Nasilje nad zivotinjama u Sarajevu!!!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
drra

#301 Re: Nasilje nad zivotinjama u Sarajevu!!!

Post by drra »

Jao jadne cukice!?
Što li se ovi cukoljupci ne sažale nad jadnom djecom koja imaju traume od pasa lutalica?
Ovo je postala ludnica, meni često dođu pred vrata i počnu urljati, tako da moram uvjek imati pripremljen štap, a pošto taj štap ima ograničeno dejstvo, moram se služiti papučama i starim cipelama.

Jedino rješenje je da vlasnici pasa plaćaju godišnju taksu za vakcinaciju i registraciju, ko za auto, pa da nemože da napusti psa kad ga više ne želi, nego da se mora brinuti o njemu, pa ko voli nek izvoli.

I naravno, treba po džepu, nesavjesne vlasnike koji neće da pokupe kakicu svoga ljubimca kad se olakša u parku gdje se i djeca igraju ili na sred ulice.

Nek odgovornost preuzmu vlasnici, opštine i udruženja za zaštitu pasa.
Mislim da ni 1000 pasa, bilo lutalica ili 'domaćih' nije vrijedno jedne traume koju doživi napadnuto dijete.
Garden of illusion

#302 Re: Nasilje nad zivotinjama u Sarajevu!!!

Post by Garden of illusion »

drra wrote:Jao jadne cukice!?
Što li se ovi cukoljupci ne sažale nad jadnom djecom koja imaju traume od pasa lutalica?
Ovo je postala ludnica, meni često dođu pred vrata i počnu urljati, tako da moram uvjek imati pripremljen štap, a pošto taj štap ima ograničeno dejstvo, moram se služiti papučama i starim cipelama.
Urljati ??????

I šta misliš šta je veća trauma tvom djetetu, kad vidi kako se ti ophodiš prema drugom živom stvoru ili prolazak psa lutalice pored njega?
ja1977

#303 Re: Nasilje nad zivotinjama u Sarajevu!!!

Post by ja1977 »

Prolazak copora lutalica pored djeteta je najvece trauma.
Nogdje vise nema psa lutalice, sada su samo copori od po 10-12 komada.

Jezivo.

Samo se nadam da nece neko djete stradati. Onda bi prica vjerovatno bila malo drugacija.
Garden of illusion

#304 Re: Nasilje nad zivotinjama u Sarajevu!!!

Da je čopor pasa lutalica toliko "jeziv" kao što kažeš , do sada bi već imali popriličan broj stradale djece a ne bi čekali da se "nešto" desi.
madner

#305 Re: Nasilje nad zivotinjama u Sarajevu!!!

Post by madner »

Bome pretjeruju ovi ljubitelji zivotinja. Copor pasa jeste opasan i nije vrijedan ljudskog zivota.
convict

#306 Re: Nasilje nad zivotinjama u Sarajevu!!!

Post by convict »

Jedino rješenje je da vlasnici pasa plaćaju godišnju taksu za vakcinaciju i registraciju, ko za auto, pa da nemože da napusti psa kad ga više ne želi, nego da se mora brinuti o njemu, pa ko voli nek izvoli.

I naravno, treba po džepu, nesavjesne vlasnike koji neće da pokupe kakicu svoga ljubimca kad se olakša u parku gdje se i djeca igraju ili na sred ulice.

Nek odgovornost preuzmu vlasnici, opštine i udruženja za zaštitu pasa.
Mislim da ni 1000 pasa, bilo lutalica ili 'domaćih' nije vrijedno jedne traume koju doživi napadnuto dijete.
Potpisujem svaku riječ! :thumbup:
convict

#307 Re: Nasilje nad zivotinjama u Sarajevu!!!

Post by convict »

Garden of illusion wrote:Da je čopor pasa lutalica toliko "jeziv" kao što kažeš , do sada bi već imali popriličan broj stradale djece a ne bi čekali da se "nešto" desi.
Možda trebamo prvo sačekati da veći broj djece nastrada, pa da onda nešto poduzmemo, šta misliš?

Eno u Zenici je nedavno čopor pasa lutalica oborio i izgrizao stariju ženu koja hoda uz pomoć hodalice. Kada govorimo o ljudima, kažemo da svako ima toliko prava dok to ne zadire u tuđa prava. Izgleda da su danas prava pasa čak i veća. Humanost na djelu...

Evo ja predlažem da se ukine nehumana deratizacija, nego da se miševi kastriraju, jadne male životinje, ne znam zašto su toliko diskriminirani u odnosu na pse...
michio

#308 Re: Nasilje nad zivotinjama u Sarajevu!!!

Post by michio »

Lutalice su nekom strancu prvi znak neuredne drzave kojoj nije stalo ni do ljudi ni do zivotinja.
Garden of illusion

#309 Re: Nasilje nad zivotinjama u Sarajevu!!!

convict wrote:
Garden of illusion wrote:Da je čopor pasa lutalica toliko "jeziv" kao što kažeš , do sada bi već imali popriličan broj stradale djece a ne bi čekali da se "nešto" desi.
Možda trebamo prvo sačekati da veći broj djece nastrada, pa da onda nešto poduzmemo, šta misliš?

Eno u Zenici je nedavno čopor pasa lutalica oborio i izgrizao stariju ženu koja hoda uz pomoć hodalice. Kada govorimo o ljudima, kažemo da svako ima toliko prava dok to ne zadire u tuđa prava. Izgleda da su danas prava pasa čak i veća. Humanost na djelu...

Evo ja predlažem da se ukine nehumana deratizacija, nego da se miševi kastriraju, jadne male životinje, ne znam zašto su toliko diskriminirani u odnosu na pse...
Problem sa psima lutalicama je evidentan, napadi tih pasa na ljude postoje što zaista ne osporavam ali ne u tolikoj mjeri kako se pokušava predstaviti i na rješavanju problema nadležni trebaju poraditi,ali mi izrazito mnogo smeta to demoniziranje pasa lutalica, u tolikoj mjeri kao da se radi o hordi pasa koji kolju i ujedaju sve živo na šta naiđu,iz čijih ralja se nemoguće iščupati a omiljena poslastica su im djeca.Malo pretjerano zar ne?
pets

#310 Re: Nasilje nad zivotinjama u Sarajevu!!!

Post by pets »

[q
Problem sa psima lutalicama je evidentan, napadi tih pasa na ljude postoje što zaista ne osporavam ali ne u tolikoj mjeri kako se pokušava predstaviti i na rješavanju problema nadležni trebaju poraditi,ali mi izrazito mnogo smeta to demoniziranje pasa lutalica, u tolikoj mjeri kao da se radi o hordi pasa koji kolju i ujedaju sve živo na šta naiđu,iz čijih ralja se nemoguće iščupati a omiljena poslastica su im djeca.Malo pretjerano zar ne?
[/quote]

Apsolutno si u pravu !!!Shvatam da nije ugodno sresti čopor pasa (mada se ja lično ne bojim ), ali mislim da se agresivnost lutalica prema ljudima preuveličava.
Niko ne spominje divlje i agresivne ljude koji hodaju ulicama....Ja imam dva mala psa koji su uvijek na povodcu i pod kontrolom. Svakodnevno se srećem sa osobama koje vrište, skiče ,urlaju , skaču...iako im nismo ni blizu.
teAMICA

#311 Re: Nasilje nad zivotinjama u Sarajevu!!!

Post by teAMICA »

ne može nikad životinja biti tako zla, kao što to zao čovjek misli...
često ih srećem (lutalice), ne vrištim i ne mašem štapovima niti papučama, već čučnem i pružim ruku - takvu sreću rijetko kad vidim: mahanje repom, lizanje, skakanje od sreće... Čak i kada istresem konzervu oni radije ostanu da se maze, nego da jedu. Ima plašljivih pasa, koji se užasno boje ljudi (jer im je neko nanio zlo) i njima je bolje ne prilaziti niti mahati bilo čim jer mogu napasti ali samo iz jednog razloga - da ne budu (opet) povrijeđeni.
cutee_nina

#312 Re: Nasilje nad zivotinjama u Sarajevu!!!

Post by cutee_nina »

Edukacija! Edukacija! Edukacija!
Ja sam svoju djecu od prvog dana naučila kako da se ponašaju prema psima, sta znači kad pas maše repom, šta znači kad pas sagne glavu i slično. Takođe, naučila sam ih da se ne boje pasa, kada vide psa kako trči, i naravno ako se desi napad, kako da reaguju. Dešavalo se da pas skoči na moju djecu u igri, ali oni nisu dobili traume od toga nego su shvatili da je to IGRA. Lako je prepoznati psa koji hoće da se igra s vama i onog koji hoće da te napadne! Ja po vlasniku psa mogu da "skontam" kakav mu je pas. Baš bih voljela da postoji neka organizacija koja bi organizovala druženje djece sa psima u obdaništima i osnovnim školama i educirala djecu kako da se ponašaju prema psima i kako da reaguju u različitim situacijama.

Ali roditeljima je lakše reći, uješće te cuko, pazi, ne diraj ga, boji se! To im je valjda najlakše, smatrati da su su svi psi opasni po život i prenijeti strah. Bukvalno, roditelji stvaraju traumu djetetu, traumu koja se nije ni dogodila. Stvarno mi nije jasno kako roditelj može da dozvoli da mu se dijete boji i umire od straha svaki put kad vidi psa, a to isto dijete nikada nije bilo u kontaktu sa psom, niti ga je napao pas. :sad:

Jednom sam pročitala kako je neki pas lutalica napao dijete, jao meni žao djeteta, kad kasnije saznam da je to dijete mučilo psa. I sad ja trebam da se sažalim i kažem, dijete nije krivo, kriv je pas, ubi psa! To dijete je zaslužilo da ga taj pas ujede!

Jedna moja komšinica se baš boji pasa i misli da će je svaki pas pojest...i kada ja naiđem sa svojim psom ona vrišti, bježi, sklanja djecu, govoreći da se djeca boje, da imaju traume. Sretnem ja njenu djecu i pitam ih kakvu traumu imaju, a oni mi rekoše ne bojimo se mi, nego naša mama. Šta reći...

Ne negiram ja napade ovih pasa lutalica i naravno da ima agresivnih pasa, ali ne treba misliti da, pas/psi koji prolaze pored tebe, su baš tu da tebe ujedu, napadnu i prestraše. Treba biti na oprezu kada je u pitanju čopor pasa, ali ne treba ni pretjerivati, kao što neki rade, ne smiju da prođu ili ne izlaze iz kuće i slično. I najvažnije, ako pas napadne dijete, prestraši ga ili ujede, NIKAKO dozvoliti djetetu da misli da su svi psi takvi i da ga hoće ujesti. Ako se nakon toga dijete baš boji, nikako ne uvećavajte tu traumu. Kao roditelj tog djeteta, nikako dozvoliti mržnju prema SVIM psima.

Što je najgore, ljudi ni ne znaju šta se podrazumijeva pod napadom. Prolazim ja ulicom i pored neke cure prolazi čopor pasa, valjda ju je jedan "mrko" pogledao, psi su prošli, a ona vrišti napao me, napao me :shock: :shock: :shock: :shock:

Šta je s onom djecom koja imaju traume od ljudi? Trebaju da mrze sve ljude i da se plaše SVIH ljudi?

I opet ponavljam, izgleda da bi nekim ljudima teže palo da njih ili njihovu djecu napadne pas, nego da ih napadne neki manijak, narkoman ili lopov!
alica.k

#313 Re: Nasilje nad zivotinjama u Sarajevu!!!

Post by alica.k »

vec je jednom neko pisao tu...po cemu je ljudski zivot vrijedniji od zivota zivotinje? po cemu je obratno?
jednako su vrijedna oba zivota, i mislim da bi ljudi (posto smo, je li, bar bi trebali bit, pametniji) trebali poraditi na tome da se ova situacija sa psima na ulici rijesi.

kriva je nesposobna vlast, koja samo prebacuje lopticu, a ne mi koji volimo i hranimo lutalice.
somethings

#314 Re: Nasilje nad zivotinjama u Sarajevu!!!

Post by somethings »

cutee_nina wrote: Šta je s onom djecom koja imaju traume od ljudi? Trebaju da mrze sve ljude i da se plaše SVIH ljudi?
:thumbup:
A-R-N-I

#315 Re: Nasilje nad zivotinjama u Sarajevu!!!

Post by A-R-N-I »

cutee_nina wrote:
Edukacija! Edukacija! Edukacija!
Ja sam svoju djecu od prvog dana naučila kako da se ponašaju prema psima, sta znači kad pas maše repom, šta znači kad pas sagne glavu i slično. Takođe, naučila sam ih da se ne boje pasa, kada vide psa kako trči, i naravno ako se desi napad, kako da reaguju. Dešavalo se da pas skoči na moju djecu u igri, ali oni nisu dobili traume od toga nego su shvatili da je to IGRA. Lako je prepoznati psa koji hoće da se igra s vama i onog koji hoće da te napadne! Ja po vlasniku psa mogu da "skontam" kakav mu je pas. Baš bih voljela da postoji neka organizacija koja bi organizovala druženje djece sa psima u obdaništima i osnovnim školama i educirala djecu kako da se ponašaju prema psima i kako da reaguju u različitim situacijama.

Ali roditeljima je lakše reći, uješće te cuko, pazi, ne diraj ga, boji se! To im je valjda najlakše, smatrati da su su svi psi opasni po život i prenijeti strah. Bukvalno, roditelji stvaraju traumu djetetu, traumu koja se nije ni dogodila. Stvarno mi nije jasno kako roditelj može da dozvoli da mu se dijete boji i umire od straha svaki put kad vidi psa, a to isto dijete nikada nije bilo u kontaktu sa psom, niti ga je napao pas. :sad:

Jednom sam pročitala kako je neki pas lutalica napao dijete, jao meni žao djeteta, kad kasnije saznam da je to dijete mučilo psa. I sad ja trebam da se sažalim i kažem, dijete nije krivo, kriv je pas, ubi psa! To dijete je zaslužilo da ga taj pas ujede!

Jedna moja komšinica se baš boji pasa i misli da će je svaki pas pojest...i kada ja naiđem sa svojim psom ona vrišti, bježi, sklanja djecu, govoreći da se djeca boje, da imaju traume. Sretnem ja njenu djecu i pitam ih kakvu traumu imaju, a oni mi rekoše ne bojimo se mi, nego naša mama. Šta reći...

Ne negiram ja napade ovih pasa lutalica i naravno da ima agresivnih pasa, ali ne treba misliti da, pas/psi koji prolaze pored tebe, su baš tu da tebe ujedu, napadnu i prestraše. Treba biti na oprezu kada je u pitanju čopor pasa, ali ne treba ni pretjerivati, kao što neki rade, ne smiju da prođu ili ne izlaze iz kuće i slično. I najvažnije, ako pas napadne dijete, prestraši ga ili ujede, NIKAKO dozvoliti djetetu da misli da su svi psi takvi i da ga hoće ujesti. Ako se nakon toga dijete baš boji, nikako ne uvećavajte tu traumu. Kao roditelj tog djeteta, nikako dozvoliti mržnju prema SVIM psima.

Što je najgore, ljudi ni ne znaju šta se podrazumijeva pod napadom. Prolazim ja ulicom i pored neke cure prolazi čopor pasa, valjda ju je jedan "mrko" pogledao, psi su prošli, a ona vrišti napao me, napao me :shock: :shock: :shock: :shock:

Šta je s onom djecom koja imaju traume od ljudi? Trebaju da mrze sve ljude i da se plaše SVIH ljudi?

I opet ponavljam, izgleda da bi nekim ljudima teže palo da njih ili njihovu djecu napadne pas, nego da ih napadne neki manijak, narkoman ili lopov!
podpisujem svaku rijec :thumbup:
GOLFER

#316 Re: Nasilje nad zivotinjama u Sarajevu!!!

Post by GOLFER »

djetinstvu i kroz srednju skolu vise pta sam se ssreo sa COPOROM lutalica i iskreno uvjek me bilo strah, nekad je to islo toliko daleko da nisam jednostavno smio proci tom ulicom gdje sam ih sretao, naravno da je copor jeziv, i naravno da je opasan. eto mi svi ludi...
Garden of illusion

#317 Re: Nasilje nad zivotinjama u Sarajevu!!!

GOLFER wrote:
djetinstvu i kroz srednju skolu vise pta sam se ssreo sa COPOROM lutalica i iskreno uvjek me bilo strah, nekad je to islo toliko daleko da nisam jednostavno smio proci tom ulicom gdje sam ih sretao, naravno da je copor jeziv, i naravno da je opasan. eto mi svi ludi...
Niko nije rekao da čopor pasa nije opasan ali jeziv vala nije, i da je neko lud jer se boji čopora pasa,pa to je sasvim normalna reakcija većine ljudi , strah je dobar i treba poslušati tu reakciju tijela i reagovati u skladu s njom, ali paranoja nije.Ako neko u kući drži arsenal štapova,papuča i još ko zna čega,a što se može baciti i ozljediti psa samo zato što je ovaj zalajao pred njegovim vratima za mene je paranoja i krajnje pretjerana reakcija.
A kad smo kod djetinjstva a i kasnije, napadali su me psi, jedan uspio i ujesti, i dan danas se znam zaletiti na komšijsku ogradu jer mi u susret trči čopor koji laje, najdražeg mačka mi je bukvalno pojeo nečiji s lanca otkinuti pas pred očima i nisam mogla ništa uraditi ali to me nije i nikad neće navesti na to da se sagnem i bacim kamen na psa koji prolazi pored mene.
chuchumbamayumbe

#318 Re: Nasilje nad zivotinjama u Sarajevu!!!

Post by chuchumbamayumbe »

Čoporima pasa nije mjesto na ulici, pogotovu u gusto naseljenom mjestu kao što je Sarajevo.
Odmah da se razumijemo, isto to mislim i za čopore kriminalaca.
I da, veliki sam ljubitelj životinja (kao i moja djeca), koju ispravno učim kako se sa životinjama postupa.
BSn

#319 Re: Nasilje nad zivotinjama u Sarajevu!!!

Post by BSn »

Ko god kaze da nema zabiljezenih napada pasa na ljude - LAZE!

Dapace, postali su redovni u ovim zimskim mjesecima, a psi se ne ponasaju kako to neki "prodaju" kao umiljate gladne zivotnjice, nego kao gladne zvijeri u coporu.

Ako ne postoji mogucnost da se azilisu, nek' se likvidiraju. Makar nek' se zadrzi proces likvidacije do izgradnje azila, jer trenutna situacija je nehumana.
alica.k

#320 Re: Nasilje nad zivotinjama u Sarajevu!!!

Post by alica.k »

BSn wrote:Ko god kaze da nema zabiljezenih napada pasa na ljude - LAZE!

Dapace, postali su redovni u ovim zimskim mjesecima, a psi se ne ponasaju kako to neki "prodaju" kao umiljate gladne zivotnjice, nego kao gladne zvijeri u coporu.

Ako ne postoji mogucnost da se azilisu, nek' se likvidiraju. Makar nek' se zadrzi proces likvidacije do izgradnje azila, jer trenutna situacija je nehumana.
to ko ono...nemamo gdje ni maloljetne deli(n)kvente, pa hajmo ih odma na licu mjesta strijeljat.

jel vi razumijete ljudi sta ovdje pisete :S nikako mi to nije jasno da neko pri zdravoj pameti moze pravdati "likvidaciju", pogotovo ljudi koji su prezivjeli rat! to se granici sa etnickim ciscenjem...eto, smetaju nam, ajmo ih pobiti.
maxell_sarajevo

#321 Re: Nasilje nad zivotinjama u Sarajevu!!!

Post by maxell_sarajevo »

U svojoj mahali smo imali problema sa coporom pasa koji su svakodnevno napadali ljude, u dogovoru sa komsijama taj problem smo rijesili na starinjski nacin.Evo primjetili smo da su se opet poceli skupljati oko zgrade tako da cemo opet morati jdelovati preventvno radi sigurnosti nas i nase djece.
Što se mene tice ja taj neki usvojeni zakon od stane AV Mau u potpunosti odbacujem i nikad necu nikakvu kaznu platiti ako mi donesu na vrata.Eto toliko.
cutee_nina

#322 Re: Nasilje nad zivotinjama u Sarajevu!!!

Post by cutee_nina »

maxell_sarajevo wrote:U svojoj mahali smo imali problema sa coporom pasa koji su svakodnevno napadali ljude, u dogovoru sa komsijama taj problem smo rijesili na starinjski nacin.Evo primjetili smo da su se opet poceli skupljati oko zgrade tako da cemo opet morati jdelovati preventvno radi sigurnosti nas i nase djece.
Što se mene tice ja taj neki usvojeni zakon od stane AV Mau u potpunosti odbacujem i nikad necu nikakvu kaznu platiti ako mi donesu na vrata.Eto toliko.
Da ste vi i ta vaša djeca (na)hranili te pse, ti isti psi bi vas zapamtili i ne bi vam ni dlaka spala s glave, dobili bi čuvare mahale.

Nije valjda da ste pse ubili svojim rukama :shock:

I vi ste sad kao uzorni roditelji :shock: :shock:
maxell_sarajevo

#323 Re: Nasilje nad zivotinjama u Sarajevu!!!

Post by maxell_sarajevo »

cutee_nina wrote:
maxell_sarajevo wrote:U svojoj mahali smo imali problema sa coporom pasa koji su svakodnevno napadali ljude, u dogovoru sa komsijama taj problem smo rijesili na starinjski nacin.Evo primjetili smo da su se opet poceli skupljati oko zgrade tako da cemo opet morati jdelovati preventvno radi sigurnosti nas i nase djece.
Da ste vi i ta vaša djeca (na)hranili te pse, ti isti psi bi vas zapamtili i ne bi vam ni dlaka spala s glave, dobili bi čuvare mahale.

Nije valjda da ste pse ubili svojim rukama :shock:

I vi ste sad kao uzorni roditelji :shock: :shock:
Ovo boldirano i ti bi dosla u mahalu i onda bi tebe napali.Od cega da ih hranim???, od 300KM koje imam mjesecno jedva sebi hrane kupim, al bacim nekad golubovima ako ostane kriska hljeba.
ja2

#324 Re: Nasilje nad zivotinjama u Sarajevu!!!

Post by ja2 »

madner wrote:Bome pretjeruju ovi ljubitelji zivotinja. Copor pasa jeste opasan i nije vrijedan ljudskog zivota.
copor pasa jeste opasan, posebno ako su jos i bjesni i bolesni, ali najgore u svemu je to sto se ovakvo stanje moze vrlo lako rijesiti tako da i te cuke budu spasene a i djeca zasticena. Samo je problem u tome sto nekome ocigledno odgovara ovakva situacija pa ne zele da se potrude da rijese problem.
Drzava treba da finansira azil za zivotinje, a nesavjesni vlasnici koji napustaju svoje pse terbaju se dobro kazniti.
cutee_nina

#325 Re: Nasilje nad zivotinjama u Sarajevu!!!

Post by cutee_nina »

maxell_sarajevo wrote: Ovo boldirano i ti bi dosla u mahalu i onda bi tebe napali.Od cega da ih hranim???, od 300KM koje imam mjesecno jedva sebi hrane kupim, al bacim nekad golubovima ako ostane kriska hljeba.
Pa ne jedeš valjda kosti :lol:
Locked