NAPISANO ZLE GODINE , 1993.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Tornjak

#1 NAPISANO ZLE GODINE , 1993.

Post by Tornjak »

“Bosno moja divna mila, lijepa gizdava”
kazi, jesu l’ tvoja djeca tebe izdala.
Zar Bosanac pravoslavac, Srbinu da sluzi,
a katolik Hercegovac s Hrvatom udruzi.

Radovane, ti nam svima, radis sad o glavi,
a mi znamo svi napamet stih o svetom Savi.
Katolice, Sarajlijo, kako ne zapamti,
palili smo skupa svijece tvome svetom Anti.

Kako dade da te bolan, tudjinci zavedu?
Naci ces bolan Bosnjo, na tankome ledu.
Kaze – brat ti je po vjeri, i time te mami,
da bi zbris’o granice nam na Drini i Savi.

Nedaj, Bosnjo, svoje zemlje, ni naroda svog.
Jedano nebo iznad Bosne i jedan je Bog.

U Saraj’vu opkoljenom, Mujo, Srdjan, Ante
skupa traze ruke , noge, ginu od granate.
Krvlju nam je natopljena, ova zemlja posna,
u crno je zamotana, nasa majka Bosna.

Dodjose nam “pomocnici”, - Bosna “u svijet” ode,
nigdje Bosnjo Tebi nema bez Bosne slobode.

Mrznju siju medju nama, jos od drijevnih dana,
al’ bosanska djeca ginu – djeca muslimana.
Bosnu hoce da prisvoje od veremena davnih,
al’ bosanska djeca ginu – djeca pravoslavnih.
Geografske karte kroje, raznijeh oblika,
al’ bosanska djeca ginu – djeca katolika.

U krvi se gusi Bosna, sva srusena jeca:
ubise me izdajnici – izginuse moja djeca.

Komsija je dobar covjek ali do pred vrata,
Bosna j’ zemlja Bosanaca, a ne Srba ni Hrvata.

Provaljuju vrata nasa, zvekecu im lanci.
Digni glavu, rikni Bosnjo: Ovdje su Bosanci.

Neka idu izdajnici, glava im bez traga,
nek povedu svakog, kome Bosna nije draga.

A mi cemo ostat skupa, kano svaga bili,
skupa Bozic, Djurdjevdanak i Bajram slavili.

Slomit cemo mrznju kletu sto srca nam mrvi,
opracemo obraz Bosne i tragove krvi.

Skupa cemo dozivjeti, novu zoru rosnu,
izgraditi novu zemlju , demokratsku Bosnu.

U pomoc smo „Svijet” zvali; nadanje u vel’ku snagu.
A „Svijet“ dodje i pomoze srusiti nam Bosnu dragu.

A mogli smo Uzor biti podmuklome velkom “Svijetu”,
zajednistvu ih naucit, u bosanskom punom cvijetu.

Zivjeli smo uvijek skupa, ali svak kod svoje kuce,
slozno mirno u veselju. Mogli od nas da nauce.

Al’ mi zrtva postadosmo silnog, jakog “Svijeta” tog,
Nebo place iznad Bosne i snjim place JEDAN BOG!

Evropa se gradit mora, glasno zovu sve na mobu,
kamen joj temeljac mecu na Bosanskom friskom grobu.

Dosta, braco, prestanite! Ovo prede svaku mjeru,
djeca vasa izgubice s Bosnom svaku Bozju vjeru.
Recite im u Zenevi, nek podignu barjak bijeli,
Bosnjo – Srdjan, Mujo, Ante , ne da, - da se Bosna dijeli !!!

Image

:-D
St.Germain

Post by St.Germain »

jao patetike :(
Meyra

Post by Meyra »

Hvala Ti Tornjak, raduje me da ove moje stihove koje sam u suzama pisala one zle 1993 godine, jos neko rado cita.
A slika je Ti je tek prava. Super ilustracija za ove stihove.
Pozdrav.
Meyra
Meyra

Post by Meyra »

Germann , gdje si Ti bio 1993?
Tad to nije bila patetika nego realnost!

Pozdrav.
Meyra
St.Germain

Post by St.Germain »

Meyra wrote:Germann , gdje si Ti bio 1993?

Pozdrav.
Meyra
ovo je kicasto-sladunjava petparacka poezija koju ni uredjivaci vesele sveske ne bi objavljivali u ono vrijeme..dok se trazio kakav takav kvalitet izraza pisane rijeci

sve ostalo sto pitas je tako nebitno
Edin H.

Post by Edin H. »

Otprilike na nivou jos jedne pjesme iz tog perioda:

Ginu Srbi mladi za slobodu grada
Republiko Srpska svi smo s tobom sada
(opaska - pretpostavljam da se bore :? za slobodu Sarajeva :shock: )
zzzzz

Post by zzzzz »

93' se moze opisati jednom rijeci...beznadje. Ned'o bog da sam tada imao atomsku za svaku svjetsku prijestolnicu.
St.Germain

Post by St.Germain »

zzzzz wrote:93' se moze opisati jednom rijeci...beznadje. Ned'o bog da sam tada imao atomsku za svaku svjetsku prijestolnicu.
pa dobro, je li ovdje rijec o turbo-folk poeziji ili o stradanju naroda u Bosni i Hercegovini u 1993 :?

meni nista vise nije jasno
Edin H.

Post by Edin H. »

Ma nije samo turbo - folk :zzzz:
Ima onih guslarskih, ma ludilo :shock:
Harizmatican1

Post by Harizmatican1 »

Dosta, braco, prestanite! Ovo prede svaku mjeru,
djeca vasa izgubice s Bosnom svaku Bozju vjeru.
Recite im u Zenevi, nek podignu barjak bijeli,
Bosnjo – Srdjan, Mujo, Ante , ne da, - da se Bosna dijeli !!!

Cuj braco?

Pa gdje se jos braca ubijaju,..
zzzzz

Post by zzzzz »

St.Germain wrote:
zzzzz wrote:93' se moze opisati jednom rijeci...beznadje. Ned'o bog da sam tada imao atomsku za svaku svjetsku prijestolnicu.
pa dobro, je li ovdje rijec o turbo-folk poeziji ili o stradanju naroda u Bosni i Hercegovini u 1993 :?

meni nista vise nije jasno
Vjerujem da ti nije jasno. Nadam se da ti nikad nece ni biti jasno, jer ti se razjasniti moze samo na jedan nacin.

Moj komentar je vise vezan za naslov teme, nego za pjesmu koju nisam ni procitao u cijelosti. 92' je bila godina idealizma, borba za jedinstvenu, nedjeljivu, zemlju svih njenih gradjana itd.itd., 93' smo se suocili sa cinjenicom da se radi o goloj borbi za bioloski opstanak jednog naroda.
Bosnjaci, narod do tad nesklon radikalizmu, nije vise bio isti narod.
St.Germain

Post by St.Germain »

pa sta je tema, pjesmica ili godina :?

ako je godina, onda je mene STID sto ovo predstavlja vrhunac izraza rijeci tadasnjeg vremena, sve i kad bih morao tolerisati patetiku zbog okolnosti

sve ostalo ide u recycle bin moje percepcije jer samo nagadjas
Meyra

Post by Meyra »

Cim u nekom procesu imas tri aktera imas i tri pogleda.

Prema tome svakom svoje .... a ovo je bilo moje misljenje 1993e godine.

.... i ne uzimajuci pravo na literarnu vriejednost, jer inace pisem pjesme u drugom stilu.

Meyra
zzzzz

Post by zzzzz »

St.Germain wrote:pa sta je tema, pjesmica ili godina :?

ako je godina, onda je mene STID sto ovo predstavlja vrhunac izraza rijeci tadasnjeg vremena, sve i kad bih morao tolerisati patetiku zbog okolnosti

sve ostalo ide u recycle bin moje percepcije jer samo nagadjas
Daleko je to od patetike! Patetika su tvoje tipe, koji bi o platformi na kojoj je nastala Armija BiH raspredali iz Australije.
Znas kako me zaboli neka stvar sto smo te razocarali. Sve si mi bio na hatru 93', kad je Armija BiH zaustavila cetnicku ofanzivu (pokrenutu hrvatskom naftom) na Malom Polju i Golom Brdu iznad Hadzica (800 metara zracne linije od Malog Polja do Golog Brda).
Bitniji si mi bio ti i tvoje misljenje, nego petsto hiljada dusa koji su sa zebnjom prozivljavali svaku minutu tih deset dana Avgusta, i osluskivali hoce li se zatvoriti i drugi definitivni obruc oko Sarajeva. Bitnije mi je tvoje misljenje i od svih onih koji su u isto vrijeme zivi zatrpavani u rovovima na Zuci.
Ma ti si mi bitan pravo, antifasista na daljinski.
Meyra

Post by Meyra »

Germann:
("ovo je kicasto-sladunjava petparacka poezija koju ni uredjivaci vesele sveske ne bi objavljivali u ono vrijeme..dok se trazio kakav takav kvalitet izraza pisane rijeci

sve ostalo sto pitas je tako nebitno""

E pa da ti kazem Germann, da je pjesma bila objavljena u nekoliko jako ozbiljnih novina.......

A i jako je bitno moje pitanje koje sam Ti postavila "Gdje si ti bio 1993", jer da si bio na mjestu kao " zzz" znao bi da ovdje nije rijec o patetici nego o iskrenom misljenju (tadasnjem) jednog naroda.

A usput receno: de gustibus non est disputandum!

Meyra
filio dei

Post by filio dei »

St.Germain wrote:
Meyra wrote:Germann , gdje si Ti bio 1993?

Pozdrav.
Meyra
ovo je kicasto-sladunjava petparacka poezija koju ni uredjivaci vesele sveske ne bi objavljivali u ono vrijeme..dok se trazio kakav takav kvalitet izraza pisane rijeci

sve ostalo sto pitas je tako nebitno
a gdje je tvoja poezija?
daj nam ti, cjenjeni kriticaru, svojih par stihova pa da uporedimo sa ovom "kicasto-sladunjavom petparackom poezijom". istinabog, uvodna zalopojka i nije neki stih, ali je od srca. a gdje je tvoja? ne mora sve biti vrhunsko. proza, poezija, melodija, kompozicija, dezen na dzemperu ili bilo kakav drugi duhovni izraz treba da nastaje uvijek, jer je to izrazavanje primalnih osjecaja. Krikovi, sto bi se reklo. Zato, ne seri.

p.s. nemojte me sad opet banirat, dotuzilo mi otvarat nove mail adrese i smisljat nove nickove. naime, opasno me isprobavate. :lol:
St.Germain

Post by St.Germain »

@zzzz

ja i dalje ne znam o cemu je ovdje rijec, da li o godini ili pjesmi jer udrobiste vi svasta nesto-otkud ti covjece znas gdje sam bio i sta sam radio i KAKVE VEZE ima to sa mojim stavom? Je li to znaci da ga neki ne smiju imati ili sta :? demokratija na SDA nacin, a nisi daleko ni od Busha-ako nisi sa nama onda si protiv nas. Ja ne volim ili bolje receno MRZI ME ucestvovati u tim kolektivnim furkama i preferiram imati svoje sopstveno misljenje. ne da mi se s tobom dalje diskutovati, jer ti ne poznajes najosnovnije crte diskusije a to je logicna argumentacija i prije svega odredjivanje objekta diskusije. ja te pitam po peti put o cemu raspravljamo a da nisam od tebe dobio niti jedan jedini konkretan odgovor koji signalizuje tvoju spremnost na diskusiju nego je koristis da pokazes tvoju kvazi-intelektualnu kvazi-superiornost i da se navaljas gluposti o meni, a o meni znas jedno veliko NISTA

Meira

uz duzno postovanje, napisao sam svoje misljenje sto se pjesme tice, a ostalo sto si nadrobila je samo izraz tvog nepostovanja prema meni kao sudiskutantu
svako dobro

jokeren, verbal, krpelj, krmelj i sta sve vec ne, ja nisam pisao poeziju niti sam je postavljao na forum. Ovo je javno mjesto gdje svako moze napisati svoje misljenje ako ono ne prelazi granice dobrog ukusa ili ako ne prevazilazi pravila kulturnog izrazavanja koje si ti vec vise puta prekrsio. Znas dobro, a to ti je receno vec par puta da ti na ovom forumu ne bi mogao vise ni ucestvovati ako si vec banovan a ti si bio u zadnjih mjesec dva vec 5 puta, tako da TI MENI ne mozes drzati pridike o nekakvom nedostatku senzibilnosti u izrazavanju kritike.
Meyra

Post by Meyra »

Germann Tvoj odgovor Fili:
"tako da TI MENI ne mozes drzati pridike o nekakvom nedostatku senzibilnosti u izrazavanju kritike."

Germann Ti pises meni:

"ovo je kicasto-sladunjava petparacka poezija koju ni uredjivaci vesele sveske ne bi objavljivali u ono vrijeme..dok se trazio kakav takav kvalitet izraza pisane rijeci"
Meyra: Senzibilno , nema sta... hi hi hi!

Hallo German,, ovdje se radi o dva nedostatka senzibilnosti kod Tebe.

Prvi sam ti evo citirala, mogao si samo da kazes "meni se ovo ne svidja i basta"
Ali ja sa Tvojom kritikom pjesme mogu zivjeti.... to me tako ne smeta.

Tvoja drugu nesenzibilnost je malo teze progutati jer nju ispoljavas prema ljudima koji su bas ovo u pjesmi opisano, dozivili i jako tesko preziivili i njima nije do forme pjesme nego do sadrzaja!!!!!!.

To ti je kao da ljudima koji se vracaju smrtno zalosni sa sahrane kazes: E nisu vam moderne cipele.

I kakve veze ima SDA sa poezijom????

Ako neko vec govori o "udrobiti"....
Meyra

:-)
zzzzz

Post by zzzzz »

St.Germain wrote:@zzzz

ja i dalje ne znam o cemu je ovdje rijec, da li o godini ili pjesmi jer udrobiste vi svasta nesto-otkud ti covjece znas gdje sam bio i sta sam radio i KAKVE VEZE ima to sa mojim stavom? Je li to znaci da ga neki ne smiju imati ili sta :? demokratija na SDA nacin, a nisi daleko ni od Busha-ako nisi sa nama onda si protiv nas. Ja ne volim ili bolje receno MRZI ME ucestvovati u tim kolektivnim furkama i preferiram imati svoje sopstveno misljenje. ne da mi se s tobom dalje diskutovati, jer ti ne poznajes najosnovnije crte diskusije a to je logicna argumentacija i prije svega odredjivanje objekta diskusije. ja te pitam po peti put o cemu raspravljamo a da nisam od tebe dobio niti jedan jedini konkretan odgovor koji signalizuje tvoju spremnost na diskusiju nego je koristis da pokazes tvoju kvazi-intelektualnu kvazi-superiornost i da se navaljas gluposti o meni, a o meni znas jedno veliko NISTA
Moj komentar se odnosio na ovaj dio iz tvog posta........
St.Germain Upisano: 12/02/2005 22:59 Naslov poruke:

--------------------------------------------------------------------------------

pa sta je tema, pjesmica ili godina

zzzzz Upisano: 12/02/2005 23:17 Naslov poruke:

Daleko je to od patetike! Patetika su tvoje tipe, koji bi o platformi na kojoj je nastala Armija BiH raspredali iz Australije.
Znas kako me zaboli neka stvar sto smo te razocarali. Sve si mi bio na hatru 93', kad je Armija BiH zaustavila cetnicku ofanzivu (pokrenutu hrvatskom naftom) na Malom Polju i Golom Brdu iznad Hadzica (800 metara zracne linije od Malog Polja do Golog Brda).
Bitniji si mi bio ti i tvoje misljenje, nego petsto hiljada dusa koji su sa zebnjom prozivljavali svaku minutu tih deset dana Avgusta, i osluskivali hoce li se zatvoriti i drugi definitivni obruc oko Sarajeva. Bitnije mi je tvoje misljenje i od svih onih koji su u isto vrijeme zivi zatrpavani u rovovima na Zuci.
Ma ti si mi bitan pravo, antifasista na daljinski.
----------------------------------------------------------------------------------

Dakle, ti se protivis da neko ko nista nezna o tebi daje svoj sud o tvojim stavovima, dok bi ti rado da kritikujes stanje duha naroda u BiH, te 93' godine.
Ja sam ti pokusao objasniti, da nije slucajno da vecina Bosnjaka bas tada vidi borbu za BiH kao ravnopravnu zajednicu svih naroda kao sekundarnu stvar, jer je borba za bioloski opstanak dosla u prvi plan.
Naravno da u takvoj situaciji dolazi do radikalizacije drustva.
Ti to jednostavno nemozes shvatiti i zato govoris da te je stid, a ja ti pokusavam objasniti da je lako suditi sa ove vremenske distance. Danas i ja gledam drugacije na to, ali se ne stidim onog sto sam osjecao 93'.
rajvosa

Post by rajvosa »

Smirite se ..
St.Germain

Post by St.Germain »

@zzzzz

dao sam odgovor na drugoj temi i mislim da je dovoljno, da se ni bih ponavljao

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... c&start=25
St.Germain

Post by St.Germain »

Meyra wrote:Germann Tvoj odgovor Fili:
"tako da TI MENI ne mozes drzati pridike o nekakvom nedostatku senzibilnosti u izrazavanju kritike."

Germann Ti pises meni:

"ovo je kicasto-sladunjava petparacka poezija koju ni uredjivaci vesele sveske ne bi objavljivali u ono vrijeme..dok se trazio kakav takav kvalitet izraza pisane rijeci"
Meyra: Senzibilno , nema sta... hi hi hi!

Hallo German,, ovdje se radi o dva nedostatka senzibilnosti kod Tebe.

Prvi sam ti evo citirala, mogao si samo da kazes "meni se ovo ne svidja i basta"
Ali ja sa Tvojom kritikom pjesme mogu zivjeti.... to me tako ne smeta.

Tvoja drugu nesenzibilnost je malo teze progutati jer nju ispoljavas prema ljudima koji su bas ovo u pjesmi opisano, dozivili i jako tesko preziivili i njima nije do forme pjesme nego do sadrzaja!!!!!!.

To ti je kao da ljudima koji se vracaju smrtno zalosni sa sahrane kazes: E nisu vam moderne cipele.

I kakve veze ima SDA sa poezijom????

Ako neko vec govori o "udrobiti"....
Meyra

:-)
ja se izvinjavam ako je moja kritika bila previse ostra, a jeste i ako si si njome nasla uvrijedjenom

pozdrav
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Kako mi samo kolektivno idete na zivce....sve vas treba na lobotomiju poslati.... kacite se oko POEME, i potezete pitanje A GDJE SI TI BIO '93?

da li je ovdje iko duzan neko dati uvjerenje o kretanju u nekom odredjenom periodu? da li to nekoga cini boljom osobom? sto je bio ovdje "tada"?
Voljela bih da sam otisla '92 iz Sarajeva...voljela bih da nisam bila na prvim Markalama...voljela bih da nisam morala prezivljavati Dobrinju '93-'95... voljela bih da sam rodbini slala slike i pakete u koje bih, u kafu, skrivala nesto love...ALI NISAM!
i da li me to cini boljom od nekog drugog? NE!

Sto se pjesme tice, izvini Meyro, ali mi ne lezi sekunde....ipak sam ja dijete ovog asfalta i vise mi leze (iz onog perioda) pjesme posvecene Vikicu i Juki....
Meyra

Post by Meyra »

Halo MirCerka,
nema uopce potrebe da se izvinjavas...
Ako Katedrala jos uvijek stoji na asfaltu onda sam i ja sa asfalta....

Zao mi je da Ti idemo na zivce ali ja smatram da smo vodili sasvim normalnu diskusiju, koju vode ljudi koji nemaju identicno misljenje o svemu

Jest da je bila bez psovki i velikih uvreda na koje je covjek u ovom Forumu naviknut , ali oni kojima to nedostaje mogu samo da kliknu drugu temu i eto im zadovoljstva...

vozdra

Meyra
:-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
Meyra

Post by Meyra »

German:

"......ja se izvinjavam ako je moja kritika bila previse ostra, a jeste i ako si si njome nasla uvrijedjenom....."

Halo, St. Gerrman, drago mi je da smo se tu negdje nasli. Posto volim da slobodno kazem svoje misljenje onda dozvoljavam da i drugi uzivaju to isto pravo......

Prijateljski pozdrav.

Meyra
Post Reply