Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Najjadnije mjesto u BiH

Skender Vakuf
36
5%
Vareš
187
27%
Ilijaš
31
4%
Donji Vakuf
20
3%
Kladanj
33
5%
Olovo
50
7%
Bos. Gradiška
21
3%
Bos Grahovo
167
24%
Novi Travnik
24
3%
Zenica
133
19%

Total votes: 702

Šveđanin

#426 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Šveđanin »

Hoće ovuda prolaziti google street view?

Cyprus, imaju i Švedi svoje vukojebine, kucaj Pajala, kakve su impresije. :D

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk
cyprus

#427 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by cyprus »

Šveđanin wrote:Hoće ovuda prolaziti google street view?

Cyprus, imaju i Švedi svoje vukojebine, kucaj Pajala, kakve su impresije. :D

Ma Pajala je Štokholm za naše vukojebine :-D
Šveđanin

#428 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Šveđanin »

Moguće. :D

De mi reci koja je budućnost mjesta navedenih u ovoj temi? Hoće baš sva doći brzo do gašenja, nestajanja ili?

gnjev

#429 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by gnjev »

Šveđanin wrote:Moguće. :D

De mi reci koja je budućnost mjesta navedenih u ovoj temi? Hoće baš sva doći brzo do gašenja, nestajanja ili?

aBd . Redukovati broj opstina bar u pola . Ogromne ustede .
Lakat Jebić

#430 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Lakat Jebić »

kalinovik i ulog, ja ne znam kome je gore naumpalo da se naseli.

kad sam vec o zajebima pricao, moja stara je prije par godina usred uloga (odmah kod kalinovika, na isti fazon) trebala pitat neke ljude u nekoj kafani nesto i mrtva hladna rekla merhaba :-) :-) :-) kaze prenijelo je
Last edited by Lakat Jebić on 16/02/2014 02:44, edited 1 time in total.
cyprus

#431 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by cyprus »

Šveđanin wrote:Moguće. :D

Ja mislim da je neminovnost ukidanje ovih smješnih opština... Samo je pitanje vremena, dakle, onda kad stroge uštede postanu imperativ... To međutim znači da bi onda ove opštine koje sada nabrajamo vrlo lako mogle ostat bez stanovnika, jer mnoge od njih su i uspjele zadržati ili čak povećati stanovništvo, baš zbog činjenice da su dobili upravne funkcije i određen broj radnih mjesta u administraciji...

Po mom mišljenju, neophodno je ići na reorganizaciju opština i postaviti određene kriterije... Npr. da jedna opština ne može imati ispod 10 000 stanovnika, osim ako površinski ne obuhvata više od 500 km2...
Objektivni navijac

#432 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Objektivni navijac »

cyprus wrote:
Cherry-Cherry wrote:A Srbac u Posavini, kako se prije zvao ? Je li i to poslijeratna opština nastala čopkajući susjedne opštine ? :zoka:
Srbac je stara opština, koja se ako se ne varam odavno zove Srbac...
Nije bas tako odavno. Od poslije drugoga svjetskoga rata ,tamo krajem 40-ih. Srbac se dotada zvao Svinjarevo :D :izet:
k3ngur

#433 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by k3ngur »

Stvarno dobra tema :thumbup: . I drago mi je sto postavljate slike, kad nesto citam volim da vidim i slike jer tako kroz viziju ocjenjujem i prihvatam situaciju. U Varesu sam bio zadnji put pred rat i ove slike sto ste postavili vratili ste me u proslost ali nemogu da vjerujem kako sad izgleda.

Inace volio bih vidjeti slike o Kalinoviku, Glamocu, Avtovac, itd. I de mi recite kad vec spominjete jadne opcine sta je sa Sekovicima, Sokolac, Mrkonjic Grad i Sipovo.
salik79

#434 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by salik79 »

Lakat Jebić wrote:kalinovik i ulog, ja ne znam kome je gore naumpalo da se naseli.

kad sam vec o zajebima pricao, moja stara je prije par godina usred uloga (odmah kod kalinovika, na isti fazon) trebala pitat neke ljude u nekoj kafani nesto i mrtva hladna rekla merhaba :-) :-) :-) kaze prenijelo je
Gazda kafane je svakako i "mutevelija" obliznje dzamije, tj kljucevi su kod njega, vodi brigu da je sve u redu i sl, tako da, i da je selam nazvala, nista strasno se ne bi desilo. Navikli su. Sto bi se reklo - pripitomljeni :D
kakavdanakneiskustvu

#435 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by kakavdanakneiskustvu »

cyprus wrote:
mistek wrote:A šta je recimo s Trnovom? I tamo kažu da je perspektiva 0.
Čudi me da Trnovo nije prije spomenuto na temi... Meni je palo na um, ali mislim je ono više premalo nego što je jadno...

A Vukosavlje sada jeste naselje... 1991. je bilo u sastavu Jakeša, ali danas egzistira kao zasebno naseljeno mjesto i centar istoimene opštine... E sad nisam siguran da li su kuće koje danas čine Vukosavlje uopšte postojale prije osnivanja opštine...

a jakeš 1991. nije bilo opština ili jeste?
julisiz es grant

#436 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by julisiz es grant »

Što mene to Jakeš podsjeća na ime neke ludnice ili tako nešto? :D
Postoji li još ludara u Sokocu? Prije rata je isključivo po tome bio šire poznat :D
nOrMaLaC

#437 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by nOrMaLaC »

Domaljevac - Šamac
Domaljevac-Šamac je novoformirana i jedna od tri općine u Posavskom kantonu na sjeveru Bosne i Hercegovine.
Poslije potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, najveći dio općine Bosanski Šamac ušao je u sastav Republike Srpske. U sastav Federacije BIH, ušla su naseljena mjesta: Bazik i Domaljevac, te dijelovi naseljenih mjesta: Bosanski Šamac, Brvnik, Grebnice i Tišina. Od ovog područja formirana je općina Domaljevac-Šamac.

Nije najjadnija, ali je jedna od manjih opština u BiH.

Image

Image

Image
nOrMaLaC

#438 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by nOrMaLaC »

Domaljevac - Šamac
Domaljevac-Šamac je novoformirana i jedna od tri općine u Posavskom kantonu na sjeveru Bosne i Hercegovine.
Poslije potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, najveći dio općine Bosanski Šamac ušao je u sastav Republike Srpske. U sastav Federacije BIH, ušla su naseljena mjesta: Bazik i Domaljevac, te dijelovi naseljenih mjesta: Bosanski Šamac, Brvnik, Grebnice i Tišina. Od ovog područja formirana je općina Domaljevac-Šamac.

Nije najjadnija, ali je jedna od manjih opština u BiH.

Image

Image

Image
cyprus

#439 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by cyprus »

kakavdanakneiskustvu wrote:
cyprus wrote:
mistek wrote:A šta je recimo s Trnovom? I tamo kažu da je perspektiva 0.
Čudi me da Trnovo nije prije spomenuto na temi... Meni je palo na um, ali mislim je ono više premalo nego što je jadno...

A Vukosavlje sada jeste naselje... 1991. je bilo u sastavu Jakeša, ali danas egzistira kao zasebno naseljeno mjesto i centar istoimene opštine... E sad nisam siguran da li su kuće koje danas čine Vukosavlje uopšte postojale prije osnivanja opštine...

a jakeš 1991. nije bilo opština ili jeste?
Nije bio naravno, pripadao je opštini Modriča...
mistek

#440 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by mistek »

Lakat Jebić wrote:kalinovik i ulog, ja ne znam kome je gore naumpalo da se naseli.

Pa Ulog selo ko selo koje ima bolji položaj s tog aspekta nego 90% sela u državi. Ovo barem kada se govori o nekom naseljavanju prije par vijekova. Drugo je što sad život na takvom selu ne može opstati ni pod razno. I po domovini ima sela koja su baš nejasna s aspekta naseljavanja i nekad u historiji, neplodna zemlja, jaki vjetrovi, slabo vode, u zabitima i sl. Ja vazda kontam kako je takvo selo mogao osnovati samo neki robijaš za turskog vakta, koji je pobjegao, i u tako nekoj zabiti se zadesio.
riko-ga

#441 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by riko-ga »

Kalnovik je opstina a Ulog selo u opstini Kalnovik :D Tako bilo i prije 92 a i danas tako 8-) No ko je gdje rodjen i zivjeo je druga stvar.Naprimjer Sukrija Pandzo je iz predgradja Uloga :izet: .Kada bi malo prelistao Istoriju mozda bi se za glavu uhvatijo na citanju o Ulogu :izet: No posto vecini Istorija pocinje od 92 jal najdale od 70 godine a Grad od Marin dvora do Carsije nije ni cudo sto se ne zna o ovim mjestima.
topcam
Vozim: uzbrdo

#442 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by topcam »

cyprus wrote:Image

Ovako je nekad kod mene izgledao pocetak u igri Age of Empires 2. :mrgreen:
cyprus

#443 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by cyprus »

mistek wrote:

Pa Ulog selo ko selo koje ima bolji položaj s tog aspekta nego 90% sela u državi. Ovo barem kada se govori o nekom naseljavanju prije par vijekova. Drugo je što sad život na takvom selu ne može opstati ni pod razno. I po domovini ima sela koja su baš nejasna s aspekta naseljavanja i nekad u historiji, neplodna zemlja, jaki vjetrovi, slabo vode, u zabitima i sl. Ja vazda kontam kako je takvo selo mogao osnovati samo neki robijaš za turskog vakta, koji je pobjegao, i u tako nekoj zabiti se zadesio.
Znam da je područje Kalinovika naseljeno od davnih vremena... U srednjovjekovnoj Bosni ta oblast je nosila naziv Zagorje... Na mjestu današnjeg grada Kalinovika je postojao gradić, koji mislim da se zvao Kučevo... Imao je svoj trg...

A naseljavanje u tim vremenima je očito vođeno drugačijom logikom od današnje... Samo pogledati lokaciju kraljevskog grada Bobovca... Gradove na uzvišenjima i u planinama je lakše branit od napadača, pa pretpostavljam da je to jedan od glavnih razloga za prvobitno naseljavanje područja kao što je Kalinovik... Druga stvar, tada nije bilo tunela i trgovački putevi su kod nas morali voditi preko visokih planina... A uz trgovačke puteve obično ima naselja... Vjerujem da je tada jedna od najlakših ruta na putu od Dubrovnika za jezgro bosanske države vodila preko Uloga i Kalinovika...
dječak sa šibicama

#444 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by dječak sa šibicama »

Kalinovik je kao i Sekovici, selo koje je u komunizmu dobilo status opcine zbog "revolucionarnih zasluga".

To su bila obicna sela, koja su na silu pretvoreni u gradice, a zapravo nisu ni to.

Sa druge strane, Kozarac ili Janja, ogromna sela sa po nekoliko hiljada stanovnika (Janja cak 10.500 prije rata) nisu imala status opcine odnosno opcinskog sredista. Janja je bila opcinsko srediste do `61 i onda ga gubi.
It_is_a_Leclerc

#445 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by It_is_a_Leclerc »

Istočni Drvar je, bez sumnje, pobjednik u kategoriji najjadnije.

Sjećam se da je, kad su ono ponavljali izbore (neko je naime želio da bude načelnik te "općine"), rekao da tu živi 20-tak ljudi i krenuo pobrajati porodice :lol: Dok pomre i to malo penzionera, općina Istočni Drvar više neće postojati.
topcam

#446 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by topcam »

cyprus wrote:
A naseljavanje u tim vremenima je očito vođeno drugačijom logikom od današnje... Samo pogledati lokaciju kraljevskog grada Bobovca... Gradove na uzvišenjima i u planinama je lakše branit od napadača, pa pretpostavljam da je to jedan od glavnih razloga za prvobitno naseljavanje područja kao što je Kalinovik... Druga stvar, tada nije bilo tunela i trgovački putevi su kod nas morali voditi preko visokih planina... A uz trgovačke puteve obično ima naselja... Vjerujem da je tada jedna od najlakših ruta na putu od Dubrovnika za jezgro bosanske države vodila preko Uloga i Kalinovika...
Jelec-Ulog-Kalinovik cak i Austrougarska je koristila te stare puteve, otud´ i izjave mjestana Jeleca:
-Jelec, pa Bec.

Ja sam davno (prije vise od 10 godina) dosta vremena proveo u tom djelu Bosne ustvari Hercegovine jel´.

Kalinovik je bio jedna ulica, okuka lijevo i opstina sa lijeve strane, prije toga, desno kasarna a lijevo na brdu
magacin municije vrs. Tu negdje u blizini i majka ratnog zlocinca RM. Kad sam bio imala je stado ovaca i jagnjad.

Uloga se sjecam kao mjesta od par devastiranih kuca, a mozda sam i zaboravio. Poredenja radi Kalinovik i Ulog su
po mom sjecanju kao Sarajevo i Breza (ne zamjeri, "nije" namjerno @Kurty :wink: :mrgreen: ).

Prvi policajac u Kalinoviku bio je iz Uloga (koji nije bio pravoslavac) ne sjecam se tacno, ali prvih dana nije
imao vatreno oruzje, pa mu je dato .. (ko i na koji nacin) negdje sam to nekad napisao na forumu,
sad bez Ginko kapsula, mozak ne fercera.
daxon

#447 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by daxon »

topcam wrote:Jelec-Ulog-Kalinovik cak i Austrougarska je koristila te stare puteve
Najvjerovatnije da je Austrougarska i izgradila te puteve.
topcam

#448 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by topcam »

daxon wrote:
topcam wrote:Jelec-Ulog-Kalinovik cak i Austrougarska je koristila te stare puteve
Najvjerovatnije da je Austrija i izgradila te puteve.
Sudeci po kasarnama ili garnizonima (u Jelecu je bio plan od jedne takve stare te "kasarne" napraviti skolu,
sad sta se desilo ne znam, koliko se sjecam kad se krene iz Jeleca gore prema Kalinoviku, tim starim putem,
lijevo su te rusevine na izlazu iz Jeleca, konjusnice ili tako nesto, stanje je odlicno bilo, posebno kad uporedim
sa Cajan Gradom okolina VI)
pored puta koji su djelo AU potpuno si u pravu.
Mislim da su se te trase ili smjerovi koristili i ranije, a austrijanci su kako vec
kazes izgradili prave puteve.
daxon

#449 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by daxon »

Čini mi se da kroz Jeleč prolazi i nekakva uskotračna pruga, najvjerovatnije dio austrougarskog sistema za exploataciju šume ili nekakve rude, zna li neko odakle i gdje je išla linija te pruge?
Cherry-Cherry

#450 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Cherry-Cherry »

Je li tačno da je Hitler služio vojsku u tom kraju, mislim u Kalinoviku ?
Post Reply