Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

poznanik

#1 Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by poznanik »

Zbog nezaposlenosti i neriješenog stambenog pitanja, višečlane porodice u RS su na udaru siromaštva, a mladi parovi rijetko se odlučuju za brojno potomstvo.

Dok duhovna i svjetovna vlast, te demografi, zabrinuto upozoravaju da je natalitet konstantno u padu, sociolozi ukazuju na činjenicu da zdravoj porodici, kao osnovnoj ćeliji društva u našim uslovima života, i ne treba više od troje djece. http://teletext.bhrt.ba/
Marijana i Zlatko Ratković iz Banjaluke imaju pet kćeri i četiri sina. Žive od Zlatkove plate i skromnog dječjeg dodatka. Na koji način uspijevaju da prežive sa skromnim mjesečnim primanjima, ni njima nije jasno. Iako im život nije nimalo jednostavan Marijana kaže da se nikada nije pokajala zbog toga što je odlučila da rodi devetoro djece. I desetočlanoj porodici Mirčić iz Bronzanog Majdana, kod Banjaluke, svaki dan je borba za preživljavanje. Uz dosta muke i truda roditelji Milena i Stevo, zasada iz te borbe izlaze kao pobjednici. Žive od Stevine ratne invalidnine od 670 maraka i 160 maraka dječjeg dodatka mjesečno, kao i 100 maraka koje svakih šest mjeseci dobiju od Centra za socijalni rad.
http://www.novireporter.com/look/report ... ticle=3686

Čini mi se da se i u Federaciji pojedine majke i očevi bore protiv pada nataliteta. Jutros sam mimoišao majku koja u pratnji ima četvero djece - tri muška i jedno žensko. I nedavno sam vidio na ulici bračni par sa četvero djece, ovaj put je to muslimanska porodica s bradom i burkom na glavama.

Da li je, možda, započela tiha utrka u natalitetu, rivalitet između etničkih grupa u BiH, nastojanje da se bržom i brojnijom reprodukcijom postignu uslovi za snažniju dominaciju etničkih cjelina i njihovih starješina.

Kakva je ekonomska snaga porodica koje imaju četvero i više djece, posebno imajući u vidu činjenicu da majke uglavnom ne rade, a da su troškovi i opće potrebe jedne ovakve porodice relativno visoki, te činjenici da je kupovna moć BiH stanovništva dosta niska. Da li postoje neki dodatni izvori finansiranja potreba porodica sa mnogo djece? :?
Margita81

#2 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by Margita81 »

Meni cudno vidjeti majku sa troje ili vise djece. To je postala takva rijetkost da je eto cudno. Nazalost.
S druge strane u uslovima u kojima zivimo imati jedno dijete je luksuz a ovi sa vise djece se valjda vode onom "gdje ima za dvoje ima i za troje".
Ateista

#3 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by Ateista »

Gledajuci neke globalne razmjere, natalitet raste i sve je veci broj ljudi na svijetu. Vecina drustava potice povecanje nataliteta zbog jacanja svoje religije, nacije, zobg takmicenja u brojnosti sa konkurentskim religijama i nacijama, a na globalnom nivou ce to ljudsku vrstu dovesti do propasti zbog nedostatka resursa za toliki broj ljudi.
chuchumbamayumbe

#4 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by chuchumbamayumbe »

Mi imamo dvoje, ne bih imao nikakav problem kada bi imali još dvoje ali jedini ograničavajući faktor su finansije i ništa više.
Supruga i ja volimo djecu, nema ništa ljepše, nema ništa ljepše kada se ta djeca sutra budu pomagala u životu, ali sa trenutnim finansijama i sa državom koju zaboli briga za natalitet, niti ne pomišljamo.
wewa

#5 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by wewa »

imamo apsurdnu situaciju da nam natalitet pumpaju ljudi na rubu egzistencije, i sami socijalni slucajevi.

kakva drzava, takva i natalitetna politika. nema dovoljno vrtica, porodiljsko odsustvo je kao ruski rulet - svakog trena mozes ostati bez posla. uostalom, trend je otpustanje trudnica/nezaposljavanje zena u fertilnoj dobi.
statistika kaze da je najmanje 15% parova u fertilnoj dobi neplodno. kod nas se protiv neplodnosti bori tako da se svi pacijenti upute jednom jedinom ljekaru, o vlastitom trosku.

vrlo ce brzo doci vrijeme kad nam nece imati ko puniti solidarne penzijske fondove. osim ako se ne odlucimo za uvoz indijaca, kineza ili druge brzorastuce nacije.
amko76

#6 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by amko76 »

wewa wrote:imamo apsurdnu situaciju da nam natalitet pumpaju ljudi na rubu egzistencije, i sami socijalni slucajevi.

kakva drzava, takva i natalitetna politika. nema dovoljno vrtica, porodiljsko odsustvo je kao ruski rulet - svakog trena mozes ostati bez posla. uostalom, trend je otpustanje trudnica/nezaposljavanje zena u fertilnoj dobi.
statistika kaze da je najmanje 15% parova u fertilnoj dobi neplodno. kod nas se protiv neplodnosti bori tako da se svi pacijenti upute jednom jedinom ljekaru, o vlastitom trosku.

vrlo ce brzo doci vrijeme kad nam nece imati ko puniti solidarne penzijske fondove. osim ako se ne odlucimo za uvoz indijaca, kineza ili druge brzorastuce nacije.
Ovo je potpuno tačno, uglavnom sirotinja štanca djecu i samo stvaramo novu sirotinju i socijalne slučajeve.

Kažu svako dijete ima svoju nafaku, nek onda i žive od nafake.
odesveuhonduras
Location: Ne interesuje me vaše mišljenje o deklinaciji Edinovog prezimena. FaLa :)

#7 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by odesveuhonduras »

Imam troje, i da je hanuma boljeg zdravlja, bilo bi bar još dvoje. Nemam hvala Bogu financijskih problema da bi mi to bio problem.

Razlozi - podjednako ideološka doktrina kao i lični stav da ništa na dunjaluku ne može platiti kad te dijete zovne "babo"

Gade mi se ljudi koji nemaju nikakvog razloga da nemaju više djece već zbog obijesti i kretenluka ostaju na jednom djetetu i onemogućuju mu odrastanje uz braću i sestre.
Ma.Le.Na

#8 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by Ma.Le.Na »

hm poticaji mladima da radjaju su ravni minus stoji :x
i onda kad cujem..bijela kuga..posamarala bi ih sve :x
dodatak na platu je MIZERAN..ako postoji..
trudnicko ako imas na konju si...a obicno nemas..
ne mozes izaci da dijete vakcinises..nista se ne pravda :x
i onda kazu ...rodi.. :x :x :x

ufffffffff :x :x :x :x :x :x
zemo_online

#9 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by zemo_online »

kako u somaliji nemaju bas nista ,nemaju cak ni drzavu,a samo stancaju djecu,u prosjeku 7?

kako,u vezi s time,nase bake i deke prije samo 60 godina imali toliko djece,a nisu imali nista,manje nego sada?

zato ljudi ,ne pametujte puno,nije to do materijalnog sto pokazuje proslost,vec se primite posla i potanite svjesni cinjenice da bih ne moze bez djece.
bijela

#10 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by bijela »

kakva ideološka doktrina, to je društvena neophodnost. društvu je potrebna kategorija mladih-radno sposobnih ljudi da bi uopće druge dvije kategorije, djeca i stari, mogli živjeti ljudskim životom.
Ridjobrki

#11 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by Ridjobrki »

Jah, valja nam 35-ogodišnje penzionere nečim hraniti uz armiju budžetskih parazita - šta čekamo? Gasite kompjutere i palite kopulatore, odmah sad!
amko76

#12 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by amko76 »

Haha šta ti je ''kopulator'' ?
Bosanac sa dna kace

#13 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by Bosanac sa dna kace »

to je sve do licnog stava,
ok je pricati o padu nataliteta dok se ne pocne pricati o ugrozenosti :x
kolko ja znam jedino je katolicka crkva u BiH podrzavala materijalno bracne parove i to u Posusju, inace opstini u BiH sa najvecim natalitetom kolko ja znam, da li su drugdje pomagali ne znam
mislim da nem utrke po pitanju toga.
ljepilo

#14 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by ljepilo »

doktrina ili ne... hrvati se u srednjoj Bosni kote ko zecevi. Sva ta prica oko majoriziranja ce za 10-15 godina past u vodu. Radim u toj oblasti i vidim konstantan i velik rast u tom etnosu.
poznanik

#15 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by poznanik »

ljepilo wrote:doktrina ili ne... hrvati se u srednjoj Bosni kote ko zecevi. Sva ta prica oko majoriziranja ce za 10-15 godina past u vodu. Radim u toj oblasti i vidim konstantan i velik rast u tom etnosu.
Kakav je natalitet kod drugih - kod Bošnjaka i Srba, ili kod ostalih?

Postoji li neki statistički pokazatelj?
Bosanac sa dna kace

#16 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by Bosanac sa dna kace »

poznanik wrote:
ljepilo wrote:doktrina ili ne... hrvati se u srednjoj Bosni kote ko zecevi. Sva ta prica oko majoriziranja ce za 10-15 godina past u vodu. Radim u toj oblasti i vidim konstantan i velik rast u tom etnosu.
Kakav je natalitet kod drugih - kod Bošnjaka i Srba, ili kod ostalih?

Postoji li neki statistički pokazatelj?
mozes se zadovoljit brojkama, al ne zaboravi da je statistika tacan zbir netacnih podataka :-)
Halcyon

#17 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by Halcyon »

Ma.Le.Na wrote:hm poticaji mladima da radjaju su ravni minus stoji :x
i onda kad cujem..bijela kuga..posamarala bi ih sve :x
dodatak na platu je MIZERAN..ako postoji..
trudnicko ako imas na konju si...a obicno nemas..
ne mozes izaci da dijete vakcinises..nista se ne pravda :x
i onda kazu ...rodi.. :x :x :x

ufffffffff :x :x :x :x :x :x
:thumbup:
FrankSlade

#18 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by FrankSlade »

Dzaba im kad se iseljavaju k'o ludi.

Usput, nesto ne vjerujem da je natalitet Bosnjaka u srednjoj Bosni slabiji od hrvatskog.
Last edited by FrankSlade on 27/03/2012 00:04, edited 1 time in total.
donja_crtica

#19 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by donja_crtica »

ako Bog da cetvoro :)

Da budu zivi i zdravi, a bice i nafake ako Bog da :)
amrica

#20 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by amrica »

fuj :x
kad nam takvi rade u zdravstvu :run:
atko

#21 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by atko »

amko76 wrote:Haha šta ti je ''kopulator'' ?
ono s cime se pristupa procesu kopulacije :D ili ti ono za ono :D ili ti ... sramota me rec ... vidi na wiki :D
CASUALE

#23 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by CASUALE »

Evo jedna prikladna za ovu temu :D

amko76

#24 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by amko76 »

atko wrote:
amko76 wrote:Haha šta ti je ''kopulator'' ?
ono s cime se pristupa procesu kopulacije :D ili ti ono za ono :D ili ti ... sramota me rec ... vidi na wiki :D
:lol: :lol: :lol:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#25 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by PipiDugaDevetka »

Hrvati nisu životinje, pa da se kote!
Last edited by PipiDugaDevetka on 27/03/2012 00:25, edited 1 time in total.
Post Reply