lejlica wrote:sarajevo je najljepsi grad na svijetu! pa vi govorite sta hocete...

Sarajevo je planinski grad. Vecim dijelom godine dominira siva boja. Kad siv grad uspije da osvoji ljude, onda to znaci da su njegove vrijednosti neprocjenjive. Stepen vrijednosti nekog grada najbolje se moze odrediti dok pada kisa. Ako i po najvecem pljusku covjek ima motiv da izadje iz kuce i krene u carsiju, moze biti siguran da zivi u mjestu vrijednom zivljenja. Iz nekih neobjasnjivih razloga Sarajevo redovno ushicuje dosljake."
Ozren Kebo
.." Vidis , Sarajevo je srednjeg roda..Kao dete..Zaigrano..Prostodusno...Naivno..Beograd je, recimo, Taj Beograd..Muskarcina..Svaca i galamdzija u raspasanoj beloj kosulji, na hoklici pred prepadnutim svircima..I Zagreb je Gospon Zagreb..Koketni geblovski brcici, prefrigani smek preko jutarnje stampe..Najvecu larmu podigne kad zvecne kasicicom o rub porelanske soljice..Pa Gospodja Ljubljana..Snezna Kraljica..Uobrazena,elegantna, racionalna...Koja je tako hladno naputsila taj brak iz racuna cim je shvatila da racuna vise nema...A Sarajevo..Lakoverno...Deti-njasto..Zato ono prvo i pruza ruke...."
( Djordje Balasevic " Dodir Svile" )
Sarajevo
Sad nek spavaju svi naši i besmrtni.
Pod mostom, kraj "Druge Ženske" nabujala Miljacka teče.
Sutra je nedelja. Uzmite prvi tramvaj za Ilidžu.
Naravno pod predpostavkom da ne pada kiša.
Dosadna duga sarajevska kiša.
Kako li je bilo Ćabrinovicu bez nje u tamnici!
Mi je preklinjemo, psujemo, a ipak dok pada
zakazujemo ljubavne sastanke kao da smo u najmajskijem maju.
Mi je proklinjemo, psujemo, svjesni da od nje nikad
Miljacka neće postati ni Gvadalkivir ni Sena.
Pa šta? Zbog toga zar manje će te voljeti
i mučiti manje kroz stradanja?
Zbog toga zar manja biće moja glad
za tobom i manje moje gorko pravo
da ne spavam kad svijetu prete kuga ili rat
i kad jedine riječi postaju "ne zaboravi" i "zbogom"?
Uostalom, možda ovo i nije grad u kome ću umrijeti,
ali u svakom slučaju on je zasluzio jednog neuporedivo vedrijeg
mene,
ovaj grad u kome mozda i nisam bio najsrećniji,
ali u kome je sve moje i u kome uvijek mogu
naći barem nekog od vas koje volim
i reći vam da sam tužan do očajanja.
U Moskvi to bih isto mogao, ali Jesenjin je mrtav
a Jevtušenko sigurno negde u Gruziji.
U Parizu kako da zovem hitnu pomoć
kad se ona nije odazvala ni na pozive Vijona?
Ovde zovnem li i tople svoje sugradjanke,
i one cak znace sta je to sto me boli.
Jer ovo je grad u kome mozda i nisam bio najsrećniji,
ali u kome i kiša kad pada nije prosto kiša.
Izet Sarajlic
Tribute to Sarajevo
Evo prodje vec godina,
kako bolan lezim sada...
Sa prozora svoje sobe vidim svjetla svoga grada..
Svud okolo kreveti su i zidovi bijele boje
mnogo snova u samoci ovdje mojih ostalo je...
U mislima sad prolazim setajuci po staroj stazi
skupa s dragom sto mi ovdje bolnom vise ne dolazi...
Sve je isto kao nekad
da zabjeli snijeg se sprema
samo tebe, moja draga, pored mene vise nema...
Moje tijelo, oboljelo
k'o da se jos necem nada,
al sam sretan kad uvece vidim svijetla svoga grada...
JERGOVIC
Bosna se s jedne strane jeste puno promijenila, u smislu da je to unesrecena, razrusena i izranjavana zemlja. Medjutim, u smislu duha i identiteta te zemlje se i nije tako puno promijenila. Idalje je to potpuno otvorena i multikulturalna i normalna civilizacijska situacija. I dalje, ako si, sta ja znam, Srbin u Sarajevu, mozes vrlo glasno o toj cinjenici govoriti, a da ljudi baš na to ne reagiraju kao na nešto spektakularno niti zanimljivo. Kad to govorim, ne govorim ni o kakvim statistikama, ne govorim o tome u kojoj je mjeri danas Bosna nacionalno podijeljena, razdijeljena i antagonizirana zemlja, nego govorim naprosto o tome da je u bosanskim gradovima, kao sto su Sarajevo, Tuzla ili Zenica, u nekim krugovima urbanih ili normalnih ljudi, sacuvan taj osjecaj za civilizacijsku situaciju. To je ono sto je meni bitno i u tom smislu je meni Bosna neunistena zemlja. A to što se možda danas u Bosni osjeća veća prisutnost raznoraznih kretena, nego sto se osjecala prije 15 godina, to je posve druga prica. Ali ni prije 15 godina, kao ni danas, ja nisam imao neku narocitu potrebu da se druzim sa kretenima, tako da ni s tim nemam neki problema.