bih razumjeti da je HDZ u hrvatskoj pobijedio. Mogao bih razumjeti da je Vucic u Srbiji pobijedio. Da su dobili 30tak % glasova. Haj, ima istomisljenike. Demokratija je. Jebajiga. Al osvojiti preko 50% a dovesti drzavu u bijedu, gdje ljudi odlaze u Njemacku i Svedsku... ja to ne mogu razumjeti. Ja jednostavno ne mogu razumjeti. Ko je glasao?
Nekako s proljeća

#2 Re: Ne razumijem

Post by Nekako s proljeća »

Možda se odgovor krije u znatnom procentu apstinenata, tj neizvršavanju svoje građanske dužnosti onih koji imaju pravo glasa.
mali_balon

#3 Re: Ne razumijem

Post by mali_balon »

Krivi su pametnjakovic koji nasjedaju na price da su svi isti da svi kradu da svi samo gledaju kako ce svoje ljude zaposlit itd itd pa ne izlaze na izbore ili ponistavaju listice
Nije kriv pizdousti ni ustaskoeuropejac, ni promicatelj, ni sebija, ni baja.....oni rade za sebe i svoje.....njima kapa dole rade poso kako treba za sebe i svoje interese....
Optimus09

#4 Re: Ne razumijem

Post by Optimus09 »

Zbog uhljeba,cijela rodbina zbog uhljeba glasa.
Druga stvar je neobrazovanost,sve dok ih na taj nacin drze pod kontrolom nema napretka.
zforumas

#5 Re: Ne razumijem

Post by zforumas »

100 ljudi ima pravo glasa
Vladajuca stranka ima 20 simpatizera (citaj sigurnih glasova, uhljeba)
Na izbore izadje i glasa 40 ljudi
Svi uhljebi glasali za svoju stranku
Eto ti u startu 50%
moon_walker_90

#6 Re: Ne razumijem

Post by moon_walker_90 »

Da izadje 30% ljudi koji ne izlaze na izbore(recimo da izlaznost umjesto 40-50%,bude 60-65%), plus da se podigne prag na 5%, bilo bi isto malo morgen.

Sami smo krivi, ali problem je sto to ne vidimo,i jos gore,ne radimo nista po tom pitanju.

Najgora varijanta je ne izaci na izbore.
demagog

#7 Re: Ne razumijem

Post by demagog »

apsidejzi wrote: 05/07/2020 22:52 kako narod bira iste. ZNaci, ne razumijem. Jednostavno ne mogu razumjeti da, ne samo da su isti pobijedili u Srbiji neki dan i evo danas u Hrvatskoj, nego su osvojili vecinu. U bilo kojoj normalnoj demokratiji jedna partija osvoji max 30-35% i to kad imaju dobru izbornu godinu. Obicno to bude oko 25% pa onda mora praviti koalicije sa partijama slicnih svjetonazora. Al ovdje na balkanu, jal gledamo izbornu prevaru jal su ostali bas oni koji biraju iste.
Nema HDZ u Hrvatskoj apsolutnu vecinu, moraju praviti koaliciju.
DEMONIKA

#8 Re: Ne razumijem

Post by DEMONIKA »

Nekako s proljeća wrote: 05/07/2020 23:12 Možda se odgovor krije u znatnom procentu apstinenata, tj neizvršavanju svoje građanske dužnosti onih koji imaju pravo glasa.
mali_balon wrote: 05/07/2020 23:13 Krivi su pametnjakovic koji nasjedaju na price da su svi isti da svi kradu da svi samo gledaju kako ce svoje ljude zaposlit itd itd pa ne izlaze na izbore ili ponistavaju listice
Optimus09 wrote: 05/07/2020 23:16 Zbog uhljeba,cijela rodbina zbog uhljeba glasa.
Druga stvar je neobrazovanost,sve dok ih na taj nacin drze pod kontrolom nema napretka.
zforumas wrote: 05/07/2020 23:20 100 ljudi ima pravo glasa
Vladajuca stranka ima 20 simpatizera (citaj sigurnih glasova, uhljeba)
Na izbore izadje i glasa 40 ljudi
Svi uhljebi glasali za svoju stranku
Eto ti u startu 50%
plus rigged glasovi i dobio si odgovor
apsidejzi

#9 Re: Ne razumijem

Post by apsidejzi »

U Hrvatskoj na izbore izaslo 46.85% gradjana. 53,15% izgubilo nadu. Eeeeee u Hrvatskoj koja je u EU. Ok, to objasnjava dosta jer sad stvarni glasovi HDZu iznose oko 25% pa cak i manje...
MarlboroGold

#10 Re: Ne razumijem

Post by MarlboroGold »

Image
Norm

#11 Re: Ne razumijem

Post by Norm »

..opet manjina (46%) izabere vlast naredne 4 godine vecini...a ko je tu kriv? oni 'urbani' koji nemaju za koga glasati? kojima je tesko stajati u redu za glasanje? kojima je ljepse piti kaHvu, KaVu ili kaFu na dan izbora?
Ono sto ja ne razumijem jeste odusevljenje pobjednika i euforiju pobjede jer su dobili 30% od 46% 'glasaca'? I to predstavljaju kao ubjedljivu pobjedu? mene bi bilo sram...ali eto ja nisam ni Vucic ni Plenkovic...o medijima, i novinarima koji rade u istima, neovisnim kakvi vec jesu i objektivnom novinarstvu se ne vrijedi ni ocitovati...Balkan... :run:
studiorum_tuzlaensis

#12 Re: Ne razumijem

Post by studiorum_tuzlaensis »

Parlamentarna demokratija pokazuje sve svoje slabosti iz ciklusa u ciklus. Prirodno je da čitava Evropa klizi u partokratiju i autoritarizam. Do idućeg Velikog rata, pa onda plakanja za "socijalizmom. jednakošću i panevropizmom". Stari kontinent je takav oducijek bio, zato i nije najljepše mjesto za život nikad ni bilo, kao npr Amerika, Australija ili Novi Zeland.

Vlast je samo kolač, a državne politike više ne postoje, već isključivo dužničko ropstvo. Također, budžet sam glasa za sebe, tj. korisnici budžeta biraju sebi vlast.

Suludo je i misliti da će se negdje nešto promijeniti bez promjene sistema. Krediti koji nastavljaju omogućavati poslušnim da i dalje vladaju su ipak puno jači od bilo kakvog suočavanja sa realnošću.
The 51st State

#13 Re: Ne razumijem

Post by The 51st State »

sokrat je davno identifikovao apsurdnost demokratije i ponistavanja same sebe, danasnji sistem je oligarhokratija i izbor je samo prividan.
Russki

#14 Re: Ne razumijem

Post by Russki »

Moje misljenje je da su izbori samo iluzija, jer da mogu nesto promijeniti, ukinuti bi bili.

Zna se vrlo dobro tko odlucuje i postavlja pijune za saku dolara / eura.

Ali ja se nadam da ako ima vise sile, da ce ova banda da odgovara.
i agree

#15 Re: Ne razumijem

Post by i agree »

Ne bira narod nego drugi,ko je lud da povjeruje kako narod sam sebi skace u usta...
Seyfo

#16 Re: Ne razumijem

Post by Seyfo »

Da izbori donose ishod koji ne odgovara stranim centrima moci,ili bi ih nestalo ili bi promijenili oblik .
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#17 Re: Ne razumijem

Post by Velkoski »

Zato što svi koji rade na budžetu navuku milion familijarnih i poznaničkih glasova, uglavnom obećavajući beneficije svima. Provjerena metoda koja funkcioniše na svakim izborima, plus glasovi od religijski fanatične baze koja glasa bez obzira na sve plus uglavnom lijena omladina previše zauzeta šišom - omladina koja obično glasa na svim izborima je ili već učlanjena ili ima neke koristi.

Uglavnom, kada se sve sabere i oduzme glavni problem je ipak karinaški mentalitet i generalna neobrazovanost kompletne regije, ne samo BiH.
Tambure

#18 Re: Ne razumijem

Post by Tambure »

Post Reply