najljepsi gradovi ex-yu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Tijana_NS

#151 Re: najljepsi gradovi ex-yu

Post by Tijana_NS »

Image

Image

Spominjala sam Suboticu ...
fakat

#152 Re: najljepsi gradovi ex-yu

Post by fakat »

spreca wrote:
SKAFISKAFNJAK wrote:zivinice bez premca :dance:
Jest jaro ali posle Kalesije :D :lol: :lol:
:thumbup: :lol: Do sada najpametnija konverzacija na ovoj temi.

Svi ostali se ubise od muke da dokazu da su njihovi gradovi ljepsi i veci od svih ostalih, i da to jos pride i "dokazu". Ili postavite neke KRITERIJE za ovu temu, ili prestanite napadati jer je tema trebala biti laganica. Ako je nekome lijepa Pristina ili Konjiic, jeste lijepi su i tacka.
Tijana_NS wrote:
Una ragazza wrote:Meni je jos jace Bukurest i Bratislava, i Krakow...jedan od najljepsih istocnoevropskih gradova...

To je kad ljudi napamet govore a nisu bili...
Nisu bili u skoli, a kamoli u Krakovu :-)
Tijana_NS wrote: Obozavam da procitam ovakvu glupost i sita se ismejem :D

Kijev i Skoplje u istoj rechenici, pa sa znakom jednakosti :-) :-) :-)
Ubjedjujes nas da su najljepsi Subotica, Novi Sada, Bukurest i Kijev, i ocekujes neku objektivnost? Ti ravnicarski copy/paste gradovi meni jesu beznadezno dosadni i depresivni, s time sto ja barem priznajem da je to moj licni ukus, sta cu kad volim da se zelene brda i planine.

Una ragazza wrote:
Eh lako je tebi iz Beca a i meni sa drugog kraja Evrope govorit...

Neki nisu otisli dalje od Makarske...ali KONJIC :skoljka:
ode tema u helac, svaki cigo svoga konja hvali. Kriteriji mogu biti panorama, uredjenost, gradske ulice, zelene povrsine, uprava, profil stanovnistva, arhitektura, historijski spomenici, turizam, itd, i jedan grad moze biti sjajan u jednoj oblasti a mizeran u drugoj, i onda je uzaludna rasprava je li ti dobar ili los grad, svaki grad je jak u necemu i slab istovremeno, izuzev naravno Kalesije koja je jedina bez mane.
sheilak

#153 Re: najljepsi gradovi ex-yu

Post by sheilak »

Hajde da se vise ne svadjamo i kazemo da je BL najljepsa. I tako ima najvise glasova. :-D

Image

:kiss:
fakat

#154 Re: najljepsi gradovi ex-yu

Post by fakat »

Moze li se postaviti anketa sa izborom desetak najcesce spominjanih gradova (ukljucujuci Kalesiju)?
vox-populi

#155 Re: najljepsi gradovi ex-yu

Post by vox-populi »

Erzsebet wrote: Pa kako onda nisam ljubomoran na Ohrid, Zadar, Piran??? Govorim ti samo da je Dubrovnik precijenjen, jer grad u kojem je 30€ noćenje, gdje se parking plaća 24 sata dnevno u cijelom gradu, gdje je kafa 25 kuna, jednostavno mora ponuditi mnogo više nego što nudi. A nudi samo stari grad, i to je to, ostalo nije ništa posebno u odnosu na ostale hrvatske gradove. Uopšte nisam ljubomoran, ja imam kuću pored Dubrovnika i znam tačno o čemu pričam.
Ja se fakat divim sposobnosti nekih ljudi da selektivno citaju, i opet procitaju ono sto nije napisano. Dakle, evo i velikim slovima, tema je NAJLJEPSI gradovi ex-yu, ne koliko je kafa u nekom gradu, koliko je parking i koliko je nocenje.
spreca

#156 Re: najljepsi gradovi ex-yu

Post by spreca »

fakat wrote:Moze li se postaviti anketa sa izborom desetak najcesce spominjanih gradova (ukljucujuci Kalesiju)?
:thumbup: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Una ragazza

#157 Re: najljepsi gradovi ex-yu

Post by Una ragazza »

Brda i planine se trebaju zelenit na selima a ne u gradovima :D

Najljepsi gradovi Evrope i svijeta su ravnicarski, jer imaju prostora za sirenje, gradnju, uredjenje, a i izgledaju urednije...izuzetak su jedino brdoviti mediteranski gradovi jer imaju more, ili oni u Svicarskoj zbog jezera...

Ali sve najljepse metropole su ravni gradovi...
pirmin

#158 Re: najljepsi gradovi ex-yu

Post by pirmin »

sheilak wrote:Hajde da se vise ne svadjamo i kazemo da je BL najljepsa. I tako ima najvise glasova. :-D

Image

Ovo nije Banjaluka, ovo je Novoselija.

:D :D

Salim se!!! :D :D :razz:

Fotka je odlicna! :thumbup:
Koliko sam samo ljetnih dana ovdje proveo. 8-) :)
Tijana_NS

#159 Re: najljepsi gradovi ex-yu

Post by Tijana_NS »

Una ragazza wrote:Brda i planine se trebaju zelenit na selima a ne u gradovima :D

Najljepsi gradovi Evrope i svijeta su ravnicarski, jer imaju prostora za sirenje, gradnju, uredjenje, a i izgledaju urednije...izuzetak su jedino brdoviti mediteranski gradovi jer imaju more, ili oni u Svicarskoj zbog jezera...

Posebno Rim , na 7 ravnica ... :D
cyprus

#160 Re: najljepsi gradovi ex-yu

Post by cyprus »

Ozbiljno nek u anketu stanu:

Banja Luka
Sarajevo
Ohrid
Zagreb
Split
Subotica
Beograd
Zadar
Kotor
i neko od ostalih :D
Last edited by cyprus on 06/03/2011 18:11, edited 1 time in total.
cyprus

#161 Re: najljepsi gradovi ex-yu

Post by cyprus »

Una ragazza wrote:Brda i planine se trebaju zelenit na selima a ne u gradovima :D

Džaba meni je Sarajevo lijepo baš zbog brda okolo :D
swirl

#162 Re: najljepsi gradovi ex-yu

Post by swirl »

Opatija i Zadar.
Gusztav

#163 Re: najljepsi gradovi ex-yu

Post by Gusztav »

poznanik wrote:Trebinje je bio jedan od najljepših gradova...do rata, dok ga nisu "zaprljali"... :(

Danas je to Varaždin, bez konkurencije!
:thumbup:
Imam samo dodati da je to bio i prije rata, ne samo danas.
potočanka

#164 Re: najljepsi gradovi ex-yu

Post by potočanka »

pirmin wrote:
sheilak wrote:Hajde da se vise ne svadjamo i kazemo da je BL najljepsa. I tako ima najvise glasova. :-D

Image

Ovo nije Banjaluka, ovo je Novoselija.

:D :D

Salim se!!! :D :D :razz:

Fotka je odlicna! :thumbup:
Koliko sam samo ljetnih dana ovdje proveo. 8-) :)
slika je :thumbup:

nije ni ovo banja luka, ovo je mejdan :oops: :D :razz:

Image

Image
sheilak

#165 Re: najljepsi gradovi ex-yu

Post by sheilak »

Uh, uh, crven mi lice obli zbog pirmina! :-D

Šeher, Novoselija, Hiseta, hajd' eto i Centar :D su za mene sama srz Banja Luke. :)

Inace, mezarje Behram efendijine dzamije je nase porodicno mezarje. A kuca nam je bila oko 300 metara nizvodno od Slapa. (jos se borimo za nju :!: )

Htjela sam jos reci da zapravo nema jednog najljepseg grada jer svako ima drugacije kriterije. Neko voli urbanost, neko prirodu, neko zivost, neko mir..., a svi se vodimo osobnim simpatijama.

Lijep je grad, gdje se lijepo osjecam, gdje sam voljena i gdje se mogu smijati od srca. :)

@potocanka

super slike :thumbup:
samo malo

#166 Re: najljepsi gradovi ex-yu

Post by samo malo »

Po svemu sudeci, pun forum banjalucana :D

Ne znam hocu li... ili necu... pokrenuti temu o cevapima? :D spremni su nozevima braniti dominaciju banjaluckog cevapa :D
sheilak

#167 Re: najljepsi gradovi ex-yu

Post by sheilak »

OK, nozevima bas i ne, ipak smo mi miroljubiv narod, ali sakama u svakom slucaju. :D

Uostalom, banjalucki cevap sam za sebe mirise. :-D

(sorry na off topu)
Mis mekinjas

#168 Re: najljepsi gradovi ex-yu

Post by Mis mekinjas »

Ne znam, neko primijeti kako svi svoje gradove stavljaju na pijedestal... :roll:
Ja Banjalučanka nisam, iako sam samo rođena tamo....
I možda da se stavi na temu dajte TOP3 većih gradova, i TOP3 manjih gradova, mjesta, opštinaopćina, kako ko voli....
I dalje
1. Banja Luka
2. Mostar
3. ovo mi je teško... Maribor, Ljubljana
Manja mjesta/gradovi
1. Rovinj
2. Hvar /Hvar
3. Konjic je lijep, Ohrid, Cetinje i ovo je teško :-) :-) :-) :)

Inače najljepša republika bivše države je Crna Gora, kako god se sad neko vrijeđao, ali ta je ljepota neprevaziđena.....
Maja_XXX

#169 Re: najljepsi gradovi ex-yu

Post by Maja_XXX »

Odgovoriti na pitanje koji je najljepsi grad zaista nije moguce. Prvo, svi mi imamo razlicite ukuse, standarde, razlicito smo dozivjeli neke gradove (meni npr je Pariz ostao u uzasnom sjecanju jer je bilo hlando, maglovito, tmurno) a da ne govorim koliko smo svi mi subjektivni prilikom davanje odgovora. Ja cu navesti nekoliko gradova koji su na mene ostavili najljepsi utisak, bez nekog posebnog redoslijeda:

Slovenija:
Ljubljana
Portoroz
Maribor
Bled

Hrvatska:
Dubrovnik (sam podatak o broju turista sve govori, malo razvikan ali i kao takav najljepsi grad na istocnoj Jadranskoj obali)
Zagreb (otmjen, cist, uredjen, prava Europa, idealan za zivot, uz Novi Sad )
Split (sam centar je prelijep, jos na moru, ali najnacionalistickoji grad u kojem sam bila, to mu je minus)
Rijeka (divan, opusteni grad s divnim ljudima)
Rovinj (kao neki italijanski gradic, prelijep)
Zadar
Varazdin ( najpotcjenjeniji grad u Hrvatskoj, prelijepa barokna arhitektura)

Srbija:
Novi Sad ( uz Zagreb, najbolji grad za zivot, prelijep, divna lokacija, divni i kulturni ljudi)
Beograd (najludji grad na Balkanu,prebogat muzejima, nocnim zivotom, arhitektonskom raznolikoscu, usce save u dunav nesto najljepse sto se moze vidjeti, jedina ex-yu metropola, zapusten, malo prljav, zapusten ali i kao takav definitivno ne spada u isto grupu ni sa jedinim ex-yu gradom )
Subotica (divna secesijska arhitektura, Palic je nesto najljepse sto sam vidjela, ali je malko dosadan)
Sremski Karlovci ( gradic od nekih 5.ooo ljudi, ali je stvarno prelijep jos na DUnavu)

Crna Gora
Kotor
Budva

BiH:
Sarajevo (jedno i jedino, jedinstveno, nije mozda lijepo kao Zagreb ili Novi Sad, ali je zato "najoriginalniji" grad na Balkanu)
Banja Luka (nema prebogato arhitektonsko naslijedje, ali puno zelenila, jako cisto, uredjeno, skoro kao Slovenija)
Mostar (grad i nije nesto posebno, ali mu prosjek vadi Stari Most sa carsijom koji mi je jedan od najfascinatnijih prizora na Balkanu)
Jajce (u uzasnom stanju, ali vodopad...no comment)
Trebinje (prelijep mediteranski gradic, bez izlaza na more, nepravedno zapostavljen)

I kad bi morala izabrati Top 3, a da zadovoljim i nacionalnu kvotu to bi bilo ovako:

1. Dubrovnik
2. Beograd
3. Sarajevo
spreca

#170 Re: najljepsi gradovi ex-yu

Post by spreca »

Meni su lijepi svi gradovi koji imaju puno starih i istorijski ocuvanih dijelova grada,zelenilo,parkovi i normalno cistoca.
ČikaJosip

#171 Re: najljepsi gradovi ex-yu

Post by ČikaJosip »

Gledao sam razglednicu Mostara, odnosno jednoga dijela, slikanu sa partize, slikana prije rata.
Ne mogu vjerovati da je bio onako lijep. Ja sam iz Mostara i moram priznati da grad posjeduje neku čar i ljepotu ali se ne može nikako vidjeti jer je nakaradnom poslijeratnom gradnjom i hrpama smeća postao kao ciganska mahala.

Kada mi je kolega iz Opuzena rekao što je prva asocijacija njegovih pajdaša što samo povremeno svraćaju u Mostar ja sam se nasmijao, ali to je istina. Svima njima je prva asocijacija one plastične kese na Bišću, odnosno Rodoču. One što se po travi osušenoj hvataju.

Čapljina je zadržala prijeratnu ljepotu. A u Trebinju sam bio prije 7-8 godina i on mi se učinio lijep, nešto tipa Čapljine.
mig

#172 Re: najljepsi gradovi ex-yu

Post by mig »

.
Last edited by mig on 27/02/2012 22:12, edited 1 time in total.
Una ragazza

#173 Re: najljepsi gradovi ex-yu

Post by Una ragazza »

Realno, Bg u prirodi ovako ne izgleda al ni izbliza...osim Kalemegdana :-D

I Sarajevo na slikama izgleda uljepsano do maksimuma...kao i svaki drugi grad :)
Sarajevski_Marlboro

#174 Re: najljepsi gradovi ex-yu

Post by Sarajevski_Marlboro »

Mis mekinjas wrote:Ne znam, neko primijeti kako svi svoje gradove stavljaju na pijedestal... :roll:
Ja Banjalučanka nisam, iako sam samo rođena tamo....
I možda da se stavi na temu dajte TOP3 većih gradova, i TOP3 manjih gradova, mjesta, opštinaopćina, kako ko voli....
I dalje
1. Banja Luka
2. Mostar
3. ovo mi je teško... Maribor, Ljubljana
Manja mjesta/gradovi
1. Rovinj
2. Hvar /Hvar
3. Konjic je lijep, Ohrid, Cetinje i ovo je teško :-) :-) :-) :)

Inače najljepša republika bivše države je Crna Gora, kako god se sad neko vrijeđao, ali ta je ljepota neprevaziđena.....
Možda samo primorski gradovi.
Šta Mne ima da ponudi sem mora?
Krš.
mig

#175 Re: najljepsi gradovi ex-yu

Post by mig »

.
Last edited by mig on 27/02/2012 22:10, edited 1 time in total.
Post Reply