najbolji koji sam pio

Chivas je solidan

a best buy poput Paulaner-a u kategoriji piva je Bushmills, odlican, pitak , smooth and mellow irski viski,

25 KM sisa

Ja se redovno drzim Glenfiddicha 12y, a za neke posebne prilike Glenlivet 18y.Kyuss wrote:Preferiram skotske single matlove, pogotovo teske, dimljene sa Islaya, Ardbeg, Lagavulin, Bunna, Laphroaig, Bowmore... Ardbeg mi je definitivno na prvom mjestu (Ten, Corry i Uigeadail isprobani, Supernova najveca zelja)
Vidim da si naveo Glenfiddich 21yo, mogu misliti kako je to cudo dobro, imam u kolekciji 12, 15 i 18yo, ali taj bih bas stavio pod nos.
Irci imaju nelose blendove, Jameson & co, ali njihovi maltovi mi bas i ne pasu.
Nisam probao Glenlivet 18yo, samo 12 i 15yo, sa tim da mi je dvanaestica cisti prosjek, cak sam bio i malo razocaran. GL 15yo nesto bolji, kompleksniji.jefferson wrote: Ja se redovno drzim Glenfiddicha 12y, a za neke posebne prilike Glenlivet 18y.
Ono za svaku noc, Johnnie Walker Black label je OK.
Red Lable je razvikan samo kod nas. Cijena naspram Black lable-a sve govori. Glenlivet 12y je dobar, jeftiniji single malt. Medjutim, 18y je nesto sasvim drugo.Kyuss wrote:Nisam probao Glenlivet 18yo, samo 12 i 15yo, sa tim da mi je dvanaestica cisti prosjek, cak sam bio i malo razocaran. GL 15yo nesto bolji, kompleksniji.jefferson wrote: Ja se redovno drzim Glenfiddicha 12y, a za neke posebne prilike Glenlivet 18y.
Ono za svaku noc, Johnnie Walker Black label je OK.
Glenfiddich 12yo je fin i aromatican Whisky, idealan kao neki ulazak u svijet single maltova. Arome dolaze do izrazaja tek u pravoj opremi, tj. tasting casi, imam dvije bas od GF.
JWBL je i i vise nego ok za povremenu casu, dvije, za razliku od razvikanog Red Labela. Jos bolji izbor bi bio Double Black, ali to naravno sa sobom nosi i visu cijenu.
Steta sto vise nema Green Labela na evropskom trzistu (samo za Tajvan rade cini mi se), taj mi je bio
Meni je najbolje akda dodjem kod nekoga izvadi Mecallan 15y ili 18y, i pomjesa sa vodom. Ono da ubijes covjeka.Maverick78 wrote:Meni je Glenfiddich 12yo sasvim ok, posebno kad se više pije. Pošto samo žestinu gulim kad se cuga više, onda je odličan, a i Johnnie Walker Black Label je sasvim ok. Eh da, Jack Daniel's Single Barrel da ne zaboravim![]()
Inače, pošto je tema najbolji viski, gledam neki dan tu neke što koštaju 200+ eura, anCnoc Limited Edition 35yo 500 eura flaša, a vidim da imaju u ponudi i Glenfiddich 40yo, cijena sitnica, 2500 eura.Dalje nisam zagledao, možda da ima i još neka skuplja varijanta.
Nejse, ja zadovoljan sa gore prvo navedenim

Jedno je par kapi jedno je pola-pola. Ja ni led ne stavljam:)Kyuss wrote:Pa ti low end blendovi tipa JWRL, Jack No.7, Balic Finest i imaju namjenu mijesanja sa drugim picima, najcesce colom uz dosta leda.
Stavljanje vode u single maltove nije nikakav izuzetak, napotiv, uz par kapi vode se mogu osloboditi samo takve arome, pogotovo kod jacih whiskya, 46, 50 ili vise ABV. Svako pije po svom cejfu, kako mu godi.

Glenlivet 18 obara s nogu kako je dobar.jeza u ledja wrote:nije par kapi brate al malo vode stavis. tako se pije viski. bar su nas tako ucili u skoli![]()
ma mislim pije svako kako mu je ceif.
moje za po kuci: knob creek (nekad obicni 9y nekad single barrel 120 proof) i bulleit (rye, zeleni lejbl)
dobar je lokalni viski balcones, kad ga uspijem naci u radnji. blue..nesto. i garrison brothers, lokalna distilerija.
za ponekad: ovaj dole sa slike glenfiddich 12y ili glenlivet 12
za pohvalit se: glenlivet 18
lefrojg ili kako se vec izgovara, mislim volim ja dimljeno meso i to, al da pijem treset, necu.![]()
inace ovi jonnie walker i chivas, ja to rijetko gdje vidjam, bilo u radnji bilo u barovima bilo kod prijatelja. mislim sigurno ima da se kupi ali ovdje kod nas definitivno nisu popularni.

-------------Kyuss wrote:Preferiram skotske single matlove, pogotovo teske, dimljene sa Islaya, Ardbeg, Lagavulin, Bunna, Laphroaig, Bowmore... Ardbeg mi je definitivno na prvom mjestu (Ten, Corry i Uigeadail isprobani, Supernova najveca zelja)
Vidim da si naveo Glenfiddich 21yo, mogu misliti kako je to cudo dobro, imam u kolekciji 12, 15 i 18yo, ali taj bih bas stavio pod nos.
Irci imaju nelose blendove, Jameson & co, ali njihovi maltovi mi bas i ne pasu.
broj dva wrote: Skoti, kakvi irci.
Samo sto imaju zajebana imena, nikad ne znam kako ih izgovorit.
A nije ih ni lako nac kod nas, malo koji kafic / hotel drzi skotske single malt...

----------Kyuss wrote:broj dva wrote: Skoti, kakvi irci.
Samo sto imaju zajebana imena, nikad ne znam kako ih izgovorit.
A nije ih ni lako nac kod nas, malo koji kafic / hotel drzi skotske single malt...
https://www.youtube.com/watch?v=N5ZwgGB1Lr4
evo pa uči, najlakše sa čašom u ruci![]()
A ima dosta raje kojima paše mekoća irskih whiskey-a, no mene su prigrlili škoti i ne puštaju.
Baš u subotu uzeo Glenmorangie Original po nekoj akcijskoj cijeni, i dalje je jako dobar, vanilija na nosu, ponešto limuna, citrusnih nota; na nepcu isto tako vanilija, voćni okusi, naranča i sasvim lagani finiš. Probao sam samo čistoga, kolega veli da se otvara još dosta aroma uz koju kap vode.
Ima nas još koji bi ih sve rado iskušali, tako najlakše i naučiš kako se zovu, a i karakteristike svakog pojedinog.broj dva wrote: Sve ove sto ih je on itako fino zgovorio bi ja sad tako fino (i rado ) popio. Steta sto sam na poslu, a jos veca steta sto ih nemam.
A moze se i Kyuus poslusat dok se piju, El Rodeo recimo...
U pravu je i kolega saptac, nema smisla poredit single malt sa blend.. Nikad mi nece u glavu da je kod nas Chivas pojam viskija, pa jebo ga patak to sto ga je navodno Tito gotivio ne znaci da je najbolji.
Inace mi je najmrze kad kupim neki dobri single malt i to se fino otvori u drustvu i vazda se nadje neko ko bi to sa kolom da promjesa..cisto ti dodje da ga (ili najcesje da je) bocom u glavu.