emir_avdic wrote:Meni je nekako najzalosnije mjesto OLOVO.
A Olovo jest zalost, ne prica se puno o tome, ali ljudi odselise iz Olova, toliko vide perspektivu...
emir_avdic wrote:Meni je nekako najzalosnije mjesto OLOVO.
Očito da ovdje ne vrijedi objašnjavati šta znači pojam "jadan grad" jer XOX100 koji tvrdi da su najbolji gradovi u BiH:_BataZiv_0809 wrote:Sa svim izrecenim se uglavnom slazem izuzev sa pausalnim ocjenama za kameni spavac i njegove obliznje kafice.Panzer_Daddy wrote:Jbg vole svoj grad pa zato i napadaju a najveci im je problem sto im gradom upravlja seljacina a ne mogu ga skinut lako. Taj seljober se zove Huso i taj bi da se pita gasio svjetla grada u 9XOX100 wrote:Nusu samo Bugojanci. Od Banjaluke do Tuzle Bihaca Sanskog Mosta do Bijeljine i S Brijega.
Svi su nekako sredili svoje centre.
Jedino Zenica nije.
I kad im kazes,, 'hey, to je ruzno.
Oni napadnu kao da si im ukrao biciklo.a od ulica im je napravio takav kic da bi se i kinez postidio.
Kurceviti kameni spavac u samom centru je remek djelo modernoga neznanja ukraseno turbofolk prasinom koja se smrce uz zvuke krkanizma koji dopiru iz caffe-a u blizini....da stanes i da se "divis" jbt.....a na lokalnoj tv....tri puta dnevno se vrti repriza emisije selu u pohode
Nemoj im zamjerit,oprosti im.... to sto rade valjda ne znaju![]()
![]()
Evo i slike pa da malo istu i prodiskutujemo. Prvo i osnovno na tom mjestu je projektil usmrtio vise osoba, pa je u svrhu sjecanja na njih i izgradjen kameni spavac. Po cemu se ova staklena struktura razlikuje od one na spomen obiljezju na Markalama?
Nadalje to za turbo folk i kafice, vidi se da ti je to neko ispricao, dobro neupucen. Naime po cemu se ovi kafici-ljetne baste razlikuju od onih u Sarajevu po Ferhadiji i Strosmajerovoj? Izuzev sto je kafa markaTacno je da je dalje niz ulicu diskoteka Collegium, ali to je bas nidje veze sa ovim napisanim.
Baj d vej ova slika je nastala u ranim jutarnjim satima (vidi se po sjenama). Tako da ne bude sad neka prica u stilu "dje nije propo ziku nidje zive duse u kafani"
Vidi se da ne zivis u BiH, ali bas. Ja imam potpuno drugacije iskustvo: tek kada sam putovala u druge vece gradove BiH sam skontala da je Sarajevo super. Recimo za Banja Luku sam uvijek cula da je izvanredno cist grad, da je porasla u mali velegrad, cak su mi rekli da je BL bolja od Sarajeva, a kad sam dosla totalno sam se razocarala.elcaliente wrote:Naravno da kritike upucene Sarajevu nisu nikakvo ljecenje kompleksa, uostalom zasto bi neko ljecio neke komplekse ko ne zivi uopste u BiH. Kada neko ko ne zivi u BiH posjeti BiH primjeti da Sarajevo uopste ne odskace od ostalih malo vecih BiH gradova. Sarajevo je imalo i ima prednost basnoslovne pomoci i basnoslovnih budzeta na osnovuh drugih gradova. A od toga su napravili jedno veliko nista. Vec smo nabrojali zgrade tipa tibra, ulaz u grad, gradski saobracaj, nepostojece trgove, prelose i tmurne fasade. Inudstrija uopste ne postoji, budzet se puno pomocu direkcija firmi i drzavnih institucija. Da poneku drzavnu instituciju premjeste u B. Grahovo i ono bi izgledalo drugacije. Zato treba biti fer, pa Sarajevo posmatrati u drugoj konkurenciji u konkurenciji glavnih gradova. Tek onda se vidi sav jad i bijeda nasega glavnoga grada.
Očito da ovdje ne vrijedi objašnjavati šta znači pojam "jadan grad" jer XOX100 koji tvrdi da su najbolji gradovi u BiH:[quote="rekla-kazala
Sa svim izrecenim se uglavnom slazem izuzev sa pausalnim ocjenama za kameni spavac i njegove obliznje kafice.
Evo i slike pa da malo istu i prodiskutujemo. Prvo i osnovno na tom mjestu je projektil usmrtio vise osoba, pa je u svrhu sjecanja na njih i izgradjen kameni spavac. Po cemu se ova staklena struktura razlikuje od one na spomen obiljezju na Markalama?
Nadalje to za turbo folk i kafice, vidi se da ti je to neko ispricao, dobro neupucen. Naime po cemu se ovi kafici-ljetne baste razlikuju od onih u Sarajevu po Ferhadiji i Strosmajerovoj? Izuzev sto je kafa markaTacno je da je dalje niz ulicu diskoteka Collegium, ali to je bas nidje veze sa ovim napisanim.
Baj d vej ova slika je nastala u ranim jutarnjim satima (vidi se po sjenama). Tako da ne bude sad neka prica u stilu "dje nije propo ziku nidje zive duse u kafani"
What makes these places the most miserable in America? To determine its annual list of woe, Forbes magazine weighs nine factors. Some are serious, like violent crime, unemployment rates, foreclosures, taxes, home prices and migration rates out of a city. Others are aggravating things in our daily lives: the weather and commuting times. Check to see if your city makes the countdown.
[/quote]
Pa samim ti si sve rekla ako nam se glavni grad poredi sa Pristinom, Skopljem i Podgoricom ( crem de la crem )sa kim bi se onda ostatak drzave trebao porediti.Sarajevica wrote:Vidi se da ne zivis u BiH, ali bas. Ja imam potpuno drugacije iskustvo: tek kada sam putovala u druge vece gradove BiH sam skontala da je Sarajevo super. Recimo za Banja Luku sam uvijek cula da je izvanredno cist grad, da je porasla u mali velegrad, cak su mi rekli da je BL bolja od Sarajeva, a kad sam dosla totalno sam se razocarala.elcaliente wrote:Naravno da kritike upucene Sarajevu nisu nikakvo ljecenje kompleksa, uostalom zasto bi neko ljecio neke komplekse ko ne zivi uopste u BiH. Kada neko ko ne zivi u BiH posjeti BiH primjeti da Sarajevo uopste ne odskace od ostalih malo vecih BiH gradova. Sarajevo je imalo i ima prednost basnoslovne pomoci i basnoslovnih budzeta na osnovuh drugih gradova. A od toga su napravili jedno veliko nista. Vec smo nabrojali zgrade tipa tibra, ulaz u grad, gradski saobracaj, nepostojece trgove, prelose i tmurne fasade. Inudstrija uopste ne postoji, budzet se puno pomocu direkcija firmi i drzavnih institucija. Da poneku drzavnu instituciju premjeste u B. Grahovo i ono bi izgledalo drugacije. Zato treba biti fer, pa Sarajevo posmatrati u drugoj konkurenciji u konkurenciji glavnih gradova. Tek onda se vidi sav jad i bijeda nasega glavnoga grada.
Tesko da se Sarajevo moze porediti sa Beogradom recimo a pogotovo sa Zagrebom, ali od ostalih glavnih gradova u regionu (Skopje, Pristina, Podgorica) je i bolje i ljepse.
Pa ti si taj koji je rekao da treba Sarajevo posmatrati u konkurenciji drugih glavnih gradova, a onda odmah diskvalifikujes te glavne gradove kao da su Makedonci, Albanci i Crnogorci neka niza bica s kojima je uvreda da se uporedi. Mnogo je prirodnije porediti Sarajevo sa Skopljem nego sa Beogradom recimo, jer su ti gradovi (Skoplje i Sarajevo) mnogo slicniji i po broju stanovnika, i po arhitekturi i po velicini.elcaliente wrote: Pa samim ti si sve rekla ako nam se glavni grad poredi sa Pristinom, Skopljem i Podgoricom ( crem de la crem )sa kim bi se onda ostatak drzave trebao porediti.
Sto sam zelio da kazem je to da je Sarajevo dobilo i dobija milione i milione a nije to znalo kako treba iskoristiti da bi postalo ljepse i uredjenije a ostali gradovi nisu dobili nista. Da ponovim, premjestimo nekoliko drzvanih ministarstava i u Bosnasnko Grahovo pa ce nam i ono izgledati ljepse. Kada neko dodje sa zapada i vozi se autom nema mu vece razlike izmedzu stanja u npr Zenici i u Sarajevu. Uredjenija i razvijenija mi izgledaju sela na dalmatinskoj obali tipa Makarska nego gradovi u BiH. Makarska prije 15 godina bila obicno selo i odron a sada totalno drugacije.
Evo šta ugledni forbes navodi kao faktore "jadnog" grada.bach wrote:Očito da ovdje ne vrijedi objašnjavati šta znači pojam "jadan grad" jer XOX100 koji tvrdi da su najbolji gradovi u BiH:[quote="rekla-kazala
Sa svim izrecenim se uglavnom slazem izuzev sa pausalnim ocjenama za kameni spavac i njegove obliznje kafice.
"Svi gradici u Zap Krajini. od Bihaca do Velike Kladuse.
Onda prognana naselja u PeCe kao sto su Kozarac, Prijedor, Neka naselja u Bosanskoj Gradisci i Bosanskom Novom.
Lijepe kuce sa lijepom okolinom. Gradici imaju sve sto i veliki centri. Od kina do sportskih sala. Samo fali ljudi. Koji su vecinom u dijaspori.
Ali su ti gradici ljeti osvjetljeni kao Las Vegas."
Je li to dovoljno da se neko naselje uopšte zove gradom ili gradićem ?
Dalje ja nisam nikad glasao za Husu ali zbog ovih koji ga pljuju da navedem da je za njegova dva mandata urađeno slijedeće: Atletski stadion, tržni centar, Arena, nogometni trening centar, Metalurg city centar, dva hotela, mutiplex Ekran, u potpunosti renovirano ( sa kompletnom infrastrukturom ) desetak ulica u dužini od 10 do 15km, muzej, gradi se GGM, gradi se kampus, gradi se kopleks Ćaršijske džamije, dvije zgrade za smještaj raseljenih lica, i još mnogo toga. Tako da bi se Zenica glatko mogla svrstati među najprosperitetnije gradove.
Ja sam molio autora teme da taksativno navede šta jedan grad ili opštinu čini jadnom ali on se ne oglašava.
Otvara teme i ide dalje.
What makes these places the most miserable in America? To determine its annual list of woe, Forbes magazine weighs nine factors. Some are serious, like violent crime, unemployment rates, foreclosures, taxes, home prices and migration rates out of a city. Others are aggravating things in our daily lives: the weather and commuting times. Check to see if your city makes the countdown.
[/quote]
Vares City wrote:Uuuuh
Hah cuj argumenta "ja se razocarala". Eto ja sam se odusevio tom istom Banja Lukom, pa šta ćemo sadSarajevica wrote:Vidi se da ne zivis u BiH, ali bas. Ja imam potpuno drugacije iskustvo: tek kada sam putovala u druge vece gradove BiH sam skontala da je Sarajevo super. Recimo za Banja Luku sam uvijek cula da je izvanredno cist grad, da je porasla u mali velegrad, cak su mi rekli da je BL bolja od Sarajeva, a kad sam dosla totalno sam se razocarala.elcaliente wrote:Naravno da kritike upucene Sarajevu nisu nikakvo ljecenje kompleksa, uostalom zasto bi neko ljecio neke komplekse ko ne zivi uopste u BiH. Kada neko ko ne zivi u BiH posjeti BiH primjeti da Sarajevo uopste ne odskace od ostalih malo vecih BiH gradova. Sarajevo je imalo i ima prednost basnoslovne pomoci i basnoslovnih budzeta na osnovuh drugih gradova. A od toga su napravili jedno veliko nista. Vec smo nabrojali zgrade tipa tibra, ulaz u grad, gradski saobracaj, nepostojece trgove, prelose i tmurne fasade. Inudstrija uopste ne postoji, budzet se puno pomocu direkcija firmi i drzavnih institucija. Da poneku drzavnu instituciju premjeste u B. Grahovo i ono bi izgledalo drugacije. Zato treba biti fer, pa Sarajevo posmatrati u drugoj konkurenciji u konkurenciji glavnih gradova. Tek onda se vidi sav jad i bijeda nasega glavnoga grada.
Tesko da se Sarajevo moze porediti sa Beogradom recimo a pogotovo sa Zagrebom, ali od ostalih glavnih gradova u regionu (Skopje, Pristina, Podgorica) je i bolje i ljepse.
Jaka stvar inace biti bolja od Sarajeva po cistoci i sredjenosti ulica. To se isto moze reci i za Bihac i za Konjic i za Laktasi i za jos puno gradova u BiH._BataZiv_0809 wrote: Hah cuj argumenta "ja se razocarala". Eto ja sam se odusevio tom istom Banja Lukom, pa šta ćemo sadAko ni po čemu, od Sarajeva je bolja po čistoći i sređenosti ulica.
Ne znaci, ali maloprije rekoste da je Sarajevo po svemu najbolje, a sad da nije teško od njega biti bolji po čistoći ulica.Sarajevica wrote:Jaka stvar inace biti bolja od Sarajeva po cistoci i sredjenosti ulica. To se isto moze reci i za Bihac i za Konjic i za Laktasi i za jos puno gradova u BiH._BataZiv_0809 wrote: Hah cuj argumenta "ja se razocarala". Eto ja sam se odusevio tom istom Banja Lukom, pa šta ćemo sadAko ni po čemu, od Sarajeva je bolja po čistoći i sređenosti ulica.
Medjutim, to ne znaci da je grad bolji kao grad.
Dakle, utvrdili smo da je Sarajevo kao neka zlatna sredina sto se tice glavnih gradova u regionu (po meni to ide ovako - Ljubljana, Zagreb, Beograd, Sarajevo, Skoplje, Pristina, Podgorica), to meni izgleda sasvim ok i realno, a i ocekivano kad se uzimaju u obzir svi faktori od broja stanovnika pa nadalje. A ako su tvoji parametri sto se tice "kvalieta" nekog grada sredjenost i uredjenosti onda se moze reci da ni Sofija ni Bukurest nisu bolji od Sarajeva po tom pitanju. A ipak kazes da je medju 3 najgorih gradova u Europi? Ne razumijem te, pretjerujes i banaliziras. Nisam ja nikada rekla da je Sarajevo najljepsi grad na svijetu, i svjesna sam da Sarajevo ima 1000 problema, i sto se tice infrastrukture i sto se tice klime i sto se tice cistoce i jos mnogo stvari. Ali nije uopste toliko katastrofalan kao sto ti kazes.elcaliente wrote:Ne diskvalifikujem ja te gradove niti ja diskvalifikujem te ljude kao niza bica. Nego samo tebi poredim ako gledajuci evropski poredimo glavne gradove i Sarajevo poredimo u konkurenciji sa Pristinom jer ga nemozemo sa Ljubljanom onda npr Zenicu isto nesmijemo porediti sa Sarajevom nego je treba porediti sa Mitrovicom. Onda se vidi gdje smo kao zemlja.
Ali opet kazem od Sarajeva se ocekuje da je nesto posebno a od Grahova ili Zavidovica se ne ocekuje. Eh sada tu ljubaznost sto neko kaze od turista kaze da mu se Sarajevo svidza netreba zamjeniti sa stavrnosti i umislti se da je Sa najljepsi glavni grad u ovom dijelu. Naravno da se turistima svidja Sarajevo na jedan drugi nacin jer je i ono samo drugacije, ali misliti da je Sarajevo nesto super i posebno na odnosu druge glavne gradove je suludo. Po uredjenju, po infrastrukturi i po perspektivi je sigurno na jednom od zadnja tri mjesta u evropi. Sta ocekivati onda od Grahova koje nema ni jedne kanotonalne ili budzetske institucije. Sarajevo je imalo veliku sansu i orgomanu financisjku podrsku, nevjerovatno je da je nisu iskorsitili.
Ja nisam nikada rekla da je Sarajevo po svemu najbolje_BataZiv_0809 wrote:
Ne znaci, ali maloprije rekoste da je Sarajevo po svemu najbolje, a sad da nije teško od njega biti bolji po čistoći ulica.
A sa vama se slažem kada kažete da nije realno uspoređivati Sarajevo i Zagreb ili Beograd. Ova dva potonja su glavni gradovi država koje su kroz istoriju skoro uvijek bile prosperitetnije od Bosne. Još Begeš glavni grad onakve sile kao što je bila Juga.
Samo po istom kriteriju je onda smiješno uspoređivati Sarajevo sa većinom gradova u BiH, baš zbog toga što je apsolutno u povlaštenom položaju. Guši se od smoga automobila i kućnih ložišta, a ne od fabričkih dimnjaka i opet dobija najveći dio kolača.
Sarajevica wrote:Ja nisam nikada rekla da je Sarajevo po svemu najbolje_BataZiv_0809 wrote:
Ne znaci, ali maloprije rekoste da je Sarajevo po svemu najbolje, a sad da nije teško od njega biti bolji po čistoći ulica.
A sa vama se slažem kada kažete da nije realno uspoređivati Sarajevo i Zagreb ili Beograd. Ova dva potonja su glavni gradovi država koje su kroz istoriju skoro uvijek bile prosperitetnije od Bosne. Još Begeš glavni grad onakve sile kao što je bila Juga.
Samo po istom kriteriju je onda smiješno uspoređivati Sarajevo sa većinom gradova u BiH, baš zbog toga što je apsolutno u povlaštenom položaju. Guši se od smoga automobila i kućnih ložišta, a ne od fabričkih dimnjaka i opet dobija najveći dio kolača.Porijeklom sam iz Bosanske Krajine i rekla bih da je vecina gradova tamo zelenija, cistija i pitomija od Sarajeva. Ali da je sve u svemu najbolje, da je jedini grad u zemlji to jeste.
I kao sto ti kazes, to je i normalno s obzirom na to da je glavni grad, zato je i smijesno usporedjivati Sarajevo s drugim gradovima u ovoj zemlji, kao sto to radi ovaj "elcaliente".
Ja ti kazem da Sarajevo nije po svemu najbolji grad u BiH nego da je sve u svemu najbolji_BataZiv_0809 wrote:"Ma Sarajevo ima 1000000 mana, ali i kao takav, bolji je grad od svih drugih u BiH. " ovo je vasa recenica, a i sada ste malo kontradiktorni jer kazete u prvoj recenici "nikad nisam rekla da je najbolje", pa onda u drugoj "ali da je u svemu najbolje, to jeste". Malo nismo nacisto![]()
Caliente govori realno o uzrocima zbog cega Sarajevo ima najbolju pocetnu poziciju, a otprilike o tome pricam i ja.
Ok previdio sam to "sve u svemu". Znači odričete se ove prve rečenice.Sarajevica wrote:Ja ti kazem da Sarajevo nije po svemu najbolji grad u BiH nego da je sve u svemu najbolji_BataZiv_0809 wrote:"Ma Sarajevo ima 1000000 mana, ali i kao takav, bolji je grad od svih drugih u BiH. " ovo je vasa recenica, a i sada ste malo kontradiktorni jer kazete u prvoj recenici "nikad nisam rekla da je najbolje", pa onda u drugoj "ali da je u svemu najbolje, to jeste". Malo nismo nacisto![]()
Caliente govori realno o uzrocima zbog cega Sarajevo ima najbolju pocetnu poziciju, a otprilike o tome pricam i ja.Ima razlike.