najbolje pivo?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
frngla

#401 Re: Najbolje pivo

Post by frngla »

Dosta informacija koje nisam znao, hvala :D :thumbup:
brewer

#402 Re: Najbolje pivo

Post by brewer »

evo kako to izgleda. ovo je u mjestu Chodova Plana i imao sam priliku posjetiti ovu pivaru i ovaj beer spa centar :-D

makthemak

#403 Re: Najbolje pivo

Post by makthemak »

brewer wrote:sarajevsko pivo jest loše, ali ako pričamo o točenom sarajevskom (i bilo kojem drugom pivu) treba samo spomenuti da šanker ili osoba koja je zadužena za održavanje sistema za točenje i serviranje piva može doslovno od odličnog piva napraviti potpuno nepitku splačinu. sistem se mora redovno čistiti posebnim sredstvima koja se propuštaju kroz čitav sistem, potrošni dijelovi se moraju redovno mijenjati i koliko znam rijetko ko se toga pridržava. pivo od bačve do čaše, kroz točionik prolazi kroz najmanje 8 metara cijevi. često ljudi kažu šta je ovo, razlikuje se točeno od flaširanog, a u principu ne bi smjelo biti razlike (ako se radi o istom brendu) nego se najčešće radi o tome da sistem za točenje promijeni okus piva (na gore, naravno). a da se razumijemo, iako ga nisam popio ima 5-6 godina, sarajevsko je i u flaši loše. da ne budem grublji :-D

evo od mene par preporuka za piva sa područja bivše jugoslavije koja smatram dobrima ili ih vrlo cijenim jer su to ljudi koji su ušli u jedan jako težak posao najčešće samo iz ljubavi prema pivu i craft brewingu.

- Velebitsko (tamno i svijetlo) i Kasačko. Pivara Ličanka kod Gospića. Sva tri odlična piva, sa posebnim naglaskom na Kasačko. U zadnje vrijeme i njihova piva osciliraju, ali još uvijek jako dobra piva i pivo prvog izbora od domaćih piva kad sam u HR.

Image

Image

- Bevog Brewery. Slovenija. Prava craft pivara po uzoru na one američke. Izbacuju dosta specijala a piva su im navodno fantastična (u što duboko vjerujem iako još nisam imao priliku da probam). Pošto ih pratim već dugo na fb i generalno pratim tu scenu, znam im otprilike recepture i mogu reći da su prva liga kao pivara, kako proizvodima tako i poslovnom filozofijom. Piva su im inspirisana slavenskom mitologijom.

Image

- Oldbridz Ale. Mala mostarska pivara ali u velikom zamahu. Imaju tri standardna piva - Pale Ale, Brown Ale i Red Ale. Meni se najvise svidio njihov red ale, mada je i brown odličan. Pale ale im je klasični američki pale ale sa simcoe i cascade sortama hmelja. Osim ovih piva izbacuju i odlične specijale kao što su double india pale ale pod imenom Nelson koji je bio zaista odličan.

Image

- Black Turtle brewery Beograd. Klasična craft brewing filozofija.

Image

Image

- Livanjsko pivo. Mala pivara iz Livna. Imaju dva standardna piva - svijetlo i tamno. Nisu loša piva i definitivno se ističu u odnosu na ponudu. Piva su im refermentirana u bocama što je za svaku pohvalu. Imali su na početku manjih problema čini mi se sa konzistentnošću, ali koliko sam čuo u zadnje vrijeme su to riješili.

Image

- Gospodarstvo Bošnjak iz Nove Gradiške. Mala ali vrijedna pivara koja proizvodi pivo po tradicionalnim metodama. Imaju svijetlo i tamno lager pivo, te povremeno također rade specijale. Ovo pivo možete kupiti samo direktno na turističkom gospodarstvu u Novoj Gradiški.

Image

- San Servolo. Bujska pivovara, Istra. Odlično svijetlo i crveno pivo. Oba nefiltrirana i refermentirana u boci.

Image

Ž!
Za velebitsko i za kasacko sam cuo i uskoro cu imati priliku probat ih.
Od OLDBridz Ale-a mi je dosad najbolji Kralj Tomislav, iako cekam dam i sazrije najnoviji njihov stout, samo ubija na licu mjesta, i jos jedna stvar ima li ovih ostalih kupiti negdje u Sa ili naruciti da ti znas
makthemak

#404 Re: Najbolje pivo

Post by makthemak »

Image
Ovo su ja mislim momentalno najbolje pive koje se mogu nac na nasem trzistu
Pivili!
makthemak

#405 Re: Najbolje pivo

Post by makthemak »

Pirija wrote:
Eborg wrote:Ne vjerujem, i ja sam je dobio kao maksuziju. Koliko sam skontao ima u Mostaru mini-pivnica u kojoj se to moze kupiti toceno/na gajbu.

imas li bar adresu te pivnice u Mostaru ? :)
Adresa ti je Juzni Logor BB, ali ti to nista ne znaci ono po cemu se mozes orijetisat ona je prekoputa nove bolnice koja je na izlazu iz Mostara prema Capljini
hopcup

#406 Re: Najbolje pivo

Post by hopcup »

makthemak wrote:Image
Ovo su ja mislim momentalno najbolje pive koje se mogu nac na nasem trzistu
Pivili!
gdje ih ima kupit u sa?
brewer

#407 Re: Najbolje pivo

Post by brewer »

konzum na koreji. pijaca ciglane, štand 'Šamon Promet' (onaj red bliže groblju), bilo je i u konzumu na stupu. inače, nemojte samo da se zaletite pa da kupite previše. quadripel je baš jako pivo, tripel odmah za njim ide. najlakši i najviše osvježavajući je witte - pšenično pivo rađeno sa sirovom, neslađenom pšenicom uz dodatak sjemena korijandera i narandzine kore za aromu.

hocu reci, vidite prvo da li vam lezi, pa onda kupujte vise ako vam se svidi. za quadripel pojedite sta prije nego ga popijete. :D
hopcup

#408 Re: Najbolje pivo

Post by hopcup »

brewer wrote:konzum na koreji. pijaca ciglane, štand 'Šamon Promet' (onaj red bliže groblju), bilo je i u konzumu na stupu. inače, nemojte samo da se zaletite pa da kupite previše. quadripel je baš jako pivo, tripel odmah za njim ide. najlakši i najviše osvježavajući je witte - pšenično pivo rađeno sa sirovom, neslađenom pšenicom uz dodatak sjemena korijandera i narandzine kore za aromu.

hocu reci, vidite prvo da li vam lezi, pa onda kupujte vise ako vam se svidi. za quadripel pojedite sta prije nego ga popijete. :D
hvala za info :thumbup:
inače, moja mjera je 2-3 piva, tako da neće bit neke havarije :D
frngla

#409 Re: Najbolje pivo

Post by frngla »

Image

I ovo pivo sam uzeo u češkoj nedavno i odlično mi je, i crno i svijetlo :D u principu, sve što sam u češkoj pio od piva mi je super :D :lol:
makthemak

#410 Re: Najbolje pivo

Post by makthemak »

hopcup wrote:
brewer wrote:konzum na koreji. pijaca ciglane, štand 'Šamon Promet' (onaj red bliže groblju), bilo je i u konzumu na stupu. inače, nemojte samo da se zaletite pa da kupite previše. quadripel je baš jako pivo, tripel odmah za njim ide. najlakši i najviše osvježavajući je witte - pšenično pivo rađeno sa sirovom, neslađenom pšenicom uz dodatak sjemena korijandera i narandzine kore za aromu.

I pazi dobro imas i urthl samaranth preporucujem nije direktno la trappe al je isto monasko pivo, to sve imas kupit u konzumu na koreji.
brewer

#411 Re: Najbolje pivo

Post by brewer »

hopcup wrote:

pa ako popijes po svojoj mjeri 2-3 ova quadrupela to ti je kao da si popio 5-6 klasičnih piva. pa samo sam napisao da znaš za svaki slučaj da se ne zaletiš. pitko je ono, ide ko djeca iz škole, a 10% ABV ima :-D
Kyuss

#412 Re: Najbolje pivo

Post by Kyuss »

Image

Zadnje kućne zalihe za ove 'ladne dane.. 8-)
makthemak

#413 Re: Najbolje pivo

Post by makthemak »

Brewer ima li na ciglanama nekih kojih nema u Korei i imaju li od pola litra
brewer

#414 Re: Najbolje pivo

Post by brewer »

makthemak wrote:Brewer ima li na ciglanama nekih kojih nema u Korei i imaju li od pola litra
na ciglanama je bio veći izbor uvijek jer su oni koliko sam ja shvatio i distributeri. zadnji put kad sam bio imali su sve varijante la trappe piva. pola litra nema ja mislim nikako, nego imaju one od 0,75 keramičke boce još uz ove male od 0,33.
Kyuss wrote:Image

Zadnje kućne zalihe za ove 'ladne dane.. 8-)
od ovih massel weisse super pivo, ostalo onako, sredina neka.... negra modelo sadrži propilen glikol alginat (stabilizator pjene), umjetne boje i umjetne enzime proteaze, vještačke antioksidanse, te veliki procenat riže. ne znam da sam ikad vidio više hemije u nekom pivu. ne kupujem ga iz principa.
alpashinac

#416 Re: Najbolje pivo

Post by alpashinac »

Daleko najbolje dvije pive koje se mogu probati u BiH po meni su Oldbridz Ale. I ako ste u Sarajevu i blizu ste bajker bara ''ROUTE 66'' kusajte Tomislav tamno toceno pivo

U zdravlje !!!

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
makthemak

#417 Re: Najbolje pivo

Post by makthemak »

Ima clanak o OLDBridz ale pivovari ali ne smijem ovdje stavit link pa ako neko hoce da procita nek mi se javi na pp
hopcup

#418 Re: Najbolje pivo

Post by hopcup »

makthemak wrote:Ima clanak o OLDBridz ale pivovari ali ne smijem ovdje stavit link pa ako neko hoce da procita nek mi se javi na pp
eto ti ga 2 posta iznad, jbt :-)
makthemak

#419 Re: Najbolje pivo

Post by makthemak »

hopcup wrote:
makthemak wrote:Ima clanak o OLDBridz ale pivovari ali ne smijem ovdje stavit link pa ako neko hoce da procita nek mi se javi na pp
eto ti ga 2 posta iznad, jbt :-)
Au nisam vidio
saiks

#420 Re: Najbolje pivo

Post by saiks »

Gdje kupiti to pivo oldbridz ale??

edit:nisu se potrudili ni oko web stranice,vec stavljaju na etiketu link od facebooka :D :D :lol: :lol:
brewer

#421 Re: Najbolje pivo

Post by brewer »

saiks wrote:Gdje kupiti to pivo oldbridz ale??

edit:nisu se potrudili ni oko web stranice,vec stavljaju na etiketu link od facebooka :D :D :lol: :lol:
Po tome znas da su pare od marketinga i pare koje su mogli potrositi na tu stranicu, potrosili na kvalitetne sirovine. :)
saiks

#422 Re: Najbolje pivo

Post by saiks »

brewer wrote:

Po tome znas da su pare od marketinga i pare koje su mogli potrositi na tu stranicu, potrosili na kvalitetne sirovine. :)
:D da,ali 50 km kosta stranica
Tek sad vidim da je ovo kucna pivovara,i mislim da se prodaje samo licno i imaju malo zaliha,jer moras naruciti pivo.
@brewer,da li si razmisljao da se i ti okusas u prodaji piva?
brewer

#423 Re: Najbolje pivo

Post by brewer »

saiks wrote:
brewer wrote:

:D da,ali 50 km kosta stranica
Tek sad vidim da je ovo kucna pivovara,i mislim da se prodaje samo licno i imaju malo zaliha,jer moras naruciti pivo.
@brewer,da li si razmisljao da se i ti okusas u prodaji piva?
Ja previse volim domace pivo i ovaj hobi - proizvodnju domaceg piva, da bih od toga napravio posao, prodaju ili nesto slicno. Kod mene nema apsolutno nikada dileme kakav cu hmelj kupiti ili kakav slad, jer to pravim sebi i za svoje prijatelje i apsolutno me ne zanima koliko kosta :) kad ti to postane posao, onda moras na te stvari paziti, dolazis u napast da smanjujes troskove, mijenjas dobavljace, kupujes jeftinije i starije, menje friske sirovine, smanjujes i manuelni rad itd...

Ja ovo sve radim iz ciste ljubavi i strasti. Nema sanse da cu jednog feninga zaraditi na pivu a ko god zeli ,moze mi se obratiti da mu pokazem sve od a do ž. Znači nema ni tajni nikakvih. Sharing znanja zauvijek :)

To je koncept u home brewingu koji postoji u cijelom svijetu. :-D
Eborg

#424 Re: Najbolje pivo

Post by Eborg »

brewer wrote:
makthemak wrote:Brewer ima li na ciglanama nekih kojih nema u Korei i imaju li od pola litra
na ciglanama je bio veći izbor uvijek jer su oni koliko sam ja shvatio i distributeri. zadnji put kad sam bio imali su sve varijante la trappe piva. pola litra nema ja mislim nikako, nego imaju one od 0,75 keramičke boce još uz ove male od 0,33
Gdje na Ciglanama? Ja tamo samo znam za Bingo na mjestu bivše Lore. :?
brewer

#425 Re: najbolje pivo?

Post by brewer »

Pijaca ciglane, stand Samon Promet cini mi se. Onaj red blize groblju. To je ustvari firma ali imaju stand na pijaci. Napisao sam to par postova gore....
Post Reply