Challenger__ wrote:Prastari običaj. Inače razni običaji što-šta dekodiraju i demistificiraju na našim prostorima. Ali, koga zanima istina, jelte, bitno je šta se fantazira, ha,ha.
Ma, nema tu šta da se dekodira, naša je kultura prelijepa mješavina svega i svačega u onom najboljem i najljepšem mogućem smislu (nikako mi ne leži koncept "čistih", "mono" i "arijevskih" kultura, što bi rek'o drug Hićo,

). Suštinski, gdje god je neko bio 'na putu', ista ga je običajna papazjanija sljedovala. Kulture koje su se dodirivale ili se dodiruju jednostavno preuzimaju i usvajaju neke običaje kao svoje. Ona Maaloufova knjiga o krstaškim ratovima u očima Arapa je jako interesantna u tom smislu.
Čitala sam nekad davno knjigu
Biblijske legende Zenona Kosidowskog u kojoj on, na primjer, istražuje porijeklo dijelova Starog zavjeta - i nalazi ga u historijskim dogadjajima, mitovima, legendama i epovima starih civilizacija, pa, onda govori o tome kako je Dekalog najvjerovatnije napisan pod uticajem mezopotamijskog zakonodavstva, jer prati isti obrazac, itd, it sl ... sve što radimo i što smo smislili nakalemljeno je na nešto ili pomiješano s nečim ili reinterpretacija nečega ... Usput, izvinjavam se vjernicima koji možda ne vide stvari na isti način, kod mene se sve dogadja isključivo u ljudskom domenu i domenu društvenog razvoja.
Evo, ima ovdje kopija koga interesuje:
https://www.scribd.com/doc/71682297/Zen ... ke-Legende ...
Inače - da vas podsjetim - tema su narodni običaji iz antropološkog i sociološkog ugla - zamolila bih vas da ne pravite od nje ni Siriju, ni devedesete, ni okršaj vjerskih škola - možda to nije zanimljivo kao ratovati na svakoj temi, no zamoljeni ste od prvog posta. Hvala unaprijed.