Cyprus, imaju i Švedi svoje vukojebine, kucaj Pajala, kakve su impresije.
Sent from my Nexus 7 using Tapatalk
Ma Pajala je Štokholm za naše vukojebineŠveđanin wrote:Hoće ovuda prolaziti google street view?
Cyprus, imaju i Švedi svoje vukojebine, kucaj Pajala, kakve su impresije.
aBd . Redukovati broj opstina bar u pola . Ogromne ustede .Šveđanin wrote:Moguće.
De mi reci koja je budućnost mjesta navedenih u ovoj temi? Hoće baš sva doći brzo do gašenja, nestajanja ili?
Ja mislim da je neminovnost ukidanje ovih smješnih opština... Samo je pitanje vremena, dakle, onda kad stroge uštede postanu imperativ... To međutim znači da bi onda ove opštine koje sada nabrajamo vrlo lako mogle ostat bez stanovnika, jer mnoge od njih su i uspjele zadržati ili čak povećati stanovništvo, baš zbog činjenice da su dobili upravne funkcije i određen broj radnih mjesta u administraciji...Šveđanin wrote:Moguće.
De mi reci koja je budućnost mjesta navedenih u ovoj temi? Hoće baš sva doći brzo do gašenja, nestajanja ili?
Nije bas tako odavno. Od poslije drugoga svjetskoga rata ,tamo krajem 40-ih. Srbac se dotada zvao Svinjarevocyprus wrote:Srbac je stara opština, koja se ako se ne varam odavno zove Srbac...Cherry-Cherry wrote:A Srbac u Posavini, kako se prije zvao ? Je li i to poslijeratna opština nastala čopkajući susjedne opštine ?
Gazda kafane je svakako i "mutevelija" obliznje dzamije, tj kljucevi su kod njega, vodi brigu da je sve u redu i sl, tako da, i da je selam nazvala, nista strasno se ne bi desilo. Navikli su. Sto bi se reklo - pripitomljeniLakat Jebić wrote:kalinovik i ulog, ja ne znam kome je gore naumpalo da se naseli.
kad sam vec o zajebima pricao, moja stara je prije par godina usred uloga (odmah kod kalinovika, na isti fazon) trebala pitat neke ljude u nekoj kafani nesto i mrtva hladna rekla merhaba![]()
![]()
kaze prenijelo je
cyprus wrote:Čudi me da Trnovo nije prije spomenuto na temi... Meni je palo na um, ali mislim je ono više premalo nego što je jadno...mistek wrote:A šta je recimo s Trnovom? I tamo kažu da je perspektiva 0.
A Vukosavlje sada jeste naselje... 1991. je bilo u sastavu Jakeša, ali danas egzistira kao zasebno naseljeno mjesto i centar istoimene opštine... E sad nisam siguran da li su kuće koje danas čine Vukosavlje uopšte postojale prije osnivanja opštine...

Nije bio naravno, pripadao je opštini Modriča...kakavdanakneiskustvu wrote:cyprus wrote:Čudi me da Trnovo nije prije spomenuto na temi... Meni je palo na um, ali mislim je ono više premalo nego što je jadno...mistek wrote:A šta je recimo s Trnovom? I tamo kažu da je perspektiva 0.
A Vukosavlje sada jeste naselje... 1991. je bilo u sastavu Jakeša, ali danas egzistira kao zasebno naseljeno mjesto i centar istoimene opštine... E sad nisam siguran da li su kuće koje danas čine Vukosavlje uopšte postojale prije osnivanja opštine...
a jakeš 1991. nije bilo opština ili jeste?
Pa Ulog selo ko selo koje ima bolji položaj s tog aspekta nego 90% sela u državi. Ovo barem kada se govori o nekom naseljavanju prije par vijekova. Drugo je što sad život na takvom selu ne može opstati ni pod razno. I po domovini ima sela koja su baš nejasna s aspekta naseljavanja i nekad u historiji, neplodna zemlja, jaki vjetrovi, slabo vode, u zabitima i sl. Ja vazda kontam kako je takvo selo mogao osnovati samo neki robijaš za turskog vakta, koji je pobjegao, i u tako nekoj zabiti se zadesio.Lakat Jebić wrote:kalinovik i ulog, ja ne znam kome je gore naumpalo da se naseli.
kad sam vec o zajebima pricao, moja stara je prije par godina usred uloga (odmah kod kalinovika, na isti fazon) trebala pitat neke ljude u nekoj kafani nesto i mrtva hladna rekla merhaba![]()
![]()
kaze prenijelo je
Kalnovik je opstina a Ulog selo u opstini KalnovikLakat Jebić wrote:kalinovik i ulog, ja ne znam kome je gore naumpalo da se naseli.
![]()
kaze prenijelo je
cyprus wrote:![]()
Znam da je područje Kalinovika naseljeno od davnih vremena... U srednjovjekovnoj Bosni ta oblast je nosila naziv Zagorje... Na mjestu današnjeg grada Kalinovika je postojao gradić, koji mislim da se zvao Kučevo... Imao je svoj trg...mistek wrote:Pa Ulog selo ko selo koje ima bolji položaj s tog aspekta nego 90% sela u državi. Ovo barem kada se govori o nekom naseljavanju prije par vijekova. Drugo je što sad život na takvom selu ne može opstati ni pod razno. I po domovini ima sela koja su baš nejasna s aspekta naseljavanja i nekad u historiji, neplodna zemlja, jaki vjetrovi, slabo vode, u zabitima i sl. Ja vazda kontam kako je takvo selo mogao osnovati samo neki robijaš za turskog vakta, koji je pobjegao, i u tako nekoj zabiti se zadesio.Lakat Jebić wrote:kalinovik i ulog, ja ne znam kome je gore naumpalo da se naseli.
![]()
kaze prenijelo je
Jelec-Ulog-Kalinovik cak i Austrougarska je koristila te stare puteve, otud´ i izjave mjestana Jeleca:cyprus wrote:
A naseljavanje u tim vremenima je očito vođeno drugačijom logikom od današnje... Samo pogledati lokaciju kraljevskog grada Bobovca... Gradove na uzvišenjima i u planinama je lakše branit od napadača, pa pretpostavljam da je to jedan od glavnih razloga za prvobitno naseljavanje područja kao što je Kalinovik... Druga stvar, tada nije bilo tunela i trgovački putevi su kod nas morali voditi preko visokih planina... A uz trgovačke puteve obično ima naselja... Vjerujem da je tada jedna od najlakših ruta na putu od Dubrovnika za jezgro bosanske države vodila preko Uloga i Kalinovika...
Najvjerovatnije da je Austrougarska i izgradila te puteve.topcam wrote:Jelec-Ulog-Kalinovik cak i Austrougarska je koristila te stare puteve
Sudeci po kasarnama ili garnizonima (u Jelecu je bio plan od jedne takve stare te "kasarne" napraviti skolu,daxon wrote:Najvjerovatnije da je Austrija i izgradila te puteve.topcam wrote:Jelec-Ulog-Kalinovik cak i Austrougarska je koristila te stare puteve