Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#26 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by Bobi »

Bosanac sa dna kace wrote:
poznanik wrote:
ljepilo wrote:doktrina ili ne... hrvati se u srednjoj Bosni kote ko zecevi. Sva ta prica oko majoriziranja ce za 10-15 godina past u vodu. Radim u toj oblasti i vidim konstantan i velik rast u tom etnosu.
Kakav je natalitet kod drugih - kod Bošnjaka i Srba, ili kod ostalih?

Postoji li neki statistički pokazatelj?
mozes se zadovoljit brojkama, al ne zaboravi da je statistika tacan zbir netacnih podataka :-)
Netočno :D , statistički podatak banovanih je tačan podatak :D.

Isključen/a korisnik/ca iz razloga “kršenje pravila foruma”
» ljepilo
NIN

#27 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by NIN »

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... start=4125
NIN wrote:
quasar wrote:Kako bi mogli razmisljati o daljoj evoluciji ljudske vrste?
Po meni, ona je stala. Prosti razlog je sto jednaku priliku za reprodukciju imaju sve jedinke, zdrave, bolesne, prilagodjene, neprilagodjene, inteligentne, intelektualno ogranicene... Odavno je prestala prirodna selekcija i eliminacija. Kao sto neko rece, danas bolji i kvalitetniji primjerci ljudske vrste ostavljaju iza sebe 1-2 potomka, a oni drugi, koji nikako ne mogu biti ono sto bi mi htjeli da ljudska vrsta bude, ostavljaju mnogo-mnogo vise njih, i ti su uglavnom prilagodjeniji jer opstaju i u uvjetima neimastine, slabe medicinske njege, itd. Po Darwinu bi oni bili uspjesnija varijanta i trebali bi da prevladaju.
Na prvu, moze zaista i izgledati tako ali u stvarnosti je zapravo daleko od toga. Evolucija ljudske vrste nije niti moze stati. Recimo, ako znamo da je evolucija zapravo bazirana na reproduktivnosti, a ne pukom prezivljavanju jedinki onda ce postati jasno da prezivljavanje jedinke, u nasem slucaju, zahvaljujuci naprednijoj tehnologiji ne znaci da ce ona biti i reproduktivno uspjesna, tj. da ce osnovati potomstvo. Ako znamo da su primarne preference pri odabiru partnera njihovo zdravlje onda ce nam biti jasno da individue sa fizickim ili psihickim defektima imaju jako male izglede za osnivanjem potomstva. Dakle, iako tehnologija dopusta prezivljavanje ljudi koji u protivnom ne bi prezivjeli ona nema uticaja na njihovu realnu reproduktivnost.
Nebula wrote:Dobro si primjetio da danas napredni i obrazovani ljudi (uglavnom) imaju jedno ili dvoje (ili nijedno) dijete. Sa druge strane ovi što ne koriste zaštite niti ih to zanima štancaju po desetoro djece. Dawkins je to objasnio time da što smo duhovno napredniji više se možemo suprostaviti svojim genima koji žele da se maksimalno razmnožavaju. Moglo bi se reći da više vremena (koje je jedini nenadoknadljiv resurs) posvećujemo sebi. Jer kada imaš puno djece onda, ako si iole dobar roditelj, neće ti ostati vremena za sebe i za bilo šta osim djece.
Nije mi poznata ova Dawkinsova i mislim da je pogresno protumacena. Duhovnost nema neke pretjerane veze sa reproduktivnoscu nego se radi o jednom sasvim drugacijem i daleko prakticnijem modelu, kao sto pokazem ispod. Ostalo itekako stoji.
Nebula wrote:Međutim, to ne znači da ovi što štancaju po desetoro djece (pa onda mole za pomoć preko televizije) imaju puno veće šanse za opstanak. Uzmimo za primjer dva bračna para. Par A ima mjesečna primanja od 3000 KM i dvoje djece. Par B ima mjesečna primanja od 800 KM i sedmoro djece. Par A će moći uložiti puno više resursa (novac, vrijeme, ljubav) za svako svoje dijete. Njihovo dvoje djece će imati svu moguću njegu i pažnju. Biće zdraviji i fizički i psihički. Takva djeca će i sama postati obrazovana i zdrava te će moći dalje da se razmnožavaju u zdravim porodicama.

Za to vrijeme par B će sa svojih sedmoro djece živjeti u siromaštvu. Možda neko od djece umre mlado od bolesti a u svakom slučaju njihovo fizičko i psihičko zdravlje neće biti na nivou. Neki od njih 7 će postati kriminalci i pljačkaši. Neki drogereši, kurve i propalice. U svakom slučaju teško je očekivati da će njihova djeca, odrasla u takvim uvjetima, kasnije osnovati uzorne porodice. Prije svega oni neće biti interesantni djeci parova A i mogu očekivati da se vjenčaju samo sa djecom drugih parova B. Dakle može se očekivati da osnuju iste porodice kakve su njihovi roditelji (ako ne i gore). Ali i tada možemo očekivati da će to uraditi možda dvoje od tih sedmoro nesretnih dječaka i djevojčica.

Sklon sam mišljenju da će par A (u prosjeku) duže nastaviti svoje gene nego par B. Recimo nakon nekih 200 godina, opet kažem u prosjeku, par A bi trebao da ima predstavnike svojih gena a to ne bih smjeo tvrditi za par B.
Dobro si ovo primjetio ali bih da malo pojasnim mehanizme o kojima se ovdje radi. Naime, primarni faktor od kojeg zavisi reproduktivnost je ekonomija! Zapravo, ono o cemu se radi su okolisne determinante koje direktno diriguju reproduktivnom dinamikom i nas taj nacin uticu na odabir relevantnih reproduktivnih strategija u koje mozemo ubrojati i razlicite oblike bracnih zajednica.

Nakon industrijske revolucije na Zapadu demografija se znatno pocela mijenjati na nacin da je natalitet poceo naglo opadati kao sto je i mortalitet novorodjenih znatno reduciran radi tehnoloskog napretka. Radi se o fenomenu koji se naziva demografska tranzicija ali ne bih sada nasiroko o ovom pojmu.

Poenta se moze prepoznati u reproduktivnoj strategiji roditelja koji zele sto efikasnije investirati u svoje potomstvo. Generalno, efikasnost se moze ogledati u kvantitetu i kvalitetu. Sta ce preovladati pri odabiru strategije glavnu rijec vodi ekonomija, tj. okolina u kojoj bracni par zivi. Ako je ekonomija oskudna roditelji pretenduju ka kvantitetu jer ce veci broj potomstva garantovati visu ucestalost prezivljavanja - sto je vise djece, vece su sanse da ce neko od njih prezivjeti, kasnije osnovati brak i imati svoje potomstvo. Ako su pak ekonomski faktori pogodniji roditelji ce u tom slucaju pretendovati vise ka kvalitetu potomstva nego njihovom kvantitetu jer u pogodnijim ekonomskim uslovima roditeljska investicija ce biti bazirana vecem individualnom ulaganju u potomstvo u smislu edukacije, sto viseg drustvenog statusa i zdravlja generalno jer se time povecavaju sanse za njihovo prezivljavanje i kasnije osnivanje svog potomstva.

Vrijedi obratiti paznju i na cinjenicu da ekonomske prilike i ekonomsko uredjenje odredjenog drustva (okolisni resursi) direktno uticu na uredjenje bracnih zajednica. Recimo, Inuiti su striktno monogamni, drustva Bliskog istoka su bazirana vecinom na poliginiji dok neka drustva Tibeta imaju poliandrijsko uredjenje bracnih zajednica (dvojica ili vise brace zene jednu zenu). Faktori koji uticu na to kakav ce trend biti zastupljen jesu nacin sticanja dobara, tj. da li su drustva patrilinearna ili matrilinearna (ovdje se radi o nacinu vertikalnog transfera dobara, tj. nasljedstva s koljena na koljeno), da li su stocari ili poljoprivrednici, lovci i skupljaci, itd.
Nebula wrote:Ovih dana supruga i ja imamo dilemu da li praviti drugo dijete. Ovo prvo ima godinu i po i sad bi nešto kontamo mogli začet drugo ako želimo. Ali nismo sigurni da li želimo. Meni je 35 godina a njoj 29. Ovo prvo nam još ne da normalno spavati (budi se i vrišti svako malo to jest čim joj ispadne cucla) i mijenjamo se jednu noć ja sa njom u sobi a drugu noć supruga. Zajedno imamo primanja oko 3000 KM minus 350 KM koliko dajemo ženi koja nam čuva dijete dok mi radimo. Puno je argumenata za i protiv pri čemu ih oboje iznosimo podjednako. Kada nju gledamo onako preslatku odmah poželimo drugo. Ali kad se iz jutra u jutro budimo preumorni odmah nećemo drugo :-D Ako hoćeš djecu moraš biti spreman žrtvovati sebe. Treba naći balans između potrebe da se razmnožiš ali i potrebe da živiš. I tako mjesecima mi dumamo i kontamo šta ćemo. A neko bez imalo razmišljanja desetoro. Ne razumijem te ljude.
U ovom podvucenom se prepoznaje dvojba o alokaciji roditeljskih resursa. Radi se o kompromisu jer resursi nisu neograniceni pa se s toga moraju sto efikasnije alocirati (raspodjeliti). Kompromis je prepoznatljiv u ljudskoj teznji kako za prezivljavanjem tako i za reprodukcijom pa je dvojba posljedica cinjenice da ulaganje u jedno smanjuje sposobnosti u drugom segmentu.

Za reproduktivnu sposobnost nije dovoljno samo svoje potomstvo nego, da bi jedinka bila reproduktivno sposobna u pravom evolucionom smislu, ona mora indirektno obezbjediti da njeno potomstvo osnuje svoje potomstvo, dakle, unucad. Bas iz ovog razloga u vrstama kao sto je nasa, kao i kod vecine drugih sisara, roditeljska investicija je jako bitan faktor. Ukratko, pogotovo u drustveno kompleksnijim vrstama primata, osnivanje svog potomstva je tek pola puta ka reproduktivnom uspjehu.
U sustini, mehanizmi reproduktivnih strategija nemaju mnogo stosta sa ideologijom. Na odabir broja potomstva iskljucivo utice lokalna ekonomija. Generalno, sto je ona oskudnija roditelji ce pretendovati brojnijem potomstvu, a sto je standard veci utom ce potomstvo biti malobrojnije. Posrijedi je matematika - roditelji u nesigurnim, ekonomski oskudnim drustvima se odluciju na brojnije potomstvo jer veci broj garantuje sigurniji dobitak (citaj unucad), dok u ekonomski sigurnijim drustvima roditelji vide uspjeh u sto vecem ulaganju svojih resursa u potomstvo (akolacija), a posto su resursi konacni to ce usloviti manji broj djece. Recimo, na Zapadu primarna moneta i vrijednost potomka je njegovo skolovanje jer ono uz drustveni status garantuje i stabilnu dobit i samim tim sigurnije pronalazenje partnera u reproduktivnom dobu. Dakle, sto se vise ulozi u dijete u smislu skolovanja (koje roditeljima nije jeftino) ono ce biti reproduktivno sposobnije pa ce reditelji doci do svog bioloskog cilja koje se ogleda u unucadima.

Naravno da na ovo ne treba gledati naivno i misliti da roditelji uz digitron odlucuju o svom narastaju, mada, ne sumnjam da ima i takvih slucajeva. :D
chuchumbamayumbe

#28 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by chuchumbamayumbe »

Prije desetak godina imao sam priliku da razgovaram sa jednom postarijom ženom, Njemicom. Radili smo zajedno na nekom poslu, i nekako smo došli na temu potomstva.
Tada je imala sina od nekih 30-35, oženjenog prije nekoliko godina. Ja je onako naivno pitam ima li unuka, k'o da sam je pitao ne znam ti šta!
Ma kakvi, znaš...u Njemačkoj se orijentaciono zna koliko košta dijete prve godine, druge, treće...oni si po finansijama ne mogu priuštiti da imaju dijete, prema tome - neJma djece.
Onako, najnormalnije, isto kao da pričamo o kupovini novog auta. A vozi mercedesa okca, najnormalnije se oblači i jede, izlazi u restorane...
:-)
Sve ja to shvatam, ali nikada neću zaboraviti njenu kalkulaciju.
Zato, kada čujem da se Nijemci žale na Kurde&co hoće mi nešto biti.
8-)
cyprus

#29 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by cyprus »

Natalitet naravno nije stvar bezveze, nego zaista vrlo bitan faktor svakog društva, posebno njegove budućnosti... Naravno da je to pogrešno koristit u kontekstu ''nek je nas više nego njih'' :-) , ali u kontekstu priče da kad moja generacija bude došla u penziju, tada će i više od 50% stanovništva bit u penziji... Ko će održavat takav PIO/MIO? To je recimo jedno od najčešćih ekonomskih pitanja koja se postavljaju vezano za ovu priču, ali nije svakako jedino...

S druge strane, nerazvijene zemlje (npr. većina afričkih, te dosta azijskih i latinoameričkih) imaju problem previsokog nataliteta... Njima se taj problem javlja zbog činjenice da to stanovništvo valja i prehranit, a u njihovim uslovima to je vrlo teško...

A u oba slučaja, i u državama niskog i državama visokog nataliteta bi se trebala primjenjivati odgovarajuća populacijska politika, stimulativna odnosno restriktivna... Problem niskog nataliteta generalno imaju manje-više sve razvijenije države, ali one taj problem nastoje riješiti različitim mjerama, pa i imigracijom... Tu su izuzetak ove države u tranziciji, u koje spadamo i mi, gdje su ljudi iskusili čari modernog života, ali gdje ekonomska situacija nije takva da bi se mogla provoditi ozbiljna populacijska politika, a takve države nisu atraktivne ni za emigrante... Tako da se generalno može zaključit da je bijela kuga ponajviše zahvatila države bivšeg istočnog bloka... S druge strane, u zemljama u razvoju ili bolje reći nerazvijenim zemljama, nema ni ozbiljnog pokušaja restriktivne politike, jer kako ćeš ti otić u neku vukojebinu u Kongu i tamošnjim plemenima pričat kako trebaju planirat porodicu... Jedino je poznat radikalan primjer politike jednog djeteta u Kini, koji jeste prilično kontraverzan, ali stoji argument da nije nje, ko zna do koje brojke bi kinesko stanovništvo doguralo i kako bi se prehranilo...

U svakom slučaju cijeloj planeti slijedi demografska tranzicija... Kod nekih je ona podobro odmakla, nekima tek prestoji (npr. i u najnerazvijenijim državama Afrike natalitet počinje polako opadati)... Na mojoj i budućim generacijama je da skontaju načine kako da se nose sa njom...
Ateista

#30 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by Ateista »

odesveuhonduras wrote:Imam troje, i da je hanuma boljeg zdravlja, bilo bi bar još dvoje. Nemam hvala Bogu financijskih problema da bi mi to bio problem.

Razlozi - podjednako ideološka doktrina kao i lični stav da ništa na dunjaluku ne može platiti kad te dijete zovne "babo"

Gade mi se ljudi koji nemaju nikakvog razloga da nemaju više djece već zbog obijesti i kretenluka ostaju na jednom djetetu i onemogućuju mu odrastanje uz braću i sestre.
A meni se gade ljudi koji drugima namecu svoje misljenje.

Sta ti se ima gaditi, kakva obijest i kretenluk sto neke ostaje na jednom djetetu ili nece da uopste ima dijete?

Pa svako bolan ima pravo da sam odluci hoce li imati djece i koliko ce ih imati, kad ce ih imati i slicno. Mogu to biti i ekonomski i ko zna koji drugi razlozi, ali to je svacije pravo i ti nemas pravo nekome da govoris da je kreten ako ne zeli da ima vise od jednog djeteta ili ako ne zeli nikako da ima djecu.

Stvarno ljudi sebi svasta daju za pravo, cim se neki par vjenca ili pocne zivjeti skupa, odmah hiljadu pitanja "kad ce sta biti", pa kad i dobiju dijete odmah ide "a kad ce drugo, trece, peto, deseto", popustite malo, to je licna stvar i niko nema pravo drugom da namece misljenje o tome kad i koliko djece treba imati, niti da govori da je kreten zbog toga.
Ateista

#31 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by Ateista »

chuchumbamayumbe wrote:Prije desetak godina imao sam priliku da razgovaram sa jednom postarijom ženom, Njemicom. Radili smo zajedno na nekom poslu, i nekako smo došli na temu potomstva.
Tada je imala sina od nekih 30-35, oženjenog prije nekoliko godina. Ja je onako naivno pitam ima li unuka, k'o da sam je pitao ne znam ti šta!
Ma kakvi, znaš...u Njemačkoj se orijentaciono zna koliko košta dijete prve godine, druge, treće...oni si po finansijama ne mogu priuštiti da imaju dijete, prema tome - neJma djece.
Onako, najnormalnije, isto kao da pričamo o kupovini novog auta. A vozi mercedesa okca, najnormalnije se oblači i jede, izlazi u restorane...
:-)
Sve ja to shvatam, ali nikada neću zaboraviti njenu kalkulaciju.
Zato, kada čujem da se Nijemci žale na Kurde&co hoće mi nešto biti.
8-)
Meni je bolja i ta kalkulacija nego ona bosanska - "svako dijete ima svoju nafaku". Kad vidim ko sve ima dijecu i u kakvim uslovima ta djeca zive...
JThomas

#32 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by JThomas »

a kjafire, kad će šta biti? :D
Ateista

#33 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by Ateista »

JThomas wrote:a kjafire, kad će šta biti? :D
Onda kad se ozenim... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Mis mekinjas

#34 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by Mis mekinjas »

Ja mislim da mnogima treba zabraniti da imaju djecu. Boli me uvo kakva je to stvar, doktrina ili potreba. Kad vidim ko se sve razmnožava, gluho bilo..... :-) :-) :-) :-)
Ali nemam ništa protiv da se intiligentni ljudi razmnožavaju.....
Vidim Bobi, je banovao ovog što reče kako se Hrvati razmnožavaju. Ja volim Bobija. :D :)

Leleeeeeeeeeeee, svakakvog naroda... :-) :-) :-) :-) :roll:
LONGMAN

#35 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by LONGMAN »

Demografi stalno kukaju zbog slabog nataliteta, zbog slabe stope porasta stanovnistva, treba se popraviti, bla bla. Naravno da treba, ali kako sa OVAKVOM finansijskom situacijom u nasoj drzavi da se razmislja o cetvero ili vise djece?!
Ja, npr. dok zavrsim fakultet, dok sve neke druge stvari pozavrsavam, ako prije 30-te godine dobijem dijete bice super, a danas mnoga omladina ima takvo misljenje.
Svako bi volio imati vise djece, da oni odrastaju uz brata i sestru i sl., ali ne zivi se od "have".
I oni koji razmisljaju kakvu ce mu buducnost imati dijete, da li ce mu moci priustiti mnoge stvari, ce uvijek imati manje djece od onih koji ne razmisljaju mnogo vise o tome. Lahko je jednoj Njemackoj, il Norveskoj i sl. popraviti prirastaj, puste odr. broj osoba iz drugih drzava, i oni poprave svoje stanje, a nama ono sto ostane.
Kad pogledamo koliko nam se je broj stanovnika povecao od prvog popisa 1851. pa do '91. kad je taj broj udvostrucen, imali smo bas neki super dinamican razvoj st. I opstajalo je sve, medjutim zbog ekonomske situacija koja nam diktira nacin zivota.

A od 1991. (kad je imala 4.377.033 st.) pa po procjenama za 2010. (3.389.126. st.) nasa pgs iznosi -0,64%, vidi se koliko se situacija promijenila, zna se sta je utjecalo, a jedva cekam reziltate popisa st. pa da se stvarno vidi koliko nam je dinamika st. otisla u negativu.
Pa valjda se oni na VELIKIM STOLICAMA zapitaju sto je tako, i da malo vise obrate paznju na potpomganje nataliteta, i veca prava uvedu trudnicama, i sve sto bi doprinijelo pozitivnoj stopi. Nadam se da kad dodje moje doba da razmisljam o djejetu da ce situacija biti bolja. :-)
casanova123

#36 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by casanova123 »

vise ljudi vise djece, manje hrane i posla za njih kad narastu :D

danas ljudi prave djecu i radjaju cisto onako jer su i njihovi roditelji imali djecu ili zato to im je nana rekla da hoce unucad.. uopste ljudi ne razmisljaju o posljedicama i o onome sta ce napraviti toj djeci kad narastu :D
StupskaBitanga

#37 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by StupskaBitanga »

selefije ili ti vehabije samo štancaju djecu
Mislim meni kao muškarcu je to uvreda da ženu doživljavaju kao mašinu za pravljenje djece
Sve je to super ali 5-6 maaaa daaajjj
Najgore je što se mnogi ljudi rukovode onom svako dijete ima svoju nafaku pa rode nogometni tim i svi onda umiru od gladi
chuchumbamayumbe

#38 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Kada je moja supruga saopštila šefu u bivšoj firmi da je trudna (drugo dijete), dobila je nogu i otpremninu za 6 mjeseci. Plata je ionako bila mala.
I kaže rađaj djecu?!

:roll:
StupskaBitanga

#39 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by StupskaBitanga »

chuchumbamayumbe wrote:Kada je moja supruga saopštila šefu u bivšoj firmi da je trudna (drugo dijete), dobila je nogu i otpremninu za 6 mjeseci. Plata je ionako bila mala.
I kaže rađaj djecu?!

nije jedina
Tako je bilo jednoj radnici na Pinku i ona rekla da će ih tužiti a drogerka joj na to rekla slobodno i ništa na kraju vuk pojeo magarca
chuchumbamayumbe

#40 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

casanova123 wrote:vise ljudi vise djece, manje hrane i posla za njih kad narastu :D

danas ljudi prave djecu i radjaju cisto onako jer su i njihovi roditelji imali djecu ili zato to im je nana rekla da hoce unucad.. uopste ljudi ne razmisljaju o posljedicama i o onome sta ce napraviti toj djeci kad narastu :D
Kako ko...
Na stranu to što niko ne može predvidjeti budućnost, da li ćeš ti danas, ako imaš gutu para, za 10 godina možda biti donji.
To niko ne zna.
Margita81

#41 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by Margita81 »

Razlika izmedju sadasnjih mladih potencijalnih roditelja i onih prije 50godina je u tome sto vise nije dovoljno samo moci djetetu obezbjedit hranu i jedno odjelo za skolu i jedno za po kuci. Potrebe i zelje su enormne a mogucnosti ogranicene pa onda ljudi razmisljaju bolje jedno kojem cu mocu priustiti pristojan zivot nego 4 kojima necu moci.
Ateista

#42 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by Ateista »

casanova123 wrote:vise ljudi vise djece, manje hrane i posla za njih kad narastu :D

:thumbup: :thumbup:
chuchumbamayumbe

#43 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Ateista wrote:

Da ponovim.
Kako ko...
Na stranu to što niko ne može predvidjeti budućnost, da li ćeš ti danas, ako imaš gutu para, za 10 godina možda biti donji.
To niko ne zna.

Mi smo dobili djecu kada smo imali prihode 5 puta veće od današnjih i bilo je lijepo dok je trajalo (glede finansija).
Prije 5-6 godina nisam niti razmišljao o mogućnosti da budem na mjestu gdje sam sada.
Vi izgleda znate gledati u budućnost i vidite kakva će situacija biti u narednih 5-10 godina.
Uvijek sam volio reći "NISU NI DJECA ZA SVAKOGA". Pri tome ne mislim na pare.
8-)
alica.k

#44 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by alica.k »

nevjerovatno da neki sebi uzimaju za pravo da komentarisu tudje odluke da li ili ne imati djecu...
dijete je danas skupo. a i da nije, opet ne mijenja cinjenicu da je to licna stvar.
Ateista

#45 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by Ateista »

chuchumbamayumbe wrote:
Ateista wrote:

Da ponovim.
Kako ko...
To niko ne zna.

Mi smo dobili djecu kada smo imali prihode 5 puta veće od današnjih i bilo je lijepo dok je trajalo (glede finansija).
Prije 5-6 godina nisam niti razmišljao o mogućnosti da budem na mjestu gdje sam sada.
Vi izgleda znate gledati u budućnost i vidite kakva će situacija biti u narednih 5-10 godina.
Uvijek sam volio reći "NISU NI DJECA ZA SVAKOGA". Pri tome ne mislim na pare.
8-)
To je tacno, mnogima se situacija moze totalno okrenuti, moze neko naglo ostati bez posla i slicno, ne mozemo znati sta nas ceka. Medjutim, cinjenica je da ima previse onih koji svjesno prave djecu onda kada je situacija jako losa i bez izgleda da ce se popraviti, i to po nekoliko djece, i svoju sopstvenu djecu osude na jako los zivot. Sto je najgore, nije to vise samo stvar para, losa finansijska situacija se cesto odrazi na mnoge aspekte zivota.

Da ne govorim o tome koliko ih prave djecu samo da bi udovoljili roditeljima, rodbini, komsijama i drugima, da ne bi ljudi mislili nesto lose o njima, ti su tek posebna prica.
amko76

#46 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by amko76 »

StupskaBitanga wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Kada je moja supruga saopštila šefu u bivšoj firmi da je trudna (drugo dijete), dobila je nogu i otpremninu za 6 mjeseci. Plata je ionako bila mala.
I kaže rađaj djecu?!

nije jedina
Tako je bilo jednoj radnici na Pinku i ona rekla da će ih tužiti a drogerka joj na to rekla slobodno i ništa na kraju vuk pojeo magarca
Ko je drogerka? :-)
Bodkin

#47 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by Bodkin »

cuj da popravljam natalitet i da stancam petoro djece :lol: :lol: :lol:

prvo, dvoje je idealno. uvijek sam smatrao da je u bar 70% slucajeva trece dodje kad roditelji imaju dva sina ili dvije kcerke a htjeli bi oboje da imaju i onda jos jednom probaju :)

drugo, ne mogu ljudi da shvate da ima ljudi koji ne razmisljaju o djeci ili mozda cak nece da imaju djecu. pa danas vecina hoce da zavrsi fakultet i da napravi nesto na poslovnom planu i onda idu djeca
cyprus

#48 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by cyprus »

Meni je idealno troje ili četvero :)
Bodkin

#49 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by Bodkin »

cyprus wrote:Meni je idealno troje ili četvero :)
sve super, nisam mislio da je univerzalno idealno dvoje nego vise licno misljenje :)
Margita81

#50 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by Margita81 »

Meni je zanimljiva ta cinjenica da sirotinja radja a ovi sto imaju cekaju nesto ili ostanu na jedom max dvoje djece. Zasto prave djecu kad ni ono troje cetvero nemaju cime nahraniti a kamoli sta drugo?
Post Reply