Nasilje u porodici
-
DearJohn
#26 Re: Nasilje u porodici
Triconja wrote:
“Daj ba sto ne mogu suplje nikako. U jednom selu silovali nekog osnovca ti sto idu u isti razred kao i on i mislis da je nesto bilo? Jest, i dalje idu u istu skolu, isti razred i to je to.
Ako hoces nesto pokusati, fino bombu u ruke i malo popricaj sa ocem ili materom, ako ne uspije utoku i ohladi ga. Ne postoji drugaciji nacin, a naravno da ces ici u zatvor na duge staze nakon tog.[/quote]”
Ne kontam šta je tvoja poenta? Pričamo o nasilju u porodici, kad otac ili majka biju djecu, muž bije ženu...Kontaš?
“Daj ba sto ne mogu suplje nikako. U jednom selu silovali nekog osnovca ti sto idu u isti razred kao i on i mislis da je nesto bilo? Jest, i dalje idu u istu skolu, isti razred i to je to.
Ako hoces nesto pokusati, fino bombu u ruke i malo popricaj sa ocem ili materom, ako ne uspije utoku i ohladi ga. Ne postoji drugaciji nacin, a naravno da ces ici u zatvor na duge staze nakon tog.[/quote]”
Ne kontam šta je tvoja poenta? Pričamo o nasilju u porodici, kad otac ili majka biju djecu, muž bije ženu...Kontaš?
- triconja
#27 Re: Nasilje u porodici
Pokusavam da kazem da je sistem zakazao na primjerima koji nisu tako skriveni medju ceter zida a kamoli na porodici.DearJohn wrote: Ne kontam šta je tvoja poenta? Pričamo o nasilju u porodici, kad otac ili majka biju djecu, muž bije ženu...Kontaš?
- Zejnep
#28 Re: Nasilje u porodici
I onda se čudimo ako žrtva zlostavljanja šuti, trpi.. misleći da tako treba biti jer je niko ne razumije i ne želi pomoći.
I, izgleda da budu u pravu.
Glavu predase ili još bolje okreni je. Ako bude problema sa spavanjem,zbog savjesti, popij apaurin.
Glavu predase ili još bolje okreni je. Ako bude problema sa spavanjem,zbog savjesti, popij apaurin.
- pecpec
#29 Re: Nasilje u porodici
Prije godinu dvije gledam mlađi par se svađa i prilazi momak jer djevojka place kad napadose ga obadvoje kao sto se mjesas.Nisi nikad nacisto da li pomoci ili ne kad je ova mlađarija u pitanju ali kad vidis da se mlađi istresa na starijeg nemocnog e onda pomozi pa makar te nalupo i mlađi i stariji stapom.
- zavezata-vreca
#30 Re: Nasilje u porodici
U skoli je uvijek bilo nasilja na slabijim ... cak je bilo nasilja ucenika nad nastavnicima .... stari je znao ubit boga u meni kad napravim sranje ... izderat se na staru zbog gluposti ... to je moje licni ali i iskustvo svakoga s kime sam o ovim stvatima pricao .. ono su normalne pojave u nasem drustvu ... druga je stvar sto se sad furamo na zapad pa ukoliko ucitelj povisi ton na dijete -otkaz .. otac se izdere na dijete jer je nesto pogrijesilo odmah se svi zgrazavaju i zovu muriju ... pitas curicu od 13 g. Koliko je sati odmah si selsualni manijak .. pokenjam se ja u to nasilje.
Regularna scena iz mog djetinjstva ... drug izadje vani i onda mi svi skupa slusamo kako mu stari na drugom spratu marise i dere se na staru. A da .. jednom sam starom kad me prebio zaprijetio murijom .. opet me prebio
Regularna scena iz mog djetinjstva ... drug izadje vani i onda mi svi skupa slusamo kako mu stari na drugom spratu marise i dere se na staru. A da .. jednom sam starom kad me prebio zaprijetio murijom .. opet me prebio
- triconja
#31 Re: Nasilje u porodici
Hajmo realno. Znaci hipoteticki ja imam sestru i nadje nekog i ode da zivi kod njega. On je pocne mlatit i vidi se na njoj da je udara i ona se meni pocne zaliti. Sta ja tu mogu uraditi? Mogu ga prebiti i gledati kad ce se osvetiti za moju intervenciju ili me moze policiji prijaviti. Prijavim policiji, dodje policija i poprica sa njim i to je to. Ode sestra u sigurnu kucu a ako je ja necu primiti ili otac ili mater gdje ce kasnije? Zamisli da sestra nema skole i da je u 40im bez dana iskustva a taj je njen poceo mlatiti a ima dvoje djece? Sad postaje jos gora situacija jer i djeca su u jednacini. Dodje policija, isti klinac, nista od toga. Jedino trajno rjesenje u tom slucaju je da ona preseli kod mene i da prekine svaki kontakt sa nasilnikom jer od policije mozes dobiti samo kaznu kad ne das zmigavac.Zejnep wrote:I onda se čudimo ako žrtva zlostavljanja šuti, trpi.. misleći da tako treba biti jer je niko ne razumije i ne želi pomoći.
Druga situacija, hipoteticki imam brata koji mlati dijete. Ne udara ga sad ono normalno nego ga bas udara, ima modrica i svega. Dodje policija kaze dijete da ga on ne udara nego kroz igru dobilo modrice. Citavo mjesto o tome prica a niko nista ne poduzima, eventualno neko zovne policiju kad se cuje vriska. Sta bih ja tu mogao uraditi? Da mu kazem da to nije uredu? E kad bi se rijecima mogli ispravljati psihicki poremecaji onda bi nesto i uspio. U najboljem slucaju bih mogao uzeti to dijete pod svoju skrb nakon jebade i skupljanja dokaza, tako bi jedino bio siguran da se to vise nece desiti. I imao bih problema sa bratom dok ne umre.
I o kakvom pomaganju mi ovdje govorimo? Moze li neko da navede neki pozitivan nacin koji se pokazao da uklonja nasilje iz porodice u kojoj isto postoji? Znate li vi neki primjer gdje je nestalo tog nasilja nakon sto se ispoljilo i koji je uzrok tom prestanku bio?
- triconja
#32 Re: Nasilje u porodici
To je problem u nasem drustvu a svi nesto kao neki borci protiv nasilja. Furamo se na ameriku a empatija na nivou indije.zavezata-vreca wrote: Regularna scena iz mog djetinjstva ... drug izadje vani i onda mi svi skupa slusamo kako mu stari na drugom spratu marise i dere se na staru. A da .. jednom sam starom kad me prebio zaprijetio murijom .. opet me prebio
-
DearJohn
#33 Re: Nasilje u porodici
Ok.triconja wrote:Pokusavam da kazem da je sistem zakazao na primjerima koji nisu tako skriveni medju ceter zida a kamoli na porodici.DearJohn wrote: Ne kontam šta je tvoja poenta? Pričamo o nasilju u porodici, kad otac ili majka biju djecu, muž bije ženu...Kontaš?
-
DearJohn
#34 Re: Nasilje u porodici
Vidi brate, nema potrebe. Kazniš djete recimo ne daš mu na ps4 ili na ipad/iphone ili s rajom na recimo jedno četiri dana. Bolja će možda kazna bit nego kaiš.zavezata-vreca wrote:U skoli je uvijek bilo nasilja na slabijim ... cak je bilo nasilja ucenika nad nastavnicima .... stari je znao ubit boga u meni kad napravim sranje ... izderat se na staru zbog gluposti ... to je moje licni ali i iskustvo svakoga s kime sam o ovim stvatima pricao .. ono su normalne pojave u nasem drustvu ... druga je stvar sto se sad furamo na zapad pa ukoliko ucitelj povisi ton na dijete -otkaz .. otac se izdere na dijete jer je nesto pogrijesilo odmah se svi zgrazavaju i zovu muriju ... pitas curicu od 13 g. Koliko je sati odmah si selsualni manijak .. pokenjam se ja u to nasilje.
- triconja
#35 Re: Nasilje u porodici
Jebo ti kaznu koju moras nadgledat, bolje je gledat farme ili cackat fb po citav dan ili nargile/kafe cuclat. Zato kais preovladava i dan danas.DearJohn wrote:Vidi brate, nema potrebe. Kazniš djete recimo ne daš mu na ps4 ili na ipad/iphone ili s rajom na recimo jedno četiri dana. Bolja će možda kazna bit nego kaiš.zavezata-vreca wrote:U skoli je uvijek bilo nasilja na slabijim ... cak je bilo nasilja ucenika nad nastavnicima .... stari je znao ubit boga u meni kad napravim sranje ... izderat se na staru zbog gluposti ... to je moje licni ali i iskustvo svakoga s kime sam o ovim stvatima pricao .. ono su normalne pojave u nasem drustvu ... druga je stvar sto se sad furamo na zapad pa ukoliko ucitelj povisi ton na dijete -otkaz .. otac se izdere na dijete jer je nesto pogrijesilo odmah se svi zgrazavaju i zovu muriju ... pitas curicu od 13 g. Koliko je sati odmah si selsualni manijak .. pokenjam se ja u to nasilje.
- Zejnep
#36 Re: Nasilje u porodici
Pa je li problem nedostatak empatije ili neuređenost društva, odluči se.triconja wrote:To je problem u nasem drustvu a svi nesto kao neki borci protiv nasilja. Furamo se na ameriku a empatija na nivou indije.zavezata-vreca wrote: Regularna scena iz mog djetinjstva ... drug izadje vani i onda mi svi skupa slusamo kako mu stari na drugom spratu marise i dere se na staru. A da .. jednom sam starom kad me prebio zaprijetio murijom .. opet me prebio
A sa razmišljanjen kako se furamo na zapad a mi smo, jelte, u šupku civilizacije, bojim se da ćeno tamo i ostati. Vjerujem da svaka promjena u društvu dođe iz glave pa u riječi se pretvori pa onda i u djela.
Meni je na vrh glave "sve je nemoguće" filozofije.
- triconja
#37 Re: Nasilje u porodici
Ti njega prijavi, prijavljivao sam i ja u skolu kad sam isao kad vidim neke nepravilnosti, cak su mi i cakijom prijetili jer sam prijavio jedne zajebante predagogu. Prijavio bih svakog ko cini neko nasilje, ne bi mi bilo mrsko. Naravno to sto smo u supku civilizacije ne mora znaciti da budemo karine od ljudi.Zejnep wrote:Pa je li problem nedostatak empatije ili neuređenost društva, odluči se.triconja wrote:To je problem u nasem drustvu a svi nesto kao neki borci protiv nasilja. Furamo se na ameriku a empatija na nivou indije.zavezata-vreca wrote: Regularna scena iz mog djetinjstva ... drug izadje vani i onda mi svi skupa slusamo kako mu stari na drugom spratu marise i dere se na staru. A da .. jednom sam starom kad me prebio zaprijetio murijom .. opet me prebio
A sa razmišljanjen kako se furamo na zapad a mi smo, jelte, u šupku civilizacije, bojim se da ćeno tamo i ostati. Vjerujem da svaka promjena u društvu dođe iz glave pa u riječi se pretvori pa onda i u djela.
Meni je na vrh glave "sve je nemoguće" filozofije.
Najgori je udarac kad to sto prijavljujes nema nikakvog uticaja, znaci moze postati i pisanje uz vjetar, i ispadnes ti u citavoj prici los. Takav nam je grah pao, to je nas krst sto ga nosimo.
- Jack Be Nimble
#38 Re: Nasilje u porodici
Meni je u djetinstvu uvijek bilo cudno zasto druge zene kritikuju zenu koja je dobila bitine a ne njenog muza koji je istukao noc prije.
Jednom je jedan tukao zenu, mi svi bili na ulici ili na bakonima/prozorima i slusali bi kako je tuce, ona place, lome se tanjiri, psovke itd. Naidje policija, izadju iz plavog stojadina, slusaju po minute i onda se pocnu derati na nas 'sta vi ovdje stojite, nazad u kuce, ne igra mecka'. Sjednu u stojadina i odose dalje svojim putem
Jednom je jedan tukao zenu, mi svi bili na ulici ili na bakonima/prozorima i slusali bi kako je tuce, ona place, lome se tanjiri, psovke itd. Naidje policija, izadju iz plavog stojadina, slusaju po minute i onda se pocnu derati na nas 'sta vi ovdje stojite, nazad u kuce, ne igra mecka'. Sjednu u stojadina i odose dalje svojim putem
-
Opal_89
#39 Re: Nasilje u porodici
Ne kritikuju se muskarci zato sto zene donesu odluku da se pet puta vracaju jednoj te istoj budali.
Ovaj gore sto hipoteticki navodi nasilje prema sestri, sestra ce se u 90% slucajeva vratiti svom covjeku koji je tukao, a onda ni jedno ni drugo nece pricati sa tobom jer si im se umijesao na taj nacin.
Drugi hipoteticki slucaj - brat ti pretukao svoje dijete. Prije nekoliko godina se desilo da je "babo" prebio kcerku (navodno je isamarao nekoliko puta) jer je saznao da pusi i petlja se s nekim mokom. Do tada nije bilo nikakvih problema jer je dijete bilo uzorno dok nije krenula u srednju skolu. Kcerka ljuta pobjegla amidzi, ispricala mu tako i tako, ovaj nije ni razgovarao sa bratom vec nazvao policiju i djevojku od 15 godina smjeste u sigurnu kucu. Djevojka u sigurnoj kuci bila dva-tri mjeseca i nakon toga se "udala" za nekog momka od 18. Njen otac dobio krivicnu prijavu, nije se uspio izvuci na to sto je bio logoras, majka obijelila. Helem ta dva brata ni danas ne pricaju zbog toga. Cura se od tada jos dva puta udala, sa roditeljima se slabo cuje, malo cesce sa majkom.
Mislim kad je u pitanju porodicno nasilje, pogotovo kad su malo veca djeca u pitanju, ako vec hoces da budes neko pa se upetljas, onda gledaj da pomognes nekako, da uputis na neko savjetovanje ili pomoc koja nece rasturiti porodicu. Jer nazalost sistem zastite nam je takav da poziv policiji znaci samo privremeno rjesenje na par mjeseci i sta ce pretucena zena uciniti nego se vratiti svojoj kuci, pogotovo ako ima djecu, nema svoj posao, slabo koja ce se razvesti. Sta ce uraditi djevojka nego se tamo okuraziti i pomisliti kako njoj ne moze neko zabraniti da ona pusi ili ima momka i onda otici i jos uvijek nezrela sama donositi odluke cije ce je posljedice kasnije u zivotu stici? Institucije zakazu u kljucnim periodima, da li zbog loseg zakona, nezainteresovanosti, neznanja,...ko ce ga znati.
Ovaj gore sto hipoteticki navodi nasilje prema sestri, sestra ce se u 90% slucajeva vratiti svom covjeku koji je tukao, a onda ni jedno ni drugo nece pricati sa tobom jer si im se umijesao na taj nacin.
Drugi hipoteticki slucaj - brat ti pretukao svoje dijete. Prije nekoliko godina se desilo da je "babo" prebio kcerku (navodno je isamarao nekoliko puta) jer je saznao da pusi i petlja se s nekim mokom. Do tada nije bilo nikakvih problema jer je dijete bilo uzorno dok nije krenula u srednju skolu. Kcerka ljuta pobjegla amidzi, ispricala mu tako i tako, ovaj nije ni razgovarao sa bratom vec nazvao policiju i djevojku od 15 godina smjeste u sigurnu kucu. Djevojka u sigurnoj kuci bila dva-tri mjeseca i nakon toga se "udala" za nekog momka od 18. Njen otac dobio krivicnu prijavu, nije se uspio izvuci na to sto je bio logoras, majka obijelila. Helem ta dva brata ni danas ne pricaju zbog toga. Cura se od tada jos dva puta udala, sa roditeljima se slabo cuje, malo cesce sa majkom.
Mislim kad je u pitanju porodicno nasilje, pogotovo kad su malo veca djeca u pitanju, ako vec hoces da budes neko pa se upetljas, onda gledaj da pomognes nekako, da uputis na neko savjetovanje ili pomoc koja nece rasturiti porodicu. Jer nazalost sistem zastite nam je takav da poziv policiji znaci samo privremeno rjesenje na par mjeseci i sta ce pretucena zena uciniti nego se vratiti svojoj kuci, pogotovo ako ima djecu, nema svoj posao, slabo koja ce se razvesti. Sta ce uraditi djevojka nego se tamo okuraziti i pomisliti kako njoj ne moze neko zabraniti da ona pusi ili ima momka i onda otici i jos uvijek nezrela sama donositi odluke cije ce je posljedice kasnije u zivotu stici? Institucije zakazu u kljucnim periodima, da li zbog loseg zakona, nezainteresovanosti, neznanja,...ko ce ga znati.
-
moonca
#40 Re: Nasilje u porodici
Kako citam -svi vide spas u policiji?
Ko' da oni ne tuku svoje zene ,djevojke.
Ne razumijem bas previse njihovu moc. Nece je /njega spasiti od batina,agresije. Moguce da ce se neko od agresivaca uplasiti i smiriti za neko vrijeme ali bi vise pomoglo neko prinudno savjetovaliste sa strucnim osobama oba bracana para.
Koji je cilj -sigurnosna kuca- ako nije put ka razilazenju i omogucavanju ugrozene strane da nastavi zivot samostalno.
@opal_89
naknadno procitah tvoj post--slazem se
Ne razumijem bas previse njihovu moc. Nece je /njega spasiti od batina,agresije. Moguce da ce se neko od agresivaca uplasiti i smiriti za neko vrijeme ali bi vise pomoglo neko prinudno savjetovaliste sa strucnim osobama oba bracana para.
Koji je cilj -sigurnosna kuca- ako nije put ka razilazenju i omogucavanju ugrozene strane da nastavi zivot samostalno.
@opal_89
- sadie_forever
#41 Re: Nasilje u porodici
Nazalost kod nas jos uvijek sramota dati roditelja u dom bolje jel nazor trpit,znam dosta takvih slucajeva i obicno je uvijek neka netrpeljivost od strane sina valjda izgubi zivce..da deveras sa tim moras biti od tog posla,meni uvijek bude zao Ali ne znam sta oni moraju da trpe jer nije lako sa starima.Zejnep wrote:Tužno je ovo u mom komšiluku. Sin jedinac. Majci 90 g. Oženjen ali ne smije ženi vjerovatno ništa ni prigovoriti. Pijan svaki dan. Pijan i vozi.
Ja što više pišem o ovom sve mi je manje jasno što ga prije ne prijavih.
Mada...ko mu šta može?
Uvijek se sjetim komsinice koja je gledala staru majku ali cim dodje druga kci majka prica lose stvari itd...jos je kci u pitanju sin nebi ni trpio rekao bi goni se toj drugoj onda
-
Opal_89
#42 Re: Nasilje u porodici
A sta sa muskarcima? Citam da postoji odredjeni procenat nasilja nad muskarcima. Je li se misli na seksualno nasilje, verbalno i psiholosko ( zvocanje
) ili fakat ima neka zena da je premlatila covjeka?
- triconja
#44 Re: Nasilje u porodici
Koga ces zvat ako neces policiju kad se krsi neko pravilo? Cim je neka marisana i svadja to je poso policije. Nek oni rasporede dalje nakon njihove procjene.moonca wrote:Kako citam -svi vide spas u policiji?Ko' da oni ne tuku svoje zene ,djevojke.
@opal_89
- triconja
#45 Re: Nasilje u porodici
Malo je to jebeno, nek covjek prisastavi koji put zenu koja ga maltretira, ide se policija, zapisnik, papiri za razvod, djeca zeni, alimentacija, i tako ti fazoni.Opal_89 wrote:A sta sa muskarcima? Citam da postoji odredjeni procenat nasilja nad muskarcima. Je li se misli na seksualno nasilje, verbalno i psiholosko ( zvocanje) ili fakat ima neka zena da je premlatila covjeka?
A suti se zato jer je sramota na predjelu gdje muski marisu zenske da je obrat.
- triconja
#46 Re: Nasilje u porodici
Opal_89 wrote:Ne kritikuju se muskarci zato sto zene donesu odluku da se pet puta vracaju jednoj te istoj budali.
-
moonca
#47 Re: Nasilje u porodici
hm, da ali kada je bracni par u pitanju i ako nemas cvrstu odluku da ces se razvesti, onda se situacija samo pogorsava.triconja wrote:Koga ces zvat ako neces policiju kad se krsi neko pravilo? Cim je neka marisana i svadja to je poso policije. Nek oni rasporede dalje nakon njihove procjene.moonca wrote:Kako citam -svi vide spas u policiji?Ko' da oni ne tuku svoje zene ,djevojke.
@opal_89
Opet, ima slucajeva gdje se isti par naljuti na komsije sto su pozvali policiju- ipak je to sramota da ista inetervenise.
- petunija
#48 Re: Nasilje u porodici
Ima dosta toga i u pogrešnom postavljanju stvari.
Ovo što neko napisa da je bračni par, poslije tuče, napao one koji su pokušali pomoći je vrlo uobičajena stvar. Uzrok tome je po mom mišljenju pogrešan odgoj. To je jedna od stvari koje bi se morale učiti kod kuće, ali na žalost, upravo tu mnogi steknu pogrešnu predodžbu o tome šta je normalno a šta ne.
Jednom, kad je moja ćerka pitala jednu prijateljicu zašto dopušta da je brat tako krvnički tuče (mala je bila sva u modricama) ona joj je rekla kao on je moj brat i ima pravo da me tuče
e zbog ovakvog razmišljanja imamo nasilje i neprijavljivanje istog. A plus ono što sam prije navela, gdje žrtva često ni ne zna šta su joj prava. Odraslima je zaista teško pomoći u ovakvim situacijama (što opet ne znači da treba sve ignorisati) ali kad su djeca u pitanju, mislim da tu moramo reagovati.
Ovo što neko napisa da je bračni par, poslije tuče, napao one koji su pokušali pomoći je vrlo uobičajena stvar. Uzrok tome je po mom mišljenju pogrešan odgoj. To je jedna od stvari koje bi se morale učiti kod kuće, ali na žalost, upravo tu mnogi steknu pogrešnu predodžbu o tome šta je normalno a šta ne.
Jednom, kad je moja ćerka pitala jednu prijateljicu zašto dopušta da je brat tako krvnički tuče (mala je bila sva u modricama) ona joj je rekla kao on je moj brat i ima pravo da me tuče
-
DearJohn
#49 Re: Nasilje u porodici
Ti bi mozda buraz trebo popricat s nekim...triconja wrote:Jebo ti kaznu koju moras nadgledat, bolje je gledat farme ili cackat fb po citav dan ili nargile/kafe cuclat. Zato kais preovladava i dan danas.DearJohn wrote:Vidi brate, nema potrebe. Kazniš djete recimo ne daš mu na ps4 ili na ipad/iphone ili s rajom na recimo jedno četiri dana. Bolja će možda kazna bit nego kaiš.zavezata-vreca wrote:U skoli je uvijek bilo nasilja na slabijim ... cak je bilo nasilja ucenika nad nastavnicima .... stari je znao ubit boga u meni kad napravim sranje ... izderat se na staru zbog gluposti ... to je moje licni ali i iskustvo svakoga s kime sam o ovim stvatima pricao .. ono su normalne pojave u nasem drustvu ... druga je stvar sto se sad furamo na zapad pa ukoliko ucitelj povisi ton na dijete -otkaz .. otac se izdere na dijete jer je nesto pogrijesilo odmah se svi zgrazavaju i zovu muriju ... pitas curicu od 13 g. Koliko je sati odmah si selsualni manijak .. pokenjam se ja u to nasilje.
-
mali jomu
#50 Re: Nasilje u porodici
Zejnep wrote:
Nasilje u porodici
nasilje je svaki čin protiv volje pojedinca koji ugrožava lični integritet bilo da se radi o fizičkom, psihičkom, seksualnom ili ekonomskom nasilju.
Ukoliko ste osoba koja doživljava nasilje u porodici, trebate znati:
niste krivi za nasilje koje doživljavate.