Ta sehidska djeca bi sve dala da ne moraju biti dio tih primanja, a na kraju krajeva neko je zivot dao. Najmanje sto je drzava mogla i moze da uradi je da tu mizernu svotu novca isplacuje invalidima, bivsim borcima i porodicama sehida.
Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
- drag_gost
#3176 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
-
tokio25
#3177 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
nije problem isplata bilo cega iako je to upitno kad neko ima 30 godina
al nebitno
problem je sto jso uvijek imaju ti neki referenti "ministri" i ko zna ko jos za to sto je preraslo prije 10 godina najmanje
da ne pricamo koliko njih uopste nije sehidsko dijete a vodi se tako
ja znam licno dvije sestre kojima je otac poginuo u saobracajnoj nesreci poslije dejtona a vode se kao sehidska djeca
- Isner
#3178 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Sve da sutra ukinu to ministarstvo i silne referente, za njih ce opet biti mjesta po nekakvim Agencijama i drugoj državnoj službi... Svi s foruma da dobro razmislimo pa jednog il nijednog da navedemo da je radio kao referent il u državnom poslu, da mu je radnom mjestu "isteko rok" i da je ostao bez posla... Ja ne znam nikog...naprotiv, svi su išli uzlaznom putanjom...tokio25 wrote: ↑27/05/2026 17:42nije problem isplata bilo cega iako je to upitno kad neko ima 30 godina
al nebitno
problem je sto jso uvijek imaju ti neki referenti "ministri" i ko zna ko jos za to sto je preraslo prije 10 godina najmanje
ja znam licno dvije sestre kojima je otac poginuo u saobracajnoj nesreci poslije dejtona a vode se kao sehidska djeca
-
tokio25
#3179 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
pa upravo je to problem previse ljudi cak i samih agencija ministarstava ili cega vec koji su samo tu da se uhljebe neciji ljudiIsner wrote: ↑27/05/2026 18:03Sve da sutra ukinu to ministarstvo i silne referente, za njih ce opet biti mjesta po nekakvim Agencijama i drugoj državnoj službi... Svi s foruma da dobro razmislimo pa jednog il nijednog da navedemo da je radio kao referent il u državnom poslu, da mu je radnom mjestu "isteko rok" i da je ostao bez posla... Ja ne znam nikog...naprotiv, svi su išli uzlaznom putanjom...tokio25 wrote: ↑27/05/2026 17:42nije problem isplata bilo cega iako je to upitno kad neko ima 30 godina
al nebitno
- nepass1
#3180 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Sehidska djeca imaju primanja dok se redovno skoluju, ako upise fax vanredno nema primanja, ako ne upise fax ima dok ne zavrsi srednju ili do punoljetstva.
- drag_gost
- drag_gost
#3182 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Znam, zato sam spomenuo kasnije porodice sehida, misleci na roditelje i supruznike.nepass1 wrote: ↑27/05/2026 21:17Sehidska djeca imaju primanja dok se redovno skoluju, ako upise fax vanredno nema primanja, ako ne upise fax ima dok ne zavrsi srednju ili do punoljetstva.
-
tokio25
#3183 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
sta mislis da li bi me prozvali cetnikom i sl?
da li bih bio da sam protiv armije bih casnih boraca itd?
- drag_gost
#3184 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
-
tokio25
#3185 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
anonimno
pa sutra bi se saznalo da je mujo mujic to uradio a onda posebno pred izbore digli bi se zeleni da kazu kako simpatizeri trojke su antibosnjaci ruse drzavu i sl
pa sutra bi se saznalo da je mujo mujic to uradio a onda posebno pred izbore digli bi se zeleni da kazu kako simpatizeri trojke su antibosnjaci ruse drzavu i sl
- dječak sa šibicama
#3186 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Bas, kako ti samo moze smetati da lazovi koriste benefite koje ne zasluzuju, antipatrioto
-
Dr Arsla
#3187 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Na Tk u obrazovanju su prije nekoliko godina smislili genijalan plan kako da sve uhljebe. Prvo su izmislili asistente u nastavi, zatim pomoćnike bibliotekarima, a sad i kućni majstori vjerovali ili ne imaju svoje pomoćnikestubrijez wrote: ↑26/05/2026 22:25Nisu problem cetiri ucenika... to je samo slika situacije. Problem je sto ta skola radi, radnici i profesori primaju plate. Ko moze opravdati postojanje skole koju pohadja, neka bude 15ro djece? I ko zna sta je takvih skola i ustanova po BiH. Gledam po opcinama i kantonima jos sjede referenti, ministri i pomocnici za raseljena lica i izbjegliceDebelinJoe wrote: ↑26/05/2026 19:28 JU Gimnazija "Kalinovik"
Kalinovik
Maturanti 2025/2026
57 generacija
Srednja škola sa samo četiri učenika.
![]()
koja raseljena lica jbt proslo 30 godina od rata?
- stubrijez
#3188 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Referises se na mali dio problema. Javnu ustanovu ne cine samo nastavnici niti su oni njen jedini trosak...Truba wrote: ↑27/05/2026 11:32odgovor je: nemaju norme...manja placa ili rade u vise skola odjednomstubrijez wrote: ↑26/05/2026 22:25Nisu problem cetiri ucenika... to je samo slika situacije. Problem je sto ta skola radi, radnici i profesori primaju plate. Ko moze opravdati postojanje skole koju pohadja, neka bude 15ro djece? I ko zna sta je takvih skola i ustanova po BiH. Gledam po opcinama i kantonima jos sjede referenti, ministri i pomocnici za raseljena lica i izbjegliceDebelinJoe wrote: ↑26/05/2026 19:28 JU Gimnazija "Kalinovik"
Kalinovik
Maturanti 2025/2026
57 generacija
Srednja škola sa samo četiri učenika.
![]()
koja raseljena lica jbt proslo 30 godina od rata?
a kad je manja placa manja je i mirovina i uplata staza
znam ljude koji rade po 10 skola da bi imali normu npr kat.vjeronauk u sarajevu
jedno dijete na hotonju jedno u pejtonu jedno na dobrinji itd...
- geralt
#3189 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Sta je alternativa? Ukinuti skolovanje u zabacenim mjestima? Ko ih jebe sto zive u Kalinoviku, neka cuvaju ovce i oru zemlju, ne treba im za to pismenost.
Ustav drzave definise da "Sva lica na teritoriji Bosne i Hercegovine uživaju ljudska prava i slobode... što uključuje: ... Pravo na obrazovanje." Ima bezbroj drugih stvari koje su na redu za "kresanje" prije skolstva i zdravstva.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#3190 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
geralt wrote: ↑28/05/2026 18:03Sta je alternativa? Ukinuti skolovanje u zabacenim mjestima? Ko ih jebe sto zive u Kalinoviku, neka cuvaju ovce i oru zemlju, ne treba im za to pismenost.
Ustav drzave definise da "Sva lica na teritoriji Bosne i Hercegovine uživaju ljudska prava i slobode... što uključuje: ... Pravo na obrazovanje." Ima bezbroj drugih stvari koje su na redu za "kresanje" prije skolstva i zdravstva.
- dječak sa šibicama
#3191 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Mjesta kao Kalinovik nisu ni "u miru" imali puno vise maturanata.
Opcina nazor, "ustanicko mjesto" i velika kasarna, inace selo.
Takvi su bili i bice Grahovo, Sekovici, Kladanj, Olovo a zadnjih godina cijeli USK rapidno demografski propada. Oni me ne cude, svaka familija ima nekog na zapadu od HR SLO do Svice Njemacke, i sad povukli i nove generacije. Slabo se razvijaju opcine i gradovi, osim Bihaca sve ostalo je u nazadovanju.
Opcina nazor, "ustanicko mjesto" i velika kasarna, inace selo.
Takvi su bili i bice Grahovo, Sekovici, Kladanj, Olovo a zadnjih godina cijeli USK rapidno demografski propada. Oni me ne cude, svaka familija ima nekog na zapadu od HR SLO do Svice Njemacke, i sad povukli i nove generacije. Slabo se razvijaju opcine i gradovi, osim Bihaca sve ostalo je u nazadovanju.
-
NediM17
#3192 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Cazin je veci od Bihaca.
-
Dr Arsla
#3193 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Neće niko ukinuti škole dokle god ima i jedan učenik u toj školi. Ali apsurd je da škola koja ima 10-20 učenika u svim razredima skupa ima status samostalne ustanove a to odmah povlači direktora, zamjenika direktora, sekretara, računovođa, bibliotekara, itd. Te škole trebaju biti područne škole najbliže veće škole
- Danguba
-
NediM17
#3195 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Prema zadnjem popisu Cazinska opstina je imala 10.000 stanovnika vise od opstine Bihac.
Bihacka opstina je veca povrsinom i grad Bihac u urbanom dijelu ima vise stanovnika.
Rijec je bila o demografiji gdje kolega u postu iznad mog rece da sve u USK nazaduje osim Bihaca.
Na to sam aludirao, Cazin vrlo dobro stoji, ne ide nikako pod ovaj naslov teme.
- Danguba
#3196 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Sa ogromnim brojem dijaspore, sto znaci da Cazin vide ili ne vide jednom godisnje ili malo cesce oni iz Hr,Sl i At.NediM17 wrote: ↑28/05/2026 21:38Prema zadnjem popisu Cazinska opstina je imala 10.000 stanovnika vise od opstine Bihac.
Bihacka opstina je veca povrsinom i grad Bihac u urbanom dijelu ima vise stanovnika.
Rijec je bila o demografiji gdje kolega u postu iznad mog rece da sve u USK nazaduje osim Bihaca.
Na to sam aludirao, Cazin vrlo dobro stoji, ne ide nikako pod ovaj naslov teme.
- dječak sa šibicama
#3197 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Opcina je jedno, grad drugo. Bihac je velegrad za Cazin. Cazin je imao prenaseljena sela gdje su birvaktile ljudi imali po 10 djece, pa su male opcine Cazin i Kladusa skupa imale preko 100k stanovnika pred rat.
Danas ako imaju pola od tog broja, da se udaraju u guzicu od srece. Popis nije relevantan, relevantno je koliko ljudi zivi na tom prostoru. A da demografski propadaju, govore zvanicni podaci. USK ima najgore demografske padove od svih kantona federacije.
Danas ako imaju pola od tog broja, da se udaraju u guzicu od srece. Popis nije relevantan, relevantno je koliko ljudi zivi na tom prostoru. A da demografski propadaju, govore zvanicni podaci. USK ima najgore demografske padove od svih kantona federacije.
- sinuhe
#3198 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
BIhać je najslabiji veliki bosanskohercegovački grad. Rijetko kad se i čuje za Bihać.
-
tokio25
#3199 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
putovnice koje su dobili vjerovatno svi krajisnici poslije rata su "krive" za takvo stanje u krajini
posebno kad je hrvatska usla u eu svi krajisnici su fakticki postali eu gradjani i naravno isli raditi vani tako da je taj kraj manje vise osudjen da propadne na neki nacin ako gledamo demografiju
naravno uvijek ce biti krajisnika koji se vracaju kuci i sl
taj kraj najvise zivi od ovih sto dolaze na odmore kuci i donose pare iz vana
posebno kad je hrvatska usla u eu svi krajisnici su fakticki postali eu gradjani i naravno isli raditi vani tako da je taj kraj manje vise osudjen da propadne na neki nacin ako gledamo demografiju
naravno uvijek ce biti krajisnika koji se vracaju kuci i sl
taj kraj najvise zivi od ovih sto dolaze na odmore kuci i donose pare iz vana
- dječak sa šibicama
#3200 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Ko neko slijepo crijevo, daleko, a i nemaru glavnog grada prepusteni.
Nisu bas za temu najjadnija mjesta.
Nisu bas za temu najjadnija mjesta.