Najcesca imena u FBIH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Carnival_Row

#126 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by Carnival_Row »

sinuhe wrote: 06/02/2020 17:58
Bosnjaci su valjda jedini muslimani kod kojih Muhamed nije u TOP-10.
Ovo nije anketa među bošnjacima već u tzv zapadnom Mostaru, kada bi se uradila anketa u prvi saf bi isplivala imena sa predznakom ALI.
BHCluster

#127 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by BHCluster »

piupiu wrote: 06/02/2020 17:49
BHCluster wrote: 06/02/2020 17:41
piupiu wrote: 06/02/2020 17:17

Tako je. Kako god okreneš, onaj kome se svidjaju imena Zlatko i Sanjin je sada je i ksenofoban. Jeeeee! :bih:

Ja pitah zašto svoja imena ne smatramo svojima, zašto su slavenska imena 'ružna', a arapska 'lijepa', ne pričah ništa o ljubavi i mržnji. :roll:
Naravno do tebe je da udrobis sta zelis do te mjere kako bi to sto pises imalo smisla. Za moje ime su zasluzni bili moji roditelji koje iznimno volim i postujem tako gledam i na svoje ime, a onda se pojave osobe pa kazu nije to dovoljno zato sto ti ime nije ovog ili onog lokaliteta ili sta vec zavisno sta pokusavaju upakovati i jos ocekuju da ih se uvazi ako ne onda krece izigravanje pacenika...
Tema je o davanju imena danas. Kako raja imenuju djecu danas. Vjerovatno je opet izašao neki tekst sa najpopularnijim imenima. PItanje je sasvim legitimno, nisam ga čak ja ni postavila, samo se nadovezujem na već postavljeno pitanje i već postavljeni odgovor.

Meni je zanimljivo to što sam ja lično ovdje napadnuta jedno 15 puta zbog pitanja zašto su imena iz sopstvenog jezika nepopularna kod Bošnjaka danas. Nemam baš vremena da se bavim traženjem tih postova, ali mi je spočitavano sve, od toga da bih 'srbizirala' i 'kroatizirala' Bošnjake, da se neće više pitati jugokomunjare kako da se zovu Bošnjačka djeca, do, evo sad, da sam ksenofobna. Nije to moje paćeništvo, nego vaš agresivni nacionalizam.
Ta sva imena postoje stoljecima prije nego sto su pojmovi poput nacionalizma izmisljeni medjutim to te nikako ne sprijecava da hladno nekoga optuzujes za nacionalizam i to agresivni. :thumbup:

Odlucili ste svome djetetu dati ime sto nije iz vaseg sopstvenog jezika znaci da ste agresivni nacionalista! :kiss:
animals

#128 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by animals »

Pitanje jesu li djeca zrtve egoisticni roditelja..
sadie_forever

#129 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by sadie_forever »

aveos wrote: 06/02/2020 13:56 Najčešća imena dodjeljivana djeci rođenoj od I-XI 2019. godine – top 10 (prvi rezultati) Mostar :

1. Luka 18 / Sara 18
2. Petar 15 / Marija 15
3. David 14 / Marta 13
4. Matej 13 / Petra 13
5. Ivan 12 / Magdalena 9
6. Ante 11 / Hana 9
7. Nikola 10 / Eva 8
8. Toma 9 / Ana 8
9. Emir 9 / Emina 7
10. Marko 9 / Merjem 7

Pročitajte više na: https://www.bljesak.info/lifestyle/obit ... aru/300500
Isti trendovi kao i kod Bosnjaka. Spremaju djecu za u svijet s razlikom da su na Zapadu ista ta biblijska imena. Nema vise Ognjena i Zorana.
Ahmed je drugo ime Muhameda :) a nije ni Muhamed puno daleko ,evo:

13.Muhamed

Image

Jedini muslimanski narod koji zaista rijetko ima Muhamed su turci,ja nikada ni jednog turcina nisam upoznala da se zove Muhamed :P
Hank Paldum

#130 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by Hank Paldum »

animals wrote: 06/02/2020 18:21 Pitanje jesu li djeca zrtve egoisticni roditelja..
Pa kada bi se gledalo tako djeca su uvijek žrtve jer nikada djeca nisu birala svoja imena :D
Mnogo puta sam čuo od djevojaka da kažu "Ovo ime mi je lijepo ali mama mi dade drugo ime" ili sam čitao da su osobe mijenjale sudski svoja imena jer im se njihova nisu sviđala.

Meni je npr. vrhunac egoističnosti roditelja svom djetetu gdje raste u okruženju i ima familiju punu Osmana, Emira i Hasana dati ime Tvrtko jer se ne stide svoje historije, historije stare stotine godina, jbt gori od velikosrpskih mitomana što se tiče historije :-)
animals

#131 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by animals »

Sta ste na Tvrtka navalili..
sto ne Tihoslav :D
sinuhe

#132 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by sinuhe »

sadie_forever wrote: 06/02/2020 18:38
aveos wrote: 06/02/2020 13:56 Najčešća imena dodjeljivana djeci rođenoj od I-XI 2019. godine – top 10 (prvi rezultati) Mostar :

1. Luka 18 / Sara 18
2. Petar 15 / Marija 15
3. David 14 / Marta 13
4. Matej 13 / Petra 13
5. Ivan 12 / Magdalena 9
6. Ante 11 / Hana 9
7. Nikola 10 / Eva 8
8. Toma 9 / Ana 8
9. Emir 9 / Emina 7
10. Marko 9 / Merjem 7

Pročitajte više na: https://www.bljesak.info/lifestyle/obit ... aru/300500
Isti trendovi kao i kod Bosnjaka. Spremaju djecu za u svijet s razlikom da su na Zapadu ista ta biblijska imena. Nema vise Ognjena i Zorana.

13.Muhamed

[img]https://** No links **.ba/media/pictures/2016/06/07/thumbs/57569899-fc5c-47f6-a692-6d3a0a0a0a6d-imena1-previewOrg.jpg[/img]

Jedini muslimanski narod koji zaista rijetko ima Muhamed su turci,ja nikada ni jednog turcina nisam upoznala da se zove Muhamed :P
Daleko je 13. mjesto kad je i na Zapadu Muhamed jedno od popularnijih imena.
sadie_forever

#133 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by sadie_forever »

sinuhe wrote: 06/02/2020 18:57
sadie_forever wrote: 06/02/2020 18:38

13.Muhamed

[img]https://** No links **.ba/media/pictures/2016/06/07/thumbs/57569899-fc5c-47f6-a692-6d3a0a0a0a6d-imena1-previewOrg.jpg[/img]

Daleko je 13. mjesto kad je i na Zapadu Muhamed jedno od popularnijih imena.
I ja se pitam sto je toliko popularno medju arapima,radi toga ga vjerovatno ostali ne daju,turci kazu nece da daju jer se smatra "Svetim" isto kao sto njemci ne daju Jesus/Isus
sadie_forever

#134 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by sadie_forever »

animals wrote: 06/02/2020 18:54 Sta ste na Tvrtka navalili..
sto ne Tihoslav :D
nikada takva imena nece postati popularna kod bosnjaka,pa cak ni srbi vise ne daju
tvojkomsija

#135 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by tvojkomsija »

Armin, Edvin, Ervin su po mom misljenju predobra imena za Bosnjake.. to su njemacka imena koja su cesta u nasem narodu, nisu arapska, cesta su i na Zapadu :)
sadie_forever

#136 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by sadie_forever »

tvojkomsija wrote: 06/02/2020 19:13 Armin, Edvin, Ervin su po mom misljenju predobra imena za Bosnjake.. to su njemacka imena koja su cesta u nasem narodu, nisu arapska, cesta su i na Zapadu :)
Ta imena su bila cesta 80ih
tvojkomsija

#137 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by tvojkomsija »

sadie_forever wrote: 06/02/2020 19:18
tvojkomsija wrote: 06/02/2020 19:13 Armin, Edvin, Ervin su po mom misljenju predobra imena za Bosnjake.. to su njemacka imena koja su cesta u nasem narodu, nisu arapska, cesta su i na Zapadu :)
Po meni ugodna za cut, jednostavna, kao i Maja, Sara, Nina za cure.. :thumbup:
sadie_forever

#138 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by sadie_forever »

tvojkomsija wrote: 06/02/2020 19:20
Nisu losa,ali tvoj razlog sto ih volis odaje kompleks nize vrijednosti.Ne stidi se Ahmeta,Fatima i Emina :thumbup:
tvojkomsija

#139 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by tvojkomsija »

sadie_forever wrote: 06/02/2020 19:22
tvojkomsija wrote: 06/02/2020 19:20

Nisu losa,ali tvoj razlog sto ih volis odaje kompleks nize vrijednosti.Ne stidi se Ahmeta,Fatima i Emina :thumbup:
Nije kompleks nize vrijednosti, nego jednostavno volim internacionalna imena, za koja ne mozes odmah reci odakle su, koja se uklapaju svugdje.
Zato su mi bezveze Imran, Husein, Ahmed.. kao i Radovan, Milorad, Bogoljub i ostali.. ali svakom njegovo, samo se ne treba previse politizirat oko toga, ali nas narod ipak ne moze bez toga. Sta ce rec komsije ako ga nazovem tako i tako :-D
MorningStar

#140 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by MorningStar »

Hank Paldum wrote: 06/02/2020 16:42
MorningStar wrote: 06/02/2020 16:22
Hank Paldum wrote: 06/02/2020 16:20 Ne razumijem potrebu ako imaš familiju punu Sabahudina, Osmana, Emira, Senada, Alija da dadneš ime Tvrtko.
Mozda mu se svidilo ? Ili mora po dedi ? Vidis to sam i spomenuo - ovdje “smeta” sto neki ne idu niz dlaku da imena moraju biti izvedena iz vjera i to bas onih kojim roditelji ili neko prije roditelja pripada.
Nema to toliko veze sa vjerom, nije ni Damir islamsko vjersko pa se daju djeci takva imena jer su jednostavno postala standard, tradicija
Ne treba ovdje uzimati za ozbiljno komentare nekih što žele ispasti pametni a nemaju pojma što nam objašnjavaju kako se u civilizovanim imenima ne gledaju imena, iste su reakcije kada se u njemačkoj familiji dadne ime Jonathan ili ako neki Talijan daje djetetu ime Yasmin.
Naravno da religija igra veliku ulogu ali nije glavni razlog, mnoga mjesta na ovoj planeti su prije nekoliko decenija bila ekstremno religijski što je uticalo na imena pa kada su mnoga mjesta postala sekularna ili čak ateistička mnoga imena su ostala jer su postala tradicionalna, primjer Kristijan.
Nelogično je u nekoj državi gdje su tradicionalna imena npr. Harun ili Hamuš davati imena poput Alberto
Sto je nelogicno ? Imas dosta “internacionalnih” imena , i ja prvi cu gledati svojim potomcima dati nesto sto je lijepo i nije tipa stojadin,dzemal,milka,faketa nego sto je lijepo ovdje a i u svijetu.
sinuhe

#141 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by sinuhe »

Osim Ahmeda, Hamze, Alija, i Ajse ni na ovoj TOP-10 listi nema imena koja bi kod stranaca prosla za muslimanska imena. Ili izostanak afrikata. Sta je sa Šeficima, Džemalima, Željkama i Srđanima?
piupiu

#142 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by piupiu »

Hank Paldum wrote: 06/02/2020 18:03 Bošnjaci kao i svaki narod, imaš ateiste ili liberalne muslimane koji će se prije odlučiti za Damira i Zlatana, pa možda i za Hamzu iz privatnog razloga (po rahmetli ocu ili djedu) a imaš i konzervativnih vjernika kojima je religija na prvom mjestu pa mu je bliži Emrah od Zlatana.
Ali što? Nisu muslimanima propisana arapska i perzijska imena, to je meni uvijek bilo interesantno. Kao da zapravo više ima veze s pogrešnom percepcijom vjerskih pravila.
Jedan razlog zašto se mnogi distancirali od imena poput Tvrtka je što je jednostavno to ime postalo strano nakon toliko vremena nakon dolaska islama na ovim prostorima i da je danas isto kao kada bi djetetu dali ime Roberto, može se dati ali odudara i nisu baš svi zagrijani za to.
Voljeli to mnogi čuti ili ne ali veliku ulogu igraju i dešavanja 90ih, već je u SFRJ bilo imena koja su bila većinom kod Bošnjaka a druga kod Srba i Hrvata, kroz rat je se samo ozvaničilo. Uz to dodaj da je padom komunizma i buđenje vjere zbog mnogih dešavanja (mržnja prema "Turcima", rušenje džamija) zbližilo mnoge Bošnjake arapskim imenima koji nisu prije bili na našim prostorima.
Evo ja prvi koji imam dovoljno godina i znam historiju kada mi neko pomene ratnika Tvrtka ja prvo pomislim na jednog HVO oficira pa onda na Kotromanića.
Da, rat i reakcija na rat, ali vjerovatno i na poratni uticaj raznih misionara, je sigurno igrao ulogu u tome.
Fenomen sličan iz one teme na forumu "zašto smo halalili ćirilicu"
Dobro poredjenje. :thumbup:
tvojkomsija

#143 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by tvojkomsija »

@sadie_forever
"Jedini muslimanski narod koji zaista rijetko ima Muhamed su turci,ja nikada ni jednog turcina nisam upoznala da se zove Muhamed :P"

Zato što Turci za razliku od Bošnjaka imaju dosta jače izgrađen nacionalni osjećaj. Kad bi u Turskoj nestao islam kompletno, opet bi davali 90% ista imena. Islam im je manji dio identiteta nego nama. Bošnjaci bez islama za dvije generacije bi nestali, progutale bi nas susjedne kulture. Zato što nemamo distinktivan jezik (3-4 naroda koriste gotovo isti jezik), i još mnogo toga..

Kod nas imaš dosta ljudi koji bliže doživljavaju nekog Turčina ili Arapina iste vjere, nego svog sunarodnjaka koji se zove Marko, Stefan, Zlatan, Damir itd. Zato je meni kao ateisti nacija uvijek ispred vjere, i ne mogu da se poistovjetim sa islamom u kojem je nacija nevazna :)
hAZNADAR

#144 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by hAZNADAR »

tvojkomsija wrote: 06/02/2020 19:42

Zato što Turci za razliku od Bošnjaka imaju dosta jače izgrađen nacionalni osjećaj. Kad bi u Turskoj nestao islam kompletno, opet bi davali 90% ista imena. Islam im je manji dio identiteta nego nama. Bošnjaci bez islama za dvije generacije bi nestali, progutale bi nas susjedne kulture. Zato što nemamo distinktivan jezik (3-4 naroda koriste gotovo isti jezik), i još mnogo toga..

Kod nas imaš dosta ljudi koji bliže doživljavaju nekog Turčina ili Arapina iste vjere, nego svog sunarodnjaka koji se zove Marko, Stefan, Zlatan, Damir itd. Zato je meni kao ateisti nacija uvijek ispred vjere, i ne mogu da se poistovjetim sa islamom u kojem je nacija nevazna :)
Susjedne kulture mogu progutati Bosnjacke samo ako Bosnjaci nemaju svoju. Ja nebih bas rekao da je Islam jedino sto Bosnjake razdvaja od drugih. A i slicnost kultura kao i jezika - ne znaci da je to u susjednom vlasnistvu. Sam jezik ne mora biti razlicit da bi bio autohton. Migrantska kriza je pokazala koliko ljudi ima bliskost prema Arapima,... a sunarodni osjecaj prema Marku i Stefanu zavisi najvise od samog Marka i Stefana. Prezivjelim Prijedorskim Bosnjacima je blizi i Japanac od vecine prijedorskih sunarodnjaka jer im Japanac barem ne radi o glavi.

Kad smo kod imena - ima interesantan zapis Evlije Celebije koji navodi da su bosanski muslimani jedini koji skracuju imena pa umjesto Sulejman je Suljo, Ibrahim - Ibro, Mehmed - Meho,...
tvojkomsija

#145 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by tvojkomsija »

hAZNADAR wrote: 06/02/2020 20:05
tvojkomsija wrote: 06/02/2020 19:42

Susjedne kulture mogu progutati Bosnjacke samo ako Bosnjaci nemaju svoju. Ja nebih bas rekao da je Islam jedino sto Bosnjake razdvaja od drugih. A i slicnost kultura kao i jezika - ne znaci da je to u susjednom vlasnistvu. Sam jezik ne mora biti razlicit da bi bio autohton. Migrantska kriza je pokazala koliko ljudi ima bliskost prema Arapima,... a sunarodni osjecaj prema Marku i Stefanu zavisi najvise od samog Marka i Stefana. Prezivjelim Prijedorskim Bosnjacima je blizi i Japanac od vecine prijedorskih sunarodnjaka jer im Japanac barem ne radi o glavi.

Kad smo kod imena - ima interesantan zapis Evlije Celebije koji navodi da su bosanski muslimani jedini koji skracuju imena pa umjesto Sulejman je Suljo, Ibrahim - Ibro, Mehmed - Meho,...
Naravno da jezici jesu jedinstveni i autohtoni, pravo svakog naroda je da koristi svoj jezik. Ali ne može se opovrgnuti da se dosta lakše miješa bosanski, srpski i crnogorski, nego npr. njemacki i poljski. Jezici su ovdje većinom u službi politike i vjerskog identiteta, ex-yu muslimani svi (osim Albanaca) pričaju Bosanskim i Bošnjaci su, iako ih ima dosta što nemaju nikakve poveznice s BiH.

Isto npr. u Novom Pazaru dvojica komšija, jedan priča bosanski, a drugi srpski, a pričaju 99% isti jezik, možda čak i 100%. I tako onda ispadne da neko 2 kilometra od mene, u Istočnom Sarajevu, priča različit jezik, a neko u Sjenici, isti jezik kao ja :lol:

Ne kažem da Bošnjaci nemaju svoju kulturu, ali većina elemenata te kulture je islamska, zato kažem da bez islama, kao i katoličanstva i pravoslavlja, razlike između Hrvata, Srba i Bošnjaka bi bile još manje (iako su sad minorne). Kako godinama religije budu gubile značaj, i postajale samo dio tradicije, tako će se ovdašnji narodi zbližavat, to je neminovno
MorningStar

#146 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by MorningStar »

:D
tvojkomsija

#147 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by tvojkomsija »

MorningStar wrote: 06/02/2020 20:18 :D
:lol: :lol: :lol: :lol: Prejako! Crnski, Gorski :-D
hAZNADAR

#148 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by hAZNADAR »

Hank Paldum wrote: 06/02/2020 18:03
piupiu wrote: 06/02/2020 17:04
Jok, vala, jedini Tvrtko za kojeg ja znam je bio Prof Tvrtko Kulenović, ostalih je malo. Danas ima još raje koja daju ona neka imena iz 70-ih, Sanjin, Mak, Benjamin (to, doduše, nije slavensko), Zlatan, Sanel (i ovo je latinsko)... ali puno više izražene arabizacije imena, nego slavenizacije. Što su nekome ružna imena iz sopstvenog jezika, meni to nikada neće biti jasno, ali pošto su me ovdje već jedno šest puta razapinjali na tu temu, ne bih se upuštala u dalju raspravu. Insistiranje da su Hamza i Emrah više bošnjačka imena od Damira i Zlatana samo po sebi objašnjava kontradikciju o kojoj te ja pitam.
Bošnjaci kao i svaki narod, imaš ateiste ili liberalne muslimane koji će se prije odlučiti za Damira i Zlatana, pa možda i za Hamzu iz privatnog razloga (po rahmetli ocu ili djedu) a imaš i konzervativnih vjernika kojima je religija na prvom mjestu pa mu je bliži Emrah od Zlatana.

Jedan razlog zašto se mnogi distancirali od imena poput Tvrtka je što je jednostavno to ime postalo strano nakon toliko vremena nakon dolaska islama na ovim prostorima i da je danas isto kao kada bi djetetu dali ime Roberto, može se dati ali odudara i nisu baš svi zagrijani za to.
Voljeli to mnogi čuti ili ne ali veliku ulogu igraju i dešavanja 90ih, već je u SFRJ bilo imena koja su bila većinom kod Bošnjaka a druga kod Srba i Hrvata, kroz rat je se samo ozvaničilo. Uz to dodaj da je padom komunizma i buđenje vjere zbog mnogih dešavanja (mržnja prema "Turcima", rušenje džamija) zbližilo mnoge Bošnjake arapskim imenima koji nisu prije bili na našim prostorima.
Evo ja prvi koji imam dovoljno godina i znam historiju kada mi neko pomene ratnika Tvrtka ja prvo pomislim na jednog HVO oficira pa onda na Kotromanića.
Tvrtko je staro ime vjerovatno prilagodjeno ondasnoj fonetici, danas prilicno tesko izgovorljivo pored toliko suglasnika. Pored Tvrtka - zastarili su i Desjen, Dabiziv, Kuklec, Krac, Mirohna, Hlapoje, Milat, Kulin, Didodrag, Azarija, Misljen, Povrzen,... zastarili nisu toliko u jos u upotrebi Ratko, Radomir, Miroslav, Ivan,.... ali ta su se imena nastavila kod katolika i pravoslavnih pa su se muslimani diferencirali i prihvatanjem drugih imena koja dolaze sa Islamom. Islam je po tom pitanju bio rigorozniji od drugih religija pa se po nepisanom pravilu uz Islam prihvatala i odredjena kultura. Turci i Albanci jesu sacuvali jedan dio izvornnih imena ali ne vecinom. Ta diferencijacija se u nekim slucajevima ocitovala i kod Srba i Hrvata u dodirnim zonama. U Beogradu je ime Ivan sasvim uobicajeno - ali u kninskoj krajini u Srba vec teze posto nezvannicno vuce vise na hrvatsko. Isto i Milan uobicajeno ime u Hrvatskoj i Sloveniji ali ne u dodirnim zonama sa Srbima posto bas tu eto vuce vise na srpsko.
Kod bosanskih muslimana opet nije bas uvijek bila kopija arapskih i persijskih imena pa su oduvijek postojale skracennice tipicne bas za Bosnu kao Mujo, Suljo, Ibro, Meho,....
U novije vrijeme su se udmacila mnoga strana imena koja bas nisu arapskog ili persijskog korijena ali bitno da ih nema kod Srba i Hrvata i tu je lista poduga.

Nije rat bas jedino sto je roditelje nagnalo na ovo ili ono ime - vec jednostavno drugo vrijeme i druga perspektiva.
Sjecam se vise puta u mojoj familiji prije rata u YU svaki put kada je bila prinova - usput i polemika oko prakticnosti imena gdje se izbjegavalo Mustafa, Ibrahim, Muhamed, Sulejman,... jer gdje ce prispjeti sa tim imenom, bice obiljezen kao papak i imace ogranicenja,... Dok u novom vremenu danasnjice se vec pocelo drugacije razmisljati pa se nekadasnja starinska imena vracaju jer eto bice mu lakse ovdje sa takvim imenom.

U dijaspori se isto gleda prakticnost - pa se obicno biraju imena koja mogu proci i kod nas a i vani poput Benjamin, Armin, Alma, Selma, Jasmin/a, Sara, Edita, Edvin, Haris, Denis, Mia, Ena, Adam, Tajra, Sabina, Dino,... jer eto bolje ce proci i ovdje a i kod nas ako sudbina tako nanese.

I naravno - ne postoji uopce bosnjacko ime. Ne postoji nikakva definicija bosnjackog imena - kao sto uostalom ne postoji ni definicija srpskog, hrvatstkog,... Ne postoji ni definicija muslimanskog imena - samo koji se korijen koristi.
Tako da je najjednostavnnije reci da se kod nas koriste imena arapskog, slavenskog, biblijskog, persijskog, hebrejskog, latinskog,.... korijena pa sad ko gdje vise rabi i gdje je sta ucestalije.
sadie_forever

#149 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by sadie_forever »

hAZNADAR wrote: 06/02/2020 20:40
Hank Paldum wrote: 06/02/2020 18:03
piupiu wrote: 06/02/2020 17:04
Jok, vala, jedini Tvrtko za kojeg ja znam je bio Prof Tvrtko Kulenović, ostalih je malo. Danas ima još raje koja daju ona neka imena iz 70-ih, Sanjin, Mak, Benjamin (to, doduše, nije slavensko), Zlatan, Sanel (i ovo je latinsko)... ali puno više izražene arabizacije imena, nego slavenizacije. Što su nekome ružna imena iz sopstvenog jezika, meni to nikada neće biti jasno, ali pošto su me ovdje već jedno šest puta razapinjali na tu temu, ne bih se upuštala u dalju raspravu. Insistiranje da su Hamza i Emrah više bošnjačka imena od Damira i Zlatana samo po sebi objašnjava kontradikciju o kojoj te ja pitam.
Bošnjaci kao i svaki narod, imaš ateiste ili liberalne muslimane koji će se prije odlučiti za Damira i Zlatana, pa možda i za Hamzu iz privatnog razloga (po rahmetli ocu ili djedu) a imaš i konzervativnih vjernika kojima je religija na prvom mjestu pa mu je bliži Emrah od Zlatana.

Tvrtko je staro ime vjerovatno prilagodjeno ondasnoj fonetici, danas prilicno tesko izgovorljivo pored toliko suglasnika. Pored Tvrtka - zastarili su i Desjen, Dabiziv, Kuklec, Krac, Mirohna, Hlapoje, Milat, Kulin, Didodrag, Azarija, Misljen, Povrzen,... zastarili nisu toliko u jos u upotrebi Ratko, Radomir, Miroslav, Ivan,.... ali ta su se imena nastavila kod katolika i pravoslavnih pa su se muslimani diferencirali i prihvatanjem drugih imena koja dolaze sa Islamom. Islam je po tom pitanju bio rigorozniji od drugih religija pa se po nepisanom pravilu uz Islam prihvatala i odredjena kultura. Turci i Albanci jesu sacuvali jedan dio izvornnih imena ali ne vecinom. Ta diferencijacija se u nekim slucajevima ocitovala i kod Srba i Hrvata u dodirnim zonama. U Beogradu je ime Ivan sasvim uobicajeno - ali u kninskoj krajini u Srba vec teze posto nezvannicno vuce vise na hrvatsko. Isto i Milan uobicajeno ime u Hrvatskoj i Sloveniji ali ne u dodirnim zonama sa Srbima posto bas tu eto vuce vise na srpsko.
Kod bosanskih muslimana opet nije bas uvijek bila kopija arapskih i persijskih imena pa su oduvijek postojale skracennice tipicne bas za Bosnu kao Mujo, Suljo, Ibro, Meho,....
U novije vrijeme su se udmacila mnoga strana imena koja bas nisu arapskog ili persijskog korijena ali bitno da ih nema kod Srba i Hrvata i tu je lista poduga.

Nije rat bas jedino sto je roditelje nagnalo na ovo ili ono ime - vec jednostavno drugo vrijeme i druga perspektiva.
Sjecam se vise puta u mojoj familiji prije rata u YU svaki put kada je bila prinova - usput i polemika oko prakticnosti imena gdje se izbjegavalo Mustafa, Ibrahim, Muhamed, Sulejman,... jer gdje ce prispjeti sa tim imenom, bice obiljezen kao papak i imace ogranicenja,... Dok u novom vremenu danasnjice se vec pocelo drugacije razmisljati pa se nekadasnja starinska imena vracaju jer eto bice mu lakse ovdje sa takvim imenom.

U dijaspori se isto gleda prakticnost - pa se obicno biraju imena koja mogu proci i kod nas a i vani poput Benjamin, Armin, Alma, Selma, Jasmin/a, Sara, Edita, Edvin, Haris, Denis, Mia, Ena, Adam, Tajra, Sabina, Dino,... jer eto bolje ce proci i ovdje a i kod nas ako sudbina tako nanese.

I naravno - ne postoji uopce bosnjacko ime. Ne postoji nikakva definicija bosnjackog imena - kao sto uostalom ne postoji ni definicija srpskog, hrvatstkog,... Ne postoji ni definicija muslimanskog imena - samo koji se korijen koristi.
Tako da je najjednostavnnije reci da se kod nas koriste imena arapskog, slavenskog, biblijskog, persijskog, hebrejskog, latinskog,.... korijena pa sad ko gdje vise rabi i gdje je sta ucestalije.
Nije sve politika,vjerovao ili ne i na zapadu se vracaju starinska imena,to je trend
hAZNADAR

#150 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by hAZNADAR »

sadie_forever wrote: 06/02/2020 20:57
Nije sve politika,vjerovao ili ne i na zapadu se vracaju starinska imena,to je trend
Ne da vjerujem vec znam da jeste tako. Na zapadu se trendovi imena mjenjaju i mnoga imena su tipicna za neku epohu. U Skandinaviji napr se moze u vecinni slucajeva pogoditi necija starosna dob na osnovu imena jer se zna koja su imana bila kad popularna.
Poslije serije Vikings - u modi su ponovo stara nordijska imena.
Post Reply