Nasilje nad zivotinjama u Sarajevu!!!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
vjesticanametli

#151 Re: Nasilje nad zivotinjama u Sarajevu!!!

Post by vjesticanametli »

ssmmiilleeyy wrote:
sitno wrote:
ssmmiilleeyy wrote:Hajde kad si tako pametan/na cime se hrane psi lutalice jel treba da napadaju zene s kesama ?
Jel treba da svako jutro gledam njihove glave u kontejnerima ??

Objasni mi molim te cime se hrane
Hrane ih ljudi kojima nije tesko izdvojiti nesto love za to. Nisam nesto primijetila da napadaju bilo koga sa kesama, previse se boje.
Ne smeta ti da gledas glave penzionera oko kontejnera? Hoces i njih uspavati, jer tebi smeta da ih gledas?

NE vidjam nesto da ih ljudi hrane ( to možeš nekom drugom prosipati)

Nemoj petljati Penzionere u pricu o Bosanskim prevrtacima kontejnera ( Psima)

Jos da dodam da penzioneri ne laju na vece i ne reze kada se pored njih prolazi

Što vi Branitelji Životinja ne skupite novac i izgradite neki centar i tamo ih smjestite pa ih onda hranite svojom platom :thumbup:

nego ovako urlicete kako vlast nista ne radi i nece da pomogne ( citaj da dadne novac) :thumbup:
:lol: :lol: :lol:
Shoshana

#152 Re: Nasilje nad zivotinjama u Sarajevu!!!

Post by Shoshana »

vjesticanametli wrote:
ssmmiilleeyy wrote:
Ovo fakat treba uokviriti :lol: :lol: :lol: :lol:
ssmmiilleeyy

#153 Re: Nasilje nad zivotinjama u Sarajevu!!!

Post by ssmmiilleeyy »

Shoshana wrote:
vjesticanametli wrote:
ssmmiilleeyy wrote:
Ovo fakat treba uokviriti :lol: :lol: :lol: :lol:
Ama moram sam joj reci kad je uporedila Penzionere s Psima (Lutalicama) :thumbup:

:kravata: Samo me nemoj te postiditi :kiss:
astrid

#154 Re: Nasilje nad zivotinjama u Sarajevu!!!

Post by astrid »

dharma wrote:
sitno wrote:
dharma wrote:Prvo da kazem da ja uopce ne volim zivotinje, ne bih nikad imala ljubimca i jedva cekam taj azil jer iskreno mene je strah zivotinja. Bez obzira na sve ovo stvarno ne kontam kako neko moze tako hladnokrvno ubit zivotinju. Strasno

Sinoc je ispred moje zgrade neki um, ili umovi, zapalio kucice starosti manje od mjesec dana. Dva su umrla. Da su to veliki psi koji napadaju ljude, da su napali ti ranije nekoga(vrte se ovdje i dosta su pitomi, laju, ali priblizi se na metar bjeze to nije normalno), da su to veliki psi pa i nekako bih shvatila . Ponavljam to su mali kucici. I pritom jos ne mogu shvatiti paljenje. Mozete zamislit bol tih zivotinja, pa i to su ziva bica.
Samo da vise naprave taj azil i da ih vode. Da pomognu i nama, a bgm i njima :( :( :(
Je li neko zvao policiju?
Hajde neka mi sad neko kaze da ti bbolesni umovi nisu za zatvaranja? Dabogda isto tako zavrsili :x :x :x :x :x
Naravno, policija je citavu noc dezurala, udruzenje za zastitu zivotinja, svi su upoznati sa slucajem. Samo da se zna, ovo zaista nisu bijesni psi, dosta su pitomi, djeca se igraju sa njima. Sa ovim konkretno do sad nije bilo problema, iako su danas strasno nervozni,, ipak i njih je strah

U linku su slike, da ti se zeldac prevrne.

http://www.facebook.com/home.php?#!/alb ... 1218888344
Ko je ovo uradio,isto bi uradio , djetetu,čovjeku..!!!!!!!!!Pa onda kažu da su psi opasni....ccccc
Kazna mu ne treba zatvorska već ista sudbina kao ovim psićima!!!!!!!!!!!!
metronom

#155 Re: Nasilje nad zivotinjama u Sarajevu!!!

Post by metronom »

Juce su psi lutalice iz cista mira napali clanove moje porodice i to u vise navrata u toku dana. Nikad ih niko nicim nije izazvao! Toliko o teorijama kako su to miroljubiva plasljiva stvorenja i kako nikad ne napadaju ako nisu izazvana... Ukoliko se problem hitno, ali bas hitno ne rijesi bice vam jos materijala za Greenpeace i PETA...
Pasiflora

#156 Re: Nasilje nad zivotinjama u Sarajevu!!!

Post by Pasiflora »

metronom wrote:Juce su psi lutalice iz cista mira napali clanove moje porodice i to u vise navrata u toku dana. Nikad ih niko nicim nije izazvao! Toliko o teorijama kako su to miroljubiva plasljiva stvorenja i kako nikad ne napadaju ako nisu izazvana... Ukoliko se problem hitno, ali bas hitno ne rijesi bice vam jos materijala za Greenpeace i PETA...
Zovi policiju i odi u svoju opcinu te ultimativno trazi da se problem rijesi.
metronom

#157 Re: Nasilje nad zivotinjama u Sarajevu!!!

Post by metronom »

Opstina kontaktirana, supljiraju, prebacuju odgovornost na druge, policiju ne interesuje... Sve su prilike da ce bit solucija - sam svoj majstor.

Znaci vrijeme je da se gradjani ovog grada pocnu naoruzavati za samoodbranu. Druge nam nema. :x
poznanik

#158 Re: Nasilje nad zivotinjama u Sarajevu!!!

Post by poznanik »

metronom wrote:Juce su psi lutalice iz cista mira napali clanove moje porodice i to u vise navrata u toku dana. Nikad ih niko nicim nije izazvao! Toliko o teorijama kako su to miroljubiva plasljiva stvorenja i kako nikad ne napadaju ako nisu izazvana... Ukoliko se problem hitno, ali bas hitno ne rijesi bice vam jos materijala za Greenpeace i PETA...

Zad bar znamo ko je mogući počinilac :x

Ah, da, pogledaj pred vrata, možda ti mali psići dežuraju ispred vrata čekajući da neko od članova tvoje porodice (garant miroljubivih i nevinih) izađe, pa da ga žestoko napadne...možda kompletnog rastrgne ili nedajbože - zapali.

Ničim izazvani :oops:
Cholina_Lokica

#159 Re: Nasilje nad zivotinjama u Sarajevu!!!

Post by Cholina_Lokica »

danas u 14h u centru za mlade grbavica povodom svjetskog dana zivotinja projekcija filma kinofil i javna tribina na istu temu...
homar

#160 Re: Nasilje nad zivotinjama u Sarajevu!!!

Post by homar »

metronom wrote:Opstina kontaktirana, supljiraju, prebacuju odgovornost na druge, policiju ne interesuje... Sve su prilike da ce bit solucija - sam svoj majstor.

Znaci vrijeme je da se gradjani ovog grada pocnu naoruzavati za samoodbranu. Druge nam nema. :x
Danas sam kontaktirao općinu Centar Sarajevo, Gradsku upravu sarajevo i dobio takve informaciju koje kažu da se ovaj problem neće rješavati u skorije vrijeme. Ova administracija je napravila takve zakone da se nezna ko pije a ko plaća, a psi lutalice osvajaju gradski prostor. Ljudi su ugroženi, kada padne mrak na Koševskom brdu se ne smije vani jer čopori pasa napadaju.
Bože dragi čudne države, koje države, ovo je neviđeni primitivizam. Pa obično selo riješi problem pasa lutalica, a naš grad sa 500.000 stanovnika ugrozile džukele, što ljudske, što pseće a izlaza nema...
teAMICA

#161 Re: Nasilje nad zivotinjama u Sarajevu!!!

Post by teAMICA »

sitno wrote:
PokerFace wrote:O azilu se moze RAZMISLJATI onda kad u ovoj zemlji ne bude gladnih LJUDI! Bas me interesuje koliko vas sto "brinete" o ovim ulicnim monstrumima razmislja ovako kako razmislja praznog zeludca? Nisam za nasilje u bilo kojem obliku, ali sam rekao u kojem bih se slucaju bez ikakvog razmisljanja upustio u trovacki pohod. Pozdrav svima koliko vas ima ;)
Ja hranim pse lutalice.
KOLIKO LJUDI (IZVAN PORODICE) TI HRANIS? Molim konkretan odgovor.
I ja hranim pse (i macke) lutalice. I nemas pojma s kakvim merakom - probaj i ti pa ces vidjeti sta znaci zahvalnost, odanost, ljubav...
minjonja

#162 Re: Nasilje nad zivotinjama u Sarajevu!!!

Post by minjonja »

Fozgen wrote:Nisam za nasilje nas zivotinjama, s tim da neki ljudi idu u krajnost, lov ribe i muza krava.
Isto tako nisam ni za nasilje zivotinja nad ljudima, kao sto onaj pas nije kriv sto je na ulici nisam vala ni ja kriv sto je on tu gdje jest.
Sinoc oka nisam sklopio zbog njihovih rituala :-) :roll: , legnem u 0:00 trebao sam spavati do 04:00 pa na posao u 09:00 i veceras do 23:00 ali mission impossible. Sad bi najradije :zzzz: :zzzz: , al nemoRe.
Klasicno izivljavanje zivotinja nad ljudima :roll:
ne, nego klasino izivljavanje ljudi nad ljudima a la bosnia. ljudi su krivi sto su ti psi tu (izbacio psa, pario psa sa lutalicom, uzbacio leglo svoje kuje pred zrgadu), a ljudi su opet krivi sto se problem ne rjesava, a to su oni ljudi koji ne rade svoj posao.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#163 Re: Nasilje nad zivotinjama u Sarajevu!!!

Post by ladyblue18 »

@metronom-manje se tim pozivima na nasilje!
PokerFace

#164 Re: Nasilje nad zivotinjama u Sarajevu!!!

Post by PokerFace »

teAMICA wrote:
sitno wrote:
PokerFace wrote:O azilu se moze RAZMISLJATI onda kad u ovoj zemlji ne bude gladnih LJUDI! Bas me interesuje koliko vas sto "brinete" o ovim ulicnim monstrumima razmislja ovako kako razmislja praznog zeludca? Nisam za nasilje u bilo kojem obliku, ali sam rekao u kojem bih se slucaju bez ikakvog razmisljanja upustio u trovacki pohod. Pozdrav svima koliko vas ima ;)
Ja hranim pse lutalice.
KOLIKO LJUDI (IZVAN PORODICE) TI HRANIS? Molim konkretan odgovor.
I ja hranim pse (i macke) lutalice. I nemas pojma s kakvim merakom - probaj i ti pa ces vidjeti sta znaci zahvalnost, odanost, ljubav...
Svakako da cu probati cim ne bude ljudi koje trebam hraniti ;)
Jack Be Nimble

#165 Re: Nasilje nad zivotinjama u Sarajevu!!!

Post by Jack Be Nimble »

Skupite pare za "animal shelter" i problem rijesen.
Fozgen

#166 Re: Nasilje nad zivotinjama u Sarajevu!!!

Post by Fozgen »

minjonja wrote:
Fozgen wrote:Nisam za nasilje nas zivotinjama, s tim da neki ljudi idu u krajnost, lov ribe i muza krava.
Isto tako nisam ni za nasilje zivotinja nad ljudima, kao sto onaj pas nije kriv sto je na ulici nisam vala ni ja kriv sto je on tu gdje jest.
Sinoc oka nisam sklopio zbog njihovih rituala :-) :roll: , legnem u 0:00 trebao sam spavati do 04:00 pa na posao u 09:00 i veceras do 23:00 ali mission impossible. Sad bi najradije :zzzz: :zzzz: , al nemoRe.
Klasicno izivljavanje zivotinja nad ljudima :roll:
ne, nego klasino izivljavanje ljudi nad ljudima a la bosnia. ljudi su krivi sto su ti psi tu (izbacio psa, pario psa sa lutalicom, uzbacio leglo svoje kuje pred zrgadu), a ljudi su opet krivi sto se problem ne rjesava, a to su oni ljudi koji ne rade svoj posao.
ISTINA
Slazem se sa tobom u potpunosti.
Ali fakat nesto treba da se ucini sto prije. mislim da rjesenje nije ovo sto se sada radi, lutalice treba skloniti sa ulica.
Cinjenica jeste da ova danasnja populacija pasa nije nastala samo odbacivanjem i slicnim stvarima, mnogo je nastalo ono lutalica se parila sa lutalicom, nije bas sad da su svi ovi psi ostavljeni od strane nekog vlasnika, mada je cinjenica da je od necega trebalo sve da starta.
Sto se tice azila za pse, glede tog nisam neki optimista, pogotovo kada vidim broj pasa, cisto sumnjam da ce nase vlasti napraviti neko utociste za pse, pogotovo sa ovim danasnjim brojem, jer ipak mora tu neko da radi i mora se i hrana zbavljati za pse. Veliki broj = velika sredstva koja treba izdvojiti.
Najbolje bi bilo kada bi oni agresivnije pse jednostavno uspavali, a takvih zaista ima, a one normalne, tako da kazem, i koji su, budimo realni, vecina na neki nacin sklonili sa ulica, azil, usvajanje itd.
Mislim da bi se u proces trebala ukljuciti i neka od ovih nasih sugavih TV stanica pa u jutarnjem programu barem dvije tri zivotinje ponuditi na usvajanje.
znaci nisu svi psi agresivni, ali jako mnogu uticu na reputaciju ostalih pasa.
JA jednostavno prosjem ulicom i nekog psa kada pogledam u oci prosto osjetim da mi ga je zao, a neki fakat obilazim u sirokom luku.
ssmmiilleeyy

#167 Re: Nasilje nad zivotinjama u Sarajevu!!!

Post by ssmmiilleeyy »

Misli da je najbolje da ih sve pofatamo i odvezemo u drugi Entitet npr BL

Pa nek onu dumaju šta će s njima :D :thumbup:
Jack Be Nimble

#168 Re: Nasilje nad zivotinjama u Sarajevu!!!

Post by Jack Be Nimble »

ssmmiilleeyy wrote:Misli da je najbolje da ih sve pofatamo i odvezemo u drugi Entitet npr BL

Pa nek onu dumaju šta će s njima :D :thumbup:
Obicno kada sam u BiH relacija mi je BL-SA. Definitivno manje (po mom misljenju/uvidu) lutalica u BL nego u SA.
Loulou

#169 Re: Nasilje nad zivotinjama u Sarajevu!!!

Post by Loulou »

Fozgen wrote: JA jednostavno prosjem ulicom i nekog psa kada pogledam u oci prosto osjetim da mi ga je zao,
To se meni jučer ujutro dogodilo... :sad: Na jednom od autobusnih stajališta (ne znam kako se zove taj dio, mislim da je početak Koševske). Baš onako žalosni pseći pogled. Nikog ne dira, nikome ne prilazi, sjedi, malo očima šara okolo i leže na asfalt.
astrid

#170 Re: Nasilje nad zivotinjama u Sarajevu!!!

Post by astrid »

Fozgen wrote: cisto sumnjam da ce nase vlasti napraviti neko utociste za pse, pogotovo sa ovim danasnjim brojem, jer ipak mora tu neko da radi i mora se i hrana zbavljati za pse. Veliki broj = velika sredstva koja treba izdvojiti.
Prvo vlastima je to dužnost da urade tj naprave, ali pošto ni zatvor za maloljetnike još nisu napravili i ovaj projekat će pričekati.Međutim,što se tiče volonterskog rada u azilu, to je koliko ja znam bilo zamišljenjo u sklopu komune za narkomane.Tako da bi ljudi koji su na odvikavanju u azil dolazili na radnu terapiju.
Možda forumašica @Dile nešto više zna o tome.
Last edited by astrid on 06/10/2010 00:24, edited 1 time in total.
poznanik

#171 Re: Nasilje nad zivotinjama u Sarajevu!!!

Post by poznanik »

homar wrote:
metronom wrote:Opstina kontaktirana, supljiraju, prebacuju odgovornost na druge, policiju ne interesuje... Sve su prilike da ce bit solucija - sam svoj majstor.
Danas sam kontaktirao općinu Centar Sarajevo, Gradsku upravu sarajevo i dobio takve informaciju koje kažu da se ovaj problem neće rješavati u skorije vrijeme. Ova administracija je napravila takve zakone da se nezna ko pije a ko plaća, a psi lutalice osvajaju gradski prostor.
Nije istina što kažu. Postoji Zakon o komunalnim djelatnostima Kantona Sarajevo koji jasno propisuje nadležnost i obaveze:

ZAKON O KOMUNALNIM DJELATNOSTIMA KANTONA SARAJEVO
Službene novine Kantona Sarajevo“, broj 31/04
Član 3.
Komunalne djelatnosti zajedničke komunalne potrošnje u smislu ovog zakona su:
6. Obavljanje kafilerijske usluge;
Član 4.
16. Pod obavljanjem kafilerijskih usluga podrazumijevaju se poslovi stalnog i sigurnog uklanjanja životinja, pasa lutalica, lešina Životinja, određenih nejestivih nusproizvoda klanja, konfiskata i valioničkog otpada sa javnih površina i poslovi eutanazije životinja.
Član 9.
Grad i općine u njegovom sastavu, kao i općine koje nisu u sastavu Grada, u okviru svog samoupravnog djelokruga, obezbjeđuju obavljanje slijedećih komunalnih djelatnosti:
6. kafilerijske usluge;
Član 10.
Kanton, Grad i općine, u skladu sa utvrđenim nadležnostima u čl. 7., 8. i 9. ovog zakona, obezbjeđuju obavljanje komunalnih djelatnosti putem:
1. javnog preduzeća komunalnih djelatnosti;
2. privrednog društva;
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dakle - u Sarajevu je i dalje KJKP "RAD" u obavezi da uklanja napuštene životinje s javnog prostora i drži ih u kafilerijama do usvajanja ili njihovog uginuća (ali ne može da vrši eutanaziju jer drugi zakon to brani, čime im se stvaraju dodatni troškovi i gomilaju psi. Zbog tih troškova i imamo pse na ulicama Sarajeva, jer su opštine i Kanton davno potrošili budžetska sredstva namijenjena za komunalne usluge).

Lokalne zajednice svjesno neće da izdvoje sredstva za rad komunalnih preduzeća, ali ni za formiranje skloništa, iako je Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja odredio je rok od godinu dana od usvajanja (mart 2009.), u kojem su lokalne zajednice morale organizirati i opremiti skloništa za napuštene životinje

Za pojedince koji ne razumiju da i životinje imaju pravo na život savjet da pročitaju član 4: http://www.mvteo.gov.ba/org_struktura/s ... H/?id=2331
FinalFantasy564

#172 Re: Nasilje nad zivotinjama u Sarajevu!!!

Post by FinalFantasy564 »

Ljubicasta27 wrote:
metronom wrote:Moram priznat da sam slabo sta razumio iz ovog posta. Pises totalno nepovezano.

U mom naselju (Sip) lutalice su postale strasan problem. Ima ih na desetine. Navece je opsti haos, lajanje, napadi jednih na druge, cviljenje, klaonica opsta. Niko vise ne smije prosetati predvece od njih, a o spavanju navece da ne govorim (prosto nemoguce). Katastrofa je na cekanju. Valjda se ceka da prikolju neko jadno dijete pa da se problem rijesi.

Zivot i zdravlje jednog djeteta mi je vrijednije od svih pasa na svijetu. Ovakva situacija je jednostavno neodrziva. Svi sad peru ruke od ovoga, a onda kad narod uzme stvar u svoje ruke, onda se zovu PETA, Green Peace i sl. i kuka na sav glas (a ovaj portal prednjaci u senzacionalizmu na tu temu).
Slabo si razumio jer ne zelis da razumijes, sudeci po tvom postu :roll:

U svakom slucaju zivotinje su bespomocna bica i sigurno te pas nece ujesti ili napasti iz cista mira...ne znam kako mene do sad nije nijedan napao vec su totalno prijateljski raspolozeni...

A djeca imaju roditelje da ih nadgledaju ili nekoga drugog....
Ja zivim u Vogosci, gdje su vec tri nasilja nad zivotinjama izvrsena. Dva paljenja psica, i jedan pokusaj klanja psica. Pa ljudi sta vam je? Ovdje u Vogosci, svi psi su veoma prijateljski raspolozni. Pomazis ih -- prate te do poste, cekaju te da izadjes, do Konzuma -- cekaju te da izadjes, pa sve do haustora.

Ovo nije humano. Otkud sad odjednom eto, ljudi, da prizeljkujete da prikoljete ove zivotinje? Da BiH ima volje da se napravi azil, neko skloniste za te nase jadne cetveronozne prijatelje, mozda bi i djeca, i ljudi bili, eto, zivi, zdravi, a i psici i macici. Ali eto, BiH ocito ima nesto vrijednije od najboljeg prijatelja, od podrske, od najsladjih malih ljubimaca. Toliko od mene. :x
zvijer

#173 Re: Nasilje nad zivotinjama u Sarajevu!!!

Post by zvijer »

Mislim da je najveci problem taj sto ti bolesni umovi uzivaju u nasim klikovima na yt kada se pojavi njihov klip, kada izadju u novinama, televiziji... Kada nemaju talenta za nesto drugo pa im je to jedini nacin da se dokazu i dobiju svojih 5 minuta slave.
Imam psa kuci, ni meni nije svejedno izaci napolje medju sve silne lutalice sto zbog svog ljubimca sto zbog sebe ali ni u jednom trenutku mi nije palo na pamet da ih koljem, palim ili nesto slicno. Oni su ti koji ispastaju zbog nas, ljudi koji ih maltretiraju i ubijaju i oni drugi koji ne mare za njih pa nece ni da im izdvoje novac za izgradnju azila.
FinalFantasy564

#174 Re: Nasilje nad zivotinjama u Sarajevu!!!

Post by FinalFantasy564 »

Tu se moram slozit', a nije samo gradjanin, vec i vlada, stizu im pare, imaju ih na milione -- i nece da prave azil, pa su onda "isterorizirani" od svih tih silnih lutalica... Ako ih se bas plase -- pa nek ih sklone sa ulice, smjeste kod nekoga -- privremeno ili permanentno. Evo -- ja danas gledam, nekakva djeca maze nekakvog malog cuku, pa onda iz cista mira bacaju loptu na nju, gadjaju je, sutaju, bacaju... pa onda tamo negdje cujem cuku kako cvili, vuku ga za rep, za usi, njusku... I onda jos neki skroz mali pas, vidi se da je beba, djeca ga maltretiraju, trpaju u kese itd...

Ja ne znam stvarno koliko ce ove cuke morati patiti dok se ne izbori za azil. :sad:
alica.k

#175 Re: Nasilje nad zivotinjama u Sarajevu!!!

Post by alica.k »

final fantasy, pa jel uradis sta kad vidis da se tako ponasaju prema zivotinjama?
vidi i ja zivim u vogosci i bukvalno sam kao neki dezurni policajac tu sto se tice djece koja maltretiraju cuke i mace (i sto kazes, stvarno nisu agresivni, ma ni sekunde).

ljudi me vec mrze tu jer stalno vristim kako cu zvat policiju ili necije roditelje, i sto hranim lutalice i tako.

neku noc je jedan pas uzasno tu zavijao, isla sam da vidim sta se desava, kad imam sta vidjet. svezao ga neko za drvo spagom od bukvalno 30tak cm, i to ono da ga davi ako se bude trzao...kao omcu. odvratno.

a nedavno sam cula da je bekan sa svojim pitbulom lijepo isao i trenirao ga na lutalicama...
Locked