Ne idem nigdje iz BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mO k3

#126 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by mO k3 »

uglavnomja wrote:
aha

znaci sa 300-500 eur plati stan, hranu, rezije, benzin, osiguranje, telefon, internet, tv, odjecu, higijenu, plus kafe, ruckove, koncerte, ljetovanja zimovanja ...i ustedi za auto u cashu itd :D

za normalne ljude samo stan kosta toliko, zavisno gdje, negdje cak i vise

inace vani ne mozes raditi koliko hoces nego ima zakonski limit mjesecno prekovremenog.

da mu je plata 4 puta veca - moguce
da on efektivno ima 4 puta vise para - ni teoretski
da mu je kvalitet zivota 4 puta gori - to sigurno

da ustedi 1000 eur mjesecno :lol:
jedino da spava pod mostom ili kod rodbine i da ne placa rezije i hranu itd
<<<<Edit
izvini drug , ali nije tako ... moze se ustediti a da ne budes ko fukara ...
zapravo mogu ja ustediti , sada neznam za druge
Last edited by mO k3 on 10/01/2018 15:49, edited 1 time in total.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#127 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by mk ultra »

Seyfo wrote:
MrShadow wrote:Podrzavam ostanak,

28 godina imam, bio u Americi godinama vratio se. Necu zivjeti 500 godina, ovo do starosti ako je docekam aBd sto je ostalo 20,30 god zelim provesti kvalitetno i okruzen prijateljima i porodicom. Imam srecu da sam ovdje naslijedio nekretninu i radim u IT-u i uvijek i u BiH mogu zaraditi 2-2.5 K Km, cura isto oko 1.5 k sto su primanja za pristojan zivot.
Nista bolje nam ne bi bilo ni u Njemackoj gdje sam dobivao ponude za 2-2.5 K, doduse Eur, ali dodjem na isto jer mi samo za stan treba 1k eur mjesecno. Plus sto cu svu ustedjevinu trositi da dolazim u posjetu toj Bosni koju sam napustio.

Ne mislim da je ovdje toliko lose, zavrsit ce se i taj autoput, mada nam i ne treba jer u Sarajevu gdje god da krenem ne treba mi vise od 15-20 min ( primjera radi, u Americi sam vozio 1h na posao svaki dan u jednom pravcu, a imaju autoput sa 12 traka ), na planini sam za pola sata, na moru za 3h sto nema cijenu.

Zdravstvo javno u Americi je 10x gore nego nase, ko hoce gotivu neka plati privatno kao svugdje u svijetu.

Da ne pricam da je luksuz ovdje jeftiniji nego tamo ( 2Km sat parkinga na Ferhadiji, u NYC $40 na Manhattanu, sisanje 5Km u poredjenju sa $50, vecera za 2 osobe 50 Km u poredjenju sa $200, itd itd ).
Pocrkat ce i ti politicari jednom, dolaze stranci, dolaze investitori, bit ce bolje.

Mozda nisam objektivan, ko nema posla nikako treba da ide, ali opet tako i raja treba da se vise potrudi da uci neke stvari koje su deficit ( IT ), ne mozemo svi biti ekonomisti, pravnici i u javnoj sluzbi.

Plus, kao sto je neko napisao mi za zapadom kasnimo i u losim stvarima, u Americi sam se nagledao svega, ovdje jos ne strahujem od toga da ce mi se neko bombom raznijeti na Ferhadiji niti da ce me upucati ako slucajno pogresim skretanje i uletim u Ghetto.

lp
Mnogo mi je drago čuti ovakav optimizam, zaista, ali ovo boldirano ne stoji, podmladak političkih stranaka je najgore od najgorih. To su fašisti nad fašistima, polupismeni, od naroda odrođeni, zatucani, uhljebljeni, ološ sa dna kace. Kad ti oni dođu na vlast, što ono neko mudro reče, pravićemo Bakira od blata. A kolika je vjerovatnoća da će nam sa njima biti bolje za 5,10,20,50 godina??
ne očekuj ikad više da ti država nađe posao
nije 1970ta...

sam se bori i uči
ponuda za posao u mojoj struci milion (ing el niski napon)... al iskreno ne ide mi se
imam neku odgovornost prema svemu ovdje što imam, i iz poštovanja prema tome, ne idem...
ovdje solidan posao u privatnoj firmi + online rad, meni dosta
uglavnomja

#128 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by uglavnomja »

mO k3 wrote: izvini drug , ali nije tako ... moze se ustediti a da ne budes ko fukara ...
mozes 1000 eur mjesecno ustediti? ili tacnije da li si mogao kad si tek dosao? (ako si dosao kao odrasla osoba, ko je tamo odrastao i kome su roditelji pomagali - ne pika se)
nakon godina staza, rijesenog stana itd ... moze, ok
ali raja vjeruju da se od prve plate moze ustediti 1000 eur, a plata obicno do 1500 netto

i da zivis pristojno
mO k3

#129 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by mO k3 »

uglavnomja wrote:
mO k3 wrote: izvini drug , ali nije tako ... moze se ustediti a da ne budes ko fukara ...
mozes 1000 eur mjesecno ustediti? ili tacnije da li si mogao kad si tek dosao? (ako si dosao kao odrasla osoba, ko je tamo odrastao i kome su roditelji pomagali - ne pika se)
nakon godina staza, rijesenog stana itd ... moze, ok
ali raja vjeruju da se od prve plate moze ustediti 1000 eur, a plata obicno do 1500 netto

i da zivis pristojno
odrastao vamo , ali ni od koga euro nisam dobio niti dobijem
ne smijem ni napisati koliko zapravo ustedim...
mali jomu

#130 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by mali jomu »

Svugdje su u svjetu ljudi koji hoce da rade dobro dosli, ali samo skolovani ljudi koji znaju svoj posao, ove druge niko ne trazi.....

Ljudi - radnici, koji znaju svoj posao idu po svjetu i zaradjuju pare, normala laganini regulare svugdje....

Ima i ljudi koji negdje nastavljaju svoje skolovanje, pokupe diplome i laganini.....

.... i svi se vracaju kuci.

Otici negdje vani i zaraditi para pa nazad, to je to.... vazda se tako radi i radit ce se.

Njemacka, a i sve druge zemlje vazda i uvijek trazi ljude...... za rad, jos ako ste majstori svog posla, nema vam kraja. :thumbup:

ali vracajte se nazad, ko ce mi ba kahvu zvat, cevape, burek..... na more ici. :mrgreen:
azurna_obala

#131 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by azurna_obala »

aditon wrote:
azurna_obala wrote:Razmišljala sam da idem, raspitivala se o Švedskoj :mrgreen: a prije dvije godine sam poslala aplikaciju za posao u Barceloni :lol: naravno nikad nikakvog odgovora.

Ako se nekad i uozbiljim po pitanju odlaska, ne bih nigdje za stalno, godinu dvije, i nazad. Mislim da nigdje nije lijepo kao kod kuće.

Ono što još nisam skontala zašto idu oni koji imaju dobre plate, stalan posao. Njih dvoje oko 4000 KM mjesečno i opet kukaju k'o da marke nemaju. A onda krene priča o djeci i sta ce njihova djeca ovdje. Nacionalizam, politika, rat...ima i može biti ovoga svuda, nema garancije.

Na poslu imam dosta ljudi koji su se doselili u Bosnu i tu su im se i djeca rodila, i ne misle ići. Kad sam ih pitala zašto bi se neko doselio u BiH, oni meni zašto ne? Nisam mogla smisliti neki zaista dobar razlog. Dobro, oni svi imaju i dobar posao i plate, ali imaju i ovi moji iz primjera, sama ovi zapeli otići i nema druge.
ti što su se doselili imaju 10tak prosjećnih plata u BiH, njihova djeca ne idu u naše javne škole već veoma skupe privatne škole i ne mješaju se s našom djecom. Također ti što su doselili u BiH se ne liječe u našim bolnicama niti imaju strah da li će dobiti uslugu ako ne stave doktoru u pađe..ti isti također ne čekaju u redu na šalterima po raznim osnovama niti su šikanirani jer nisu članovi vladajućih stranaka itd. Mogao bi ovako do ujutro.

Ja za sada ne idem nigdje, ali kao što napisah u prvom postu iznad, otišao bih zbog djece i to nije floskula jer ne želim da mi djeca odrastaju u zatucanoj sredini, među frustriranim ljudima i da proživljavaju ovaj sistem iz dana u dan. Ovdje je rat neminovan, jedino je nepoznanica kada će početi, a kako je krenulo, od sukoba nismo daleko. Imam i ja ali i supruga i dobre poslove i plate za naše pojmove ali to nije suština jer svi ostali oko mene su nervozni i nezadovoljni...Normalno da se negativna energija prenosi i njen je uticaj jači iz dana u dan.

A što se plata tiče, žalosno je da npr moj prijatelj koji radi u njemačkoj s srednjom stručnom spremom u nekakvoj fabrici u odnosu na mene koji ovdje radi s VSS-om, ima 3 puta veća primanja. Da bi imao njegova primanja, ja bih morao biti sudija Ustavnog suda BiH ili npr Dušanka Majkić koja ima 5+milja svaki mjesec mrzeći ovu državu.

Sve dok ovako razmišljaš tako će ti i biti. Ne možeš porediti ekonomsko stanje i plate sa BIH.
Kqd se prestanete porediti sa drugima i prihvatite sta imate, sa težnjom da napredujete tu gdje ste, biće vam lakše.

Ko ti garantuje kad odavde odeš nećeš doći u veće sranje!?

Mislim da pretjerujete sa ovom pričom o ratu, problemima, pesimizmom, crnilom i sto je najgore hoćete da imate kao komšija.
madner

#132 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by madner »

Ostane i meni 1000 eura svaki mjesec.

Samo ode na kredite. :D
mali jomu

#133 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by mali jomu »

Samo cekaju da ti uvale kredu i laganini kahvica.....

Ovjde ne radis, nemas nista i dobro ti, a tamo radis i nemas nista i ne valja..... :mrgreen:
red evil

#134 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by red evil »

Ne idem nigdje. Nemam ništa i fino mi je. :lol: A treba se potruditi da država bude na nekom pristojnom nivou. Nisu političari krivi što je stanje ovako, mi ih biramo i sve dok ih biramo ovako će nam biti.

A da bi imao pare, mogao uživati treba da znaš svoj posao a kod nas večinom ne znaju, ovi koji fakultet završavaju bore se samo da prođu, da budu neki prosjek a ne da budu iznad prosjeka. Vjerujem da ova država može biti normalna država ali da mi to narod želimo i sve dok ne želimo i dok nam je glavni cilj otići bit će ovako.
mali jomu

#135 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by mali jomu »

red evil wrote: Ne idem nigdje. Nemam ništa i fino mi je. :lol: A treba se potruditi da država bude na nekom pristojnom nivou. Nisu političari krivi što je stanje ovako, mi ih biramo i sve dok ih biramo ovako će nam biti.

A da bi imao pare, mogao uživati treba da znaš svoj posao a kod nas večinom ne znaju, ovi koji fakultet završavaju bore se samo da prođu, da budu neki prosjek a ne da budu iznad prosjeka. Vjerujem da ova država može biti normalna država ali da mi to narod želimo i sve dok ne želimo i dok nam je glavni cilj otići bit će ovako.

Politika nam je takva da su ljudi odustali od politike jer tako ne ide nigdje..... osim toljagom :lol:

Narod se drzi kakve-takve normale a ove zaobilazi..... jer samo zakuhavaju i toliko su bezvezni da u regulari ne mogu ni izaci a kamoli nesto promijenit.

Ludi se snalaze kako ko moze....... sve je to OK. :thumbup:

kakav rat..... nema ba rata medju narodima vise ovdje, sa politicarima, prevarantima, lopovima.... itd lahko da je moguce :mrgreen:
Billy The Pljuc

#136 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Billy The Pljuc »

Pratim...

Ima evo vec preko desetak godina kako odlazim, odem tako i nema me po nekoliko mjeseci, godinu...
Al' se vracam, vracam se uspomenama, vracam se voljenima kojih vise nema, obidjem mezarluke, sjednem i pustim suzu, prozborim koju mada znam da me niko s druge strane nece cuti...
Vracam se nekim ljepsim vremenima, osjecajima, necemu sto se nikad vise vratiti nece...
Vracam se djeci svojoj, iskrenoj sreci koja im ozari lice kad me ugledaju, vracam se pricama koje su se desile dok nisam bio tu...
Vracam se iz inata, iz zelje da budem tu kad sve ono sto nije dobro prestane i nestane...
Vracam se da ostanem...
aditon

#137 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by aditon »

uglavnomja wrote:aha

znaci sa 300-500 eur plati stan, hranu, rezije, benzin, osiguranje, telefon, internet, tv, odjecu, higijenu, plus kafe, ruckove, koncerte, ljetovanja zimovanja ...i ustedi za auto u cashu itd :D

za normalne ljude samo stan kosta toliko, zavisno gdje, negdje cak i vise

inace vani ne mozes raditi koliko hoces nego ima zakonski limit mjesecno prekovremenog.

da mu je plata 4 puta veca - moguce
da on efektivno ima 4 puta vise para - ni teoretski
da mu je kvalitet zivota 4 puta gori - to sigurno

da ustedi 1000 eur mjesecno :lol:
jedino da spava pod mostom ili kod rodbine i da ne placa rezije i hranu itd
njemačka je ogromna zemlja i svi ni u njemačkoj ne rade pod istim uslovima

njegova su neto primanja nešto malo manje od 2000 eura a troškovi mjesećni oko 1000. ne spava na ulici već u stanu koji plaća s režijama 400 eura.
hrana je na zapadu daleko jeftinije pogotovo kad se uzme njihov standard a primjera radi, mliječni namaz od 200 grama koji kod nas košta u prosjeku 3 marke, kod njih košta pola eura (domaći namaz) kod nas ta gramaža nije ispod 2,5 do 3 i više maraka.

ja sam se uključio u diskusiju čisto onako, ne favoriziram odlazak iz BiH. Ja trenutno nemam iz ekonomskih razloga potrebu ici i to sam isticao više puta. Žao mi je što ljudi odlaze ali posljednji valovi migranata nisu ekonomske prirode već jednostavno je ljudima buktum politike i nepravde iz dana u dan.
aditon

#138 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by aditon »

azurna_obala wrote:Sve dok ovako razmišljaš tako će ti i biti. Ne možeš porediti ekonomsko stanje i plate sa BIH.
Kqd se prestanete porediti sa drugima i prihvatite sta imate, sa težnjom da napredujete tu gdje ste, biće vam lakše.

Ko ti garantuje kad odavde odeš nećeš doći u veće sranje!?

Mislim da pretjerujete sa ovom pričom o ratu, problemima, pesimizmom, crnilom i sto je najgore hoćete da imate kao komšija.

fakat mi je dosadilo da se ponavljam, jer očito svi mislite da ja ovdje promovišem odlazak iz BiH. Pokuao sam se uključiti na temu čisto da iznesem neko svoje mišljenje o ovom problemu. Ispada da ovdje zagovaram neki odlazak.

Drugar, meni ništa ne treba vjeruj mi. Živim u stanu i vozim auto, između ostalog, što čak i ovi što su gore otišli nisu niti će u bližoj (ako uopšte) budučnosti ostvariti. Ali meni smeta i tangira me beznađe jer ova situacija u državi je upravo takva. Ovo sad što političari rade više štete pravi nego puške i granate što su napravile za 4 godine rata.

i na kraju, neka svako radi onako kako misli, ali ni ti, a ni ja (probao sam već) nikog nećemo spriječiti da ode iz Bosne ako je tako nanijetio.
MrShadow

#139 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by MrShadow »

peepeep wrote:
Em što imaš posao, em što imaš dobru platu, em što imaš dobra leđa pa već planiraš i šef da postaneš. Nije ovo tema za tebe, ti si i svijeta vidio i života živio. Pitaj prosječnog mladića iz Bosne i Hercegovine pa češ vidjeti kakav je njemu život i hoće li da mu dijete prolazi kroz isto sranje kao i on.
I ovdje grijesis, cim sam upisao fakultet preko work and travel programa sam zapucao u ameriku kao balavac, posudio pare za kartu. I moji roditelji su nizi srednji sloj i jedva sastavljali kraj sa krajem.
Onda upisao skolu, radio, ucio, zavsio fakultet, pohvatao znanje, kontakte i vratio se. Poslije 2 mj nasao posao u stranoj privatnoj firmi bez stele ikakve.
Za to vrijeme vani prosirio sebi vidike, ludovao, putovao, ali sam za sve radio, ali ledja vjeruj mi da nikakva nisam imao.
Ludzak

#140 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Ludzak »

Ne morate. Niko vas ne tjera.
moonca

#141 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by moonca »

MrShadow wrote:
peepeep wrote:
Em što imaš posao, em što imaš dobru platu, em što imaš dobra leđa pa već planiraš i šef da postaneš. Nije ovo tema za tebe, ti si i svijeta vidio i života živio. Pitaj prosječnog mladića iz Bosne i Hercegovine pa češ vidjeti kakav je njemu život i hoće li da mu dijete prolazi kroz isto sranje kao i on.
I ovdje grijesis, cim sam upisao fakultet preko work and travel programa sam zapucao u ameriku kao balavac, posudio pare za kartu. I moji roditelji su nizi srednji sloj i jedva sastavljali kraj sa krajem.
Onda upisao skolu, radio, ucio, zavsio fakultet, pohvatao znanje, kontakte i vratio se. Poslije 2 mj nasao posao u stranoj privatnoj firmi bez stele ikakve.
Za to vrijeme vani prosirio sebi vidike, ludovao, putovao, ali sam za sve radio, ali ledja vjeruj mi da nikakva nisam imao.
:thumbup:
Za primjer. Cestitam. :-D
insomnia78

#142 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by insomnia78 »

Na forumu svi rade od svoje 16-e godine. Naravno uporedo i studiraju, putuju i programiraju :lol:
peepeep

#143 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by peepeep »

insomnia78 wrote:Na forumu svi rade od svoje 16-e godine. Naravno uporedo i studiraju, putuju i programiraju :lol:
Baš. :roll:
Seyfo

#144 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Seyfo »

To kad o sebi govore, a svi ostali su kladionicari ako su u BiH ili peraci guzica ako su vani. Ne znam kad je neko na forumu za sebe rekao da je kladionicar ili perac guzica.
DearJohn

#145 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by DearJohn »

MrShadow wrote:Podrzavam ostanak,

28 godina imam, bio u Americi godinama vratio se. Necu zivjeti 500 godina, ovo do starosti ako je docekam aBd sto je ostalo 20,30 god zelim provesti kvalitetno i okruzen prijateljima i porodicom. Imam srecu da sam ovdje naslijedio nekretninu i radim u IT-u i uvijek i u BiH mogu zaraditi 2-2.5 K Km, cura isto oko 1.5 k sto su primanja za pristojan zivot.
Nista bolje nam ne bi bilo ni u Njemackoj gdje sam dobivao ponude za 2-2.5 K, doduse Eur, ali dodjem na isto jer mi samo za stan treba 1k eur mjesecno. Plus sto cu svu ustedjevinu trositi da dolazim u posjetu toj Bosni koju sam napustio.

Ne mislim da je ovdje toliko lose, zavrsit ce se i taj autoput, mada nam i ne treba jer u Sarajevu gdje god da krenem ne treba mi vise od 15-20 min ( primjera radi, u Americi sam vozio 1h na posao svaki dan u jednom pravcu, a imaju autoput sa 12 traka ), na planini sam za pola sata, na moru za 3h sto nema cijenu.

Zdravstvo javno u Americi je 10x gore nego nase, ko hoce gotivu neka plati privatno kao svugdje u svijetu.

Da ne pricam da je luksuz ovdje jeftiniji nego tamo ( 2Km sat parkinga na Ferhadiji, u NYC $40 na Manhattanu, sisanje 5Km u poredjenju sa $50, vecera za 2 osobe 50 Km u poredjenju sa $200, itd itd ).
Pocrkat ce i ti politicari jednom, dolaze stranci, dolaze investitori, bit ce bolje.

Mozda nisam objektivan, ko nema posla nikako treba da ide, ali opet tako i raja treba da se vise potrudi da uci neke stvari koje su deficit ( IT ), ne mozemo svi biti ekonomisti, pravnici i u javnoj sluzbi.

Plus, kao sto je neko napisao mi za zapadom kasnimo i u losim stvarima, u Americi sam se nagledao svega, ovdje jos ne strahujem od toga da ce mi se neko bombom raznijeti na Ferhadiji niti da ce me upucati ako slucajno pogresim skretanje i uletim u Ghetto.

lp
Bravo majstore, to je to :thumbup:
black

#146 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by black »

uvijek je lahko tudjim k... gloginje mlatiti
Tito_i_Partija

#147 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Tito_i_Partija »

Cuj 50 dolara za sisanje, 200 za veceru za dvoje. :lol:

Ti haman htjeo da zivis k'o Donald Trump. :D
Seyfo

#148 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Seyfo »

Kad kaze "pogrijesim skretanje i uletim u ghetto" odmah se prisjetim naj najboljeg filma "Vanity fair" sa Tomom Hanksom. Safato se s trebom u autu i zavrsio u ghettu, kasnije upade u belaj...u filmu se dobro vidi americko drustvo,politika,rasizam i dobijanje izbora,vrlo primjenjivo na BiH.
Dosadno mii

#149 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Dosadno mii »

Ja ne znam gdje ima sisanje u Sarajevu za 5KM
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#150 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Seyfo wrote:To kad o sebi govore, a svi ostali su kladionicari ako su u BiH ili peraci guzica ako su vani. Ne znam kad je neko na forumu za sebe rekao da je kladionicar ili perac guzica.
Upravo. Nevjerovatno je koliko imamo stereotipiziranu sliku jedni o drugima.
Post Reply