Nargila
- JThomas
#26 Re: Nargila
jednostavno mi izmiče smisao uvlačenja nekakve dimčine, a da te ne radi. eto.
- Partizzanka
#27 Re: Nargila
E dobro da je neko ovo otvorio - da ne moram ja
da odgovorim na pitanja
probala jesam jednom, nista posebno
stetna je sigurno pogotovo ako shishas svaki vikend ili cesce
znam maloljetnika koji to rade i uzasavam se toga
kakav je to fenomen shishanja po sarajevu!??!?!?
otovrile se neke pusionice po gradu, cijela carsija se dimi
em imamo taj predznak muslimanskog grada em sada shisha omladina, wtf? u svijetu i okolini to se radi samo po zemljama bliskog istoka ... sa islamskim predznakom. a primitivci ce to povezati sa tim i sa terorizmom.
ja bih ono sve pozatvarala omladina se kod nas ili alkoholise ili shisha - treba otvoriti kafic u kojem ima bilijar, stoni tenis, neke tako zabave a ne duhan i alkohol
i sto je najtuznije to radi omladina koja je inace vjerski odgojena posto nema alkohola dozvoljeno je biti tamo i obitavati vikendima u onom dimu, valjda misle to je i vjerski priznato A NIJE!
evo citat sa jednog sitea islamske tematike
"To je bez sumnje u suprotnosti sa islamskim bontonom. Najčešći uzrok ove pojave je slijepo slijeđenje drugih, i ubjeđenje da u nargili nema nikakve štete ili je ona jako mala, što je sigurno velika pogreška, i daleko je od ispravnog.
Husamuddin el-Enver, profesor za plućna oboljenja na Medicinskom fakultetu Kairskog univerziteta, kaže da pušenje nargile više šteti od pušenja cigare, jer uzrokuje širenje disajnih mjehurića; potvrđeno je medicinski da pušenje nargile umanjuje gipkost (elastičnost) pluća, otežava disanje više nego duhan, izaziva alergiju na grudnom košu i hroničnu upalu bronhija. Dok Abdul-Hakim Mahmud, profesor i šef na Odjelu za plućna oboljenja i alergiju na Medicinskom fakultetu, kaže: ''Uzimanje jedne doze nargile jednako je pušenju 20 cigareta, a jedna od stravičnih opasnosti koja prijeti konzumentu nargile jeste zaražavanje tuberkulozom i upalom pluća. Crijevo uz pomoću kojeg se konzumira nargila zadržava u sebi različite vrste mikroba, između ostalog mikrob tuberkuloze, i prenosi ih na konzumente.''
Š ta reći poslije ovih izjava? Da nema nikakve smetnje i prepreke za konzumiranje nargile, ili da je ono strogo zabranjeno? Ovo drugo, sigurno, jer islam zabranjuje sve ono što šteti ljudskom zdravlju, što ga uništava i slabi, ili ono što donosi prevladavajuću štetu. Rekao je Allah, dželle šanuhu: I ne ubijajte se, jer Allah je prema vama milostiv. (Prijevod značenja En-Nisa, 29.);"
da odgovorim na pitanja
probala jesam jednom, nista posebno
stetna je sigurno pogotovo ako shishas svaki vikend ili cesce
znam maloljetnika koji to rade i uzasavam se toga
kakav je to fenomen shishanja po sarajevu!??!?!?
otovrile se neke pusionice po gradu, cijela carsija se dimi
em imamo taj predznak muslimanskog grada em sada shisha omladina, wtf? u svijetu i okolini to se radi samo po zemljama bliskog istoka ... sa islamskim predznakom. a primitivci ce to povezati sa tim i sa terorizmom.
ja bih ono sve pozatvarala omladina se kod nas ili alkoholise ili shisha - treba otvoriti kafic u kojem ima bilijar, stoni tenis, neke tako zabave a ne duhan i alkohol
i sto je najtuznije to radi omladina koja je inace vjerski odgojena posto nema alkohola dozvoljeno je biti tamo i obitavati vikendima u onom dimu, valjda misle to je i vjerski priznato A NIJE!
evo citat sa jednog sitea islamske tematike
"To je bez sumnje u suprotnosti sa islamskim bontonom. Najčešći uzrok ove pojave je slijepo slijeđenje drugih, i ubjeđenje da u nargili nema nikakve štete ili je ona jako mala, što je sigurno velika pogreška, i daleko je od ispravnog.
Husamuddin el-Enver, profesor za plućna oboljenja na Medicinskom fakultetu Kairskog univerziteta, kaže da pušenje nargile više šteti od pušenja cigare, jer uzrokuje širenje disajnih mjehurića; potvrđeno je medicinski da pušenje nargile umanjuje gipkost (elastičnost) pluća, otežava disanje više nego duhan, izaziva alergiju na grudnom košu i hroničnu upalu bronhija. Dok Abdul-Hakim Mahmud, profesor i šef na Odjelu za plućna oboljenja i alergiju na Medicinskom fakultetu, kaže: ''Uzimanje jedne doze nargile jednako je pušenju 20 cigareta, a jedna od stravičnih opasnosti koja prijeti konzumentu nargile jeste zaražavanje tuberkulozom i upalom pluća. Crijevo uz pomoću kojeg se konzumira nargila zadržava u sebi različite vrste mikroba, između ostalog mikrob tuberkuloze, i prenosi ih na konzumente.''
Š ta reći poslije ovih izjava? Da nema nikakve smetnje i prepreke za konzumiranje nargile, ili da je ono strogo zabranjeno? Ovo drugo, sigurno, jer islam zabranjuje sve ono što šteti ljudskom zdravlju, što ga uništava i slabi, ili ono što donosi prevladavajuću štetu. Rekao je Allah, dželle šanuhu: I ne ubijajte se, jer Allah je prema vama milostiv. (Prijevod značenja En-Nisa, 29.);"
- JThomas
#28 Re: Nargila
a šta je loše u tom prvom?ja bih ono sve pozatvarala omladina se kod nas ili alkoholise ili shisha
- Partizzanka
#29 Re: Nargila
isto sto i u drugom
dangube i trose novce na stvari koje ih samo trenutno drze sretnima
sve nestane u dimu ili u tucnjavi
dangube i trose novce na stvari koje ih samo trenutno drze sretnima
sve nestane u dimu ili u tucnjavi
- ultima_palabra
#30 Re: Nargila
Pa alkohol te može držati sretnim (ako si takav tip osobe i ako tako utiče na tebe). Ne znam kako te dim sa okusom vanilije može držati sretnim?
- JThomas
#31 Re: Nargila
zato te 16. cipele u ormaru trajno drže sretnim 
što ne mogu supe viljuškom...
što ne mogu supe viljuškom...
- lavorpunvode
#32 Re: Nargila
da se nadovezem na temu, ne da poznajem maloljetnike koji furaju nargilu, nego sto kad udjes u bilo koji kafic koji ima nargile izgleda kao da si greskom upao na veliki odmor u osnovnu skolu.
iako mi jos uvijek nije pretjerano mrsko otici na takva mjesta samo zbog raje i nargile, zbog okruzenja i djecije furke - mi je drago da to nije pretjerano cesto.
- JThomas
#33 Re: Nargila
pređeš lijepo na cugu, k'o svako normalan... 
- lavorpunvode
#34 Re: Nargila
zar sam napisala da jedno iskljucuje drugo 
- JThomas
#35 Re: Nargila
ne isključuje, ali zašto se trovati a da te ne radi?
- lavorpunvode
#36 Re: Nargila
"Upitaj" to nekoga ko se truje na dnevnoj bazi, ja to urijetko, al s merakom
s tolikim merakom, da sam dobila nargilu na poklon
i stoji neotpakovana u ormaru jer moji hoce da me se odreknu Ha je spomenem 
s tolikim merakom, da sam dobila nargilu na poklon
- JThomas
#37 Re: Nargila
ma to je retoričko pitanje, apsolutno ne očekujem neki smislen odgovor od nargilaša 
- Prskalica
#38 Re: Nargila
Probala nargilu samo jednom i nikad više bezze
štetna je
nisam maloljetna, poznajem maloljetnike koji
štetna je
nisam maloljetna, poznajem maloljetnike koji
- Revolucionar ★
#39 Re: Nargila
Đe ima jeftinih okusa u manjim pakovanjima do 200 gr za osobne uporabe 
- Better Man
#40 Re: Nargila
Nagrilja je čista droga i žalosno je kad vidim maloljetnu bavalurdiju kako istu puše. Nagrilu treba zabraniti.
- bleee_sa
#41 Re: Nargila
sere mi se od dudlatora crijeva
- HAVANA
#42 Re: Nargila
Ispusis ruzu,popijes bezalkoholnu pivu,zovnes konobaaar,daj svima wifi sifru,i navij jednu od bube i jale...Ludilo dede mi.
-
Fudo387
#43 Re: Nargila
HAVANA wrote:Ispusis ruzu,popijes bezalkoholnu pivu,zovnes konobaaar,daj svima wifi sifru,i navij jednu od bube i jale...Ludilo dede mi.
- Revolucionar ★
#44 Re: Nargila
Sere se i meni od nema cega nema, ali ono sto mene ne ugrozava ni tangira ni ne komentarisem. Evo ja nargilu konzumiram u krugu porodice, prijatelja. Jel te tangira to?
- insomnia78
#45 Re: Nargila
Nargila. Zabava za cijelu porodicu. Jel se osjecas ko Harap kad pusis?
Pusi makar vutru, opijum, pospi horsom, nesta. Nemoj bit zeMsko
Pusi makar vutru, opijum, pospi horsom, nesta. Nemoj bit zeMsko
- Atego
#46 Re: Nargila
Dobra stvar oko nargila jeste da je sve manje onih peksinjavih kafancuga gdje se maloljetnicima i omladini sluzi alkohol. Oko takvih objekata nema tuca, pucnjava ,bar ne kod nas.tj svak se svojom frulom zabavio. 
-
swanfilter
#47 Re: Nargila
Kada zakonom dozvole staviti nes drugo u sisu, onda cu probati. Do tada, hvala lijepa ...
-
zlajapravaraja
#48 Re: Nargila
Ne hvala, ja čekam trend isisavanja dima iz auspuha, ili iz dimnjaka poveće kuće.
Parkiraš fino kamion dizelaš u bašču nargilhane (zvaće se tada drukčije), priključiš mu auspuh na pipu, i sisaš dizel do mile volje.
Sjajna stvar, i već veliki trend u Afganistanu i Pakistanu
Ko nema za benzina, može naložiti kamionsku gumu, popet' se na dimnjak i ponijeti metar folije. Prekriješ dimnjak folijom, ućeraš mu po pipu sa društvom, i zabava može početi.
Već ozbiljna praktika u zemljama kao Hujedinjeni Harapski Hemirati, Hjemen i Hegipat
Hjedva čekam da to bidne i kod nas
Parkiraš fino kamion dizelaš u bašču nargilhane (zvaće se tada drukčije), priključiš mu auspuh na pipu, i sisaš dizel do mile volje.
Sjajna stvar, i već veliki trend u Afganistanu i Pakistanu
Ko nema za benzina, može naložiti kamionsku gumu, popet' se na dimnjak i ponijeti metar folije. Prekriješ dimnjak folijom, ućeraš mu po pipu sa društvom, i zabava može početi.
Već ozbiljna praktika u zemljama kao Hujedinjeni Harapski Hemirati, Hjemen i Hegipat
- W0rM
- Grijem se na: sunčevu energiju
- Vozim: se po mahali
#49 Re: Nargila
Da, nema dvojbe oko stetnosti.antiquess wrote:Pozdrav svima,
imam 2-3 pitanja za vas i molio bih vas da mi pomognete tako sto cete odgovoriti na njih ovo mi je veoma bitno a vama je cas posla
Da li mislite da je nargila štetna ?
Da li ste konzumirali nargilu ?
I da li ste vi maloljetnik ili poznajete nekog maloljetnika koji konzumira nargilu ?
Hvala vam unaprijed
Molio bih ozbiljne odgovore od sviju
Da,
Nisam maloljetnik, ali ih znam maloljetnika kojim roditelji dopustaju da konzumiraju shishu.
- Logovan
#50 Re: Nargila
zlajapravaraja wrote:Ne hvala, ja čekam trend isisavanja dima iz auspuha, ili iz dimnjaka poveće kuće.
Sjajna stvar, i već veliki trend u Afganistanu i Pakistanu![]()
Već ozbiljna praktika u zemljama kao Hujedinjeni Harapski Hemirati, Hjemen i Hegipat![]()