najljepsa imena bosnjacko -muslimanskih ljepotica....
- mama32
Ni meni nije jasno kako ovo moze biti lijepo ime s obzirom na prijevod...stelium wrote:Hoce li meni neko ovaj proces objasniti:FATIMA (ar,)-ona koja odbija dijete od dojenja
Ali, fakat, zvuci bolje od npr. Naza, ili Mukelefa ili Hafiza, ili Halila...
Postoji li ijedno bosnjacko-bosansko ime za muslimanku?
Mislim, da ne moramo prevoditi sta znaci, tj. kad nam se rodi zensko dijete, i kad mu trebamo dati ime, da ne trazim Bosnjak Agu da mi prevede....
- Zox
Ima! Znam jednu djevojku koja se zove Merdina (a, eto, izgleda da to i nije muslimansko niti bilo cije drugo ime, izgleda da uopste ne postoji).stelium wrote:Ima li neko od imena koje znaci nesto negativno?
Ovako je nekako dosadno.Sve najbolji,-la,naj ovo,naj ono.
Uglavnom, to na italijanskom znaci... govance.
-
BosnjakAga
Drugarice molim vas
Zasta sam ubacio text sa prijevodom, znate valjda citat? Il jok?
-
Pravda30
Mojih top pet
Azra
Zarifa
Zehra
Hajrija
Esma
Ima i drugih koja su lijepa ali iih ima "previse" kao recimo Lejla,Emina,.. a tek Jasmina ima na pretek...
Volio bih cuti zbog kojih razloga ste vi dali ili bi zali dati vasem budecem djetetu jedno odredeno ime.? Ovih zadnjih 20-30 godina su davata imena koja nemaju ni smisla ni znacaja i stvarno se ponekad zapitamo kako je roditeljima naumpalo takvo nesta.
Medutim to nije slucaj samo kod nas. I na zapadu su se pocela davati nova imena a koja su cesto vadena is americkih serija tipa "Kevin" "Brajan" itd... Tako i u nas sada imate Esmeralde i slicno.. no to je ipak karakteristika za manje bogate i manje skolavanije slojeve drustva.
No zadnjih godina se primjecuje i drugaciji trend na zapadu.Naime ponovo se vracaju "starija" imena; imena predaka i imena koja imaju neki znacaj.
Sto se mene licno tice i ja bih dao ime svog djeda jednom od muske djece.(ako ih bude naravno). To je uvijek bila tradicija u nasoj familiji. Nacin na koji se oda pocast predacima i nacin na koji se ne gubi "familijarna veza". Takode ne bih dao neko ime koje je u "trendu" i koje je prisutno u svakoj drugoj kuci....
Azra
Zarifa
Zehra
Hajrija
Esma
Ima i drugih koja su lijepa ali iih ima "previse" kao recimo Lejla,Emina,.. a tek Jasmina ima na pretek...
Volio bih cuti zbog kojih razloga ste vi dali ili bi zali dati vasem budecem djetetu jedno odredeno ime.? Ovih zadnjih 20-30 godina su davata imena koja nemaju ni smisla ni znacaja i stvarno se ponekad zapitamo kako je roditeljima naumpalo takvo nesta.
Medutim to nije slucaj samo kod nas. I na zapadu su se pocela davati nova imena a koja su cesto vadena is americkih serija tipa "Kevin" "Brajan" itd... Tako i u nas sada imate Esmeralde i slicno.. no to je ipak karakteristika za manje bogate i manje skolavanije slojeve drustva.
No zadnjih godina se primjecuje i drugaciji trend na zapadu.Naime ponovo se vracaju "starija" imena; imena predaka i imena koja imaju neki znacaj.
Sto se mene licno tice i ja bih dao ime svog djeda jednom od muske djece.(ako ih bude naravno). To je uvijek bila tradicija u nasoj familiji. Nacin na koji se oda pocast predacima i nacin na koji se ne gubi "familijarna veza". Takode ne bih dao neko ime koje je u "trendu" i koje je prisutno u svakoj drugoj kuci....
-
BosnjakAga
Zato sto muslimanska imena imaju znacenje na arapskom, perzijskom hebrejskom.
A srpska imena imaju na srpskom znacenje, kao na primjer:
Desanka Maksimovic, poznata pjesnica
A srpska imena imaju na srpskom znacenje, kao na primjer:
Desanka Maksimovic, poznata pjesnica
-
RPM
...orginalno bosansko-bosnjacka zenska imena bi se mogla derivirati iz imena planina, recimo:Glumica wrote:Postoji li ijedno bosnjacko-bosansko ime za muslimanku?
Mislim, da ne moramo prevoditi sta znaci, tj. kad nam se rodi zensko dijete, i kad mu trebamo dati ime, da ne trazim Bosnjak Agu da mi prevede....
![]()
![]()
Jahorinka ...
ili recimo ime rijeke:
Oskova ...
...btw. nemoj da ko pomene Kobilju Glavu ...
- mama32
Jok.BosnjakAga wrote:Drugarice molim vas![]()
Ne znam arapski.
Fakat imam jedno od tih imena, ali bih ipak da to malo modernizujemo... Pa valjda mi mozemo sami izmisliti ime, a da ne uvozimo?
- manijak1
Odgovor je da i zajebancija ima limit
međutim obično oni koji pokreću zajebancije imaju razlog koji je u zaleđu
već doživljen
pa je onda lako sve svrstati u navlakušu u provokaciju ili u već viđeno.
-
BosnjakAga
Mozemo, eto imas pod tema srpska imena i biraj koje ti se svidjamama32 wrote:Jok.BosnjakAga wrote:Drugarice molim vas![]()
Ne znam arapski.
Fakat imam jedno od tih imena, ali bih ipak da to malo modernizujemo... Pa valjda mi mozemo sami izmisliti ime, a da ne uvozimo?
-
BosnjakAga
Kako je to ponasanje za jednu mamu od 32 godine, sram te bilomama32 wrote:Hvala, sandzak aga...
bitno je da se ima pravo na izbor. Polumozgu!
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
Naglasak je na iseka wrote:Jeli ovdje naglasak na Jasmiiin ili na sisama ?
-
missA
amani je bezveze!Angela wrote:A ako cemo ozbiljno, meni je NAJ :
- Emina
- ime od kcerke Crne Pantere (malo je dugo)
- ime od Lace
- Amani
A ova gore napissi iako su duga i ostalo. pricamo o najljepsim imenima, a ti nama ...kcerkino ime od one, ime (pravo) od ove... pa napisi kad smo vec kod toga!
-
BECHO
Mama32, a koja su tebi najljepsa bosnjacko-muslimanska imena?mama32 wrote:Ni meni nije jasno kako ovo moze biti lijepo ime s obzirom na prijevod...stelium wrote:Hoce li meni neko ovaj proces objasniti:FATIMA (ar,)-ona koja odbija dijete od dojenja![]()
Ali, fakat, zvuci bolje od npr. Naza, ili Mukelefa ili Hafiza, ili Halila...
Postoji li ijedno bosnjacko-bosansko ime za muslimanku?![]()
Mislim, da ne moramo prevoditi sta znaci, tj. kad nam se rodi zensko dijete, i kad mu trebamo dati ime, da ne trazim Bosnjak Agu da mi prevede....![]()